Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΕυρώπη: Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς αυτό το καλοκαίρι

Ευρώπη: Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς αυτό το καλοκαίρι

|

Συναγερμός στα τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Ευρωπαϊκών χωρών ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου κι αυτό γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες δίνουν την αίσθηση ότι θα έχουμε πολλές φωτιές το συγκεκριμένο διάστημα

Ο ιδιαίτερα θερμός και ξηρός καιρός που επικράτησε φέτος την άνοιξη απειλεί με καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στη διάρκεια του καλοκαιριού όχι μόνο τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, αλλά και αυτές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, προειδοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ηδη το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS) έχει καταγράψει τις προηγούμενες ημέρες δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και στη βόρεια Γαλλία, σε περιοχές όπου η θερμοκρασία τους ανοιξιάτικους μήνες ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο των προηγούμενων χρόνων. «Αυτή τη σεζόν, οι πυρκαγιές αναμένεται να είναι περισσότερες και οι περιοχές που θα πληγούν μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών», δήλωσε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος για την αντιμετώπιση κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, αναφερόμενος στην περίοδο μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου.


Φωτογραφία αρχείου από τις περυσινές φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία.

 

Ο επίτροπος δεν ήταν σε θέση να προβλέψει κατά πόσον θα έχουμε φέτος περισσότερες καταστροφές από πυρκαγιές σε σύγκριση με το 2019, χρονιά που οι πυρκαγιές είχαν προκαλέσει ρεκόρ καταστροφών στην Ευρώπη. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Κομισιόν προβλέπει πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεσπάσουν τεράστιες και πολλές πυρκαγιές φέτος. «Οι περιοχές που είναι ευάλωτες σε δασικές πυρκαγιές δεν περιορίζονται πλέον μόνο στη Νότια Ευρώπη, αλλά βρίσκονται επίσης στην Κεντρική Ευρώπη, ακόμη και στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης», είπε ο Λέναρτσιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως φέτος καταγράφηκε στο Βέλγιο ο πιο ξηρός Μάιος από το 19ο αιώνα, με τον ζεστό καιρό να περιορίζει την ανάπτυξη των καλλιεργειών και να μειώνει τη σοδειά στην επαρχία της δυτικής Φλάνδρας.

Τον Απρίλιο, η θερμοκρασία που καταγράφτηκε στην Ευρώπη ήταν κατά μέσον όρο 1,3 β. Κελσίου υψηλότερη από το επίπεδο πριν από την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης, με αποτέλεσμα ο Απρίλιος να είναι ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί στην Ιστορία μαζί με το 2016. Η ηλιοφάνεια σε μεγάλες περιοχές της δυτικής, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ήταν τον Απρίλιο κατά 150% υψηλότερη σε σύγκριση με το κανονικό. Ο φετινός ήταν ο πιο ηλιόλουστος Απρίλιος που έχει καταγραφεί σε Βρετανία, Ολλανδία και Γερμανία. Παράλληλα, από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου έπεσαν ελάχιστες βροχές σε Γερμανία, Ελβετία και Γαλλία.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιος αεροσυνοδού που σκοτώθηκε την 11η Σεπτεμβρίου έλαβε επιστολή της μητέρας του μετά από 24 χρόνια

Η αεροσυνοδός ΣιΣι Λάιλς είχε σκοτωθεί το 2001· το σημείωμα διασώθηκε και δόθηκε σήμερα στον 30χρονο Τζέβον Καστρίγιο

Βρούτσης στην Πάρο με Γιάννακη–Αϊνδιλή–Καγιαλή: «Νησιωτικότητα & Αθλητισμός» στο επίκεντρο

Τετάρτη 24/9, 12:30, αίθουσα «Αθηνά» (Paros Agnanti Resort & Spa): κεντρική ομιλία του Υπουργού Αθλητισμού με παρουσία κορυφαίων Ελλήνων Ολυμπιονικών και ανοικτή συζήτηση με τα σωματεία των Κυκλάδων.

Ευρωπαϊκός Δείκτης Οινοτουρισμού: Πέμπτη η Ελλάδα, πρώτη η Γαλλία

Γαλλία πρώτη, ακολουθούν Ιταλία και Ισπανία· νεότεροι ταξιδιώτες «οδηγούν» τη ζήτηση για κρασί, γαστρονομία και πολιτισμό

Επαναπατρισμός 86 ελληνικών αρχαιοτήτων – και πρωτοκυκλαδικής περιόδου – από ιδιωτική συλλογή του εξωτερικού

Οικειοθελής επιστροφή σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ – Από νεολιθικά ειδώλια έως χρυσά στεφάνια ελληνιστικών χρόνων

Δήμος Θήρας: Νέα χρονιά για το Κοινωνικό Φροντιστήριο – Ξεκίνησαν οι εγγραφές

Εκπαιδευτική ενίσχυση μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου · Έναρξη 13 Οκτωβρίου, συμμετοχή εθελοντών εκπαιδευτικών

Θεόκτιστα και χειροποίητα: Η νομική προστασία του αγροτικού πολιτιστικού τοπίου των Κυκλάδων

Εκδήλωση στο Ιωνικό Κέντρο (26/9) με ειδικούς και φορείς, για τη διαφύλαξη της ξερολιθιάς, των παραδοσιακών κτισμάτων και του φυσικού πλούτου των νησιών

Πρώτο κουδούνι για τους… πιο μικρούς: Αγιασμός στους Παιδικούς Σταθμούς της Νάξου

Στον Αγιασμό και ο 1ος Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας Φιλωτίου – Παρών ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Φώτης Μαυρομμάτης

«Σχολικές Γέφυρες στο Αιγαίο»: Η Humanity Greece στηρίζει 192 μαθητές σε ακριτικά νησιά

Με την αιγίδα του ΠτΔ, σχολικά πακέτα φτάνουν σε Ψέριμο, Ηρακλειά, Δονούσα, Λειψούς και Άγιο Ευστράτιο για μια ισότιμη νέα χρονιά

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Εδώ πλέον ντράπηκε και η ντροπή»

"Γόνοι και κληρονόμοι πλούτου και εξουσίας προκαλούν και κουνάνε το δάχτυλο στους νησιώτες για το στεγαστικό πρόβλημα "

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης γύρω από το Κλειστό Γυμναστήριο Νάξου

Τι αλλάζει στην πρόσβαση – είσοδος μόνο για πεζούς αθλούμενους και φιλάθλους όσον αφορά το Κλειστό Γυμναστήριο

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Κουφονήσια: «Νερό από χρυσάφι», λογαριασμοί έως 10€/m³, τι απαντά ο Βαγγέλης Κατσαράς (video)

Εστίαση, διαμονή και μικρά καταστήματα μιλούν για ασφυξία – Ο Δήμος Νάξου κάνει λόγο για «εξορθολογισμό» βάσει κόστους αφαλάτωσης και αποτροπή υπερκατανάλωσης (video)

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Απαγορευτικό: Στις 9.30 το βράδυ απόψε αναχωρεί το “Blue Star Naxos” (Πίνακας)

Λόγω κακοκαιρίας αλλάζουν αναχωρήσεις/ακυρώνονται δρομολόγια. Τι ισχύει ανά πλοίο, πότε χρειάζεται αλλαγή εισιτηρίων και ποιες μεταφορές επιβατών έγιναν.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο το πρωί (20/09) διακοπή ρεύματος

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «Προσωρινή Διακοπή», θα επηρεαστούν Μπαούζι Δαμαριώνα, Αυλωνίτσα, Άγιος Δημήτριος και Αγ. Ανάργυροι Σαγκρί.

Ανεκτέλεστα δρομολόγια για Supercat Jet, Superjet και Superjet 2 λόγω κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία που πλήττει το Αιγαίο φέρνει σημαντικές ακυρώσεις στην ακτοπλοΐα – Αναλυτικά ποιες γραμμές επηρεάζονται

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Ο Νίκος Σιδερής ορίστηκε πρόεδρος της Κοινότητας Κεραμωτής

Σιδερής Νίκος η επιλογή του Δημάρχου – Αποχές και ενστάσεις από Κορρέ και Χατζηανδρέου

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.