Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΕυρώπη - Αφαλατώσεις: Η κλιματική αλλαγή και οι ξηρασίες βάζουν όλο και...

Ευρώπη – Αφαλατώσεις: Η κλιματική αλλαγή και οι ξηρασίες βάζουν όλο και περισσότερες χώρες στο “παιχνίδι”

|

Από τις Βρυξέλλες μέχρι την Κύπρο, από την Ισπανία μέχρι τη Γαλλία και Ιορδανία και από τη Μέση Ανατολή γενικότερα μέχρι την Αφρική, το ενδιαφέρον για τεχνολογίες αφαλάτωσης νερού παραμένει μεγάλο και τις επενδύσεις να μετρούνται πλέον σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή με ταχείς ρυθμούς προς τεχνολογίες αφαλάτωσης προχωρούν και μεμονωμένες χώρες όπως η Κύπρος. Εκεί το υπουργείο Γεωργίας εξετάζει την ανάπτυξη μονάδων αφαλάτωσης στα πλαίσια προσπαθειών της αντιμετώπισης του προβλήματος παρατεταμένων ξηρασιών που πλήττουν όλο και πιο συχνά το νησί, μειώνοντας τα αποθέματα νερού έως και 25%.

Η Κύπρος εξετάζει πλέον την υιοθέτηση τόσο υπεράκτιων μονάδων αφαλάτωσης που θα λειτουργούν σε πλοία ή άλλα πλωτά μέσα, αλλά κα την κατασκευή αντίστοιχων μονάδων στην ξηρά, κοντά στη θάλασσα. Σε χωριστό έργο επίσης αναμένεται να προχωρήσει μελέτη και διαγωνισμός για την τοποθέτηση κινητής μονάδας αφαλάτωσης στην Κισσόνεργα, με ικανότητα επεξεργασίας νερού 10.000 κυβικών μέτρων την ημέρα. Το έργο έχει σαν στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων ύδρευσης στην Πάφο.

Το παράδειγμα της Ισπανίας

Η Ισπανία, την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να εκδηλώνει μεγάλο ενδιαφέρον για μονάδες αφαλάτωσης, αποτελώντας από τις χώρες που είναι πρωτοπόροι στην Ευρώπη. Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Κάρλος Κουέρπο ζητά τώρα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις επισκευές δικτύων ύδρευσης στην περιοχή της Βαλένθια, καθώς και για την ανάπτυξη μονάδων αφαλάτωσης με στόχο να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ξηρασία που αντιμετωπίζει πλέον η χώρα για πολλούς μήνες κάθε χρόνο. Η ξηρασία αυτή έχει πλήξει όχι μόνο νοικοκυριά αλλά και καλλιέργειες που αποτελούν βασικό συστατικό της οικονομίας της χώρας.

Η Μαδρίτη έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για να λάβει 1,5 δις ευρώ για έργα ύδρευσης, ποσό το οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί να διατεθεί για άλλους σκοπούς. Η Ισπανία έχει ήδη διοχετεύσει περίπου 3 δις ευρώ για εργασίες ύδρευσης από ευρωπαϊκά κεφάλαια περίπου 77 δις ευρώ που εντάσσονται στο ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Η Ισπανία έχει ήδη κάνει μεγάλες επενδύσεις για την κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης νερού από τις οποίες παράγεται ήδη 227 εκατ λίτρα φρέσκου νερού στην ημέρα, με τη χώρα να αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια στη σχετική τεχνολογία όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο. Μόνο η μονάδα αφαλάτωσης στην Torrevieja της Ισπανίας μπορεί να προμηθεύει με καθαρό νερό 1,6 εκατ. άτομα.

Στην Ισπανία έχουν κατασκευαστεί περίπου 100 μεγάλες εγκαταστάσεις αφαλάτωσης κάνοντας τη χώρα πρωτοπόρο στην Ευρώπη και μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις στην τεχνολογία αυτή σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα στοιχεία από τους Τάιμς της Νέας Υόρκης (ΝΥΤ).

Η Γαλλία

Η Γαλλία, την ίδια στιγμή, δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και αναπτύσσει ανάλογες τεχνολογίες τόσο για εσωτερική χρήση όσο και για εξαγωγές. Η εξειδικευμένη εταιρεία του κλάδου Meridiam, σε συνεργασία με την εταιρείας παροχής περιβαλλοντικών λύσεων Suez, την κατασκευαστική Orascom Construction και την επίσης κατασκευαστική VINCI Construction Grands Projects, έκλεισαν συμφωνία με την Ιορδανία για την κατασκευή μεγάλων έργων αφαλάτωσης. Σύμφωνα με τη Meridiam τα έργα θα αφορούν την παροχή περισσότερων από 300 εκατ. κυβικών μέτρων νερού σε Αμμάν και Άκαμπα, εξυπηρετώντας περισσότερο από 3 εκατ. κατοίκους. Πρόκειται για έργο που θα αυξήσει κατά 60% το διαθέσιμο νερό για νοικοκυριά και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αγωγούς 445 χιλιομέτρων που θα μεταφέρουν το αφαλατωμένο νερό από την Ερυθρά Θάλασσα.

Η Μέση Ανατολή και η Αφρική

Η αγορά εξοπλισμού αφαλάτωσης νερού στη Μέση Ανατολή και την Αφρική (MEA) πρόκειται να φτάσει τα 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2032, λόγω της αυξανόμενης λειψυδρίας, του αυξανόμενου πληθυσμού και της εντεινόμενης βιομηχανικής ζήτησης. Σύμφωνα με μελέτη της Persistence Market Research, ο συγκεκριμένος κλάδος γνωρίζει ισχυρή ανάπτυξη καθώς οι κυβερνήσεις και οι φορείς του ιδιωτικού τομέα επενδύουν σε καινοτόμες τεχνολογίες αφαλάτωσης για να εξασφαλίσουν βιώσιμες πηγές νερού.

Η λειψυδρία παραμένει πιεστικό ζήτημα στις χώρες αυτές όπου οι φυσικοί πόροι γλυκού νερού είναι περιορισμένοι και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το πρόβλημα. Η τεχνολογία αφαλάτωσης αναδύεται ως βασική λύση για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, διασφαλίζοντας σταθερή παροχή νερού για οικιακές, εμπορικές και βιομηχανικές ανάγκες, αναφέρεται.

Ενδιαφέρον και από Κομισιόν

Επίσης η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί νέα στρατηγική για την ασφάλεια του νερού στην ήπειρο εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιματικής αλλαγής και εξετάζει μεταξύ άλλων τεχνολογίες αφαλάτωσης με στόχο να γίνει εκ των παγκόσμιων ηγετών στον τομέα αυτό.

Πληροφορίες από: https://www.ot.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μιχάλης Χάλαρης: “Nα αλλάξει το μοντέλο πολιτικής, χρειαζόμαστε ανθεκτικές υποδομές” (video)

Έγινε ξεχωριστή συνδιάσκεψη για την περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων καθώς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  δεν είναι ομοιογενής (video)

ΑΠΑΣ Νάξου: Η συνεργασία με τον όμιλο εταιρειών BREAK EVEN CONSULTING δίνει πνοή στην ομάδα

Ο ΑΠΑΣ Νάξου κάνει τη πρώτη κίνηση ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Τριετής συνεργασία με τον όμιλο εταιρειών Break Even Consulting

Μητρόπολη Παροναξίας – Καλλίνικος: “Ο Νυμφίος της Εκκλησίας, προσωπικός νυμφίος κάθε Χριστιανικής ψυχής”

Η Ακολουθία του Όρθρου της Μ. Τρίτης στην Αντίπαρο - Οι σκέψεις του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παροναξίας κκ Καλλινίκου

Πανναξιακός ΑΟ: Τριήμερο (11-13 Απριλίου) διακρίσεων σε ποδόσφαιρο και στίβο

Σπουδαίες επιτυχίες για τον Πανναξιακό Α.Ο. το τριήμερο 11 - 13 Απριλίου σε κλασικό αθλητισμό και ποδόσφαιρο

Νάξος – Φιλώτι: Το “άσπρο” κυριαρχεί στα σοκάκια του χωριού

Εθελοντές στο Φιλώτι ανέλαβαν το ασβέστωμα ή άσπρισμα αρκετών σημείων του χωριού ενόψει της Μεγάλης Κυριακής, του Πάσχα

Φαρμακονήσι – Μετανάστες: Νεκρές δύο γυναίκες, η μία ήταν έγκυος

Νεκρές δύο γυναίκες στο Φαρμακονήσι, η μία ήταν έγκυος – Ένα άτομο μεταφέρθηκε στην Κω, 40 συνολικά οι μετανάστες

Νάξος – Φούρνος Λαγογιάννη: Αποστολή αγάπης στο Ορφανοτροφείο Βόλου

Μία πολύ όμορφη δράση από τον Φούρνο Λαγογιάννη προς το Ιδρυμα "Ορφανοτροφείο Βόλου"

Καθολική Αρχιεπισκοπή – Τήνος: Αναπαράσταση της πορείας του Σταυρού από τα παιδιά

Αναπαράσταση της πορείας του Σταυρού από τα παιδιά στην Στενή της Τήνου

Champions League: Ποντάρισμα στην .. πείνα της Μπαρτσελόνα

Champions League: Ντόρτμουντ - Μπαρτσελόνα: Την «αποτελειώνει» στο 2.02!

ΠΝΑι: Αναβαθμίζεται και ανανεώνεται ο εξοπλισμός των Νοσοκομείων σε Σύρο και Νάξο

Αναβάθμιση και ανανέωση εξοπλισμού των Νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, με ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Νάξος: Λιανός και Ανδρουλάκης σε εθιμοτυπική συνάντηση στο Δημαρχείο (video)

Εθιμοτυπική συνάντηση με μικρές ειδήσεις στο Δημαρχείο Νάξου - Τι είπαν Ανδρουλάκης και Λιανός για θέματα υποδομών (video)

Πανναξιακός ΑΟΚ: Με 2-0 νίκες πέρασε τα Μελίσσια και τον τελικό αντιμετωπίζει τον Ιωνικό Νικαίας

Σε έναν εντυπωσιακό αγώνα διάρκειας τριών ωρών ο Πανναξιακός νίκησε 92-88 στην έξτρα περίοδο τα Μελίσσια και με 2-0 νίκες προκρίθηκε στον τελικό - Αντίπαλος ο Ιωνικός Νικαίας με μειονέκτημα έδρας

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Στιγμές Ιστορίας: Το πορτοκαλί “Πάρος” και η σχέση του με την Παροναξία

Το "Πάρος" ήρθε στη γραμμή της Παροναξίας τη δεκαετία του 80 αλλά δεν απέκτησε την .. λάμψη του "Νάξος" - Η ιστορία του έως τη στιγμή που έφτασε στη Τουρκία και διαλύθηκε

Blue Star Ferries: Εκτακτο δρομολόγιο απόψε (22:00) του Paros με προορισμό την Πάρο

Εκτακτο δρομολόγιο σήμερα (11/04. 22:00) από τον Blue Star Paros στη γραμμή Πειραιάς - Πάρος και επιστροφή

Σχοινούσα: Υπό βροχή ο φετινός εορτασμός της Παναγίας της Ακαθής (photos)

Σάββατο 5 Απριλίου η Σχοινούσα γιόρτασε... Η Παναγία Ακαθή φόρεσε τα γιορτινά της. Ποιος ήταν ο πανηγυράς, ποιοι βρέθηκαν στο νησί των Μικρών Κυκλάδων

Νάξος – Σμύριδα: Οι γραμμές του ουρανού και η ιστορία τους

Ένας θησαυρός κρυμμένος στα βουνά του νησιού αντιστέκεται στο χρόνο - Νάξος - Σμύριδα αλλά για πόσο ακόμη;

Νάξος – Βόλεϊ: Από 11 έως 15 Απριλίου η τελική φάση των Πρωταθλητών Αιγαίου (πρόγραμμα)

Στο μίνι πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στο νησί της Αριάδνης μεταξύ 11 και 15 Απριλίου, οι πέντε (5) πρωταθλήτριες ομάδες του Αιγαίου θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους