Οι Αμερικανοί – φημίζονται για την εκδικητικότητα των κινήσεων τους επί Τραμπ σε θέματα οικονομίας – είναι έτοιμοι να επιβάλουν 100% δασμούς σε γαλλικής προέλευσης αγαθά, ανάμεσά τους το ροκφόρ και η σαμπάνια…
Οι τυροκομικές εταιρείες που παράγουν ροκφόρ είναι μόνον ένας από τους τραυματίες στον επαπειλούμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Iσως το συνεχές και πιο καταστρεπτικό αποτέλεσμα από οικονομικής πλευράς αυτής της λαίλαπας να είναι η κωλυσιεργία στη θεσμοθέτηση μιας σειράς αλλαγών, στον τρόπο με τον οποίο οι χώρες στον πλανήτη φορολογούν τους μεγάλους ομίλους της υψηλής τεχνολογίας. Το γραφείο του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ δήλωσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβάλει 100% δασμούς σε γαλλικής προέλευσης αγαθά των οποίων η αξία ανέρχεται σε 2,4 δισ. δολάρια. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η σαμπάνια, το ροκφόρ και ακόμα σχεδόν 20 είδη τυριών και συναφή προϊόντα. Αφορμή της κίνησης αυτής ήταν η απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τον Ιούλιο να επιβάλει φόρο 3% στα έσοδα των τεχνολογικών ομίλων που προέρχονται από τις δραστηριότητές τους στη Γαλλία. Κατά τον Ντόναλντ Τραμπ, αυτός ο φόρος βάζει στο στόχαστρο με τρόπο άδικο τις αμερικανικές εταιρείες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ένα δίκιο. Ο γαλλικός νόμος εφαρμόζεται επί των πωλήσεων που σχετίζονται με υπηρεσίες «σε ψηφιακό περιβάλλον» και με «στοχευμένη διαφήμιση». Φαίνεται πιθανόν ότι η μητρική της Google, η Αlphabet, η Facebook και άλλοι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί θα καταβάλουν το μεγαλύτερο μέρος από τα 500 εκατ. ευρώ του ετήσιου τιμήματος που ο κ. Μακρόν ευελπιστεί να συγκεντρώνει. Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών μπορεί να ισχυριστεί πως και άλλοι όμιλοι, μη αμερικανικοί, επίσης θα πληγούν. Εντούτοις, η θέση του αυτή κλονίζεται από το ίδιο το γεγονός ότι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λε Μερ, έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει το μέτρο ως φόρο επί των GAFA – και αναφέρεται στις Google, Apple, Facebook, Αmazon. Kαμία από τις δύο πλευρές δεν αναμένεται να οπισθοχωρήσει.
Ο Τραμπ έχει ιστορία στο να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς σε φαινομενικούς συμμάχους, όπως συνέβη πέρυσι με τους δασμούς επί των εισαγωγών αλουμινίου από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το γραφείο του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ αναφέρεται στη γαλλική νομοθεσία και θεωρεί ότι κάνει διάκριση εις βάρος των αμερικανικών εταιρειών. Οπότε θα ήταν παράξενο να μην αντιδράσει ο κ. Τραμπ. Αντιστοίχως, και οι κ. Μακρόν και Λε Μερ έχουν αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την επίθεσή τους στους κολοσσούς της τεχνολογίας. Δίνουν την εντύπωση πως δεν κάμφθηκαν από τον εκφοβισμό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στη Γαλλία έχει διασυρθεί ευρέως. Ολα αυτά λογίζονται ως μια κακή αρχή μιας μεγαλόπνοης παγκόσμιας απόπειρας να εκσυγχρονισθούν οι κανόνες φορολόγησης επιχειρήσεων για την ψηφιακή εποχή υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ. Ο αρμόδιος αξιωματούχος για τα φορολογικά Πασκάλ Σεν-Αμάν είχε μέχρι σήμερα κατορθώσει να χαράξει μια πορεία που δεν έφερε αντιμέτωπες Γαλλία και ΗΠΑ. Σχεδίαζε να ενισχύσει τις κυβερνήσεις των μεγάλων οικονομιών για να μπορούν να φορολογούν ορισμένα κέρδη που επί του παρόντος φυλάσσονται σε φορολογικούς παραδείσους τύπου Ιρλανδίας.
Με πληροφορίες από το Reuters Breakingviews (Καθημερινή)