Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΕυρωπαϊκή Ενωση: θα βάλει τέλος στην ...θερινή ώρα;

Ευρωπαϊκή Ενωση: θα βάλει τέλος στην …θερινή ώρα;

|

Η Κομισιόν καλείται να αξιολογήσει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το αν θα προχωρήσει σε τροποποίηση της τρέχουσας οδηγίας σχετικά με την αλλαγή ώρας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τον τερματισμό της θερινής ώρας, φέροντας ως επιχείρημα τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σχετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε την προηγούμενη Πέμπτη (08/02) με 384 ψήφους υπέρ, 153 κατά, 12 αποχές.

Το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε τους ρυθμιστικούς φορείς της ΕΕ να επανεκτιμήσουν τα πλεονεκτήματα της παλιάς πρακτικής αξιοποίησης του φυσικού φωτός της ημέρας και βάσει της σχετικής εισήγησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να διεξάγει μια “διεξοδική αξιολόγηση” της νομοθεσίας για το σύνολο του καλοκαιριού σχετικά με τις ρυθμίσεις για αυτή την εποχή και, εάν χρειάζεται, να υποβάλει πρόταση για την αναθεώρησή της.

Η αλλαγή σηματοδοτεί την αρχή και το τέλος του καλοκαιριού και λαμβάνει χώρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου και του Οκτωβρίου.  Αν και οι σχετικές μελέτες δεν έχει καταλήξει σε οριστικά αποτελέσματα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αλλαγή της ώρας έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. 

«Αν, λοιπόν, αποφασίσουμε ποτέ να καταργήσουμε την αλλαγή της ώρας, αυτό πρέπει να γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συντονισμένο και ενιαίο τρόπο», δήλωσε η επίτροπος Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλτς, η οποία παρέστη στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο. Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Καρίμα Ντελί, η οποία είναι πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών του ΕΚ, επεσήμανε ότι «η έλλειψη ύπνου που επιφέρει η αλλαγή της ώρας προκαλεί προβλήματα στην οδική ασφάλεια. Είναι η αιτία για μεγάλο αριθμό ατυχημάτων για τους πιο ευάλωτους και εννοώ τους πεζούς και τους ποδηλάτες». Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά που θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πρακτική εξακολουθεί να έχει οφέλη, καθώς επιτρέπει στο κοινό να μετακινηθεί για να εργαστεί στο πρωινό φως και του δίνει μια επιπλέον ώρα για υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το ψήφισμα (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ) αναφέρει επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσει ένα ενιαίο χρονοδιάγραμμα ακόμη και μετά τη λήξη της διάρκειας του τωρινού καθεστώτος, κατά το οποίο η ευρωπαϊκή επικράτεια άρχισε να ρυθμίζει τα ρολόγια της ανάλογα με τη διάρκεια του ηλιακού φωτός, τη δεκαετία του 1980 με την εναρμόνιση των εθνικών πρακτικών. Ο στόχος ήταν να αποτραπούν αποκλίνουσες προσεγγίσεις από την υπονόμευση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς μεταφορών, επικοινωνιών και εμπορίου. Η αλλαγή της ώρας εισήχθη για πρώτη φορά στη Γερμανία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ των δύο παγκόσμιων πολέμων και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η αλλαγή καταργήθηκε.

Η τρέχουσα οδηγία σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2001, προβλέπει μια ενιαία ημερομηνία και ώρα για την αρχή και το τέλος της περιόδου θερινής ώρας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Λέτε να δούμε αλλαγή και πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό; Οποιαδήποτε πρόταση τροποποίησης του νόμου θα χρειαζόταν την έγκριση της πλειοψηφίας των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ και του κοινοβουλίου. Η όλη διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυκλαδικός Τύπος: Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας, τα φλουριά σε Λοτσάρη και Κάλμπαρη

Έκοψε τη βασιλόπιτά της η Ένωση Κυκλαδικού Τύπου - Πού, πότε και ποιοι κέρδισαν τα δύο φλουριά

ΕΚΠΑ: 109 οι σεισμοί τη Δευτέρα (11/02), τα επίκεντρα των ισχυρότερων δονήσεων

ΕΚΠΑ «Οι σεισμοί αυτοί μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στο πλαίσιο σμηνοσειράς που θα συνεχιστεί με αρκετούς σεισμούς παρόμοιων μεγεθών. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κύριος σεισμός»

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

“Κίνημα Δημοκρατίας”: Ο Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφθεί τη Σαντορίνη

Ο πρόεδρος του κινήματος "Κίνημα Δημοκρατίας" Στέφανος Κασσελάκης θα κατέβει στην Σαντορίνη αύριο Τετάρτη (12/02) για ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μαρία Πολυκρέτη προκρίθηκε στον Μαθηματικό διαγωνισμό “Αρχιμήδης”

Η Ναξιώτισσα Μαρία Πολυκρέτη από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου προκρίθηκε στον μαθηματικό διαγωνισμό "Αρχιμήδης" και είναι ένα βήμα πριν από την συμμετοχή στην Εθνική ομάδα της Ελλάδας

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Παράταση δύο ημερών στην αναστολή λειτουργίας των σχολικών Μονάδων

Εως και τη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας των σχολικών Μονάδων στα όρια του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σαντορίνη: Ασκηση ετοιμότητας στο νοσοκομείο, τι είπε ο Θεμιστοκλέους

Άσκηση εκκένωσης του νοσοκομείου Σαντορίνης με τρία διαφορετικά σενάρια - Τι είπε ο Θεμιστοκλέους (video)

Γ. Πολυχρονάκος : ‘’Αυξημένη μοριοδότηση στις πανελλήνιες εξετάσεις για τους μαθητές των Κυκλάδων’’

Η πρόταση του Γιάννη Πολυχρονάκου σχετικά με τους μαθητές της Γ' Λυκείου που βρίσκονται στις Κυκλάδες και προετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Γιουβέντους – Αϊντχόφεν: «Διπλασιάζουν» τα γκολ στο Τορίνο!

Ενδιάμεση φάση του champion League και Γιουβέντους - Αϊντχόφεν: «Διπλασιάζουν» τα γκολ στο Τορίνο!

Νάξος – Αγγίδια: Εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους και δέηση για την κατάπαυση των σεισμικών δονήσεων

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: Εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους και δέηση για την κατάπαυση των σεισμικών δονήσεων

Κυκλάδες – Απαγορευτικό: Προσέγγιση “Blue Star Paros” στο λιμάνι της Νάξου (video)

Προσέγγιση του Blue Star Paros στο λιμάνι της Νάξου με γεμάτο 7αρι.... (video)

Attica Group: Φέρνει έξι νέα πλοία, βάζει νέο δρομολόγιο από Ηράκλειο προς Κυκλάδες

Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο της εισηγμένης, όπως παρουσιάστηκε σε επενδυτές στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της Capital Day. Οι στόχοι και το άνοιγμα στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Νάξος: Σύλληψη του δράστη που πυροβόλησε και τραυμάτισε σκυλιά

Ομολόγησε ο δράστης που πυροβόλησε και τραυμάτισε σκυλιά στην Ανω Ποταμιά της Νάξου

Εύη Νομικού: «Εάν ο καιρός το επιτρέψει, τη Δευτέρα θα έχουμε τα στοιχεία από τους φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους»

Αποφασίστηκαν νέα μέτρα και για την εβδομάδα που έρχεται, σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ιο και Ανάφη.

Εκτακτο – Σαντορίνη – Αμοργός: Ισχυρός (διπλός) σεισμός 5,2 R αισθητός και στην Αττική

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ πραγματοποιήθηκε διπλός ισχυρός σεισμός της τάξης των 5.2 R με επίκεντρο στο χώρο μεταξύ Σαντορίνης - Αμοργού και με εστιακό βάθος μόλις 3 χιλιόμετρα

Ελλάδα: Αύξηση προκρατήσεων κατά 7% σε σχέση με το 2024, τι λένε σε Σαντορίνη και Ιο

Παράγοντες σε Σαντορίνη και Ιο μιλάνε για τα .. παράδοξα του τουρισμού με αυξητική τάση στις προκρατήσεις

Δήμαρχοι Κυκλάδων καλούν Υπουργείο Παιδείας: Τι θα γίνει με τα σχολεία;

Δήμαρχοι Κυκλάδων: Ζητούν οδηγίες από τα αρμόδια Υπουργεία για τη λειτουργία των σχολείων έως τις 14/02

Ίος – Γκίκας Γκίκας: “Είμαστε πάνω στο νησί περίπου 2000 ψύχραιμοι άνθρωποι” (video)

O Δήμος και οι αρμόδιοι φορείς έχουν προετοιμαστεί για την περίπτωση που γίνει κάποιος μεγαλύτερος σεισμός και έχουν οριστεί σημεία συγκέντρωσης.

Ακ. Τσελέντης: “Ηφαίστεια δεν εκρήγνυνται, ούτε θα βγουν τα πράσινα πετροφάγα τέρατα”

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης με νέα ανάρτηση στα social media τόνισε ότι η σεισμική ακολουθία δεν έχει εξασθενήσει, άφησε αιχμές για όσα ακούγονται από τους ειδικούς αυτό το διάστημα.

Σαντορίνη (1650): Πως έμαθαν οι Ναξιώτες την είδηση της έκρηξης του ηφαιστείου

η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1650 και η μεταφορά της είδησης στη Νάξο - Οι επιστολές