Τουλάχιστον 30 μετεωρολογικοί σταθμοί σε Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία με ιστορικό μετρήσεων άνω των 70 ετών καταγράφουν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών την Πέμπτη 25 Ιουλιου 2019 – Στην γερμανική πόλη Λίνγκεν κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που αποτελεί πλέον νέο εθνικό ρεκόρ για την Γερμανία με 42.6°C.
Η Δυτική Ευρώπη φλέγεται, όχι λόγω πυρκαγιών αυτή τη φορά, αλλά εξαιτίας των υψηλότατων θερμοκρασιών που καταγράφονται, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Το Παρίσι κατέγραψε χθες την υψηλότερη θερμοκρασία της ιστορίας του, καθώς ο υδράργυρος, στις 1.30 μ.μ. σκαρφάλωσε στους 40,6 βαθμούς Κελσίου στον μετεωρολογικό σταθμό Παρίσι- Μοντσουρί, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 40,4 βαθμοί Κελσίου, το 1947. Να σημειώσουμε πάντως ότι τα ξημερώματα της Πέμπτης η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της Γαλλίας δεν υποχώρησε κάτω από τους 25°C, ενώ στο Παρίσι οι ελάχιστες τιμές που καταγράφηκαν μεταξύ 25°C και 28°C δημιούργησαν αποπνικτικές συνθήκες για περισσότερους από 12 εκατομμύρια κατοίκους.
Στην ίδια κόλαση, όμως, έζησαν χθες και η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Γαλλία έχουν ήδη σημειωθεί πέντε θάνατοι εξαιτίας του καύσωνα. Πολλές γαλλικές πόλεις αναμένεται να υπερβούν τα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας. Ανάμεσά τους η Λιλ, η Ντιζόν, η Ρουέν και το Στρασβούργο, σύμφωνα με τη γαλλική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, ενώ σε άλλες, όπως το Μπορντό, όπου το θερμόμετρο έδειξε 41,2 βαθμούς Κελσίου, αυτό έχει ήδη γίνει. Ωστόσο, το ρεκόρ σε εθνικό επίπεδο δεν αναμένεται να ξεπεραστεί: είχε καταρριφθεί στα τέλη Ιουνίου με 46 βαθμούς Κελσίου στον γαλλικό νότο. Τα γαλλικά ΜΜΕ αναμετέδωσαν ότι η προχθεσινή νύχτα ήταν η θερμότερη της ιστορίας.
Ηδη, οι γαλλικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να εργαστούν από τα σπίτια τους, ενώ οι βρεφονηπιακοί σταθμοί παρέμειναν κλειστοί. Την ίδια στιγμή, ο αρχιτέκτονας που έχει αναλάβει την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων προειδοποίησε ότι οι υψηλότατες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν κατάρρευση της οροφής εφόσον κάποια στοιχεία και δοκοί που τη συγκρατούν, στεγνώσουν.
Τουλάχιστον 30 μετεωρολογικοί σταθμοί σε Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία με ιστορικό μετρήσεων άνω των 70 ετών καταγράφουν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών την Πέμπτη 25 Ιουλιου 2019. Οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες έχουν θέσει σε κόκκινο συναγερμό μεγάλο μέρος της Γαλλίας και τις Κάτω Χώρες, . O χάρτης στο τέλος του άρθρου, δείχνει τις μέγιστες θερμοκρασίες στις 18:00 ώρα Ελλάδας χθες Πέμπτη και οι τιμές που εμφανίζονται αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών. Στην γερμανική πόλη Λίνγκεν κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που αποτελεί πλέον νέο εθνικό ρεκόρ για την Γερμανία με 42.6°C.
Μία ανάσα θα καταφέρουν να πάρουν οι κάτοικοι της Ευρώπης μόνο σήμερα, καθώς αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας.
Δροσιστικές βουτιές μπροστά από το εθνικό θέατρο της Κοπεγχάγης.
Ο υδράργυρος στο δυτικό Λονδίνο άγγιξε τους 36,9 βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας το ρεκόρ του Ιουλίου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τα τρένα κινούνται με μικρότερες ταχύτητες στη χώρα προκειμένου να μη λιώσουν οι σιδηροτροχιές. Οι υγειονομικές αρχές σύστησαν στους πολίτες να λάβουν μέτρα προστασίας, όπως να περπατούν στη σκιά και να απέχουν από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Εφιαλτική φαίνεται ότι είναι και η κατάσταση σε Βέλγιο, Γερμανία και Ολλανδία όπου καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην ιστορία με 40,2, 40,5 και 39,3 βαθμούς Κελσίου αντιστοίχως.
Ηδη, το Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο του Βελγίου εξέδωσε «κόκκινο συναγερμό» για όλες τις περιφέρειες της χώρας, καλώντας τους πολίτες να λάβουν ειδικές προφυλάξεις προκειμένου να επιβιώσουν του καύσωνα. Στη Φλάνδρα, ο κυβερνήτης διέταξε, χθες, την απαγόρευση του καπνίσματος και του ανάμματος φωτιάς σε υπαίθριους χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς.
Σε «πορτοκαλί» συναγερμό έχει τεθεί και η Ολλανδία, όπου εκατοντάδες χοίροι πέθαναν στις αρχές της εβδομάδας όταν σταμάτησε να λειτουργεί το κλιματιστικό μιας κτηνοτροφικής μονάδας. Η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή σειρά μέτρων σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας.
Στη Γερμανία, ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 41 βαθμούς Κελσίου στην Κολωνία και στο Ζάαρλαντ, σπάζοντας το απόλυτο ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίου, που είχε καταγραφεί το 2015, αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας DWD.
«Θα γίνουν συχνότεροι»
Τι, όμως, ευθύνεται για τον εφιάλτη που ζουν οι πολίτες της Δυτικής Ευρώπης; Αν και οι καύσωνες είναι φυσιολογικά μετεωρολογικά φαινόμενα, «η έρευνα υποδεικνύει ότι θα γίνουν συχνότεροι και εντονότεροι και είναι πολύ πιθανό να σημειώνονται κάθε χρόνο», επισημαίνει ο επικεφαλής της βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δρ Πίτερ Σκοτ, προσθέτοντας ότι ο τωρινός καύσωνας είναι ένας συνδυασμός μετεωρολογικών φαινομένων και κλιματικής αλλαγής. «Αυτό που έχουμε σήμερα, είναι ένα πολύ θερμό ρεύμα αέρα που έρχεται από τη Βόρεια Αφρική, προκαλώντας όλες αυτές τις θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφονται. Αν δεν υφίστατο η κλιματική αλλαγή, δεν θα φτάναμε σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες».
Οπως προκύπτει από τα αρχεία μετεωρολογικών συνθηκών που αρχίζουν να τηρούνται τον 19ο αιώνα, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης έχει αυξηθεί περίπου κατά ένα βαθμό Κελσίου, συγκριτικά με την περίοδο της βιομηχανοποίησης, γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα. Το Κλιματικό Ινστιτούτο του Πότσδαμ της Γερμανίας ανέφερε ότι τα πέντε θερμότερα καλοκαίρια από το 1500 μέχρι σήμερα καταγράφηκαν μέσα στον 21ο αιώνα.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ και την ιστοσελίδα meteo.gr