Τρίτη, 22 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΕυρώπη: Γιατί η "Γηραιά Ηπειρος" μετατρέπεται σε hotspot και οι καύσωνες...

Ευρώπη: Γιατί η “Γηραιά Ηπειρος” μετατρέπεται σε hotspot και οι καύσωνες καλά κρατούν

|

Νέα δεδομένα έχουμε συνεχώς όσον αφορά το περιβάλλον και η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι αποφάσεων … Εφη Ρούση (ερευνήτρια για τις Κλιματικές Αλλαγές): δηλώνει “Υπάρχουν λύσεις, δεν είμαστε καταδικασμένοι”.

Οι πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, με ρεκόρ ανώτατων θερμοκρασιών στη Βρετανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και αλλού, αλλά και η επίμονη παρατεταμένη ζέστη στην Ιβηρική Χερσόνησο είναι η φετινή κορύφωση μιας μακράς ανοδικής πορείας στις θερινές θερμοκρασίες της Ευρώπης.

«Η Δυτική Ευρώπη αναδεικνύεται σε ένα hot spot της κλιματικής αλλαγής, όπου οι καύσωνες εμφανίζονται πιο συχνά και πιο έντονα σε σχέση με τις άλλες περιοχές με το ίδιο γεωγραφικό πλάτος», εξηγεί στην «Καθημερινή» η κ. Εφη Ρούση, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ερευνας για τις Κλιματικές Επιπτώσεις του Πότσνταμ (ΡΙΚ), λίγο έξω από το Βερολίνο. Η κ. Ρούση είναι η επικεφαλής συγγραφέας πρόσφατης έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications («Accelerated western European heatwave trends linked to more-persistent double jets over Eurasia»), σύμφωνα με την οποία οι ανοδικές τάσεις στην εμφάνιση καυσώνων στην Ευρώπη τις προηγούμενες τέσσερις δεκαετίες είναι τρεις έως τέσσερις φορές πιο ισχυρές σε σύγκριση με τα υπόλοιπα βόρεια μεσαία πλάτη της γης.

«Υπάρχει ένα κοινό δεδομένο σε όλο τον πλανήτη. Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, λόγω των αυξημένων εκπομπών θερμοκηπικών αερίων, οδηγεί σε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, γεγονός που οδηγεί και σε ακραίες τιμές, όπως φέτος που έχουμε θερμοκρασίες-ρεκόρ. Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε πιο πολλούς, πιο συχνούς, πιο έντονους, πιο επίμονους καύσωνες. Αλλά δεν κινούνται όλες οι περιοχές με τον ίδιο τρόπο. Θέλαμε να δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη και γιατί», τονίζει στην «Κ».

Στη Δυτική Ευρώπη δεν είναι εύκολο να ξεχαστεί ο θανατηφόρος καύσωνας του 2003, όταν περίπου 70.000 μη αναμενόμενοι θάνατοι είχαν σχέση με τις καυτές συνθήκες που διαμορφώθηκαν. Στη δημοσίευση στο Nature Communications επισημαίνεται παραπέρα το πρόσφατο σύμπλεγμα διαδοχικών εξαιρετικά ζεστών και ξηρών καλοκαιριών του 2018, 2019 και 2020. «Οι ευρωπαϊκοί καύσωνες προβλέπεται να αυξηθούν δυσανάλογα σε σύγκριση με την παγκόσμια μέση τάση», αναφέρεται. 

Η Μεσόγειος hotspot της κλιματικής αλλαγής
«Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως η Μεσόγειος είναι ένα hotspot της κλιματικής αλλαγής· τι γίνεται όμως με τη Δυτική Ευρώπη; Εξετάσαμε τις τάσεις 42 ετών, μέχρι το 2020, στρέφοντας μάλιστα την προσοχή μας στους επίμονους καύσωνες που διαρκούν έξι μέρες και πάνω. Συγκρίναμε αυτές τις τάσεις με άλλες περιοχές της ίδιας ζώνης, με μεσαίο πλάτος στο βόρειο ημισφαίριο, όπως στη Βόρεια Αμερική, στην Ασία, κ.λπ. Η εικόνα που έχουμε είναι πως οι καύσωνες στην Ευρώπη πληθαίνουν πιο γρήγορα από τον μέσο όρο. Μόνο οι δυτικές ακτές των ΗΠΑ καταγράφουν ανάλογες τάσεις. Συγκεκριμένα, η Ευρώπη ανεβαίνει τρεις φορές πιο γρήγορα στη συχνότητα εμφάνισης καυσώνων και τέσσερις φορές πιο γρήγορα όσον αφορά την έντασή τους», εξηγεί η Ελληνίδα ερευνήτρια.

Πολύ σημαντικό για χώρες που μέχρι τώρα έβλεπαν σποραδικά να εκδηλώνονται επεισόδια καύσωνα και περιστατικά θερμών εισβολών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι τελείως απροετοίμαστοι, όπως και οι υποδομές, τα κτίρια, οι κατοικίες κ.λπ.

Πού οφείλεται όμως η αυξανόμενη τάση; Το ερευνητικό αντικείμενο της κ. Ρούση και των συνεργατών της αφορά την κυκλοφορία του αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Εξέτασαν λοιπόν ποιος είναι ο ρόλος του αεροχειμάρρου (jet stream), που κινείται από τα δυτικά, από τον Ατλαντικό Ωκεανό προς την Ευρώπη και καλύπτει Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. «Είναι πολύ ισχυροί άνεμοι, που δροσίζουν το καλοκαίρι και κάνουν πιο ήπιο τον χειμώνα. Οι περιοχές που επηρεάζονται είναι η Δυτική Ευρώπη, η Ιβηρική Χερσόνησος, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σκανδιναβία», σημειώνει η ερευνήτρια του ΡΙΚ.

«Οταν όμως έχουμε διάσπαση του αεροχειμάρρου σε δύο τμήματα, ένα που κατευθύνεται προς τη Βόρεια Ευρώπη και ένα που κινείται προς Μεσόγειο, τότε δεν υπάρχουν οι ισχυροί άνεμοι στο κέντρο, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να παραμένουν οι θερμές μάζες αέρα και να δημιουργούνται επεισόδια καύσωνα πάνω από τη Δυτική Ευρώπη», εξηγεί.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο Nature Communications, σχεδόν το σύνολο των αυξημένων επεισοδίων καύσωνα στη Δυτική Ευρώπη και περίπου το 30% αυτών στην ευρύτερη ευρωπαϊκή περιοχή, συνδέονται με τον διχασμό του δυτικού αεροχειμάρρου. Υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο το διπλό jet stream να συνδέεται και με τα φετινά ακραία φαινόμενα καύσωνα στη Δυτική Ευρώπη, αν και ακόμη δεν υπάρχουν τα πλήρη στοιχεία.

«Εμπόδια» στον αεροχείμαρρο στέκονται οι αντικυκλώνες εμποδισμού, τα συστήματα που φρενάρουν την κυκλοφορία του αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι αντικυκλώνες «φταίνε» για τη διάσπαση του αεροχειμάρρου ή μήπως ο διχασμός του προκαλεί τους αντικυκλώνες; «Δεν έχουμε ακόμα απάντηση σε αυτό, απαιτείται παραπέρα έρευνα», απαντά η Ελληνίδα κλιματολόγος.

Οι φωτιές
Τι να περιμένουμε στο μέλλον; Στον βαθμό που συνεχίσουν να αυξάνονται ή να παραμένουν υψηλές οι εκπομπές θερμοκηπικών αερίων όλα τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν άνοδο θερμοκρασιών και ακραίων φαινομένων. Οι συνέπειες θα είναι ακόμη πιο σοβαρές, όπως με τις φωτιές που είναι συνάρτηση και πολλών παραγόντων σχετιζόμενων με την κλιματική αλλαγή: υψηλές θερμοκρασίες, καύσωνες, μεγαλύτερη ξηρασία, πιο εύφλεκτη καύσιμη ύλη.

Η κ. Ρούση δεν σηκώνει τα χέρια ψηλά. «Υπάρχουν λύσεις, δεν είμαστε καταδικασμένοι. Είναι πολύ σημαντική η στάση του καθένα μας, αλλά βεβαίως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι θέμα πολιτικό, απαιτεί συνολικές αποφάσεις σε επίπεδο κοινωνίας».

40ο C και πλέον έδειξε το θερμόμετρο στα μέσα της εβδομάδας σε πολλές περιοχές της Γερμανίας. Η μείωση της στάθμης των υδάτων σε πολλά ποτάμια, όπως ο Ελβας, προκάλεσε προβλήματα στη ναυσιπλοΐα, ενώ χιλιάδες κλήσεις δέχτηκαν οι υπηρεσίες άμεσης ανάγκης στο Βερολίνο.

14 πόλεις βρίσκονταν σε συναγερμό στην Ιταλία εξαιτίας της αφόρητης ζέστης στα τέλη της εβδομάδας, μεταξύ των οποίων η Ρώμη και το Μιλάνο. Mεγάλο μέρος του Πάδου καλύφθηκε με άλγη. Παράλληλα, εξακολουθούσαν να μαίνονται οι πυρκαγιές στην Τοσκάνη και στην περιφέρεια Φριούλι – Βενέτσια Τζούλια, κάνοντας στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων.

900.000 στρέμματα αποτέφρωσαν σε όλη την Ισπανία οι φωτιές την εβδομάδα που πέρασε. Η χώρα βιώνει τη χειρότερη αντιπυρική περίοδο της τελευταίας δεκαετίας. Στο στόχαστρο βρέθηκαν η Εστρεμαδούρα, στα δυτικά, και η Καστίλλη και Λεόν στην κεντρική χώρα. Την ίδια στιγμή, ο πρωτοφανής καύσωνας άφησε πίσω του τουλάχιστον 1.000 νεκρούς.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Θα βρω γιατρό στις διακοπές; Η υγειονομική εικόνα στα νησιά το καλοκαίρι του 2025

Περισσότερες προσλήψεις, ασθενοφόρα και κίνητρα για γιατρούς θωρακίζουν τη νησιωτική Ελλάδα – Πού παραμένουν τα προβλήματα

Θηρασία: Πρωτοκυκλαδικά σύμβολα σε αγγείο με ρίζες από τη Νάξο

Σημαντικό σφράγισμα σε λαβή αγγείου από την Κοίμηση Θηρασίας αποκαλύπτει πρώιμες μορφές επικοινωνίας και κοινωνικής οργάνωσης στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού.

Νάξος: Ο Ουφ! και οι Μικροί Ερωδιοί φέρνουν μουσική μαγεία στις Εγγαρές

Ένα παραμυθένιο μουσικοθεατρικό δρώμενο με μαέστρους... μικρά παιδιά! Τετάρτη 23 Ιουλίου στις 20:30, με ελεύθερη είσοδο

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νότιες Κυκλάδες και κυριαρχικά δικαιώματα: Τα νέα θαλάσσια πάρκα φέρνουν διπλωματικές εντάσεις με την Τουρκία

Η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της μέσω περιβαλλοντικής προστασίας – Αντιδράσεις από την Άγκυρα για «μονομερείς ενέργειες» σε περιοχές που θεωρεί «γκρίζες ζώνες»

Πάφος – Μακάμπι Τελ Αβίβ: Ισοπαλία με αξία στην πρώτη μάχη του Champions League

Οι Κύπριοι θέλουν να προστατέψουν την έδρα, οι Ισραηλινοί παίζουν με στόχο την πρόκριση – Το “Χ” στο 3.40 έχει τη δική του δυναμική

ΟΦΥΠΕΚΑ: Ιστορική φωλεοποίηση Πράσινης Χελώνας στη Νάξο, πρώτη φορά στις Κυκλάδες!

Η παραλία στον Απόλλωνα φιλοξένησε για πρώτη φορά μια Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas), σηματοδοτώντας ένα σπάνιο και ιδιαίτερα σημαντικό οικολογικό γεγονός για τη Νάξο και ολόκληρο το Αιγαίο.

Fraport – Αναβαθμίζονται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ποιες ημερομηνίες κλείνουν οι διάδρομοι σε Σαντορίνη, Μύκονο

Η Fraport Greece ξεκινά την τέταρτη φάση έργων σε 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με προσωρινές αναστολές λειτουργίας των διαδρόμων — Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα για κάθε νησί

Νάξος – Εγγαρές: Παραδοσιακό πανηγύρι στην Αγία Άννα, η μουσική ενώνει τις γενιές στη Νάξο

Την Παρασκευή 25 Ιουλίου, οι Εγγαρίτες τιμούν την Αγία Άννα με γλέντι στην πλατεία του χωριού – Ζωντανή μουσική, χορός και αυθεντική νησιώτικη ψυχή με τους Κουτούζο, Γκούφα, Μπαρδάνη, Μπίλακο και Κλουβάτο

Άνδρος: Το διακριτικό κόσμημα των Κυκλάδων που κερδίζει τις καρδιές εκτός σεζόν

Το διεθνές ταξιδιωτικό μέσο Low Season Traveller εξυμνεί την Άνδρο για την αυθεντικότητα, την ηρεμία και την πολυεπίπεδη ομορφιά της — μια απόδραση που δεν κραυγάζει, αλλά μαγεύει

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Πανναξιακός ΑΟΚ: Μεταγραφικό restart με τέσσερα νέα πρόσωπα και στόχος η κορυφή

Νέα πρόσωπα, νέο πάθος, μία αποστολή: η επιστροφή στη National League 1 – Σβάρνας, Μαραβέγιας, Καλαμπογιάς και Μιλόσεβιτς έρχονται για τη μεγάλη ανατροπή

“Πλατιά” στη Γαλήνη Νάξου: Εκεί που η γεύση συναντά την παράδοση

Το εστιατόριο που ξανασυστήνει την κυκλαδίτικη κουζίνα με προϊόντα από τη γη της Νάξου – κι ένα αγρόκτημα που αφηγείται ιστορίες στο τραπέζι