Ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται για νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, πιθανότατα και ακόμη ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, έχει η Νότια Κορέα
Ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται για νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, πιθανότατα και ακόμη ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, έχει η Νότια Κορέα, όπως ισχυρίστηκε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της χώρας μιλώντας στη Βουλή τη Δευτέρα, μία μέρα μετά την νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ που σήμανε συναγερμό παγκοσμίως, κι ενώ το απόγευμα συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Παράλληλα, οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα Thaad θα ενισχυθεί.
«Εξακολουθούμε να βλέπουμε σημάδια πιθανών νέων εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων. Επιπλέον μπορούμε να προβλέψουμε ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να εκτοξεύσει ακόμη έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο», είπε ο Chang Kyung-soo στη Βουλή, όπου κλήθηκε το υπουργείο Άμυνας προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για την έκτη και μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, την ισχύ της οποίας η Σεούλ υπολογίζει σε 50 κιλοτόνους.
Το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ ωστόσο δεν διευκρίνισε τον πιθανό χρόνο και τον τόπο πραγματοποίησης της νέα εκτόξευσης, μετά την πυρηνική δοκιμή της Κυριακής, που-σύμφωνα με την Βόρεια Κορέα αφορούσε θερμοπυρηνική βόμβα που έχει τη δυνατότητα να οπλίσει διηπειρωτικό πύραυλο.
«Η ισχύς της έκρηξης της βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής εκτιμάται στους 50 κιλοτόνους», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας. Η ποσότητα αυτή ενέργειας σημαίνει ότι η δοκιμή ήταν πέντε φορές ισχυρότερη από την πέμπτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα τον Σεπτέμβριο 2016, και περισσότερο από τρεις φορές ισχυρότερη από την αμερικανική βόμβα που κατέστρεψε τη Χιροσίμα το 1945.
Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο πραγματικά για βόμβα υδρογόνου και δήλωσε ότι φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε «ποικιλία πυρηνικών υλικών».
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας ενέκρινε την ενίσχυση του συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας, με την ανάπτυξη ακόμη τεσσάρων εκτοξευτών, μετά και την ολοκλήρωση περιβαλλοντολογικής έρευνας για τις επιπτώσεις του THAAD στην περιοχή.
Η εξέλιξη αυτή, μπορεί να επιτρέψει την διεξαγωγή κατασκευαστικών έργων στην ίδια περιοχή, για την προσπάθεια εγκατάστασης τεσσάρων ακόμη εκτοξευτών του αναφερόμενου αντιπυραυλικού συστήματος. Προς το παρόν στο σημείο υπάρχουν δύο εκτοξευτές.