Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΕυρώπη - Γλέζος:"Εφυγε" ο Ελληνας που κατέβασε τη σβάστικα από την Ακρόπολη

Ευρώπη – Γλέζος:”Εφυγε” ο Ελληνας που κατέβασε τη σβάστικα από την Ακρόπολη

|

27 Μαΐου 1941: Η σημαία με τη σβάστικα κυματίζει πάνω στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, σκεπάζοντας με τη μαύρη σκιά της ολόκληρη την Αθήνα της Κατοχής – Τέσσερις ημέρες αργότερα κατέβηκε από τους Γλέζο – Σάντα .. Η πρώτη αντίδραση σε βάρος της γερμανικής μηχανής 

Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση του θανάτου του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και εμβληματικού πολιτικού της Αριστεράς, Μανώλη Γλέζου, ο οποίος άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή λόγω καρδιακής ανεπάρκειας, σε ηλικία 98 ετών.

Πρακτορεία ειδήσεων και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες από όλο τον κόσμο μνημόνευσαν τον θρυλικό αγωνιστή κατά της γερμανικής κατοχής της Ελλάδας, πραγματοποιώντας ιδιαίτερη μνεία στο ηρωικό του κατόρθωμα της νύχτας της 30ης προς 31η Μαΐου του 1941, όταν μαζί με τον Λάκη Σάντα κατέβασε τη σημαία των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής από την Ακρόπολη.

Το πρακτορείο Reuters έκανε λόγο για έναν σημαντικό Έλληνα, του οποίου η ηρωική πράξη στην αρχή των δύσκολων χρόνων της Κατοχής λειτούργησε ως «πολεμική κραυγή» για το ακόμη τότε σχεδόν ανύπαρκτο αντιστασιακό κίνημα στην Ελλάδα, το οποίο στη συνέχεια των κατοχικών χρόνων θα γιγαντωθεί. Επίσης, το σχετικό τηλεγράφημα τονίζει το σεβασμό που ενέπνεε το πρόσωπο του σε σχεδόν ολόκληρο το ελληνικό πολιτικό φάσμα.

Ομοίως, το Associated Press αναφέρθηκε στην απώλεια ενός «ήρωα της αντίστασης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος έμεινε ενεργός στην πολιτική μέχρι και τη 10η δεκαετία της ζωής του». 

Εκτενέστερη ήταν η αναφορά του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), το οποίο έκανε λόγο για τον «Έλληνα ήρωα της Αντίστασης που κατέβασε τη σβάστικα από την Ακρόπολη, επιβίωσε από δύο θανατικές καταδίκες και παρέμεινε ακτιβιστής ακόμη και σε πολύ μεγάλη ηλικία». Ακόμη, το Γαλλικό Πρακτορείο έκανε λόγο για μία «ισχυρή φωνή» της Αριστεράς στην Ελλάδα, που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων ακόμη και στα 90 του χρόνια.

Την είδηση της απώλειας του Μανώλη Γλέζου αναπαρήγαγαν ειδησεογραφικά μέσα από όλο τον κόσμο, όπως οι New York Times, το Taiwan News και το γαλλικό RFI.

Τέλος, στον θάνατο του Γλέζου αναφέρθηκε και ο Βρετανός οικονομικός συντάκτης του BBC News, Φαϊσάλ Ισλάμ, ο οποίος, με κοινοποίηση του στο Twitter, μνημόνευσε τη συνάντηση που είχε με τον εκλιπόντα κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης το 2012, κάνοντας λόγο για έναν «πολύ ευχάριστο και γοητευτικό οικοδεσπότη». 

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Εκεί που η ψυχή ξέρει τον δρόμο

Ένα νησί που δεν φωνάζει για να το προσέξεις – απλώς υπάρχει, αυθεντικό και δυνατό

Αγωνία για το ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για νέο όταν το υπάρχον καταρρέει»

Η Ένωση Γονέων Πάρου καλεί σε άμεση δράση για τις άθλιες συνθήκες στέγασης και λειτουργίας του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου – Προειδοποιεί για ευθύνες σε Δήμο και Περιφέρεια αν δεν υπάρξουν λύσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Νάξος: Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. του Τυροκομείου Πιτταρά στην κορυφή του κόσμου!

Με κορυφαία βαθμολογία από το Taste Atlas και παγκόσμιες διακρίσεις, η ναξιώτικη γραβιέρα από το Τυροκομείο Πιτταρά επιβεβαιώνει τη φήμη της ως πρεσβευτής γεύσης και ποιότητας της Νάξου.

Ταχύπλοα… για λίγους: Γιατί το ακτοπλοϊκό ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε πολυτέλεια

Ακριβά εισιτήρια, περιορισμένες επιλογές και «ταρίφα χωρίς αναλογία» – Η μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και το παράδοξο των Κυκλάδων

Νάξος: Ψήφισμα από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου για τον εκλιπόντα καθηγητή Στέλιο Ζαφειρόπουλο

Ο Σύλλογος Διδασκόντων εκφράζει τη βαθιά του συγκίνηση και συμπαράσταση στην οικογένεια του διαπρεπούς εκπαιδευτικού και τιμά τη μνήμη του με σειρά αποφάσεων.

ΥΠΑ: Ιστορική άνοδος στην επιβατική κίνηση, “εκτοξεύτηκε” η Νάξος με αύξηση 36,9%, η Σύρος στο +112% (!!!)

Με άνοδο 7,5% στα αεροδρόμια της ΥΠΑ και συνολικά 32,3 εκατ. επιβάτες πανελλαδικά στο πρώτο εξάμηνο του 2025, η Ελλάδα σπάει κάθε ρεκόρ – Σημαντική δυναμική για το αεροδρόμιο Νάξου

Μεγαλοπρεπής λιτανεία (14/07) στη Νάξο για τον Άγιο Νικόδημο (video)

Πλήθος πιστών και αρχιερέων στη μεγαλειώδη λιτανεία του πολιούχου της Νάξου – Συγκινητική συμμετοχή στρατιωτικών και πολιτικών αρχών (video)

Santo Wines: Τα κρασιά της Σαντορίνης που σήκωσαν ξανά την Ελλάδα ψηλά στον κόσμο

Με 8 βραβεία στα Decanter World Wine Awards 2025 και πλατινένιο μετάλλιο για το Grande Reserve 2022, ο συνεταιρισμός της Σαντορίνης αποδεικνύει πως η παράδοση μπορεί να γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Τραγωδία στην Κύθνο: 87χρονος Ελβετός τουρίστας πέθανε πάνω σε σκάφος στον Μέριχα

Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης από το πλήρωμα και ιατρούς του νησιού, ο ηλικιωμένος τουρίστας κατέληξε – Προανάκριση από τη Λιμενική Αρχή Κύθνου

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Golden Plates 2025: Ο chef Νίκος Δημητροκάλης και το Dal Professore σε Νάξο και Αττική έκλεψαν τη παράσταση

Με φόντο τη θάλασσα και πρώτη ύλη την αυθεντικότητα, οι Κυκλάδες σάρωσαν στα φετινά βραβεία γαστρονομίας Golden Plates, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις που επιβεβαιώνουν το διεθνές γευστικό αποτύπωμά τους.

SeaJets: Το “TERA JET 2” ξεκινά τα δρομολόγια του, πρώτη αναχώρηση από Πειραιά στις 11 Ιουλίου

Το νέο ταχύπλοο της SEAJETS φτάνει Νάξο, Πάρο, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά με διπλή επιστροφή – Αναλυτικό πρόγραμμα του πρώτου δρομολογίου

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.