Κυριακή, 15 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΕυρωπαϊκή Ενωση: Μάχη για το ντονέρ μετά τη πρόκληση των Τούρκων

Ευρωπαϊκή Ενωση: Μάχη για το ντονέρ μετά τη πρόκληση των Τούρκων

|

Μία ακόμη μάχη Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Τουρκία. Αυτή τη φορά σε επίπεδο γαστρονομίας… Ντονέρ ή γύρος; Και υπάρχουν προδιαγραφές;

Κλιμακώνεται η οργή σε όλη την Ευρώπη για τις παράξενες προτάσεις που ετοιμάζονται να επιβάλλουν οι Βρυξέλλες ώστε όλες οι φέτες κρέατος σε ένα ντονέρ κεμπάπ να έχουν ακριβώς το ίδιο πάχος.

Η Τουρκία κατέθεσε αίτηση για να κατοχυρώσει την πιο γνωστή της σπεσιαλιτέ, το ντονέρ κεμπάπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση βαδίζοντας στα βήματα με την ιταλική ναπολιτάνικη πίτσα, το ισπανικό ζαμπόν serrano και τη γαλλική σαμπάνια.

Η Άγκυρα ζήτησε να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες για το πόσο λεπτές πρέπει να είναι οι φέτες του κρέατος ντονέρ, από τι πρέπει να αποτελείται το κρέας και ότι πρέπει να υπάρχει ένα «συγκεκριμένο πρότυπο» στην παραγωγή του.

Η Τουρκία θέλει να κατοχυρώσει την ονομασία ντονέρ κεμπάπ στην Ευρώπη, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο από εκείνους που συμμορφώνονται με την κατοχυρωμένη μέθοδο παραγωγής και τις προδιαγραφές που η ίδια προτείνει.

Μόνο μεγάλες πλάκες βοδινού και αρνίσιου κρέατος «οριζόντια κομμένες σε κομματάκια πάχους 3 έως 5 χιλιοστών» θα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως ντονέρ, ενώ τα κομματάκια κοτόπουλου μπορούν να έχουν πάχος μεταξύ ενός και δύο εκατοστών στην ποικιλία πουλερικών….

Εάν η πρόταση καταφέρει να περάσει την τρίμηνη διαδικασία της Ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, αυτό θα σημαίνει ότι θα υπάρχει ένα ενιαίο πρότυπο της ΕΕ για το τι μπορεί να ονομάζεται κεμπάπ ντονέρ – κάτι που, όμως, τα εστιατόρια και τα καταστήματα σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει να τηρούν.

Το ντονέρ κεμπάπ, το κλασικό πιάτο κρέατος, αποτελείται από λεπτοκομμένες φέτες μοσχαρίσιου κρέατος, αρνιού ή κοτόπουλου, που περιστρέφονται πάνω σε μια ανοξείδωτη σούβλα πάνω από τη φωτιά, μαγειρεύοντας το κρέας καθώς περιστρέφεται κάθετα γύρω από τον άξονά του. Πριν τοποθετηθεί στη σούβλα, το κρέας μαρινάρεται σε ένα μείγμα από γιαούρτι, πιπέρι, πελτέ ντομάτας, βότανα, μπαχαρικά και αλάτι.

Ενας από τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία επιθυμεί την προστασία του κεμπάπ από την ΕΕ είναι η διατήρηση της τουρκικής γαστρονομικής παράδοσης, καθώς το πιάτο έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια του «ταξιδιού» του στην Ευρώπη.

Η αγορά του ντονέρ στην Ευρώπη εκτιμάται ότι αξίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Παραγωγών Ντονέρ στην Ευρώπη.

Αν και συνδέονται κάπως με το σύστημα ποιότητας προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης της ΕΕ, οι παραδοσιακές σπεσιαλιτέ δεν περιλαμβάνονται στο πλαίσιο των γεωγραφικών ενδείξεων – το οποίο προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο προστασίας για τα τρόφιμα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτό το αυξημένο επίπεδο προστασίας παρέχεται σε προϊόντα που έχουν άμεση σχέση με μια γεωγραφική περιοχή, κάτι που δεν ισχύει για την παραδοσιακή τεχνική μαγειρέματος του κρέατος ντονέρ.

Για παράδειγμα αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ζαμπόν Πάρμας έχει λάβει γεωγραφικές ενδείξεις, ενώ το jamon serrano έχει λάβει μόνο προστατευόμενο καθεστώς.

Η ετικέτα των ειδικών τροφίμων έχει προκαλέσει προηγούμενες διαμάχες, μεταξύ άλλων όταν η χρήση του παραδοσιακού όρου «prosek» για ένα κροατικό κρασί επιδόρπιο αμφισβητήθηκε από τους Ιταλούς, καθώς ακουγόταν πολύ παρόμοιο με το ιταλικό Prosecco.

Όσον αφορά τις τουρκικές προτάσεις, παράπονα μπορεί να διατυπώσει η Ελλάδα. Σύμφωνα με την Τουρκική πρόταση «υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου εισήχθη το “Ντονέρ” κατά τη διάρκεια μιας ανταλλαγής των πληθυσμών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας το 1922.

Στην Ελλάδα, ονομάστηκε «γύρος», αναφέρει η αίτηση της Τουρκίας. Βέβαια ο γύρος φτιάχνεται από χοιρινό κρέας, το οποίο οι Τούρκοι αποφεύγουν, καθώς απαγορεύεται η κατανάλωσή του από την ισλαμική θρησκεία.

Έτσι λοιπόν έχει ανοίξει μια τεταμένη φάση διαβούλευσης που θα διαρκέσει τρεις μήνες, όπου οι χώρες θα μπορούν να αμφισβητήσουν την αίτηση της Τουρκίας.

Πληροφορίες: Protothema.gr / Photo Credit: Gettyimages

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Χατζημάρκος: “Με σχέδιο και επιμονή προχωρά η διαχείριση απορριμμάτων στο Νότιο Αιγαίο”

Η Γενική Συνέλευση του ΦοΔΣΑ επιβεβαίωσε την πρόοδο, τις δυσκολίες και τη συνέχεια του έργου για ένα καθαρότερο και πιο υπεύθυνο μέλλον στα νησιά

Δύο φανέλες, μία φιλία, Όταν τα παιδιά μας θυμίζουν τι σημαίνει πραγματικός αθλητισμός

Σε μια περίοδο που οι τελικοί Ολυμπιακού–Παναθηναϊκού στιγματίστηκαν από ένταση και προσωπικές επιθέσεις, μια εικόνα από τις εξέδρες στη Μύκονο, μάς διδάσκει το αυτονόητο: το μπάσκετ είναι γιορτή, όχι πεδίο μίσους.

Taste Atlas – Κυκλάδες: Στην παγκόσμια πεντάδα της Γαστρονομίας για το 2025 (πίνακας)

Σύμφωνα με τον διεθνή οδηγό Taste Atlas, οι Κυκλάδες αναδεικνύονται ως ο 5ος καλύτερος γαστρονομικός προορισμός στον κόσμο — ψηλότερα από τη Σικελία, τη Νορμανδία και τη Βουργουνδία.

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Η γραβιέρα της Νάξου που κέρδισε Ελλάδα και “Γαστρονόμο”

Ο Νικόλας Πιτταράς από το Κουρουνοχώρι (Μέλανες) και το τυροκομείο που αναδεικνύει τη δύναμη της παράδοσης, της γης και της αγάπης για τα ζώα

Γιορτή του Πατέρα: Τιμώντας τους ήρωες που στέκονται διακριτικά, σταθερά δίπλα μας

Στις 15 Ιουνίου 2025 γιορτάζουμε την πατρική αγάπη, την προσφορά, τις σιωπηλές θυσίες και τις μνήμες που μένουν για πάντα

Έως και 101 km/h οι άνεμοι στο Αιγαίο, πρωτιά (τι παράξενο) για το Πόρτο Τήνου

Ισχυρές ριπές βορείων ανέμων καταγράφηκαν στις Κυκλάδες και την Κρήτη το Σάββατο 14 Ιουνίου – Πρώτη η Τήνος με 101 km/h, μέσα στη λίστα και η Αμοργός, η Ανάφη και η Σχοινούσα.

Κέρος: Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τίμησε δύο σπουδαίους αρχαιολόγους

Σε μια συγκινητική τελετή στο Κουφονήσι, τιμήθηκαν ο αείμνηστος Lord Colin Renfrew και ο Dr Michael Boyd για τη σπουδαία αρχαιολογική τους προσφορά στην Κέρο και το Δασκαλιό – Τιμητική διάκριση και στην ΕΡΤ για το ντοκιμαντέρ «Το αίνιγμα της Κέρου».

Με Οδηγό το Διαβήτη: 1.120 ραντεβού ζωής στα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων

Η επετειακή 10η εκστρατεία δωρεάν εξετάσεων και ενημέρωσης χάρισε πρόληψη, ελπίδα και ανθρώπινη φροντίδα σε Κύθνο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο και Σέριφο

Αμοργός: Όταν οι χοροί κρατούν τη μνήμη ζωντανή, “Μουσικοχορευτικά Μονοπάτια 2025”

Μια μοναδική βραδιά στην Αιγιάλη που συνδέει γενιές, ήθη και μουσικές από τα μονοπάτια του Αιγαίου μέχρι την Κρήτη.

Σαντορίνη: 33 χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς αίματος

Η Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη με βαθιά ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που σώζουν ζωές

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Μυρίση: Εκεί που η παράδοση ανασαίνει, Πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος στην Κωμιακή

Στο λαγκάδι του Μυρίση, ανάμεσα στο πράσινο και τις αναμνήσεις, οι άνθρωποι ξανασμίγουν στη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, κρατώντας ζωντανή την ψυχή του τόπου.