Από τις αρχές Ιουνίου όλα τα βλέμματα των οικονομολόγων είναι στραμμένα στα αποθέματα γάλακτος… Η έλλειψη αποθεμάτων φέρνει αλυσίδα αντιδράσεων λόγω απουσίας από την αγορά κρέμας και βουτύρου με αποτέλεσμα κάποιοι να μιλούν για τη μεγαλύτερο κρίση σε επίπεδο διατροφής στην σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας – Το κλειδί η Νέα Ζηλανδία
Βρισκόμαστε στο 2014 και το περιοδικό ΤΙΜΕ έχει ως πρωτοσέλιδο μία μερίδα βουτύρου… Ο λόγος; Μα το κουδούνι που επιχείρησαν οι Αμερικανοί να χτυπήσουν λόγω της αλλαγής στην διατροφή των καταναλωτών και την τάση για περισσότερο βούτυρο στη ζωή τους… Μάλιστα, τον Αύγουστο του 2015 η εταιρεία McDonald’s είχε ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιεί πλέον βούτυρο και το παράδειγμά της ακολούθησαν και άλλες εταιρείες ενώ στην αύξηση της κατανάλωσης βουτύρου καθοριστικό ρόλο έπαιξαν πρόσφατες μελέτες που αμφισβήτησαν τη σχέση βουτύρου – καρδιαγγιακών παθήσεων, ενώ συν τοις άλλοις ρόλο έπαιξε και η κακή δημοσιότητα που πήραν ορισμένα spreads με βάση τα φυτικά έλαια, όπως η μαργαρίνη.
Αποτέλεσμα; Οι ευρωπαίοι καταναλώνουν όλο και περισσότερο βούτυρο σε μια περίοδο που οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη, τα αποθέματα μειώνονται και οι κολοσσοί της γαλακτοκομίας προειδοποιούν για επικείμενη έλλειψη. Και φτάσαμε στον φετινό Αύγουστο… Και η chef Severine Nobis, που έχει σχολή ζαχαροπλαστικής στο Παρίσι, δήλωσε στο CNBC πως οι φόβοι της αγοράς για ελλείψεις βουτύρου στην Ευρώπη δεν μπορούν να αγνοηθούν. «Ο πραγματικός φόβος θα ήταν η επέκταση των παγκόσμιων αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες. Αν κάνει «έκρηξη» η ζήτηση για βούτυρο, τότε θα μπορούσε να υπάρξει έλλειψη και στην περίπτωση αυτή η τιμή των γλυκών επίσης θα εκτινάσσονταν». Αλυσίδα αντιδράσεων…. «Σήμερα οι παραγωγοί γάλακτος παράγουν με ζημιά. Χρειάζεται να ξανασκεφτούμε το σύστημα ώστε να μπορούν να βγάζουν τα προς το ζειν, να αποφύγουμε το κλείσιμο γαλακτοκομικών μονάδων και να αποφύγουμε την μελλοντική έλλειψη βουτύρου».
Τα καμπανάκια όμως είναι συνεχόμενα… Ένα μήνα νωρίτερα, ο επικεφαλής της Arla, Peder Tuborgh προκάλεσε πανικό στους καταναλωτές όταν άφησε να εννοηθεί πως η ανεπάρκεια γάλακτος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις στο βούτυρο. Ο CEO της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας γαλακτοκομικών στον κόσμο, δήλωσε στο BBC πως οι καταναλωτές στην Ευρώπη θα αρχίσουν να νοιώθουν την επίπτωση τους επόμενους μήνες. Αν και οι προειδοποιήσεις του Tuborgh απορρίφθηκαν ως «καταστροφολογικές» από την Εθνική Ένωση Αγροτών, ωστόσο ισχύει πως η άνοδος της ζήτησης για βούτυρο έρχεται σε μια περίοδο που η παραγωγή γάλακτος μειώνεται και οι τιμές εκτινάσσονται. Η έλλειψη γάλακτος φέρεται να είναι ιδιαίτερα έντονη στη Γαλλία, όπου οι αγρότες ανησυχούν για το πλεόνασμα 350.000 τόνων γάλακτος σε σκόνη, που πιέζει περαιτέρω τις τιμές. Τον Ιούνιο, οι τιμές του βουτύρου αυξήθηκαν κατά 14%, φτάνοντας σε ιστορικό ρεκόρ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας δείκτης αποθεμάτων βουτύρου μειώθηκε σε μόλις 1.396 τόνους στα τέλη Μαΐου, σημειώνοντας πτώση 99% από τους 92.548 τόνους τον Μάιο του 2016.
Και το πιο εντυπωσιακό; Η Ομοσπονδία Αρτοποιιών της Γαλλίας (FEB) είχε τονίσει ότι η εκτίναξη της τιμής του βουτύρου τους τελευταίους 12 μήνες αποτελεί «μέγιστη κρίση». Πρόσθεσε δε ότι οι τιμές έχουν σκαρφαλώσει σε «τρελά» επίπεδα, κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να αγοράσουν ποιοτικά προϊόντα.
Και ερχόμαστε στο …σήμερα. Όπου για μία ακόμη φορά ο επικεφαλής της Arla, Peder Tuborgh κρούει τον κώδωνα κινδύνου και οριοθετεί το … μέλλον. «Υπάρχει μεγάλη έλλειψη γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ευρώπη, όπως κρέμας γάλακτος και βουτύρου. Δεν είναι καθόλου εφικτή η ικανοποίηση της ζήτησης μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτές οι δυνάμεις προσφοράς και ζήτησης πιέζουν έντονα ανοδικά τις τιμές»
Τι σημαίνει αυτή η δήλωση στο Reuters; Οι τιμές του γάλακτος αναμένεται να αυξηθούν στην Ευρώπη καθώς η ήπειρος θα αντιμετωπίσει έλλειψη γάλακτος, κρέμας γάλακτος και βουτύρου μέχρι τα Χριστούγεννα. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι παγκόσμιες τιμές γάλακτος έχουν αυξηθεί κατά περίπου 28% σε σχέση με πέρυσι και τα αποθέματα είναι πολύ χαμηλά γιατί πολύ απλά οι παραγωγοί μείωσαν την παραγωγή τους. Κίνηση που έγινε μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015, γεγονός που οδήγησε σε απότομη πτώση των τιμών.
Η Arla, ένας συνεταιρισμός που ανήκει σε 12.500 αγρότες στη Δανία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι τον Σεπτέμβριο, θα αυξήσει την τιμή που καταβάλλει για το γάλα στους παραγωγούς για τρίτο διαδοχικό μήνα, κατά ένα σεντ του ευρώ ανά λίτρο, ήτοι σε 38,3 σεντς και ενδεχομένως να την αυξήσει ξανά πριν από το τέλος του έτους.
«Μετά από αυτό θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την τιμή άλλη μία φορά φέτος, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο», είπε. Την ερχόμενη άνοιξη η Νέα Ζηλανδία θα είναι το κλειδί για την διαμόρφωση των τιμών στην παγκόσμια αγορά γάλακτος, αναφέρουν οι αναλυτές. Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Arla αύξησε την τιμή που κατέβαλε στους αγρότες παραγωγούς κατά 19%.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα Newsit.gr και τον “Ελεύθερο Τύπο”