Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΕυρώπη: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στις παραβάσεις του Κοινοτικού Δικαίου

Ευρώπη: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στις παραβάσεις του Κοινοτικού Δικαίου

|

Εεεε να μην έχουμε και μία πρωτιά στην Ευρώπη; Στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο Παραβάσεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φέρνει την Ελλάδα στο στόχαστρο για τη μη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε έξι από τους δέκα τομείς στους οποίους καταγράφονται παραβάσεις (περιβάλλον και αλιεία, ενέργεια και κλίμα, Δικαιοσύνη, ασφάλεια, χρηματοπιστωτική εποπτεία και μεταφορές).

Τη θλιβερή παράδοση που τη θέλει πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στις παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει η Ελλάδα. Σύμφωνα με το νεότερο δελτίο παραβάσεων που εξέδωσε, χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χώρα μας βρίσκεται στο στόχαστρο των κοινοτικών αρχών για μη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε έξι από τους δέκα τομείς στους οποίους καταγράφονται παραβάσεις (περιβάλλον και αλιεία, ενέργεια και κλίμα, Δικαιοσύνη, ασφάλεια, χρηματοπιστωτική εποπτεία και μεταφορές).

Ενδεικτικά, η Ελλάδα (μαζί με το Βέλγιο και τη Σουηδία) έλαβε προειδοποιητική επιστολή για τη μη εφαρμογή της οδηγίας για τα αστικά λύματα. Από τα στοιχεία που υπέβαλε η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με την Επιτροπή, προκύπτει ότι σε 289 οικισμούς τα αστικά λύματα δεν συλλέγονται με τον κατάλληλο τρόπο, ούτε υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία πριν από την απόρριψή τους (ο αντίστοιχος αριθμός στο Βέλγιο είναι 12). Οκτώ από αυτούς τους οικισμούς, σημειώνεται, απορρίπτουν λύματα σε ευαίσθητες περιοχές.

Στον τομέα της Δικαιοσύνης, η Ελλάδα ήταν αποδέκτρια δύο «αιτιολογημένων γνωμών» (πιο προχωρημένο στάδιο της διαδικασίας, στο οποίο η Επιτροπή πιστοποιεί την παράβαση και ζητεί θεραπεία). Η πρώτη αφορά τα δικονομικά δικαιώματα των παιδιών και τη μη ενσωμάτωση της σχετικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Η δεύτερη αφορά το δικαίωμα δικαστικής αρωγής για υπόπτους και κατηγορουμένους. Η Ελλάδα όφειλε να έχει ενσωματώσει τη συγκεκριμένη οδηγία ώς τις 5.5.2019.

Στον τομέα της ασφάλειας, η αιτιολογημένη γνώμη αφορά τη μη κοινοποίηση των εθνικών μέτρων για την εφαρμογή της απόφασης-πλαισίου για τη διαπίστευση των παρόχων δικανικών υπηρεσιών που πραγματοποιούν εργασίες εργαστηρίου. Πρόκειται για κανόνες που «διασφαλίζουν ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται από διαπιστευμένους παρόχους δικανικών υπηρεσιών σε ένα κράτος-μέλος αναγνωρίζονται από τις αρχές επιβολής του νόμου σε άλλο κράτος-μέλος». Η προθεσμία για την κοινοποίηση παρήλθε στις 30 Μαΐου 2016.

Η χώρα μας έλαβε επίσης (μαζί με άλλα επτά κράτη-μέλη και το Ηνωμένο Βασίλειο) προειδοποιητική επιστολή για τη μη πλήρη ενσωμάτωση της 5ης οδηγίας για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και αιτιολογημένη γνώμη (μαζί με την Πολωνία) για τη μη ορθή εφαρμογή του κανονισμού ΕΧΠΕ (Ενιαίος Χώρος Πληρωμών σε ευρώ) για τις υπηρεσίες πληρωμών. Η Ελλάδα δεν έχει συστήσει την ελεγκτική αρχή που θα εξετάζει καταγγελίες κατά χρηστών υπηρεσιών πληρωμών που δεν συμμορφώνονται με τον κανονισμό.

Τέλος, στον τομέα των μεταφορών, η Ελλάδα έφτασε τις τέσσερις προειδοποιητικές επιστολές: για την πλημμελή εφαρμογή των κανόνων για την πληροφόρηση των πολιτών στο πλαίσιο ευφυών δικτύων μεταφορών, για την ανεπαρκή πληροφόρηση σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τις υποδομές χώρων στάθμευσης (σημαντικό για άτομα με αναπηρία), για τη μη παροχή υπηρεσιών ζεύξης δεδομένων για όλους τους φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών που εκτελούν πτήσεις εντός του εναέριου χώρου της (υπηρεσίες που ενισχύουν την ικανότητα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας) και για τον μη ορισμό φορέα «σωστής νοοτροπίας» στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Εξαιτίας της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει προκύψει με την πανδημία, η Επιτροπή ενημέρωσε πρόσφατα τα κράτη-μέλη ότι παρατείνονται οι προθεσμίες για διαδικασίες επί παραβάσει που έχουν κινηθεί από την αρχή του έτους. Χθες, αποφασίστηκε να δοθεί στα κράτη-μέλη η δυνατότητα να απαντήσουν εντός τεσσάρων αντί δύο μηνών σε κάθε προειδοποιητική επιστολή και αιτιολογημένη γνώμη της νέας δέσμης παραβάσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μύκονος – Μουσείο Μπενάκη: Εκδήλωση “Μεταλλεία Μυκόνου – μια ιστορία στο φως”

Σάββατο 17 Ιουνίου.. Ο Δήμος Μυκόνου διοργανώνει εκδήλωση «Μεταλλεία Μυκόνου – μια ιστορία στο φως» στο Μουσείο Μπενάκη

Σέριφος: Να διασωθεί η παράδοση του νησιού

Επιστημονική ημερίδα "Ακολουθώντας τις ράγες" στη Χώρα Σερίφου - οι ομιλητές, τα συμπεράσματα

Πάρος: “Καυτός” Μαϊος, η κίνηση του Αγίου Πνεύματος άγγιξε το 2019 (πίνακες)

Πάνω από 80.000 επισκέπτες δέχτηκε η Πάρος το Μάϊο από θάλασσα και αέρα με τις αυξήσεις έναντι του προηγούμενου έτους να ξεπερνούν το μέσο όρο της χώρας. (πίνακες)

Σύρος: Ξεκινάει τη Δευτέρα, 4ημερο εθελοντικής αιμοδοσίας

Εθελοντική αιμοδοσία στη Σύρο - Χρονοδιάγραμμα

Στοίχημα – Champions League: Τελικός με over και προβάδισμα σε Σίτι

Η προταση από την Foxbet.gr... Τελικός Champions League 2023 και τι παίζουμε;

Estiatoria.gr – Golden Awards: “Στο Λαδόχαρτο” και “Dal Professore” στη κορυφή της γεύσης

Ποια είναι τα εστιατόρια και οι σεφ που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Estiatoria.gr Golden Awards - Η εικόνα των Κυκλάδων

Εστίαση: Μπήκαν οι υπογραφές για αυξήσεις (10,5%) μισθών

Από 1ης Ιουνίου οι μισθοί ενισχύονται 5,5% και ένα χρόνο αργότερα, την 1η Ιουνίου 2024, θα αυκηθούν επιπλέον κατά 5%

Κολομβία: Βρέθηκαν μετά από 40 ημέρες ζωντανά τέσσερα παιδιά στη ζούγκλα

Tο «θαύμα» της Κολομβίας: Βρέθηκαν ζωντανά μετά από 40 ημέρες τα τέσσερα παιδιά που είχαν χαθεί στη ζούγκλα

Φασκελοκουκούλωστα ή “Το τάξιμο είναι εύκολο. Στο δόσιμο αρχίζουν τα δύσκολα”

Ο Αλέκος Αρβανιτάς μας αναλύει την εβδομάδα που πέρασε. Με την ...μπαρουφολογία να ξεπερνάει κάθε όριο τη στιγμή που οι συμπολίτες μας πεθαίνουν περιμένοντας το ασθενοφόρο

Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου: “Η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη από την αρχή μέχρι το τέλος”

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου επισήμανε πως «η δήλωση του Σπύρου Πνευματικού υποδηλώνει ένα υπόβαθρο σκέψης το οποίο δεν μπορεί να κρυφτεί, ανεξάρτητα από το αν «άλλα ήθελε να πει και τελικά άλλα είπε, όπως εκ των υστέρων ισχυρίστηκε».

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Naxos Festival 2023 – Klaus Pfeiffer: Ο Γερμανός καλλιτέχνης που έγινε Ναξιώτης

Naxos Festival 2023: Ο Μάριος Βαζαίος μιλά για την έκθεση «Klaus Pfeiffer - Τα φτερά του Ίκαρου» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Γυμνιστές: Οι τρεις από τις δέκα καλύτερες παραλίες είναι Ελληνικές

Που βρίσκονται οι τρεις παραλίες στην Ελλάδα που θεωρούνται ανάμεσα στις κορυφαίες στον κόσμο για τους γυμνιστές

Αιγαίο: Το “δικό μας” πανηγύρι με Ζευγώλη, Αναματερού και Στρατηγού (video)

Τρίτη 20 Ιουνίου και το "δικό μας" πανηγύρι. Από τη Νάξο έως την Ικαρία... Ποιοι λαμβάνουν μέρος (video)

Νάξος – “Δύναμη Δημιουργίας”: “Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποπέμψει άμεσα τον νταή αντιδήμαρχο”

Η δημοτική παράταξη "Δύναμη Δημιουργίας Νάξου και Μικρών Κυκλάδων" ζητάει από τον Δήμαρχο την άμεση απομπομπή του Αντιδημάρχου Παιδείας για την εις βάρος του καταγγελία από πολίτη του νησιού

Πειραιάς: Δεκατέσσερα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου

Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 14 δρομολόγια, 40 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 από το λιμάνι τη Ραφήνας και 8 από το Λαύριο.

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.