Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΕυρώπη: Αεροπορικό εισιτήριο μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Ευρώπη: Αεροπορικό εισιτήριο μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού;

|

Το ερώτημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και απαιτείται νομοθετική παρέμβαση. Γιατί ναι μεν το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά ίσως από την πίσω πόρτα παγιωθούν συνθήκες διάσπασης σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Και οι αεροπορικές εταιρείες είναι έτοιμες να κάνουν το πρώτο βήμα

Πως το είπαμε; Οτι είναι προαιρετικός ο εμβολιασμός; Μήπως να το ξανασκεφτούμε αυτό το “προαιρετικός;” …. Ο λόγος; Μα το γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρείας είναι έτοιμες να εφαρμόσουν την δική τους πολιτική… Κοινώς; Να επιτρέπουν την επιβίβαση στα αεροσκάφη μόνο σε όσους διαθέτουν «πιστοποιητικό εμβολιασμού».. Κάτι στο οποίο επικεντρώνεται δημοσίευμα της Deutsche Welle, (σ.σ. με την υπογραφή της Ειρήνης Αναστασοπούλου) με το γερμανικό μέσο να επισημαίνει πως κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει «συνθήκες διάσπασης» σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Παράλληλα, στο δημοσίευμα της DW υπογραμμίζεται πως για κάθε ανάλογη κίνηση θα απαιτηθούν αλλαγές στην νομοθεσία τόσο σε εγχώριο όσο και σε κοινοτικό επίπεδο, με τον αρθρογράφο να επισημαίνει πως παρά το γεγονός πως ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός, «ίσως από την πίσω πόρτα να παγιωθούν συνθήκες διαχωρισμού και διάσπασης.

Αναλυτικά το δημοσιευμα της Deutsche Welle:

Η κατάσταση είναι πολύπλοκη, γιατί υπάρχουν πολλοί τομείς της δημόσιας και κοινωνικής ζωής που για να επιστρέψουν και πάλι στην κανονικότητα, θα μπορούσαν θεωρητικά, και παρά τις οποίες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, να επιβάλουν ως όρο την υποχρέωση εμβολιασμού των πολιτών. Τέτοιοι τομείς είναι ο χώρος του θεάματος, η εστίαση, ο τουρισμός. Το ενδεχόμενο δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ήδη την αρχή έκανε αρχές Νοεμβρίου η αεροπορική εταιρεία Quantas της Αυστραλίας.

«Θέλουμε να προσαρμόσουμε τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι επιβάτες πριν επιβιβάζονται στο αεροσκάφος, να δείχνουν βεβαίωση ότι έκαναν το εμβόλιο κατά του κορΟνοϊού» είπε ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας Άλαν Τζόις. Γερμανοί συνταγματολόγοι, βουλευτές ακόμη και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν φοβούνται ότι εάν δεν γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις, θα φτάσει η στιγμή, που όσοι από επιλογή  δεν εμβολιάζονται θα πέφτουν θύματα διακρίσεων και αποκλεισμού από τμήματα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα.

Νομοθετική παρέμβαση

Νομομαθείς πολιτικοί του μεγάλου συνασπισμού εξετάζουν νομοθετική απαγόρευση προνομίων για πολίτες που εμβολιάζονται. Ο Γιοχάνες Φέχνερ, εκπρόσωπος της Κ.Ο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για νομικά θέματα, αναφέρει στο σημερινό φύλλο της Welt ότι το κόμμα του μελετά νομικές ρυθμίσεις απαγόρευσης περιπτώσεων άνισης μεταχείρισης ανάμεσα στους εμβολιασθέντες και μη, κυρίως στον ιδιωτικό οικονομικό τομέα. «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, όταν αεροπορικές εταιρείες ή εστιατόρια επιτρέπουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες τους μόνο σε όσους εμβολιάζονται, τέτοια προνομιακή μεταχείριση θα οδηγήσει στη διάσπαση της κοινωνίας».

Ο ομόλογός του από το Χριστιανοκοκοινωνικό Κόμμα CSU Φόλκερ Ούλριχ επισημαίνει στην ίδια εφημερίδα ελλείψεις. «Σε κρατικό επίπεδο ισχύει ο νόμος απαγόρευσης των διακρίσεων, που αποκλείει εξ υπαρχής τις διακρίσεις πχ. στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ανάμεσα σε όσους εμβολιάζονται και σε όσους από επιλογή τους δεν θα το κάνουν. Αλλά στον δημόσιο τομέα υπάρχουν πολλά ρυθμιστικά κενά, που θα πρέπει να καλύψουμε».

Προς επίρρωση των λεχθέντων του και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας κατά των Διακρίσεων Σεμπάστιαν Μπίκεχιρ επιβεβαιώνει ότι οι Γενικοί Όροι Συναλλαγών AGB δεν προσφέρουν νομοθετικό πλαίσιο χειρισμού περιπτώσεων πολιτών που πέφτουν θύμα διακρίσεων στην καθημερινότητά τους, επειδή πχ. δεν εμβολιάζονται. “Ο νομοθέτης θα πρέπει να προνοήσει ρυθμιστικά, εάν θέλει να προστατεύσει επαρκώς αυτήν την κατηγορία πολιτών”. Το πρόβλημα έχει “διαγνωσθεί” και από την κυβέρνηση. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έχουν ήδη ταχθεί κατά προνομίων για πολίτες με εμβόλιο.

Πρώτα εμβολιασμοί και μετά βλέπουμε

Αλλά πώς τοποθετούνται οι διάφοροι κλάδοι; Η Ίνγκριντ Χάρτγκες, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Ξενοδόχων και Εστιατόρων (DEHOGA), υποστηρίζει ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα για «θεωρητικολογίες», όπως αναφέρει στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa. Όσον καιρό δεν υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα για όλους, δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για περιορισμούς. Όλοι έχουν καταρχήν μεγάλο συμφέρον στο να μπορέσουν να εμβολιαστούν, όποιος φυσικά το θέλει. Κι αυτό ισχύει και για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις γαστρονομίας. Ο κλάδος θα πρέπει να είναι προσβάσιμος σε όλους χωρίς διακρίσεις».

Η Χάρτγκες φέρνει ως παράδειγμα έναν νέο σε ηλικία πολίτη, ο οποίος λόγω ακριβώς της ηλικίας του θα εμβολιαστεί τελευταίος, δεν θα πρέπει να πηγαίνει σε εστιατόρια ή κινηματογράφους μέχρι τότε; «Υπάρχουν πολλά ανοιχτά νομικά θέματα, όπως εάν ένας ξενοδόχος θα πρέπει να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η πολιτική πρέπει να δημιουργήσει νομοθετική σαφήνεια». Κατά την άποψη του προέδρου του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Οικονομίας Συναυλιών και Εκδηλώσεων Γενς Μίχο, νομικός ο ίδιος, ο εμβολιασμός ως προϋπόθεση για την είσοδο σε εκδηλώσεις ισοδυναμεί με διάκριση σε βάρος εκείνων που δεν θα εμβολιαστούν.

«Από νομικής πλευράς παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα της ισότητας των πολιτών σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3 του Θεμελιώδους Νόμου, γι’ αυτό το κράτος δεν μπορεί να αρνηθεί την ψήφιση νόμου που να ρυθμίζει την προνομιακή μεταχείριση των εμβολιασθέντων». Ο Γενς Μίχο υποστηρίζει ότι το ίδιο πρέπει να ισχύσει και με τη διενέργεια γρήγορων τεστ σε όσους θέλουν να βγάλουν εισιτήριο για συναυλίες. Προς το παρόν ο κλάδος του, που έχει υποστεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα από την πανδημία, έχει θέσει ως προτεραιότητα το ερώτημα, πότε συναυλίες και άλλοι τύποι εκδηλώσεων θα μπορούν να γίνονται και να είναι οικονομικά αποδοτικές.

Αντίθετα ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ιατρών Φρανκ Βάλτερ Μοντγκόμερι θεωρεί εφικτό μακροπρόθεσμα, όσοι εμβολιάζονται να τους δοθούν ιδιαίτερα δικαιώματα. Μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF ανέφερε ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται όσον καιρό δεν υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα σε όλους. «Αλλά αργότερα, όταν όλοι αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο και μπορεί να διαγνωσθεί ανοσία επί τη βάσει αιματολογικών εξετάσεων, τέτοιες αποφάσεις καθίστανται δυνατές» υπογράμμισε παραπέμποντας σε απαγορεύσεις που ήδη υπάρχουν για εισόδους σε χώρες χωρίς εμβόλιο κατά του κίτρινου πυρετού ή τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς ως προϋπόθεση για την εγγραφή παιδιών σε ορισμένα γερμανικά νηπιαγωγεία.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Διακοπές, ένα μακρινό όνειρο για τους μισούς Έλληνες: Τι αποκαλύπτει η Eurostat

Μόλις 1 στους 2 Έλληνες μπορεί να αντέξει οικονομικά μια εβδομάδα διακοπών – Τι δείχνουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα για το 2024

Γιώργης Βενετούλιας: Από τις βεγγέρες της Κύθνου στις σκηνές της Νάξου (video)

Μια θεατρική παράσταση, 54 παραμύθια, και μια ζωή αφιερωμένη στην προφορική παράδοση και τον πολιτισμό του Αιγαίου

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ολοκληρώνει τη φετινή σεζόν στη μαγευτική Μήλο! (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής μας ταξιδεύουν στο «νησί των χρωμάτων» και αποχαιρετούν τη φετινή τηλεοπτική σεζόν με εικόνες γεμάτες Ελλάδα

Μύκονος: Τελεσίγραφο του Δήμου για τις παράνομες οικοδομικές εργασίες εν μέσω σεζόν

Ο Δήμος Μυκόνου προειδοποιεί με πρόστιμα και ελέγχους τους επαγγελματίες που αγνοούν την κανονιστική απόφαση και συνεχίζουν οχληρές δραστηριότητες, απειλώντας την εικόνα του νησιού

Νάξος – Επαρχείο: Νέες ασφαλτοστρώσεις σε Κουρουνοχώρι και Εγγαρές – Απόλλωνα

Ο Έπαρχος Νάξου Ιωάννης Μαργαρίτης ανακοίνωσε την πρόοδο του έργου «Βελτίωση δρόμου Χώρας – Εγγαρών», συνολικού προϋπολογισμού 417.736€, που περιλαμβάνει διαπλατύνσεις, νέα στηθαία και κρίσιμες ασφαλτοστρώσεις

Βίμποργκ – Κοπεγχάγη: Με «όπλο» την έδρα και φόρα από τα φιλικά!

Η Βίμποργκ υποδέχεται την Κοπεγχάγη στην πρεμιέρα της Superligaen και ψάχνει... διπλό ξεκίνημα με θετικό αποτέλεσμα και επένδυση εμπιστοσύνης στην έδρα της

Η Κίμωλος κατακτά τις διεθνείς αγορές, ένα κρυμμένο διαμάντι που μαγεύει τον κόσμο

Διεθνείς διακρίσεις για το μικρό νησί των Κυκλάδων που κερδίζει τα πρωτοσέλιδα διεθνών Μέσων με τα κρυστάλλινα νερά και την αυθεντική κυκλαδίτικη γοητεία

Στη Σαντορίνη ο Γιάννης Βρούτσης για τις εκδηλώσεις του Προφήτη Ηλία, με Ολυμπιονίκες και κορυφαίους αθλητές

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού επισκέπτεται το νησί της Σαντορίνης στις 19-20 Ιουλίου, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση στις θρησκευτικές εκδηλώσεις και συναντώντας τοπικούς φορείς και την αθλητική κοινότητα

Χορεύουμε συρτό στην παραλία της Νάξου: Η πιο φωτεινή ανθρώπινη αλυσίδα καλοκαιριού επιστρέφει!

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλεί ντόπιους και επισκέπτες σε μια μεγάλη γιορτή νησιώτικης παράδοσης, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου στη Χώρα

Πάρος: Ομόφωνο «ναι» στη μάχη για το αεροδρόμιο, Επιτροπή Αγώνα συγκρότησε το Δημοτικό Συμβούλιο

Απόφαση για διεκδίκηση συνέχισης του έργου με εθνικούς πόρους – Αναζητούνται πολιτικές δεσμεύσεις και συστράτευση κοινωνίας και φορέων

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.