Δευτέρα, 4 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΕυρώπη - Covid-19: Κλείνονται σπίτια, θανατώνουν μινκ

Ευρώπη – Covid-19: Κλείνονται σπίτια, θανατώνουν μινκ

|

Σε ευρωπαϊκά εδάφη έχουν καταγράφει περισσότερα από 6,2 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 240.000 νεκροί – Ξεκίνησαν νέα μέτρα.. Από κλειστά μπαρ νωρίς έως θανάτωση βιζόν

Σε αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού προχώρησαν από χθες, Σάββατο, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που οι επιδημιολογικοί δείκτες κινούνται σταθερά ανοδικά και η Γηραιά Ηπειρος βιώνει ήδη το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα μπροστά της.

Συνολικά σε ευρωπαϊκά εδάφη έχουν καταγράφει περισσότερα από 6,2 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 240.000 νεκροί.

Στη Γερμανία, τα περισσότερα καταστήματα καθώς και όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ θα πρέπει να κλείνουν από χθες, Σάββατο, από τις 23:00 μέχρι τις 06:00, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Με περισσότερα από 4.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται επισήμως κάθε μέρα, η καγκελάριος Μέρκελ προειδοποίησε πως, αν η διάδοση της Covid-19 δεν σταθεροποιηθεί μέσα σε δέκα ημέρες, η χώρα θα λάβει νέα μέτρα.

Η πώληση οινοπνευματωδών στους σταθμούς βενζίνης ή τα παντοπωλεία θα απαγορεύεται από τις 23:00. «Δεν είναι ώρα για πάρτυ», είχε πει στις 6 Οκτωβρίου ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της πρωτεύουσας Μίχαελ Μίλερ για να δικαιολογήσει αυτό το μέτρο.

«Έπειτα από τρία ποτήρια κρασί, σεβόμαστε λίγο λιγότερο τα μέτρα», εξήγησε ο Ντιρκ Μπέρεντ, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη Δικαιοσύνη στο Βερολίνο. Ο αριστερός δήμος αποφάσισε επίσης να περιορίσει πολύ τις κοινωνικές επαφές και πλέον, από τις 23:00 μέχρι τις 06:00 το πρωί, οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα πέντε άτομα.

Η Κολωνία έλαβε χθες, Σάββατο, ένα παρόμοιο μέτρο στη Φρανκφούρτη, με το κλείσιμο των μπαρ και τν εστιατορίων και την απαγόρευση της πώλησης οινοπνευματωδών από τις 22:00.

Η Τσεχία, από την πλευρά της, είχε τέσσερις διαδοχικές ημέρες με αυξήσεις ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τις αρχές να επιβάλουν νέο lockdown. Την Παρασκευή καταγράφηκαν 8.618 νέα κρούσματα σ’ αυτή τη χώρα των 10,7 εκατ. κατοίκων.

Σε σύγκριση, η γειτονική Πολωνία, με 38 εκατ. κατοίκους, ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, πως κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 5.300 νέων κρουσμάτων μέσα σε 24 ώρες. Η μάσκα στους δημόσιους χώρους είναι πλέον υποχρεωτική.

Θανάτωση βιζόν

Στη Δανία, τον πρώτο παγκόσμιο εξαγωγό γουνών από βιζόν, άρχισε εκστρατεία θανάτωσης περισσότερων από ενάμισυ εκατομμύριο γουνοφόρων ζώων.

Θετικά κρούσματα καταγράφηκαν σε σχεδόν εξήντα εκτροφεία από τα 150 που έχει η χώρα. Ύποπτες περιπτώσεις μετάδοσης από το βιζόν στον άνθρωπο έχουν καταγραφεί μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, κυρίως στην Ολλανδία.  Εκεί βρέθηκαν 13 μονάδες εκτροφής μινκ που έχουν προσβληθεί από τον ιό και ελήφθη απόφαση να θανατώσουν τα περίπου 570.000 ζώα που είχαν όταν κάποια από αυτά διαγνώσθηκαν θετικά στον SARS-CoV-2.  Τα μινκ στη μονάδα αυτή στη Δανία υπεβλήθησαν σε τεστ όταν ένας άνθρωπος που είχε σχέση με τη μονάδα βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα στρατηγικής Έντουαρντ Λίστερ ανακοίνωσε προς στους βουλευτές της βορειοδυτικής Αγγλίας, που πλήττεται ιδιαίτερα, ανακοινώνοντάς τους πως είναι «πολύ πιθανό» να εφαρμοσθούν πιο αυστηροί κανόνες σε «ορισμένες περιοχές».

Τα παμπ και τα καφέ σε πέντε περιφέρειες της Σκωτίας έκλεισαν από την Παρασκευή για διάστημα λίγο μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων.

Η κατάσταση επιδεινώνεται και στη Γαλλία, με νέο ρεκόρ σχεδόν 27.000 κρουσμάτων σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ. Το επιστημονικό συμβούλιο της κυβέρνησης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέα τοπικά lockdown, «αν είναι απαραίτητο».

Η Ισπανία από την πλευρά της κήρυξε την Παρασκευή κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στην περιοχή της Μαδρίτης για να επιχειρήσει να σταματήσει την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων (+10.000 καθημερινά κατά μέσο όρο τις τελευταίες ημέρες), επαναφέροντας ένα μερικό lockdown στην πρωτεύουσα που είχε ακυρωθεί την προηγουμένη από τη δικαιοσύνη.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – ΕΟΔ Κυκλάδων: Εκπαίδευση Έρευνας & Διάσωσης με θερμική κάμερα και σκύλο εντοπισμού

Μια απαιτητική άσκηση της ΕΟΔ Κυκλάδων για αναζήτηση αγνοούμενου σε δύσβατο πεδίο με τη χρήση τεχνολογίας και εξειδικευμένου σκύλου

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

«Ο Άρχων του Τρόμου» του Orson Welles στην Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου

Ένα αριστούργημα του φιλμ νουάρ ζωντανεύει (06/08) στο Κάστρο της Χώρας – Το κλασικό του Orson Welles επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη

Η OurCryptoMiner λανσάρει τη νέα εφαρμογή XRP Cloud Mining, βοηθώντας τους χρήστες να κερδίσουν εύκολα 5.735 $ σε σταθερό εισόδημα!

Η αποστολή της είναι να παρέχει στους παγκόσμιους επενδυτές έναν πιο βολικό, ασφαλή και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο για να αυξήσουν εύκολα τα ψηφιακά τους περιουσιακά στοιχεία και να δημιουργήσουν ένα σταθερό ημερήσιο εισόδημα.

Νάξος: Ουρολογικό Ιατρείο στο Naxos Medical την Τρίτη 5 Αυγούστου

Σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης από εξειδικευμένους γιατρούς στο πλευρό των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού

Νάξος – Φιλώτι: Ο Παντελής Θαλασσινός σε μία συναυλία (05/08) που δεν πρέπει να χάσετε

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός ανεβαίνει στο ΆθλοΘέατρο Φιλωτίου την Τρίτη 5 Αυγούστου για μια βραδιά γεμάτη συναίσθημα και μουσική παράδοση.

Καπετάν Μήτσος Σκοπελίτης: Ο θρύλος των Μικρών Κυκλάδων που ένωνε θάλασσες και καρδιές

Μια ζωή με τα χέρια στο τιμόνι και την ψυχή του δοσμένη στα νησιά – Ο άνθρωπος που δεν φοβήθηκε ποτέ τη φουρτούνα και έγινε σύμβολο αγάπης και προσφοράς για τους νησιώτες

Το ζητήσατε… το επαναλαμβάνουν – Εργαστήριο καλαθοπλεκτικής στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» (video)

Μετά τη μεγάλη συμμετοχή του Ιουλίου, το εργαστήριο καλαθοπλεκτικής διοργανώνεται ξανά στις 9 & 10 Αυγούστου 2025, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν από κοντά μια παραδοσιακή τέχνη της Σαντορίνης

«Δεν μεγαλώσαμε παίζοντας»: Μνήμες από τις στοές της Σερίφου

Παιδιά που μπήκαν στις «στοές του θανάτου» για να ζήσουν. Μεταλλωρύχοι που διεκδίκησαν αξιοπρέπεια με αίμα. Μαρτυρίες που δεν πρέπει να χαθούν. Η Αλεξάνδρα Χριστακάκη και ο Νίκος Μπελαβίλας ζωντανεύουν την ιστορία της Σερίφου

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία…» – Η Νάξος γίνεται μια χορευτική αλυσίδα!

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλεί κατοίκους και επισκέπτες να ενώσουν τα βήματά τους στον παραδοσιακό Συρτό, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.