Ηταν απλά θέμα χρόνου.. Η αντίδραση για όσα συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή με επίκεντρο την Παλαιστίνη φέρνει αποτελέσματα.. Ηδη έχουμε τρεις χώρες στην Ευρώπη που αναγνώρισαν την Παλαιστίνη ως κράτος… Παράλληλα, πολίτες και φορείς προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες σε κινήσεις υπέρ των Παλαιστινίων. Είδαμε το Δήμο Μήλου να …ντύνεται στα χρώματα της παλαιστινιακής χώρας, ενώ στη Νάξο σηκώθηκε πανό στην Πορτάρα με το σύνθημα “Λευτεριά στην Παλαιστίνη”
Πάμε όμως στο ευρωπαϊκό μέτωπο και την αντίδραση του Ισραήλ. Την επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη το Οσλο, το Δουβλίνο και η Μαδρίτη κατόπιν σχετικής συνεννόησης των τριών ευρωπαϊκών χωρών. Οπως δήλωσε το πρωί ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε, η Νορβηγία αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης και πρόκειται να προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές και διπλωματικές διατυπώσεις για την πλήρη αναγνώριση του επίσημου κράτους των Παλαιστινίων, παρά τις έντονες αντιδράσεις από ισραηλινής πλευράς.
«Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη μοναδική εναλλακτική οδό που προσφέρει μια πολιτική λύση τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστινίους. Δηλαδή δύο κράτη, το ένα πλάι στο άλλο, σε ειρήνη και ασφάλεια», είπε ο κ. Στέρε.
«Η αναγνώριση της Παλαιστίνης αποτελεί έναν τρόπο υποστήριξης των μετριοπαθών δυνάμεων οι οποίες έχουν χάσει έδαφος σε αυτή τη μακροχρόνια και βάναυση διαμάχη. Στέλνει ακόμη ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες για να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών ώστε να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης», επεσήμανε ο Νορβηγός ηγέτης.
«Αυτό τελικά μπορεί να καταστήσει εφικτό να επαναληφθεί η διαδικασία προς την επίτευξη λύσης δύο κρατών και να της προσδώσει ανανεωμένη δυναμική. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι η επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας πρέπει να βασιστεί στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος», υπογράμμισε ο κ. Στέρε, προσθέτοντας ότι «η λύση των δύο κρατών είναι προς το καλύτερο συμφέρον του Ισραήλ».
Σε διευκρινιστικές του δηλώσεις ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Εσπεν Μπαρθ Αϊντε ανέφερε πως Νορβηγία, Ιρλανδία και Ισπανία θα επικυρώσουν ταυτοχρόνως την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους σε έξι μέρες, την 28η Μαΐου.
Λίγο αργότερα ανακοίνωσε αντίστοιχη απόφαση και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, τονίζοντας ότι προηγήθηκε σχετική συνεννόηση με το Οσλο και τη Μαδρίτη.
«Σήμερα Νορβηγία, Ιρλανδία και Ισπανία αναγνωρίζουμε το παλαιστινιακό κράτος. Πρόκειται για μια ιστορική μέρα για την Ιρλανδία και την Παλαιστίνη» είπε ανακοινώνοντας τις αποφάσεις της ιρλανδικής κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις σε δηλώσεις του στο Δουβλίνο.
«Πιστεύω ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας τις προσεχείς εβδομάδες», εκτίμησε, με τη Σλοβενία και τη Μάλτα να έχουν εκφράσει σχετική πρόθεση τις προηγούμενες ημέρες.
«Είναι το μόνο αξιόπιστο μονοπάτι για την ειρήνη», πρόσθεσε ο κ. Χάρις. «Τονίζουμε όμως ότι η Χαμάς δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός», είπε με έμφαση, επαναλαμβάνοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφάλεια και την ειρήνη.
Παράλληλα ζήτησε εκ νέου την απελευθέρωση όλων των ομήρων που έχει στα χέρια της η Χαμάς από τις αρχές Οκτωβρίου.
Σε αντίστοιχη ανακοίνωση στο ισπανικό κοινοβούλιο από τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη, η ισπανική κυβέρνηση τονίζει ότι η σχετική διαδικασία αναγνώρισης θα λάβει χώρα την προσεχή Τρίτη, 28 Μαΐου, κατά τη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου.
O κ. Σάντσεθ ανακοίνωσε ακόμη από το βήμα του κοινοβουλίου ότι η Ισπανία αναλαμβάνει να περιθάλψει περί τα 30 παιδιά από τη Γάζα που είναι είτε τραυματισμένα είτε σοβαρά άρρωστα.
Ισραηλινή αντίδραση
Ηδη πριν καν ανακοινώσουν οι τρεις χώρες την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανέφερε την ανάκληση «για επείγουσες διαβουλεύσεις» των πρεσβευτών της χώρας σε Οσλο και Δουβλίνο.
«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραελ Κατς.