Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΕυρώπη: Από την 1η Ιουλίου ανοίγουν κι αυτές οι ...πόρτες

Ευρώπη: Από την 1η Ιουλίου ανοίγουν κι αυτές οι …πόρτες

|

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δίνει τη Δευτέρα τη λίστα με τις 14 +1 χώρες που ανοίγουν τα σύνορα… Ποια η στάση της Ελλάδας και ποια των άλλων μεσογειακών χωρών…

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για μία αρχική λίστα υγειονομικά ασφαλών τρίτων χωρών με τις οποίες μπορούν να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. από 1η Ιουλίου κατέληξαν χθες το βράδυ οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. Στη λίστα των 14 χωρών και τεσσάρων κρατιδίων συμπεριλαμβάνονται η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Σερβία, αλλά και βορειοαφρικανικές χώρες όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Αλγερία. Αντιθέτως, εκτός τέθηκαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Τουρκία, η Β. Μακεδονία και η Αλβανία. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και η Κίνα, υπό τον όρο να εφαρμόσει μία πολιτική αμοιβαιότητας (να ανοίξει κι αυτή τα δικά της σύνορα στην Ευρώπη). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», σε μία ελαφρώς χαοτική κατάληξη της εξάωρης χθεσινής συνεδρίασης, συμφωνήθηκε ότι η κροατική προεδρία θα έθετε τη λίστα προς τελική έγκριση από τις μόνιμες αντιπροσωπείες μέσω email σήμερα, ώστε να λάβει νομική υπόσταση μέσω γραπτής διαδικασίας τη Δευτέρα. 

Το κρίσιμο κριτήριο για τη συμπερίληψη στη «λευκή λίστα» ήταν τα επιδημιολογικά δεδομένα των υπό εξέταση χωρών, τα οποία έπρεπε να είναι αντίστοιχα ή χαμηλότερα του μέσου όρου της Ε.Ε. (16 κρούσματα/100.000 πληθυσμού στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου). Ωστόσο ορισμένα κράτη-μέλη πίεζαν να συμπεριληφθούν χώρες με υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, έστω σε δεύτερο χρόνο. Χαρακτηριστική ήταν η επιμονή – ατελέσφορη, όπως αποδείχθηκε – της Πορτογαλίας να αποσπάσει τη δέσμευση των εταίρων της για συμπερίληψη της Βραζιλίας σε δεύτερη φάση στη λίστα (η λατινοαμερικανική χώρα, με περιορισμένο αριθμό τεστ, κατέγραψε πάνω από 40.000 ημερήσια κρούσματα τις τέσσερις τελευταίες ημέρες).

Για την Αθήνα, περαιτέρω καθυστερήσεις στο άνοιγμα με τον υπόλοιπο κόσμο απειλούσαν να καταφέρουν ένα ακόμα καίριο πλήγμα στις προσπάθειες διάσωσης της τουριστικής περιόδου. Η ελληνική πλευρά, στις συναντήσεις των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών την περασμένη εβδομάδα (χθες το θέμα συζητήθηκε για τρίτη φορά μέσα σε πέντε μέρες), εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις στην προοπτική να υπάρξει κι άλλη παράταση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης. Χθες το απόγευμα η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα άνοιγε τις πύλες της χώρας στον υπόλοιπο κόσμο, με την εξαίρεση εννέα χωρών, σηματοδοτώντας την πρόθεσή της να κινηθεί μονομερώς.  

Οι χώρες που υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν οι φυσικοί της σύμμαχοι στην επιδίωξη του ταχύτερου δυνατού ανοίγματος, τήρησαν μια πιο επιφυλακτική στάση, λόγω του βαρύτατου υγειονομικού πλήγματος που υπέστησαν από την πανδημία. Η Ιταλία ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στις συζητήσεις, σημειώνοντας ότι το άνοιγμα της ζώνης Σένγκεν ήταν αρκετό για την τουριστική κίνηση και ότι δεν υπήρχε λόγος ανάληψης περαιτέρω ρίσκου με το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων. Η Ισπανία, από την πλευρά της, παρ’ ότι πιο προωθημένη, διασαφήνιζε ότι δεν προτίθετο να ανοίξει μονομερώς αν δεν υπήρχε συμφωνία. «Είναι ζωτικής συμφωνίας μίας συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε χθες ο Ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προβληματισμό, εν τω μεταξύ, προκαλεί η ανάγκη η λίστα να ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες. Ευρωπαίος διπλωμάτης εξέφραζε στην «Κ» τη δυσφορία που γεννά στις τάξεις των εκπροσώπων των κρατών-μελών η προοπτική να επαναλαμβάνουν τις διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό κάθε δεκαπέντε μέρες στην καρδιά του καλοκαιριού.

Βόρειες χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία (που αρχικά σκόπευε να κρατήσει κλειστά τα σύνορά της ακόμα και με χώρες της Ε.Ε. ως τις 31 Αυγούστου, και που τα διατηρεί κλειστά με την Πορτογαλία και τη Σουηδία), η Φινλανδία και η Ολλανδία φρόντισαν η αρχική λίστα χωρών να είναι αρκετά μικρή. «Είναι σημαντικό για εμάς να υπάρξει συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ανοίξουν τα σύνορα και αυτή η συμφωνία να βασιστεί αποκλειστικά σε υγειονομικά κριτήρια», εξηγούσε στην «Κ» Ολλανδός διπλωμάτης. Σε περίπτωση μη συμφωνίας και μονομερούς ανοίγματος κρατών-μελών προς τρίτες χώρες, προειδοποιούσε, «ενδεχομένως να αναγκαστούμε να κλείσουμε τα σύνορά μας» προς το συγκεκριμένο κράτος-μέλος.

Η συνοριακή πολιτική αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών-μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, έχει λάβει μέτρα για να προωθήσει τον συντονισμό των κρατών-μελών στο πεδίο αυτό και για την αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ζώνης Σένγκεν – αλλά με περιορισμένη επιτυχία. Τα κράτη-μέλη της Ένωσης αντέδρασαν στο ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Ευρώπη με κλείσιμο των συνόρων τους ακόμα και προς άλλα μέλη της Σένγκεν. Οι αρχικές κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής στα μέσα Μαρτίου για ταξιδιωτική απαγόρευση προς τρίτες χώρες είχαν σκοπό να διευκολύνουν την άρση των περιορισμών στα «εσωτερικά» αυτά σύνορα, για τη μεταφορά αγαθών σε πρώτη φάση και στη συνέχεια για τους πολίτες της Ένωσης. Εξ ου και η Επιτροπή, στην παρέμβασή της στις 11 Ιουνίου, επέμεινε στη σημασία πριν ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα να έχει αποκατασταθεί πλήρως η ελεύθερη μετακίνηση εντός της ζώνης.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

Γιάν. Βρούτσης: “Γιορτάζει η Μύκονος, πανηγυρίζει ο αθλητισμός των Κυκλάδων !”

Θερμή υποδοχή του Α.Ο. Μυκόνου στο Υφυπουργείο Αθλητισμού για την ιστορική άνοδο στην Basket League – Ο πρώτος Κυκλαδίτικος σύλλογος στην κορυφαία κατηγορία

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Υπουργείο Ναυτιλίας – Κικίλιας: “2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμανιού της Τήνου”

Βασίλης Κικίλιας από Τήνο: «Δημοπρατείται έργο (master plan) 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμένα της Τήνου»

Νάξος: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους Παιδικούς Σταθμούς και τον Β.Σ.Ο.Φ. του Δήμου για το σχολικό έτος 2025-2026

Αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών από τις 12 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου – Για πρώτη φορά πλήρης λειτουργία βρεφικού τμήματος στον Β.Σ.Ο.Φ.

Μάρκος Καφούρος: “Απαραίτητη η άμεση αποκατάσταση του κτιρίου της Δ.Ο.Υ Θήρας”

Σε προβληματική κατάσταση το κτίριο που στεγάζει τη Δ.Ο.Υ και το Τελωνείο Θήρας – Απαιτούνται άμεσα μέτρα και η προσωρινή μεταστέγαση των υπηρεσιών

Εθελοντική αιμοδοσία: Λίγες σταγόνες αίμα, μια θάλασσα ελπίδας

Στα μικρά νησιά γεννιούνται τα μεγάλα θαύματα της ανθρωπιάς. Ξεκινά αύριο Σάββατο η 70η εθελοντική αιμοδοσία από την τράπεζα αίματος Σαντορίνης

Δεύτερο Πανελλήνιο Βραβείο για τον Νικόλα Ρουγκάλα, με παραμύθι αφιερωμένο στον θείο του Δημήτρη Ήμελλο

Ο μαθητής από τη Νάξο διακρίθηκε στον 14ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας «Το Δέντρο της Σοφίας» με το παραμύθι «Σώμα και Αίμα»

ΔΕΔΔΗΕ: Πρωινή διακοπή ρεύματος σε Νότια Νάξο, Σχοινούσα, Ηρακλειά

Πότε και που θα έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ... Η ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ

“Γιορτή Μητέρας”: 6+1 Ταινίες με την μητέρα στο επίκεντρο

Έφτασε η Γιορτή της Μητέρας και επειδή ο κινηματογράφος ξέρει να πιάνει την καρδιά της μάνας -στην τρυφερότητα, στην αφοσίωση, στη σιωπή της- διαλέξαμε 6 + 1 ταινίες όπου η μητέρα βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας. Οπότε σινεφίλ και μη, πάμε να δούμε.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού