Πέμπτη, 7 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΕρντογάν; Οι Σουηδοί αποδεικνύουν ότι το έστησες το πραξικόπημα

Ερντογάν; Οι Σουηδοί αποδεικνύουν ότι το έστησες το πραξικόπημα

|

Δέκα ημέρες πριν την επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, μια έκθεση από τη Σουηδία ταράζει τα νερά: Λέει ούτε λίγο ούτε πολύ πως όλα στήθηκαν από τον ίδιο τον Ερντογάν για να βρει “πάτημα” και να να ξεκινήσει το… μπαράζ διώξεων!

Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016 δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν και των συμμάχων του για να ξεκινήσουν μια μεγάλη εκστρατεία διωγμού των επικριτών του. Αυτό υποστηρίζει η οργάνωση Stockholm Center for Freedom, η οποία παραθέτει τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε.  Και όπως είναι λογικό όλοι στην Ευρώπη (και όχι μόνο) είναι σε κατάσταση σοκ. Ειδικά αυτή τη περίοδο, όπου η Τουρκία είναι σε ανοιχτή κόντρα με την Γερμανία (σ.σ. εκ νέου κατηγόρησε την Μέρκελ ότι υποθάλπει τρομοκράτες) και βέβαια είναι σε εξέλιξη το Κυπριακό αλλά και η κρίση στο κόλπο…

Βασισμένη σε προσβάσιμα σε όλους δεδομένα το SCF αναφέρει πως το «πραξικόπημα» δεν θα πρέπει καν να καλείται έτσι καθώς η κινητοποίηση των «πραξικοπηματιών» ήταν περιορισμένη, η διαχείριση της όλης απόπειρας ήταν προβληματική και παραβίαζε τους κοινούς κανόνες εμπλοκής.

 «Υπάρχει μια σειρά προβληματικών καταστάσεων στο περυσινό πραξικόπημα. Ο Ερντογάν φαίνεται πως χρησιμοποίησε τις φήμες που κυκλοφορούσαν για να εξουδετερώσει την αντιπολίτευση», αναφέρει ο πρόεδρος της SCF. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος ο Ερντογάν κέρδισε με το πραξικόπημα τον «θρόνο» του, εξασφάλισε τα κέρδη του, εξουδετέρωσε την αντιπολίτευση και επιπλέον προετοιμάζει εισβολή στην Συρία, την οποία διακαώς επιθυμούσε. Για αυτό άλλωστε χαρακτήρισε το πραξικόπημα «δώρο θεού»…

Αντιθέτως, ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Αμπτουλάν Μποζκούρτ, τονίζει ότι ο Ερντογάν  βασίστηκε στις συνεχόμενες φήμες περί πραξικοπήματος στην Τουρκία και σκηνοθέτησε ένα δικό του σόου για να καταδιώξει την αντιπολίτευση.

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι η μη κυβερνητική οργάνωση Stockholm Center for Freedom (SCF) είναι ένας οργανισμός που έχει συσταθεί από δημοσιογράφους οι οποίοι έφυγαν από την Τουρκία και ζουν σε αυτοεξορία στη Σουηδία. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι σκοπός τους είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ελευθερίας του λόγου και επικεντρώνονται στην χώρα καταγωγής τους.

Μερικά από τα στοιχεία της 191 σελίδων έκθεσης η οποία, κατά τη γνώμη τους, αποδεικνύει πως το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 ήταν σκηνοθετημένο.

 

@ Υπάρχουν μεγάλα κενά μεταξύ των γεγονότων και του αφηγήματος της κυβέρνησης για το πραξικόπημα, παρά τις έντονες προσπάθειες του Ερντογάν μέσω λογοκρισίας, προπαγάνδας, πίεσης, απειλών, ακόμη και βασανιστηρίων. Οι καταθέσεις των κατηγορουμένων ενισχύουν την άποψη πως το η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν στημένη.

@ Οι αντικρουόμενες δημόσιες τοποθετήσεις του Ερντογάν για τη σειρά των γεγονότων την ημέρα της απόπειρας. Οι μνήμες του διαφέρουν ακόμη και από τα κατηγορητήρια που εκδόθηκαν.

@ Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της MIT, Χακάν Φιντάν, είχε ενημερωθεί για το πραξικόπημα, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, αλλά δεν ενημέρωσε ούτε τον πρωθυπουργό ούτε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παραμένει δε στη θέση του κανονικά…

@ Το γεγονός ότι ο Χακάν Φιντάν είχε πολύωρη συνάντηση με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους μια ημέρα πριν από το πραξικόπημα, αλλά και την ίδια ημέρα, παρά το γεγονός ότι τον είχαν προειδοποιήσει για τις κινήσεις αυτές. Το γεγονός ότι έφυγε από το αρχηγείο του στρατού χωρίς να τον παρενοχλήσει κανένας δεν έχει εξηγηθεί πειστικά μέχρι σήμερα.

@ Το γεγονός ότι ο Φιντάν δεν έχει κληθεί ούτε ως κατηγορούμενος, ούτε καν σαν μάρτυρας στις δίκες για το πραξικόπημα, η μη παρουσία του στο κοινοβούλιο κατά την σχετική έρευνα και συζήτηση.

@ Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Χουκλουσί Ακάρ επίσης προέβη σε αντικρουόμενες δηλώσεις. Οι καταθέσεις και οι μαρτυρίες δε δεν δικαιολογούν τις δηλώσεις του. Αναλυτές αναφέρουν ότι το πραξικόπημα θα μπορούσε να καταπνιγεί πριν καν εκδηλωθεί. Ο Ακάρ όμως δεν έλαβε κανένα μέτρο.

@ Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο και περίεργο του γεγονός ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι συνέχιζαν την καθημερινότητά τους (πήγαιναν ακόμη και σε γάμους) σε στιγμές όπου υπήρχε πιστευτή πληροφόρηση πως επίκειται απόπειρα πραξικοπήματος.

@ Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 8.651 αξιωματούχοι έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα και ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 1,5% του τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού. Από αυτούς 1.761 ήταν φαντάροι, 1.214 φοιτητές στρατιωτικών σχολών και 5.761 ήταν αξιωματούχου. Αλλά ακόμη και αυτοί οι αριθμοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κινητοποίηση. Με βάση το γεγονός ότι 168 στρατηγοί και χιλιάδες αξιωματούχοι κατηγορούνται για διασύνδεση με την απόπειρα πραξικοπήματος.  Οι στρατηγοί αυτοί, όμως είχαν υπό τις διαταγές τους περίπου 200.000 στρατιώτες.

@ Τα περίεργα γεγονότα όπως το κλείσιμο του ενός ρεύματος της γέφυρας στο Βόσπορο, οι επιθέσεις κατά στόχων που δεν εξυπηρετούσαν κανένα σκοπό για τους πραξικοπηματίες, αλλά και το γεγονός ότι δεν σκότωσαν πολιτικούς που θα ήταν ο πρώτος στόχος, αλλά και το ότι έγινε προσπάθεια να καταληφθούν κεντρικοί στόχοι με λίγους μόλις φαντάρους. Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο σε μερικές πόλεις, ενώ οι στρατιώτες που εστάλησαν να συλλάβουν τον Ερντογάν έφτασαν στο ξενοδοχείο του αρκετές ώρες αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε φύγει.

@ Ακόμη και έναν χρόνο μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει κάποιο ατράνταχτο στοιχείο πως το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια πραξικοπήματος.

@ Τα στρατεύματα που κινητοποιήθηκαν για το πραξικόπημα κινητοποιήθηκαν με άλλες δικαιολογίες ενώ οι μετέχοντες αξιωματικοί είχαν διαφορετική ιδεολογικοπολιτική προέλευση.

@ Ο Γκιουλέν έχει δηλώσει πως το πραξικόπημα ήταν σκηνοθετημένο από τον Ερντογάν.

@ Ακόμα οι βαλλιστικές έρευνες των όπλων με τα οποία σκοτώθηκαν πολίτες παραμένουν σκοτεινές. Είναι γνωστό ότι στις συγκρούσεις μετείχαν παραστρατιωτικές ομάδες, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως η αστυνομία μοίρασε όπλα σε πολίτες.

@ Στην Τουρκία πλέον δεν υπάρχει Κράτος Δικαίου. Είναι μια χώρα που κυβερνάται με διατάγματα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Η δικαστική εξουσία ελέγχεται απόλυτα από την κυβέρνηση, δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου ή της έκφραση, μέλη της αντιπολίτευσης βρίσκονται στη φυλακή και το κοινοβούλιο δεν λειτουργεί κανονικά.

@ Πάνω από 150.000 δημόσιοι λειτουργοί έχουν χάσει τη δουλειά τους χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Οι διώξεις στις ένοπλες δυνάμεις, τη δικαιοσύνη, το διπλωματικό σώμα, τη διοίκηση και στους μηχανισμούς ασφαλείας φτάνει σε ανησυχητικά υψηλό επίπεδο και 51.889 άτομα βρίσκονται στις φυλακές χωρίς αποδείξεις, χωρίς δίκη και καταδίκη που θεωρούνται οπαδοί του Γκιουλέν.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κρανίδι, ο βασιλικός καλοκαιρινός παράδεισος – Στον φακό του ολλανδικού τύπου το βασιλικό ζεύγος

Αντιδράσεις για τις παρατεταμένες διακοπές του βασιλιά και της βασίλισσας εκτός Ολλανδίας – «Μάθημα» από τους άλλους Ευρωπαίους μονάρχες ζητούν οι ειδικοί.

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Τέλος 3 ευρώ για ημερήσιους επισκέπτες στα νησιά: Μονόδρομος ή αδικία;

Η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου μελετά θεσμικό πλαίσιο για «τοπικό ανταποδοτικό τέλος» σε νησιωτικούς δήμους που σηκώνουν το βάρος του μαζικού τουρισμού χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση υποδομών

Τέλος στις προμήθειες για αναλήψεις από ΑΤΜ από τις 11 Αυγούστου – Η νέα ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών

Από 11 Αυγούστου, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις χωρίς χρεώσεις από ελληνικές τράπεζες, ενώ θεσπίζεται πλαφόν 1,50€ για αναλήψεις από τρίτους παρόχους – Μέτρα για δίκαιες και διαφανείς χρεώσεις.

Δημόσια Παιδεία ή Εκπαιδευτικό Προϊόν; Οραματισμός και ανισότητες στο νέο τοπίο της εκπαίδευσης

Ο καθηγητής Μανώλης Κρητικός αναλύει τις διαχρονικές αστοχίες της εκπαιδευτικής πολιτικής, την προοπτική των μη κρατικών πανεπιστημίων και την ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Συστήματος Παιδείας

Νάξος – Θυρανοίξια στο Γλινάδο: Το παλαιό μοναστηριακό συγκρότημα (“Οι Αγιοι Σαράντα”) ζωντανεύει ξανά

Με βαθιά συγκίνηση και λαμπρότητα πραγματοποιούνται τα θυρανοίξια του αναστηλωμένου μοναστηριακού συγκροτήματος των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου, το Σάββατο 9 Αυγούστου.

Koufonisia Classical Music Festival 2025: Πέντε χιλιετίες ελληνικού ήχου, 10 χρόνια μουσικής μνήμης (πρόγραμμα)

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων επιστρέφει με επετειακή διοργάνωση και κορυφώνεται με μια μοναδική συναυλία στην ιερή νήσο Κέρο.

Γεωργιάδης προς ΠΟΕΔΗΝ: «Φέτος τα λιγότερα κενά στα νησιά – Μη δυσφημείτε τη χώρα»

Αναλυτική απάντηση του Υπουργού Υγείας στις καταγγελίες για τις ελλείψεις προσωπικού σε 16 νησιά – Σύμβαση στη Νάξο, βελτιώσεις σε Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μήλο.

Δανακός Νάξου – Ο ναός του Αγίου Ιωάννη «μίλησε» ξανά μετά από 1.200 χρόνια

Ένα εκκλησάκι του 8ου αιώνα ξαναζωντανεύει με τη βοήθεια των αρχαιολόγων, των κατοίκων και της πίστης – Έργο μνήμης, πολιτισμού και αντίστασης

ΕΠΑΛ Κυκλάδων – Πανελλαδικές 2025: 7 στους 10 απέτυχαν, ανισότητες και ελπίδες στα νησιά, το .. θαύμα της Αμοργού (πίνακες)

Με μόλις 29% επιτυχία, τα ΕΠΑΛ των Κυκλάδων δείχνουν τη σκληρή πραγματικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης στα νησιά – Ποιες σχολικές μονάδες ξεχώρισαν, ποιοι έμειναν πίσω

«ΖΗΣΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ»: Καμπάνια κατά της βίας από το 1ο Γυμνάσιο Νάξου (video)

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στέλνει ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης με τη στήριξη μαθητών, εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας. (video)

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης