Ιδιαίτερα επικίνδυνος ο παρατεταμένος καύσωνας που θα πλήξει τη Βρετανία – Περισσότερα από 2 εκατ. στρέμματα κάηκαν στην Ισπανία
Για μία ακόμη φορά φέτος το καλοκαίρι η Ευρώπη παραδίδεται στο έλεος της κλιματικής αλλαγής. Ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο, η ξηρασία, η εντονότερη των τελευταίων 500 ετών, σύμφωνα με ειδικούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιδεινώνεται προκαλώντας πολύ μεγαλύτερες καταστροφές και οι δασικές πυρκαγιές μετατρέπουν σε αποκαΐδια περιουσίες και τον φυσικό πλούτο της Γηραιάς Ηπείρου.
Το βάσανο του παρατεταμένου καύσωνα θα βιώσουν για άλλη μία φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες οι Βρετανοί, καθώς το επόμενο τετραήμερο το θερμόμετρο θα προσεγγίσει τους 33 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε κάποιες περιοχές αναμένεται να τους ξεπεράσει. Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε χθες «πορτοκαλί συναγερμό» για ακραία υψηλές θερμοκρασίες, ο οποίος θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Η καθηγήτρια Υδρολογίας του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, Χάνα Κλοκ, προειδοποίησε ότι ο καύσωνας αυτής της εβδομάδας μπορεί να προκαλέσει περισσότερους θανάτους από εκείνον του Ιουλίου, αφού, παρότι οι θερμοκρασίες δεν θα είναι τόσο υψηλές, θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια και θα προκαλέσει μεγαλύτερη καταπόνηση της υγείας του πληθυσμού. Κατά τον καύσωνα του Ιουλίου, σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, έχασαν τη ζωή τους σε Βρετανία και Ουαλλία 948 άνθρωποι.
Στη νοτιοδυτική Γαλλία μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές στην περιοχή Ζιρόντ, έχοντας κάνει στάχτη περισσότερα από 60.000 στρέμματα. Οι φλόγες αποτέφρωσαν, επίσης, 16 σπίτια και ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ορισμένοι από αυτούς απεγκλωβίσθηκαν από τις στέγες των σπιτιών τους, όπου είχαν ανεβεί για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της φωτιάς.
Περισσότεροι από χίλιοι πυροσβέστες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να ελέγξουν τις πύρινες εστίες, συνεπικουρούμενοι από πτητικά μέσα. Η πυροσβεστική υπηρεσία της Ζιρόντ ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και έχει εξαπλωθεί στον νομό της Λαντ. Οι αρμόδιοι εκτιμούν πως η νέα πύρινη κόλαση προκλήθηκε από την αναζωπύρωση εστιών της πυρκαγιάς που έκαιγε στην ίδια περιοχή πριν από μερικές εβδομάδες. Δασικές πυρκαγιές μαίνονταν χθες και στους νομούς Λοζέρ και Αβεϊρόν της νότιας Γαλλίας, αλλά και στην κοιλάδα του Λίγηρα, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημίες στους αμπελώνες.
Ιβηρική τραγωδία
Στην Πορτογαλία, 1.200 πυροσβέστες και οκτώ πυροσβεστικά αεροσκάφη προσπαθούσαν χθες να περιορίσουν πυρκαγιά στην ορεινή περιοχή Κοβίλχα, σε απόσταση 280 χλμ. από την πρωτεύουσα Λισσαβώνα. Οι φλόγες είχαν αποτεφρώσει από το Σάββατο περισσότερα από 30.000 στρέμματα γης. Την ίδια στιγμή, στη γειτονική Ισπανία, οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, με περισσότερα από 80.000 στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη στη Γαλικία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονταν σε εμπρησμούς. Οπως διαπιστώνεται από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Κοπέρνικο, από την αρχή του έτους, οι δασικές πυρκαγιές έχουν αποτεφρώσει στην Ισπανία 2 εκατ. στρέμματα γης.
Η παρατεταμένη ζέστη και ανομβρία γεννάει εικόνες αποκάλυψης στα ευρωπαϊκά ποτάμια. Η στάθμη του Ρήνου έχει μειωθεί δραματικά, προκαλώντας σοβαρές καθυστερήσεις στη ναυσιπλοΐα και εκτινάσσοντας το κόστος των μεταφορών. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα προβλήματα αυτά ενδέχεται να μειώσουν κατά μισή εκατοστιαία μονάδα την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας φέτος.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα Kathimerini.gr