Σε ευρωπαϊκά εδάφη έχουν καταγράφει περισσότερα από 6,2 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 240.000 νεκροί – Ξεκίνησαν νέα μέτρα.. Από κλειστά μπαρ νωρίς έως θανάτωση βιζόν
Σε αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού προχώρησαν από χθες, Σάββατο, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που οι επιδημιολογικοί δείκτες κινούνται σταθερά ανοδικά και η Γηραιά Ηπειρος βιώνει ήδη το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα μπροστά της.
Συνολικά σε ευρωπαϊκά εδάφη έχουν καταγράφει περισσότερα από 6,2 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 240.000 νεκροί.
Στη Γερμανία, τα περισσότερα καταστήματα καθώς και όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ θα πρέπει να κλείνουν από χθες, Σάββατο, από τις 23:00 μέχρι τις 06:00, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Με περισσότερα από 4.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται επισήμως κάθε μέρα, η καγκελάριος Μέρκελ προειδοποίησε πως, αν η διάδοση της Covid-19 δεν σταθεροποιηθεί μέσα σε δέκα ημέρες, η χώρα θα λάβει νέα μέτρα.
Η πώληση οινοπνευματωδών στους σταθμούς βενζίνης ή τα παντοπωλεία θα απαγορεύεται από τις 23:00. «Δεν είναι ώρα για πάρτυ», είχε πει στις 6 Οκτωβρίου ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της πρωτεύουσας Μίχαελ Μίλερ για να δικαιολογήσει αυτό το μέτρο.
«Έπειτα από τρία ποτήρια κρασί, σεβόμαστε λίγο λιγότερο τα μέτρα», εξήγησε ο Ντιρκ Μπέρεντ, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη Δικαιοσύνη στο Βερολίνο. Ο αριστερός δήμος αποφάσισε επίσης να περιορίσει πολύ τις κοινωνικές επαφές και πλέον, από τις 23:00 μέχρι τις 06:00 το πρωί, οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα πέντε άτομα.
Η Κολωνία έλαβε χθες, Σάββατο, ένα παρόμοιο μέτρο στη Φρανκφούρτη, με το κλείσιμο των μπαρ και τν εστιατορίων και την απαγόρευση της πώλησης οινοπνευματωδών από τις 22:00.
Η Τσεχία, από την πλευρά της, είχε τέσσερις διαδοχικές ημέρες με αυξήσεις ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τις αρχές να επιβάλουν νέο lockdown. Την Παρασκευή καταγράφηκαν 8.618 νέα κρούσματα σ’ αυτή τη χώρα των 10,7 εκατ. κατοίκων.
Σε σύγκριση, η γειτονική Πολωνία, με 38 εκατ. κατοίκους, ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, πως κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 5.300 νέων κρουσμάτων μέσα σε 24 ώρες. Η μάσκα στους δημόσιους χώρους είναι πλέον υποχρεωτική.
Θανάτωση βιζόν
Στη Δανία, τον πρώτο παγκόσμιο εξαγωγό γουνών από βιζόν, άρχισε εκστρατεία θανάτωσης περισσότερων από ενάμισυ εκατομμύριο γουνοφόρων ζώων.
Θετικά κρούσματα καταγράφηκαν σε σχεδόν εξήντα εκτροφεία από τα 150 που έχει η χώρα. Ύποπτες περιπτώσεις μετάδοσης από το βιζόν στον άνθρωπο έχουν καταγραφεί μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, κυρίως στην Ολλανδία. Εκεί βρέθηκαν 13 μονάδες εκτροφής μινκ που έχουν προσβληθεί από τον ιό και ελήφθη απόφαση να θανατώσουν τα περίπου 570.000 ζώα που είχαν όταν κάποια από αυτά διαγνώσθηκαν θετικά στον SARS-CoV-2. Τα μινκ στη μονάδα αυτή στη Δανία υπεβλήθησαν σε τεστ όταν ένας άνθρωπος που είχε σχέση με τη μονάδα βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα στρατηγικής Έντουαρντ Λίστερ ανακοίνωσε προς στους βουλευτές της βορειοδυτικής Αγγλίας, που πλήττεται ιδιαίτερα, ανακοινώνοντάς τους πως είναι «πολύ πιθανό» να εφαρμοσθούν πιο αυστηροί κανόνες σε «ορισμένες περιοχές».
Τα παμπ και τα καφέ σε πέντε περιφέρειες της Σκωτίας έκλεισαν από την Παρασκευή για διάστημα λίγο μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων.
Η κατάσταση επιδεινώνεται και στη Γαλλία, με νέο ρεκόρ σχεδόν 27.000 κρουσμάτων σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ. Το επιστημονικό συμβούλιο της κυβέρνησης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέα τοπικά lockdown, «αν είναι απαραίτητο».
Η Ισπανία από την πλευρά της κήρυξε την Παρασκευή κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στην περιοχή της Μαδρίτης για να επιχειρήσει να σταματήσει την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων (+10.000 καθημερινά κατά μέσο όρο τις τελευταίες ημέρες), επαναφέροντας ένα μερικό lockdown στην πρωτεύουσα που είχε ακυρωθεί την προηγουμένη από τη δικαιοσύνη.