Όταν ο Λούντβιχ Χελμ, δήμαρχος του Κένιγκσταϊν, άκουσε για πρώτη φορά ότι μια βίλα στην πόλη του κατανάλωνε 80.000 λίτρα νερού την ημέρα – 625 φορές τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενός μονοπρόσωπου νοικοκυριού στη Γερμανία – σκέφτηκε ότι ο μετρητής πρέπει να ήταν ελαττωματικός. Δεν ήταν!
Το Κένιγκσταϊν, που βρίσκεται στις δασωμένες πλαγιές του Τάουνους, μιας οροσειράς κοντά στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, αριθμεί μεταξύ των 16.700 κατοίκων της περίπου 98 άτομα με ετήσιο εισόδημα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Τα νοικοκυριά αυτά οδηγούν την κατανάλωση νερού στα ύψη, αψηφώντας τους περιορισμούς που αποσκοπούν στην προστασία των αποθεμάτων πόσιμου νερού, καθώς η περιοχή παλεύει με την ξηρασία.
“Η κατανάλωση νερού είναι, στην πραγματικότητα, εντελώς ανεξέλεγκτη σε ορισμένες περιπτώσεις”, δήλωσε ο Χελμ, στο Politico
Καθώς η στάθμη των υπόγειων υδάτων πέφτει στην περιοχή ο Χελμ έχει περιορίσει το διάστημα κατά το οποίο οι κάτοικοι μπορούν να ποτίζουν τους κήπους τους ή να γεμίζουν τις πισίνες τους, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι η πόλη δεν θα ξεμείνει από πόσιμο νερό.
Αλλά τα μέτρα αυτά δεν αποδίδουν, είπε – κυρίως επειδή οι πλούσιοι κάτοικοι τα αγνοούν και οι τοπικές αρχές δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν τους κανόνες.
«Δεν νοιάζονται γιατί μπορούν να αντέξουν τα πρόστιμα»
Στις αρχές του χρόνου, η κοινότητα του Σατόνεφ-Γκρας, κοντά στις Κάννες, έγινε πρωτοσέλιδο αφού οι πλούσιοι ιδιοκτήτες σπιτιών – οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ξένοι υπήκοοι – λέγεται ότι κατανάλωναν περισσότερο νερό σε μια εβδομάδα από ό,τι οι περισσότεροι κάτοικοι της κοινότητας σε ένα χρόνο.
Άλλες 120 κοινότητες σε όλη τη Γαλλία αγωνίζονται σήμερα να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
“Έχω αρκετά ιδιωτικά ελικόπτερα στο δήμο μου. Κάποιος που μπορεί να αντέξει οικονομικά να ανεφοδιάσει το ελικόπτερό του δεν θα ενοχληθεί να πληρώσει πρόστιμο 1.500 ευρώ ή το διπλάσιο σε περίπτωση υποτροπής. Tο πρόστιμο δεν θα λύσει την έλλειψη νερού”, δήλωσε τότε στη Le Figaro ο Εμανουέλ Ντελμότ, δήμαρχος του Châteauneuf-Grasse. “
Να αναθεωρηθεί ο τρόπος με τον οποίο κατανέμεται το πόσιμο νερό
Απογοητευμένες, οι τοπικές αρχές και οι ΜΚΟ καλούν τις εθνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ να συμβάλουν στον έλεγχο της ζήτησης νερού με μέτρα που περιλαμβάνουν, από την επανεξέταση των συστημάτων τιμολόγησης του νερού έως την αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο κατανέμεται το πόσιμο νερό μεταξύ των κατοικιών, της βιομηχανίας και της γεωργίας.
Η Ελίζαμπεθ Κούλα, πρόεδρος του αριστερού Die Linke στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Έσσης, δήλωσε σε συζήτηση του Κοινοβουλίου, τον Ιούνιο Ιουνίου ότι “πολύτιμο πόσιμο νερό” σπαταλιέται “στο καζανάκι των τουαλετών και στις … πισίνες για τους πλούσιους”.
Στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι βιομηχανίες που καταβροχθίζουν νερό τείνουν να πληρώνουν πολύ λιγότερο για πόσιμο νερό από τα ιδιωτικά νοικοκυριά, παρά το γεγονός ότι καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο.
Βρόχινο νερό για μη πόσιμες χρήσεις
Στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής της για το νερό που εγκρίθηκε τον Μάρτιο, η Γερμανία δήλωσε ότι θέλει να εξοικονομήσει πόσιμο νερό με την ενσωμάτωση του βρόχινου νερού στα συστήματα ύδρευσης για μη πόσιμες χρήσεις.
Καθώς οι αδυναμίες των σημερινών συστημάτων διαχείρισης του νερού γίνονται όλο και πιο εμφανείς, οι εκκλήσεις προς την ΕΕ να αναλάβει δράση γίνονται όλο και πιο δυνατές.
naftemporiki.gr