Ο νεότερος απολογισμός που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο με βάση στοιχεία από επίσημες πηγές – Ο εφιάλτης της Ιταλίας και το … θαύμα της Γερμανίας
Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους στην Ευρώπη, σύμφωνα με έναν απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο με βάση στοιχεία από επίσημες πηγές. Μέχρι τις 19.00 απόψε (ώρα Ελλάδας) είχαν καταγραφεί 15.500 θάνατοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι στην Ιταλία (8.165) και την Ισπανία (4.089), τις δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο. Ακολουθεί η Γαλλία η 1.596 θανάτους. Τα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη ανέρχονται επισήμως στα 268.191.
Τι γίνεται στην Γαλλία; Κατά εκατοντάδες αυξήθηκαν οι θάνατοι από κορονοϊό στη Γαλλία, αφού μέσα σε μία ημέρα 365 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά οι νεκροί έφτασαν τους 1.696, ενώ τα κρούσματα εκτινάχθηκαν σε 29.155. Τα νέα κρούσματα μέσα σε μια ημέρα ανήλθαν στα 3.922. Πρόκειται για μια ημερήσια άνοδο 27% των θυμάτων σε σχέση με χθες, ενώ η χώρα βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ανάμεσα στα θύματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο ήταν “για πρώτη φορά και μια 16χρονη κοπέλα” στην περιοχή του Παρισιού.
Πάμε στην Μ. Βρετανία... Εκεί; Άλλοι 115 άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες 24 ώρες, έχοντας νοσήσει από τον νέο κορονοϊό, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 578, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν επίσημα καταγραφεί πέρασε το φράγμα των 10.000, έγινε γνωστό σήμερα από το υπουργείο Υγείας. Είναι η πρώτη φορά που ο ημερήσιος απολογισμός, που δίνουν στη δημοσιότητα οι βρετανικές αρχές, κάνει λόγο για πάνω από 100 θανάτους σε διάστημα 24 ωρών, καταδεικνύοντας την επιτάχυνση της επιδημίας. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε στα 11. 658 σήμερα από 9.529 χθες. Πρόκειται για περισσότερα από 2.000 νέα κρούσματα σε μία ημέρα.
Και περνάμε στην Ισπανία, εκεί όπου ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία ξεπέρασε σήμερα εκείνον της ηπειρωτικής Κίνας, με 3.434 νεκρούς από 2.696 χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι αρχές. Σε διάστημα 24 ωρών, καταγράφηκαν στην Ισπανία 738 θάνατοι. Μονάχα η Ιταλία καταμετρά παγκοσμίως περισσότερους θανάτους από τη νόσο Covid-19. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στην Ισπανία σε 47.610 από 39.673 χθες. Η περιοχή της Μαδρίτης είναι η πλέον πληγείσα με το 50% και πλέον των θανάτων στη χώρα (1.825 νεκροί, 290 περισσότεροι σε σύγκριση με χθες) και περισσότερα από 14.500 κρούσματα. Ο ισπανικός στρατός ζήτησε από τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ κιτ διαγνωστικών εξετάσεων για τον νέο κορωνοϊό, αναπνευστήρες και προστατευτικό εξοπλισμό, στο πλαίσιο της παροχής διεθνούς βοήθειας της Συμμαχίας, είπε σήμερα ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Μιγκέλ Βιλαρόγια.
Και τέλος στην Ιταλία; Επιταχύνεται η αύξηση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 662 ασθενείς και καταγράφηκαν 6.153 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού είναι 80.539. Οι νεκροί έφτασαν τους 8.165. Παράλληλα, 10.361 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Την ίδια ώρα, 3.612 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 24.753 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 33.648 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός. Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 34.889 και οι νεκροί 4.861. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 10.816 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.174. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 6.935, με 287 νεκρούς. Σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο, σημειώνεται αύξηση του ρυθμού μετάδοσης του ιού, ενώ μειώνεται ελαφρά ο αριθμός των νεκρών.
Ειδικοί εξηγούν γιατί στην Γερμανία πεθαίνουν λιγότεροι από τον κορονοϊό
Στην ηλικία των ασθενών, την διενέργεια πολλών τεστ, την ποιότητα του συστήματος υγείας και τα περιθώρια αντίδρασης που είχε η Γερμανία στην πανδημία του κορονοϊού θεωρείται ότι οφείλεται η καλή “επίδοση” της χώρας, η οποία με 40.000 κρούσματα και 200 νεκρούς (ποσοστό θνητότητας 0,5%), βρίσκεται χαμηλά στον κατάλογο των χωρών που πλήττονται από τον COVID-19.
Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Πίμποντι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, “γνωρίζουμε ακόμη πραγματικά πολύ λίγα”, ενώ το ποσοστό θνητότητας στην Γερμανία, το οποίο στην πραγματικότητα είναι πιθανότατα ακόμη χαμηλότερο, καθώς πολλοί θετικοί στον ιό δεν εξετάζονται, θεωρείται “άξιο απορίας”. Ο κ. Πίμποντι τονίζει πάντως ότι δεν θα πρέπει να επιχειρούνται συγκρίσεις μεταξύ χωρών. “Είναι σαν να συγκρίνουμε μήλα με αχλάδια”, λέει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), διευκρινίζοντας ωστόσο ότι παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που συντελούν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα:
Ο χρόνος της επιδημίας. Η Ιταλία, η Ισπανία και άλλες χώρες της Ευρώπης βρίσκονται πιθανότατα πιο μπροστά από την Γερμανία. Σε αυτές τις χώρες πιθανότατα ο ιός καθυστέρησε να εντοπιστεί και, ως αποτέλεσμα, μολυσμένα άτομα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στον πληθυσμό, μεταδίδοντας τον ιό.
Η ηλικία. Ενώ σε πολλές χώρες εξετάζονται πολύ λίγα άτομα, τα επίσημα στοιχεία αφορούν τα κρούσματα που έχουν διαγνωστεί. Πρέπει λοιπόν να υπάρχουν πολλά άτομα νεαρής ηλικίας τα οποία μολύνθηκαν, αλλά είτε δεν είχαν συμπτώματα είτε είχαν πολύ ελαφρά. Σε ό,τι αφορά τα διαγεγνωσμένα κρούσματα, ο μέσος όρος ηλικίας στην Ιταλία (63 έτη) ήταν πολύ υψηλότερος από ό,τι στην Γερμανία (45 έτη). Επιπλέον, το ποσοστό των ασθενών άνω των 70 ετών ήταν π.χ. στην Νότια Κορέα 9%, ενώ στην Ιταλία 40%. Στην Γερμανία, το Ινστιτούτο “Ρόμπερτ Κοχ” καταγράφει την ηλικιακή ομάδα “άνω των 60”, στην οποία επίσης το ποσοστό είναι χαμηλότερο από ό,τι στην Ιταλία. Στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας το ποσοστό των μολυσμένων άνω των 60 ετών ήταν 19%, ενώ πάνω από το 50% ήταν στην ομάδα 35-59 ετών.
Η πρακτική σε ό,τι αφορά τα τεστ. Η διάρθρωση των ηλικιών σε σχέση με τα κρούσματα υποδεικνύει και την πρακτική κάθε χώρας σε ό,τι αφορά τα τεστ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΠΟΥ, εάν η Ιταλία είχε διενεργήσει περισσότερα τεστ σε νέους, τα ποσοστά θνητότητας θα ήταν διαφορετικά. Ο Συντονιστής Επειγουσών Καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν αναφέρεται στους ανεπισήμους αριθμούς των περιστατικών: “Στην Γερμανία υπάρχει μια πολύ επιθετική στρατηγική σε ό,τι αφορά τα τεστ, για αυτό και είναι πιθανό μεταξύ των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να βρίσκονται και κάποια ελαφρά περιστατικά. Επιπλέον, σε κάποιες χώρες γίνονται εξετάσεις και μετά θάνατον, σε άλλες όχι. “Και αυτό το στοιχείο αλλάζει τις στατιστικές”, επισημαίνει ο ειδικός και προσθέτει ότι όσο πιο προχωρημένη είναι μια επιδημία, τόσο πιο δύσκολο είναι για μια χώρα να διενεργεί πολλά τεστ, καθώς το σύστημα υγείας υπερφορτώνεται. “Εξετάστε, εξετάστε, εξετάστε!”, ήταν η έκκληση του επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεεσούς, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι “δεν μπορείς να σβήσεις μια φωτιά στα τυφλά, πρέπει να ξέρεις τι συμβαίνει”.
Η ποιότητα του συστήματος Υγείας. Όσο καλύτερα προετοιμασμένα είναι τα νοσοκομεία, τόσο περισσότερους μπορούν να σώσουν, επισημαίνει ο Μάικ Ράιαν. “Εάν τα νοσοκομεία υπερφορτωθούν από μεγάλους αριθμούς ασθενών, πρόκειται πολύ απλά για θέμα δυνατοτήτων, σε ποιο βαθμό μπορεί πια να προσφερθεί η αναγκαία φροντίδα”, αναφέρει. Τρεις παράγοντες είναι σημαντικοί για αυτό, εξηγεί ο κ. Πίμποντι, “ο αριθμός των κλινών στις ΜΕΘ, η επάρκεια σε προστατευτικό εξοπλισμό του προσωπικού και η καλή εκπαίδευση των στελεχών στις ΜΕΘ”. Στην Ιταλία, με 60 εκατομμύρια κατοίκους, πριν από την κρίση υπήρχαν 5.000 κλίνες σε ΜΕΘ. Στο μεταξύ φτιάχτηκαν περισσότερες, διευκρινίζεται. Στην Βρετανία, με 66 εκατομμύρια κατοίκους, υπήρχαν 4.100 κλίνες. Στην Γερμανία όμως, με περίπου 80 εκατομμύρια κατοίκους, πριν από την κρίση υπήρχαν 28.000 κλίνες, οι οποίες αυτές τις μέρες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.
Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και η καραντίνα. Οι ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν ότι τα πολλά τεστ, σε συνδυασμό κατόπιν με τον εντοπισμό των πιθανών κρουσμάτων και την απομόνωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων, αποτελεί αρκετά αποτελεσματικό μέσο επιβράδυνσης της διάδοσης του ιού. Η Γερμανία είναι από τις χώρες που χειρίστηκαν αυτό το θέμα αποτελεσματικά, ενώ είναι και μεταξύ των χωρών οι οποίες έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών τους. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι μέθοδοι που ακολουθούν πολλές χώρες της Ασίας είναι μάλλον υπερβολικές για τους Γερμανούς: Στην Σιγκαπούρη υπάρχει εφαρμογή για το κινητό, η οποία, μέσω Bluetooth επιτρέπει τον εντοπισμό ενός ατόμου το οποίο βρέθηκε για περισσότερο από 30′ σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων από διαπιστωμένο φορέα του ιού.
Φωτογραφία: Reuters