Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΓαλλία: Μουσείο Λούβρου καλεί κυβέρνηση, ποιος ο λόγος;

Γαλλία: Μουσείο Λούβρου καλεί κυβέρνηση, ποιος ο λόγος;

|

και μετά κουνάνε το δάκτυλο στους άλλους. Μετά το Βρετανικό Μουσείο που έχει τα …χάλια του αλλά δεν το παραδέχεται, και το Μουσείο του Λούβρου – το πιο δημοφιλές μουσείο παγκοσμίως- έχει πρόβλημα…

Τουλάχιστον οι διοικούντες δεν το αρνούνται και ζητούν  επειγόντως βοήθεια από τη γαλλική κυβέρνηση προκειμένου να γίνουν εργασίες αποκατάστασης ζημιών και ανακαίνισης των εκθεσιακών χώρων.

Σε επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας, Ρασιντά Ντατί, η διευθύντρια του μουσείου Λοράνς ντε Καρ προειδοποίησε ότι οι εγκαταστάσεις του μουσείου είναι σε δεινή κατάσταση, υπογραμμίζοντας προβλήματα όπως διαρροές νερού και «ανησυχητικές διακυμάνσεις θερμοκρασίας που θέτουν σε κίνδυνο τη διατήρηση των έργων τέχνης».

Χτισμένο στα τέλη του 12ου αιώνα, το παλάτι του Λούβρου ήταν επί αιώνες η επίσημη κατοικία των βασιλέων της Γαλλίας, μέχρι που ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ το εγκατέλειψε για να εγκατασταθεί στις Βερσαλλίες. Το 1793 μετατράπηκε σε μουσείο για τη βασιλική συλλογή έργων τέχνης.

Το 2024, το Λούβρο υποδέχθηκε 8,7 εκατομμύρια επισκέπτες. Ολοι τους πέρασαν από την εμβληματική είσοδο, σε σχήμα πυραμίδας, την οποία εμπνεύστηκε ο αρχιτέκτονας Ι.Μ. Πέι. Ακόμη και αυτή η σύγχρονη προσθήκη έχει γίνει πλέον δυσλειτουργική, αφού το καλοκαίρι επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό της γυάλινης πυραμίδας.

Η επικεφαλής του μουσείου υποστηρίζει ότι η επίσκεψη στο Λούβρο έχει γίνει πλέον «δοκιμασία» για τους τουρίστες: ορισμένα έργα τέχνης είναι δύσκολο να εντοπιστούν λόγω ελλιπούς σήμανσης, απουσιάζουν χώροι ανάπαυλας για τον επισκέπτη, ενώ δεν επαρκούν οι εγκαταστάσεις υγιεινής.

Το μουσείο είναι σχεδιασμένο να δέχεται 4 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, αλλά το 2018 κατέγραψε ρεκόρ το 2018 με 10,2 εκατ. επισκέπτες. Η σημερινή διευθύντρια, η οποία διορίστηκε το 2021, έχει επιβάλει όριο 30.000 επισκεπτών ημερησίως ώστε να αποτρέψει τον συνωστισμό.

Εκτός από τη ριζική ανακαίνιση, εξετάζεται επίσης η κατασκευή νέας πτέρυγας για την περίφημη Μόνα Λίζα, καθώς και μια νέα είσοδος στο ανατολικό άκρο του μουσείου προκειμένου να αποσυμφορηθεί η είσοδος της Πυραμίδας.

Στην επιστολή της Λοράνς ντε Καρ δεν γίνεται αναφορά στο ύψος της απαιτούμενης χρηματοδότησης, αλλά το γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο BFM μεταδίδει πως το κόστος της ανακαίνισης υπολογίζεται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Ενδεχομένως το ποσό αυτό να προκαλέσει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση του προέδρου Μακρόν, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκριση του προϋπολογισμού για το 2025.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τα Κυκλαδονήσια στην κορυφή των ταξιδιωτικών προτάσεων του Travel+Leisure

Η Μήλος στην 1η θέση και η Νάξος μαζί με Τήνο, Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο και Σίφνο φιγουράρουν στη λίστα του διεθνούς φήμης ταξιδιωτικού μέσου ως κορυφαίοι ελληνικοί προορισμοί για το 2025.

Καύσωνας χωρίς έλεος: Στους 42°C αναμένεται αύριο ο υδράργυρος, έκτακτα μέτρα προστασίας σε ισχύ

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής η χώρα – Υποχρεωτική παύση εργασιών, κλιματιζόμενοι χώροι για το κοινό και οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα που σαρώνει τη Νάξο και ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο: Μια νύχτα γεμάτη μουσική, συναίσθημα και αναμνήσεις

Ο σπουδαίος ερμηνευτής έρχεται την Τετάρτη 16 Ιουλίου στο Γυμνάσιο Νάξου για μια μαγευτική συναυλία στο πλαίσιο του Μουσικού Περίπλου 2025, με συνοδοιπόρο τη Χριστιάννα Γαλιάτσου.

Καταρίνα Πάβιτσιτς η 13η… ενίσχυση του Α.Ο. Θήρας – Διεθνές βάθος και ποιότητα στο ρόστερ

Με δύο ασημένια μετάλλια στην ευρωπαϊκή σκηνή, η δυναμική ακραία από την Κροατία έρχεται να ενισχύσει τις «μπλε» της Σαντορίνης με στόχο το βήμα παραπάνω.

Τυροκομείο Πιτταράς: Η Νάξος στο πιάτο σου, από το σπόρο στο ράφι, με σεβασμό στη φύση και την παράδοση

Από μία μοσχίδα το 1970 έως την πρώτη πιστοποιημένη μονάδα ευζωίας αγελάδων στην Ελλάδα – Η οικογένεια Πιτταρά μετατρέπει το γάλα της Νάξου σε διατροφικό πολιτισμό.

Ο Παναγιώτης Ρέτσος στη Νάξο: Διακοπές με… άρωμα πρωταθλήματος στον Άγιο Προκόπιο

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού και πρωταθλητής Ελλάδας Παναγιώτης Ρέτσος απολαμβάνει τις ομορφιές της Νάξου, λίγες εβδομάδες μετά την κατάκτηση του νταμπλ

ΕΛΛΕΤ-Μήλου: Αντιδράσεις για την Έλλη Χωριανοπούλου, «Τα νησιά δεν αντέχουν άλλη πρωτιά στην καταστροφή»

Η Τοπική Επιτροπή Μήλου της ΕΛΛΕΤ αντιδρά στον ορισμό της Έλλης Χωριανοπούλου ως Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος & Χωροταξίας Κυκλάδων, παραπέμποντας στο περιβαλλοντικό ζήτημα του Σαρακήνικου.

ΣΕΚΑ: “Οι Κούροι να μείνουν στο Φλεριό”, στήριξη στο αίτημα κατοίκων και φορέων της Νάξου

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ενώνει τη φωνή του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελάνων, ζητώντας τη διατήρηση των δύο αρχαϊκών Κούρων στον φυσικό τους χώρο στο Φλεριό.

Α.Π.Α.Σ. Νάξου: Ο Νίκος Φίλιππας φοράει τα χρώματα των Φαναριών

Ο 22χρονος διεθνής forward με ύψος 2.01 μ. προσθέτει ύψος, ποιότητα και μπασκετικό ένστικτο στην ομάδα της Νάξου ενόψει της νέας σεζόν στη National League 1

Σίφνος: Οικογενειακός Παράδεισος και Γαστρονομικός Προορισμός της Καρδιάς μας

Από την κορυφή της παγκόσμιας ταξιδιωτικής λίστας του Travel & Leisure μέχρι το SiFNaThLon 2025, η Σίφνος ενώνει φύση, παράδοση, αυθεντικότητα και αθλητισμό, δείχνοντας τον δρόμο για ένα βιώσιμο και ποιοτικό τουριστικό μέλλον.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

«Η Νάξος αναπνέει αλήθεια»: Η Μαρία Πολυκρέτη στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Με βαθιά συγκίνηση και αυθεντικότητα, η Μαρία Πολυκρέτη μίλησε για την εμπειρία μαγειρικής στο κτήμα και τη δύναμη της παράδοσης που ενώνει γη, άνθρωπο και μνήμη (video)