Δέκα ημέρες πριν την επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, μια έκθεση από τη Σουηδία ταράζει τα νερά: Λέει ούτε λίγο ούτε πολύ πως όλα στήθηκαν από τον ίδιο τον Ερντογάν για να βρει “πάτημα” και να να ξεκινήσει το… μπαράζ διώξεων!
Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016 δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν και των συμμάχων του για να ξεκινήσουν μια μεγάλη εκστρατεία διωγμού των επικριτών του. Αυτό υποστηρίζει η οργάνωση Stockholm Center for Freedom, η οποία παραθέτει τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε. Και όπως είναι λογικό όλοι στην Ευρώπη (και όχι μόνο) είναι σε κατάσταση σοκ. Ειδικά αυτή τη περίοδο, όπου η Τουρκία είναι σε ανοιχτή κόντρα με την Γερμανία (σ.σ. εκ νέου κατηγόρησε την Μέρκελ ότι υποθάλπει τρομοκράτες) και βέβαια είναι σε εξέλιξη το Κυπριακό αλλά και η κρίση στο κόλπο…
Βασισμένη σε προσβάσιμα σε όλους δεδομένα το SCF αναφέρει πως το «πραξικόπημα» δεν θα πρέπει καν να καλείται έτσι καθώς η κινητοποίηση των «πραξικοπηματιών» ήταν περιορισμένη, η διαχείριση της όλης απόπειρας ήταν προβληματική και παραβίαζε τους κοινούς κανόνες εμπλοκής.
«Υπάρχει μια σειρά προβληματικών καταστάσεων στο περυσινό πραξικόπημα. Ο Ερντογάν φαίνεται πως χρησιμοποίησε τις φήμες που κυκλοφορούσαν για να εξουδετερώσει την αντιπολίτευση», αναφέρει ο πρόεδρος της SCF. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος ο Ερντογάν κέρδισε με το πραξικόπημα τον «θρόνο» του, εξασφάλισε τα κέρδη του, εξουδετέρωσε την αντιπολίτευση και επιπλέον προετοιμάζει εισβολή στην Συρία, την οποία διακαώς επιθυμούσε. Για αυτό άλλωστε χαρακτήρισε το πραξικόπημα «δώρο θεού»…
Αντιθέτως, ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Αμπτουλάν Μποζκούρτ, τονίζει ότι ο Ερντογάν βασίστηκε στις συνεχόμενες φήμες περί πραξικοπήματος στην Τουρκία και σκηνοθέτησε ένα δικό του σόου για να καταδιώξει την αντιπολίτευση.
Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι η μη κυβερνητική οργάνωση Stockholm Center for Freedom (SCF) είναι ένας οργανισμός που έχει συσταθεί από δημοσιογράφους οι οποίοι έφυγαν από την Τουρκία και ζουν σε αυτοεξορία στη Σουηδία. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι σκοπός τους είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ελευθερίας του λόγου και επικεντρώνονται στην χώρα καταγωγής τους.
Μερικά από τα στοιχεία της 191 σελίδων έκθεσης η οποία, κατά τη γνώμη τους, αποδεικνύει πως το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 ήταν σκηνοθετημένο.
@ Υπάρχουν μεγάλα κενά μεταξύ των γεγονότων και του αφηγήματος της κυβέρνησης για το πραξικόπημα, παρά τις έντονες προσπάθειες του Ερντογάν μέσω λογοκρισίας, προπαγάνδας, πίεσης, απειλών, ακόμη και βασανιστηρίων. Οι καταθέσεις των κατηγορουμένων ενισχύουν την άποψη πως το η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν στημένη.
@ Οι αντικρουόμενες δημόσιες τοποθετήσεις του Ερντογάν για τη σειρά των γεγονότων την ημέρα της απόπειρας. Οι μνήμες του διαφέρουν ακόμη και από τα κατηγορητήρια που εκδόθηκαν.
@ Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της MIT, Χακάν Φιντάν, είχε ενημερωθεί για το πραξικόπημα, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, αλλά δεν ενημέρωσε ούτε τον πρωθυπουργό ούτε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παραμένει δε στη θέση του κανονικά…
@ Το γεγονός ότι ο Χακάν Φιντάν είχε πολύωρη συνάντηση με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους μια ημέρα πριν από το πραξικόπημα, αλλά και την ίδια ημέρα, παρά το γεγονός ότι τον είχαν προειδοποιήσει για τις κινήσεις αυτές. Το γεγονός ότι έφυγε από το αρχηγείο του στρατού χωρίς να τον παρενοχλήσει κανένας δεν έχει εξηγηθεί πειστικά μέχρι σήμερα.
@ Το γεγονός ότι ο Φιντάν δεν έχει κληθεί ούτε ως κατηγορούμενος, ούτε καν σαν μάρτυρας στις δίκες για το πραξικόπημα, η μη παρουσία του στο κοινοβούλιο κατά την σχετική έρευνα και συζήτηση.
@ Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Χουκλουσί Ακάρ επίσης προέβη σε αντικρουόμενες δηλώσεις. Οι καταθέσεις και οι μαρτυρίες δε δεν δικαιολογούν τις δηλώσεις του. Αναλυτές αναφέρουν ότι το πραξικόπημα θα μπορούσε να καταπνιγεί πριν καν εκδηλωθεί. Ο Ακάρ όμως δεν έλαβε κανένα μέτρο.
@ Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο και περίεργο του γεγονός ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι συνέχιζαν την καθημερινότητά τους (πήγαιναν ακόμη και σε γάμους) σε στιγμές όπου υπήρχε πιστευτή πληροφόρηση πως επίκειται απόπειρα πραξικοπήματος.
@ Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 8.651 αξιωματούχοι έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα και ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 1,5% του τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού. Από αυτούς 1.761 ήταν φαντάροι, 1.214 φοιτητές στρατιωτικών σχολών και 5.761 ήταν αξιωματούχου. Αλλά ακόμη και αυτοί οι αριθμοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κινητοποίηση. Με βάση το γεγονός ότι 168 στρατηγοί και χιλιάδες αξιωματούχοι κατηγορούνται για διασύνδεση με την απόπειρα πραξικοπήματος. Οι στρατηγοί αυτοί, όμως είχαν υπό τις διαταγές τους περίπου 200.000 στρατιώτες.
@ Τα περίεργα γεγονότα όπως το κλείσιμο του ενός ρεύματος της γέφυρας στο Βόσπορο, οι επιθέσεις κατά στόχων που δεν εξυπηρετούσαν κανένα σκοπό για τους πραξικοπηματίες, αλλά και το γεγονός ότι δεν σκότωσαν πολιτικούς που θα ήταν ο πρώτος στόχος, αλλά και το ότι έγινε προσπάθεια να καταληφθούν κεντρικοί στόχοι με λίγους μόλις φαντάρους. Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο σε μερικές πόλεις, ενώ οι στρατιώτες που εστάλησαν να συλλάβουν τον Ερντογάν έφτασαν στο ξενοδοχείο του αρκετές ώρες αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε φύγει.
@ Ακόμη και έναν χρόνο μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει κάποιο ατράνταχτο στοιχείο πως το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια πραξικοπήματος.
@ Τα στρατεύματα που κινητοποιήθηκαν για το πραξικόπημα κινητοποιήθηκαν με άλλες δικαιολογίες ενώ οι μετέχοντες αξιωματικοί είχαν διαφορετική ιδεολογικοπολιτική προέλευση.
@ Ο Γκιουλέν έχει δηλώσει πως το πραξικόπημα ήταν σκηνοθετημένο από τον Ερντογάν.
@ Ακόμα οι βαλλιστικές έρευνες των όπλων με τα οποία σκοτώθηκαν πολίτες παραμένουν σκοτεινές. Είναι γνωστό ότι στις συγκρούσεις μετείχαν παραστρατιωτικές ομάδες, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως η αστυνομία μοίρασε όπλα σε πολίτες.
@ Στην Τουρκία πλέον δεν υπάρχει Κράτος Δικαίου. Είναι μια χώρα που κυβερνάται με διατάγματα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Η δικαστική εξουσία ελέγχεται απόλυτα από την κυβέρνηση, δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου ή της έκφραση, μέλη της αντιπολίτευσης βρίσκονται στη φυλακή και το κοινοβούλιο δεν λειτουργεί κανονικά.
@ Πάνω από 150.000 δημόσιοι λειτουργοί έχουν χάσει τη δουλειά τους χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Οι διώξεις στις ένοπλες δυνάμεις, τη δικαιοσύνη, το διπλωματικό σώμα, τη διοίκηση και στους μηχανισμούς ασφαλείας φτάνει σε ανησυχητικά υψηλό επίπεδο και 51.889 άτομα βρίσκονται στις φυλακές χωρίς αποδείξεις, χωρίς δίκη και καταδίκη που θεωρούνται οπαδοί του Γκιουλέν.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr