Απειλές Τ. Ερντογάν για δημιουργία βάσης στα Κατεχόμενα στη Κύπρο – Τι αναφέρει για την παρουσία στρατιωτών αλλά και για τον χρόνο … επίσκεψης στη μεγαλόνησο
Εντείνεται για ακόμη μία φορά το διπλωματικό παιχνίδι γύρω από το Κυπριακό, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σε λίγες ημέρες. Η χθεσινή, προπαρασκευαστική συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, επιβεβαίωσε το δόγμα «η Λευκωσία αποφασίζει, η Αθήνα συμπαρίσταται», ενώ, παράλληλα, οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί ανέγερσης ακόμη και στρατιωτικής βάσης στα Κατεχόμενα αν χρειαστεί, απλά υπογραμμίζουν τις δυσκολίες της περιόδου που ακολουθεί. Ο κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο. Οι κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης τόνισαν χθες τη σημασία επανεκκίνησης των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτιέρες, ενώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν τόσο από το Μαξίμου όσο και από την κυπριακή προεδρία, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για τις εξελίξεις στα ενεργειακά, στις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και στις τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις που ακολουθούν. Καθίσταται σαφές ότι ο κινητήριος μοχλός των πιέσεων του διεθνούς παράγοντα είναι η ανάγκη διευθέτησης του Κυπριακού, προκειμένου να ομαλοποιηθούν και οι συνθήκες ερευνών και εξόρυξης φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατ. Μεσογείου.
Στις ίδιες ανακοινώσεις τονίζεται ότι οι δύο ηγέτες συμφωνούν στην ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Γκουτιέρες, όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά τον τερματισμό των συνομιλιών στο Κραν-Μοντανά τον Ιούλιο του 2017. Το πρόβλημα είναι ότι η ερμηνεία των συνομιλιών στο Κραν-Μοντανά και των αποτελεσμάτων που αυτές παρήγαγαν είναι μάλλον εκ διαμέτρου αντίθετη στην Αγκυρα. Κατά την Αθήνα και τη Λευκωσία, το Κραν-Μοντανά δημιούργησε ορισμένα τετελεσμένα, βάσει των οποίων είναι η κατάργηση των εγγυήσεων και η απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από τα Κατεχόμενα σε μεσοπρόθεσμο (και όχι μακροπρόθεσμο ορίζοντα). Αντιθέτως, για την Αγκυρα το Κραν- Μοντανά δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων. Επιπλέον, υπάρχει πλήρης διαφωνία περί του τι εστί πλαίσιο Γκουτιέρες ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην ηγεσία του ψευδοκράτους.
Τα όρια των αντιλήψεων της Αγκυρας αυτή την περίοδο περί του τι μπορεί να γίνει στην Κύπρο, έθεσε εν συντομία χθες ο κ. Ερντογάν. Ερωτώμενος για το αν η Τουρκία θα ιδρύσει βάση στην Κύπρο, ο κ. Ερντογάν δήλωσε: «Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα βάσης. Γιατί; Από τα δικά μας εδάφη για να φτάσουμε εκεί, στην Ανατ. Μεσόγειο είναι ζήτημα λεπτών. Για εμάς είναι κοντινή απόσταση. Αλλά για την Ελλάδα δεν είναι τόσο κοντά. Επομένως δεν έχουμε ανάγκη να φτιάξουμε μία βάση εκεί. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Αυτό έχει μόνο ψυχολογική διάσταση. Από αυτή την άποψη αν υπάρξει τέτοια ανάγκη, τότε μπορούμε να ιδρύσουμε και βάση». Αναφορικά με την παρουσία του τουρκικού στρατού, ο κ. Ερντογάν είπε: «Αυτοί ζητούν να μειώσουμε τον αριθμό των στρατιωτών μας. Να μας συγχωρέσουν, αλλά εμείς δεν θα μειώσουμε τον αριθμό των στρατιωτών μας εκεί. Θα τον αυξήσουμε, δεν θα τον μειώσουμε».
Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή”