Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΓαλλία - Λειψυδρία: Οι πλούσιοι παίζουν με τους δικούς τους .. κανόνες

Γαλλία – Λειψυδρία: Οι πλούσιοι παίζουν με τους δικούς τους .. κανόνες

|

Όταν ο Λούντβιχ Χελμ, δήμαρχος του Κένιγκσταϊν, άκουσε για πρώτη φορά ότι μια βίλα στην πόλη του κατανάλωνε 80.000 λίτρα νερού την ημέρα – 625 φορές τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενός μονοπρόσωπου νοικοκυριού στη Γερμανία – σκέφτηκε ότι ο μετρητής πρέπει να ήταν ελαττωματικός. Δεν ήταν!

Το Κένιγκσταϊν, που βρίσκεται στις δασωμένες πλαγιές του Τάουνους, μιας οροσειράς κοντά στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, αριθμεί μεταξύ των 16.700 κατοίκων της περίπου 98 άτομα με ετήσιο εισόδημα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Τα νοικοκυριά αυτά οδηγούν την κατανάλωση νερού στα ύψη, αψηφώντας τους περιορισμούς που αποσκοπούν στην προστασία των αποθεμάτων πόσιμου νερού, καθώς η περιοχή παλεύει με την ξηρασία.

“Η κατανάλωση νερού είναι, στην πραγματικότητα, εντελώς ανεξέλεγκτη σε ορισμένες περιπτώσεις”, δήλωσε ο Χελμ, στο Politico

Καθώς η στάθμη των υπόγειων υδάτων πέφτει στην περιοχή ο Χελμ έχει περιορίσει το διάστημα κατά το οποίο οι κάτοικοι μπορούν να ποτίζουν τους κήπους τους ή να γεμίζουν τις πισίνες τους, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι η πόλη δεν θα ξεμείνει από πόσιμο νερό.

Αλλά τα μέτρα αυτά δεν αποδίδουν, είπε – κυρίως επειδή οι πλούσιοι κάτοικοι τα αγνοούν και οι τοπικές αρχές δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν τους κανόνες.

«Δεν νοιάζονται γιατί μπορούν να αντέξουν τα πρόστιμα»

Στις αρχές του χρόνου, η κοινότητα του Σατόνεφ-Γκρας, κοντά στις Κάννες, έγινε πρωτοσέλιδο αφού οι πλούσιοι ιδιοκτήτες σπιτιών – οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ξένοι υπήκοοι – λέγεται ότι κατανάλωναν περισσότερο νερό σε μια εβδομάδα από ό,τι οι περισσότεροι κάτοικοι της κοινότητας σε ένα χρόνο.

Άλλες 120 κοινότητες σε όλη τη Γαλλία αγωνίζονται σήμερα να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

“Έχω αρκετά ιδιωτικά ελικόπτερα στο δήμο μου. Κάποιος που μπορεί να αντέξει οικονομικά να ανεφοδιάσει το ελικόπτερό του δεν θα ενοχληθεί να πληρώσει πρόστιμο 1.500 ευρώ ή το διπλάσιο σε περίπτωση υποτροπής. Tο πρόστιμο δεν θα λύσει την έλλειψη νερού”, δήλωσε τότε στη Le Figaro ο Εμανουέλ Ντελμότ, δήμαρχος του Châteauneuf-Grasse. “

Να αναθεωρηθεί ο τρόπος με τον οποίο κατανέμεται το πόσιμο νερό

Απογοητευμένες, οι τοπικές αρχές και οι ΜΚΟ καλούν τις εθνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ να συμβάλουν στον έλεγχο της ζήτησης νερού με μέτρα που περιλαμβάνουν, από την επανεξέταση των συστημάτων τιμολόγησης του νερού έως την αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο κατανέμεται το πόσιμο νερό μεταξύ των κατοικιών, της βιομηχανίας και της γεωργίας.

Η Ελίζαμπεθ Κούλα, πρόεδρος του αριστερού Die Linke στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Έσσης, δήλωσε σε συζήτηση του Κοινοβουλίου, τον Ιούνιο Ιουνίου ότι “πολύτιμο πόσιμο νερό” σπαταλιέται “στο καζανάκι των τουαλετών και στις … πισίνες για τους πλούσιους”.

Στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι βιομηχανίες που καταβροχθίζουν νερό τείνουν να πληρώνουν πολύ λιγότερο για πόσιμο νερό από τα ιδιωτικά νοικοκυριά, παρά το γεγονός ότι καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο.

Βρόχινο νερό για μη πόσιμες χρήσεις

Στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής της για το νερό που εγκρίθηκε τον Μάρτιο, η Γερμανία δήλωσε ότι θέλει να εξοικονομήσει πόσιμο νερό με την ενσωμάτωση του βρόχινου νερού στα συστήματα ύδρευσης για μη πόσιμες χρήσεις.

Καθώς οι αδυναμίες των σημερινών συστημάτων διαχείρισης του νερού γίνονται όλο και πιο εμφανείς, οι εκκλήσεις προς την ΕΕ να αναλάβει δράση γίνονται όλο και πιο δυνατές.

naftemporiki.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση (02/09) με 13 θέματα και τον .. Προφήτη Ηλία στο προσκήνιο

Στις 12:00 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κατάστημα – Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

«E-Kouros»: Παράταση έως 19 Σεπτεμβρίου για τις αιτήσεις , τι ισχύει για τα ερασιτεχνικά σωματεία

Ολιγοήμερη παράταση έδωσε το Υπουργείο Αθλητισμού για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων εγγραφής και επικαιροποίησης στο Μητρώο 2025.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Ενοποιούνται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, έρχεται το νέο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας

Μέχρι το τέλος του 2025 η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα εκδίδει ένα ενιαίο πιστοποιητικό που θα διευκολύνει πολίτες και επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους.

Μαξίμου: Υιοθέτηση ισχυρισμών Ισραηλινών τουριστών για την υπόθεση της “Αξιώτισσας”

Ο Παύλος Μαρινάκης μιλά για «ανατριχιαστικό περιστατικό» και καλεί εμμέσως τη Δικαιοσύνη να εφαρμόσει τον αντιρατσιστικό νόμο – Αμηχανία σε ερώτηση για τη συμπεριφορά των πελατών.

Ο ΑΠΑΣ Νάξου ενισχύθηκε με τον Ευγένιο Σεργιένκο, όλες οι κινήσεις στο ρόστερ

Ο 31χρονος forward με εμπειρία από Ελλάδα και εξωτερικό έρχεται στα Φανάρια για να δώσει ύψος και ποιότητα στη γραμμή των ψηλών.

Διαψεύδει τις φήμες παραίτησης ο Δήμαρχος Σύρου, Αθανασίου: “Θα ολοκληρώσουμε την πενταετία”

Με επίσημη ανακοίνωση ο Αλέξανδρος Αθανασίου βάζει τέλος στα σενάρια αποχώρησης και καλεί τους δημότες σε ενότητα για την πρόοδο του νησιού.

Τμήμα Αθλητισμού Πολιτισμού Δήμου Θήρας: «Ένα σακί τραγούδια» στην Οία

Η Οία υποδέχεται το μουσικό οδοιπορικό «Ένα σακί τραγούδια» με ήχους από κάθε γωνιά του Ελληνισμού

Γιώργος Λεονταρίτης: Μια νέα σελίδα για τη δημόσια υγεία στις Κυκλάδες

Η Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου Σύρου, χάρη στη δωρεά του Αντώνη Κομνηνού, ενώνει επιστήμη και ανθρωπιά

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.