Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΈρευνα EPO: Η Ευρώπη στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στις τεχνολογίες υδάτων

Έρευνα EPO: Η Ευρώπη στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στις τεχνολογίες υδάτων

|

Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 40% των εφευρέσεων σε τεχνολογίες που σχετίζονται με το νερό, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (23%) και την Ιαπωνία (12%), σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO)

Η Ευρώπη ηγείται παγκοσμίως στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον τομέα των υδάτων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO).

Η μελέτη, η οποία εξετάζει τις διεθνείς οικογένειες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (IPF), διαπιστώνει ότι οι εταιρείες, οι ερευνητές και οι εφευρέτες από τα 39 κράτη-μέλη του ΕΓΔΕ (EPO’s 39 member states) αντιπροσώπευαν το 40% όλων των IPF σε τεχνολογίες που σχετίζονται με το νερό το 1992-2021. Οι Ευρωπαίοι εφευρέτες πρωτοστατούν σε όλους τους σημαντικούς τομείς της τεχνολογίας των υδάτων, από τη συλλογή πόσιμου νερού και την αποδοτική χρήση του, έως την επεξεργασία λυμάτων και την προστασία από τις πλημμύρες.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό το 2022 και 3,5 δισεκατομμύρια δεν είχαν ασφαλείς υπηρεσίες υγιεινής. Επιπλέον, οι ξηρασία και οι πλημμύρες προκαλούν μεγάλο αριθμό θανάτων και δισεκατομμύρια οικονομικές απώλειες κάθε χρόνο.

«Το νερό είναι ένας από τους πολυτιμότερους πόρους μας», δήλωσε ο Πρόεδρος του EPO António Campinos. «Δεδομένων των απειλών που θέτει η κλιματική αλλαγή, η καινοτομία πρέπει να αναπτυχθεί ακόμη ταχύτερα τις επόμενες δεκαετίες – τόσο στην παροχή νερού όσο και στην προστασία από κινδύνους που σχετίζονται με το νερό. Η νέα μελέτη και τα εργαλεία παρέχουν στις εθνικές κυβερνήσεις και στο κοινό υψηλής ποιότητας δεδομένα και ανάλυση του τοπίου της τεχνολογίας των υδάτων και υποστηρίζουν τους εφευρέτες στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του νερού».

Η μεγαλύτερη εστίαση στην επεξεργασία νερού για εφευρέσεις: η Ευρώπη είναι μπροστά

Σύμφωνα με τη μελέτη, κατατέθηκαν πάνω από 22.000 IPF (διεθνείς οικογένειες ΔΕ) παγκοσμίως μεταξύ 1992 και 2021 σε τεχνολογίες που σχετίζονται με το νερό.

Ο μεγαλύτερος τομέας για εφευρέσεις είναι η επεξεργασία νερού, που αποτελεί περίπου το 60% όλων των IPF. Ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας τα τελευταία χρόνια είναι η αποτελεσματική επεξεργασία νερού και ιδιαίτερα η αυτοματοποίηση και ο έλεγχος των λειτουργιών επεξεργασίας. Η Ευρώπη έχει ισχυρό προβάδισμα στις εφευρέσεις νερού, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (με 23% όλων των IPF που σχετίζονται με το νερό), την Ιαπωνία (12%), την Κίνα (6%) και τη Δημοκρατία της Κορέας (5%). Οι κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι η Γερμανία (12%), η Γαλλία (5%), το Ηνωμένο Βασίλειο (4%), οι Κάτω Χώρες (3%) και η Ιταλία (3%).

Οι μεγάλες εταιρείες κυριαρχούν, αλλά η πανεπιστημιακή καινοτομία αυξάνεται

Οι κορυφαίοι αιτούντες διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις τεχνολογίες νερού είναι η Veolia (Γαλλία), η Xylem (ΗΠΑ) και η Kurita (Ιαπωνία). Ωστόσο, η συμβολή των πανεπιστημίων και των δημόσιων ερευνητικών οργανισμών έχει αυξηθεί σημαντικά, από λιγότερο από 5% όλων των IPF που σχετίζονται με το νερό τη δεκαετία του 1990 σε 14% έως το 2017-21. Τα κορυφαία πανεπιστήμια / ερευνητικά ιδρύματα είναι η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, το Πανεπιστήμιο Nanjing (Κίνα) και το CNRS (Γαλλία).

Βελτίωση της πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με τις τεχνολογίες υδάτων

Σε συνεργασία με Εθνικά Γραφεία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε όλη την Ευρώπη, το EPO έχει επίσης αναπτύξει μια νέα τεχνολογική πλατφόρμα για την καινοτομία στο νερό. Η δωρεάν πλατφόρμα επιτρέπει σε επιστήμονες, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις να πλοηγούνται ευκολότερα στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που περιέχει πάνω από 150 εκατομμύρια έγγραφα και έτσι να βρίσκουν πληροφορίες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των υδάτων.

Επιπλέον, το ΕΓΔΕ ενημέρωσε το δωρεάν Deep Tech Finder για να βοηθήσει τους επενδυτές και τους πιθανούς εταίρους να συνδεθούν με περισσότερες από 100 νεοσύστατες επιχειρήσεις με ευρωπαϊκές αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για εφευρέσεις που σχετίζονται με το νερό από όλη την Ευρώπη.

Περισσότερες πληροφορίες:

  • Διαβάστε το πλήρες report
  • Εξερευνήστε τη νέα platform με καινοτόμες λύσεις στην τεχνολογία υδάτων
  • Βρείτε ευρωπαϊκά startups που ασχολούνται με την τεχνολογία υδάτων στο  Deep Tech Finder
  • Δείτε τις εξειδικευμένες  water innovation σελίδες του Observatory on Patents and Technology του EPO

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση (02/09) με 13 θέματα και τον .. Προφήτη Ηλία στο προσκήνιο

Στις 12:00 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κατάστημα – Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

«E-Kouros»: Παράταση έως 19 Σεπτεμβρίου για τις αιτήσεις , τι ισχύει για τα ερασιτεχνικά σωματεία

Ολιγοήμερη παράταση έδωσε το Υπουργείο Αθλητισμού για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων εγγραφής και επικαιροποίησης στο Μητρώο 2025.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Ενοποιούνται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, έρχεται το νέο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας

Μέχρι το τέλος του 2025 η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα εκδίδει ένα ενιαίο πιστοποιητικό που θα διευκολύνει πολίτες και επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους.

Ο ΑΠΑΣ Νάξου ενισχύθηκε με τον Ευγένιο Σεργιένκο, όλες οι κινήσεις στο ρόστερ

Ο 31χρονος forward με εμπειρία από Ελλάδα και εξωτερικό έρχεται στα Φανάρια για να δώσει ύψος και ποιότητα στη γραμμή των ψηλών.

Διαψεύδει τις φήμες παραίτησης ο Δήμαρχος Σύρου, Αθανασίου: “Θα ολοκληρώσουμε την πενταετία”

Με επίσημη ανακοίνωση ο Αλέξανδρος Αθανασίου βάζει τέλος στα σενάρια αποχώρησης και καλεί τους δημότες σε ενότητα για την πρόοδο του νησιού.

Τμήμα Αθλητισμού Πολιτισμού Δήμου Θήρας: «Ένα σακί τραγούδια» στην Οία

Η Οία υποδέχεται το μουσικό οδοιπορικό «Ένα σακί τραγούδια» με ήχους από κάθε γωνιά του Ελληνισμού

Γιώργος Λεονταρίτης: Μια νέα σελίδα για τη δημόσια υγεία στις Κυκλάδες

Η Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου Σύρου, χάρη στη δωρεά του Αντώνη Κομνηνού, ενώνει επιστήμη και ανθρωπιά

Σεισμός 6 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν – Τουλάχιστον 622 νεκροί και 1.500 τραυματίες

Χάος και καταστροφή στην Τζαλαλαμπάντ και την επαρχία Κουνάρ – Ολόκληρα χωριά ισοπεδώθηκαν, φόβοι για περαιτέρω αύξηση των θυμάτων.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.