Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΕλβετία: Επιστήμονες - ερευνητές φέρνουν (ξανά) επανάσταση στη σοκολάτα

Ελβετία: Επιστήμονες – ερευνητές φέρνουν (ξανά) επανάσταση στη σοκολάτα

|

Πόσο λογικό ακούγεται να έχεις ένα φρέσκο, λαχταριστό μήλο, αλλά να τρως μόνο τα κουκούτσια του; Κι όμως, ακριβώς αυτό συμβαίνει με τους καρπούς του κακαόδεντρου: Κρατάμε τους σπόρους, πετάμε τη σάρκα.

Ωστόσο, τώρα, επιστήμονες στην Ελβετία επινόησαν έναν τρόπο αξιοποίησης ολόκληρου του φρούτου, δηλαδή όχι μόνο των «φασολιών κακάο», όπως αποκαλούνται οι σπόροι του, αλλά και της λευκής του σάρκας.

H σοκολάτα που ανέπτυξαν ο Κιμ Μίσρα και η ομάδα του στο υψηλού κύρους Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας περιέχει την πούλπα του φρούτου, τον χυμό και το ενδοκάρπιο.

Η διαδικασία αυτή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρειών βιώσιμων τροφίμων, καθώς μέχρι τώρα για την παραγωγή κακαόμαζας αξιοποιούνται μόνο οι σπόροι του κακάο –που αρχικά υφίστανται ζύμωση, καθάρισμα, ξήρανση και καβούρδισμα για να αλεστούν–, ενώ το υπόλοιπο φρούτο, στο μέγεθος κολοκύθας και πολύτιμο διατροφικά, σαπίζει στα χωράφια.

Το κλειδί για τη νέα σοκολάτα έγκειται στον πολύ γλυκό χυμό που, σύμφωνα με τον Μίσρα, έχει γεύση «πολύ φρουτώδη, κάπως σαν ανανά». Ο χυμός που περιέχει 14% φρουκτόζη υφίσταται απόσταξη για την παραγωγή ενός πολύ συμπυκνωμένου σιροπιού, αναμειγνύεται με την πούλπα της σάρκας και το αποξηραμένο ενδοκάρπιο, καταλήγοντας σε ένα τζελ κακάο.

Το τζελ αυτό, ήδη πολύ γλυκό, έχει το πλεονέκτημα πως περιορίζει την ανάγκη για προσθήκη περαιτέρω ζάχαρης. 

Επανάσταση κατά της φτώχειας και υπέρ των τιμών 

Στην ανάπτυξη του νέου αυτού προϊόντος πρωτοστατούν ο Μίσρα με την KOA, μια ελβετική νεοφυή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη βιώσιμη καλλιέργεια κακάο.

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της startup αυτής, Aνιαν Σράιμπερ, η αξιοποίηση ολόκληρου του φρούτου κακάο θα μπορούσε να λύσει πολλά από τα προβλήματα της βιομηχανίας – από την εκτίναξη της τιμής των κόκκων κακάο μέχρι τη φτώχεια που μαστίζει τους κακαοπαραγωγούς.

«Αντί να τσακώνεστε για το ποιος παίρνει πόσο από την πίτα, κάνετε την πίτα μεγαλύτερη και επωφελούνται όλοι», λέει ο ίδιος.

Μήπως οι Ελβετοί φέρνουν (ξανά) επανάσταση στη σοκολάτα;-2Eνας εργάτης, στη διαδικασία διαλογής, ξεχωρίζει τους καλύτερους σπόρους κακάο που θα προωθηθούν για την παραγωγή σοκολάτας – Φωτ.: Shutterstock.

«Οι αγρότες βγάζουν σημαντικά επιπλέον εισόδημα μέσω της χρήσης της σάρκας του φρούτου, αλλά σημαντικά είναι τα οφέλη και της βιομηχανικής επεξεργασίας στη χώρα προέλευσης. Δημιουργία θέσεων εργασίας, δημιουργία αξίας που μπορεί να διανεμηθεί στη χώρα προέλευσης», προσθέτει ο Σράιμπερ, που χαρακτηρίζει «μη βιώσιμο» το παραδοσιακό σύστημα παραγωγής σοκολάτας, κατά το οποίο οι αγρότες στην Αφρική ή τη Νότια Αμερική πωλούν τους κόκκους κακάο τους σε μεγάλους παραγωγούς σοκολάτας που εδρεύουν σε πλούσιες χώρες.

Θα λύσει όλα τα προβλήματα η νέα αυτή σοκολάτα της Ζυρίχης; Θα τερματίσει την παιδική εργασία στα κακαοχώραφα; Θα σταματήσει την αποψίλωση δασικής γης για την καλλιέργεια κακαόδεντρων; Θα αποτρέψει τις μεγάλες βιομηχανίες να μεταφέρουν την παραγωγή τους αλλού; Διερωτάται ο Ρότζερ Βερίλι, διευθυντής της ένωσης ελβετικών σοκολατοπαραγωγών.

Ισως όχι ακόμη, αλλά η νέα σοκολάτα προβάλλει ως «εξόχως ελπιδοφόρα. Εάν χρησιμοποιείτε ολόκληρο τον καρπό του κακάο, μπορείτε να επιτύχετε καλύτερες τιμές. Ετσι είναι οικονομικά ενδιαφέρον για τους αγρότες. Και είναι ενδιαφέρον από οικολογική άποψη», λέει ο ίδιος.

Κόστος και γεύση η μεγάλη πρόκληση 

Εκτός εργαστηρίου, ωστόσο, δύο είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν: Πόσο θα κοστίζει η νέα αυτή σοκολάτα; Και, κυρίως, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, τι γεύση θα έχει; 

Το κόστος παραμένει μία από τις σοβαρές προκλήσεις, εξηγεί ο Μίσρα, λόγω της παγκοσμίως ισχυρής βιομηχανίας ζάχαρης και των γενναίων επιδοτήσεων που εξασφαλίζει.

«Το φθηνότερο συστατικό στα τρόφιμα θα είναι πάντα η ζάχαρη όσο την επιδοτούμε», εξηγεί ο Μίσρα. «Για έναν τόνο ζάχαρης, πληρώνετε 500 δολάρια ή και λιγότερο». Ο πολτός κακάο και ο χυμός κοστίζουν περισσότερο, οπότε η νέα σοκολάτα θα είναι, προς το παρόν, πιο ακριβή.

Μήπως οι Ελβετοί φέρνουν (ξανά) επανάσταση στη σοκολάτα;-3Φυτεία κακαόδεντρων στην Μπαχία της Βραζιλίας – Φωτ.: Shutterstoc.

Ως προς τη γεύση της, οι εντυπώσεις είναι αναπάντεχα καλές και κάνουν λόγο για μια γεύση πλούσια και γλυκιά, με μια επίγευση πικράδας που θα ταίριαζε τέλεια με έναν καφέ μετά το φαγητό.

Ηδη, πολλοί σοκολατοπαραγωγοί από διάφορες χώρες καλλιέργειας κακαόδεντρου, από τη Χαβάη μέχρι τη Γουατεμάλα και την Γκάνα, έχουν έρθει σε επαφή με τον Μίσρα για περαιτέρω πληροφορίες και την τεχνογνωσία της νέας μεθόδου.

Ο Μίσρα θεωρεί την εφεύρεσή του ως την τελευταία σε μια μακρά λίστα καινοτομιών των Ελβετών σοκολατοποιών.

Σημειώνεται πως τον 19ο αιώνα, ο Ρούντολφ Λιντ, της διάσημης οικογένειας σοκολάτας Lindt, αφήνοντας από λάθος ένα μίξερ κακάο να λειτουργεί όλη τη νύχτα, ανακάλυψε τυχαία το κρίσιμο βήμα της «ανάδευσης» της σοκολάτας, διαδικασία κατά την οποία η κακαόμαζα γίνεται λεία και μειώνεται η οξύτητά της.

Πηγή: BBC


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Φιλώτι: Εκδήλωση για τον τουρισμό και την επόμενη ημέρα

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου και στο Φιλώτι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα ''Φιλώτι και Τουρισμός, Ένα κρίσιμο σταυροδρόμι ''.

Πάρος – Κίνηση Πολιτών: Αγωνία για το νερό και την ΔΕΥΑ

Κίνηση Πολιτών Πάρου: Ανησυχία για το νερό και την τύχη της ΔΕΥΑ Πάρου - Τι αναφέρουν σε ανοιχτή επιστολή, οι προτάσεις

Δωδεκάνησα: Υποχώρηση ακτογραμμής 45 μέτρων στη Σορωνή (Ρόδος)…

Γιατί διαβρώνονται οι ακτές – Στη Σορωνή η ακτογραμμή υποχώρησε 45 μέτρα - Δείτε παραδείγματα άλλων περιοχών

Αμοργός: Το Ψηφιακό Οπτικοακουστικό Αρχείο της Παραδοσιακής Μουσικής είναι γεγονός (video)

Η παράδοση ταξιδεύει στο μέλλον μέσα από το cycladesfolkmusic.com - Τι λένε οι πρωταγωνιστές (video)

Ben Slot: Ο Ολλανδός που έγινε Ναξιώτης (video)

ο κ. Κώστας Κατσουρός ιστορικός και  διευθυντής του περιοδικού ΦΛΕΑ και η κα Γενοβέφα Μανωλά, σύζυγος του αείμνηστου Μανώλη Μανωλά, δυο άνθρωποι που το γνώρισαν, δυο φίλοι του, μας μιλούν για τον άνθρωπο Ben Slot.

Σέριφος: Εχει έτοιμη μελέτη για την αγροτική οδοποιία του νησιού

Ολοκληρώθηκε η μελέτη της ΕΕΤΑΑ για έργο αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Σερίφου

ΠΝΑι: Αποφάσεις για τέλη στον τουρισμό και ανάπτυξη βραχονησίδων

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για το χωροταξικό - Όχι σε νέα Τέλη στον τουρισμό - Ναι στην τουριστική ανάπτυξη των βραχονησίδων

Νάξος – Απόλλωνας: Επεσε αυτοκίνητο στη θάλασσα (!!!)

Πτώση αυτοκινήτου στη θάλασσα στον Απόλλωνα της Νάξου

Πανναξιακός ΑΟΚ: Στα “μπλε” και ο φόργουορντ Δημήτρης Κυριακόπουλος

Μία ακόμη επισημοποίηση μεταγραφής για τον Πανναξιακό ΑΟΚ - Τι δηλώνει ο νεαρός φόργουορντ

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Ερχεται διπλή συνεδρίαση, στο …βάθος χωροταξικό τουρισμού

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε και με ποια θέματα..

Νάξος – Απείρανθος: Το “αντίο” στην Κατερίνα Μπουγιούκα (της Χάρκας)

Η Νάξος λέει "αντίο" στην Κατερίνα Μπουγιούκα (της Χάρκας) που έφυγε νωρίς - Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου η εξόδιος Ακολουθία στην Αγία Γλυκερία (Γαλάτσι)

Νάξος – Ben Slot: “Κρατάτε στα χέρια σας χρυσό, φροντίστε να το αξιοποιήσετε σωστά”

O Ολλανδός ιστορικός Μπεν Σλοτ γυρίζει το χρόνο πίσω... Μετράει 50 χρόνια επαφής με τη Νάξο.. Μιλάει από το Αγερσανί για αυτά που του αρέσουν, για αυτά που δεν του αρέσουν και εξηγεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο ότι μας απασχολεί.. Κυκλαδική 2011.

“Blue Star Paros”: Νέα ώρα αναχώρησης (18:30) από τον Πειραιά για Σύρο – Παροναξία – Αμοργό

Με μία ώρα καθυστέρηση η αναχώρηση σήμερα (10/09) του Blue Star Paros από τον Πειραιά . Χρονοδιάγραμμα άφιξης στα λιμάνια

Αμοργός: Μετατρέπεται σε … Μύκονο; Τι λένε Καραϊσκος και Ψυχογιού

Αντιδράσεις για το σχέδιο επέκτασης του λιμανιού στα Κατάπολα. Ασύμβατο με τις διαστάσεις του παραδοσιακού οικισμού, λένε οι κάτοικοι που απέρριψαν με συντριπτικό ποσοστό τη μελέτη στη σχετική διαβούλευση

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη διακοπή ρεύματος αύριο (10/09) στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού

Μέσω ανακοίνωσης από τον ΔΕΔΔΗΕ έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη (10/09) για πολλές ώρες... Δείτε σε ποιες περιοχές

Αγονη Παροναξίας: Από σήμερα (09/09) στο απογευματινό δρομολόγιο το “Blue Star Paros”

Στην γραμμή Πειραιάς - Σύρος - Τήνος - Μύκονος δρομολογείται από σήμερα Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου το "Blue Star Naxos"... Ποιο έρχεται στη θέση του

HighSpeed 4: Τις επόμενες δύο μέρες μπαίνει στη θέση του “Blue Star Naxos”

Το HIGHSPEED 4 θα αντικαταστήσει το BLUE STAR NAXOS, την Τρίτη 10/9 και την Τετάρτη 11/9, στην γραμμή Πειραιάς-Σύρος-Τήνος-Μύκονος

Ολλανδία: Εφυγε από τη ζωή ο …ναξιώτης ιστορικός Ben Slot

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή στην Ολλανδία, ο Ben Slot ένα πρόσωπο που έγραψε ιστορία στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο με τις ιστορικές του αναφορές