Η Κομισιόν καλείται να αξιολογήσει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το αν θα προχωρήσει σε τροποποίηση της τρέχουσας οδηγίας σχετικά με την αλλαγή ώρας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση
Τον τερματισμό της θερινής ώρας, φέροντας ως επιχείρημα τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σχετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε την προηγούμενη Πέμπτη (08/02) με 384 ψήφους υπέρ, 153 κατά, 12 αποχές.
Το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε τους ρυθμιστικούς φορείς της ΕΕ να επανεκτιμήσουν τα πλεονεκτήματα της παλιάς πρακτικής αξιοποίησης του φυσικού φωτός της ημέρας και βάσει της σχετικής εισήγησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να διεξάγει μια “διεξοδική αξιολόγηση” της νομοθεσίας για το σύνολο του καλοκαιριού σχετικά με τις ρυθμίσεις για αυτή την εποχή και, εάν χρειάζεται, να υποβάλει πρόταση για την αναθεώρησή της.
Η αλλαγή σηματοδοτεί την αρχή και το τέλος του καλοκαιριού και λαμβάνει χώρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου και του Οκτωβρίου. Αν και οι σχετικές μελέτες δεν έχει καταλήξει σε οριστικά αποτελέσματα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αλλαγή της ώρας έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.
«Αν, λοιπόν, αποφασίσουμε ποτέ να καταργήσουμε την αλλαγή της ώρας, αυτό πρέπει να γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συντονισμένο και ενιαίο τρόπο», δήλωσε η επίτροπος Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλτς, η οποία παρέστη στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο. Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Καρίμα Ντελί, η οποία είναι πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών του ΕΚ, επεσήμανε ότι «η έλλειψη ύπνου που επιφέρει η αλλαγή της ώρας προκαλεί προβλήματα στην οδική ασφάλεια. Είναι η αιτία για μεγάλο αριθμό ατυχημάτων για τους πιο ευάλωτους και εννοώ τους πεζούς και τους ποδηλάτες». Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά που θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πρακτική εξακολουθεί να έχει οφέλη, καθώς επιτρέπει στο κοινό να μετακινηθεί για να εργαστεί στο πρωινό φως και του δίνει μια επιπλέον ώρα για υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Το ψήφισμα (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ) αναφέρει επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσει ένα ενιαίο χρονοδιάγραμμα ακόμη και μετά τη λήξη της διάρκειας του τωρινού καθεστώτος, κατά το οποίο η ευρωπαϊκή επικράτεια άρχισε να ρυθμίζει τα ρολόγια της ανάλογα με τη διάρκεια του ηλιακού φωτός, τη δεκαετία του 1980 με την εναρμόνιση των εθνικών πρακτικών. Ο στόχος ήταν να αποτραπούν αποκλίνουσες προσεγγίσεις από την υπονόμευση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς μεταφορών, επικοινωνιών και εμπορίου. Η αλλαγή της ώρας εισήχθη για πρώτη φορά στη Γερμανία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ των δύο παγκόσμιων πολέμων και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η αλλαγή καταργήθηκε.
Η τρέχουσα οδηγία σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2001, προβλέπει μια ενιαία ημερομηνία και ώρα για την αρχή και το τέλος της περιόδου θερινής ώρας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Λέτε να δούμε αλλαγή και πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό; Οποιαδήποτε πρόταση τροποποίησης του νόμου θα χρειαζόταν την έγκριση της πλειοψηφίας των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ και του κοινοβουλίου. Η όλη διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ