Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΕλβετία: Επιστήμονες - ερευνητές φέρνουν (ξανά) επανάσταση στη σοκολάτα

Ελβετία: Επιστήμονες – ερευνητές φέρνουν (ξανά) επανάσταση στη σοκολάτα

|

Πόσο λογικό ακούγεται να έχεις ένα φρέσκο, λαχταριστό μήλο, αλλά να τρως μόνο τα κουκούτσια του; Κι όμως, ακριβώς αυτό συμβαίνει με τους καρπούς του κακαόδεντρου: Κρατάμε τους σπόρους, πετάμε τη σάρκα.

Ωστόσο, τώρα, επιστήμονες στην Ελβετία επινόησαν έναν τρόπο αξιοποίησης ολόκληρου του φρούτου, δηλαδή όχι μόνο των «φασολιών κακάο», όπως αποκαλούνται οι σπόροι του, αλλά και της λευκής του σάρκας.

H σοκολάτα που ανέπτυξαν ο Κιμ Μίσρα και η ομάδα του στο υψηλού κύρους Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας περιέχει την πούλπα του φρούτου, τον χυμό και το ενδοκάρπιο.

Η διαδικασία αυτή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρειών βιώσιμων τροφίμων, καθώς μέχρι τώρα για την παραγωγή κακαόμαζας αξιοποιούνται μόνο οι σπόροι του κακάο –που αρχικά υφίστανται ζύμωση, καθάρισμα, ξήρανση και καβούρδισμα για να αλεστούν–, ενώ το υπόλοιπο φρούτο, στο μέγεθος κολοκύθας και πολύτιμο διατροφικά, σαπίζει στα χωράφια.

Το κλειδί για τη νέα σοκολάτα έγκειται στον πολύ γλυκό χυμό που, σύμφωνα με τον Μίσρα, έχει γεύση «πολύ φρουτώδη, κάπως σαν ανανά». Ο χυμός που περιέχει 14% φρουκτόζη υφίσταται απόσταξη για την παραγωγή ενός πολύ συμπυκνωμένου σιροπιού, αναμειγνύεται με την πούλπα της σάρκας και το αποξηραμένο ενδοκάρπιο, καταλήγοντας σε ένα τζελ κακάο.

Το τζελ αυτό, ήδη πολύ γλυκό, έχει το πλεονέκτημα πως περιορίζει την ανάγκη για προσθήκη περαιτέρω ζάχαρης. 

Επανάσταση κατά της φτώχειας και υπέρ των τιμών 

Στην ανάπτυξη του νέου αυτού προϊόντος πρωτοστατούν ο Μίσρα με την KOA, μια ελβετική νεοφυή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη βιώσιμη καλλιέργεια κακάο.

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της startup αυτής, Aνιαν Σράιμπερ, η αξιοποίηση ολόκληρου του φρούτου κακάο θα μπορούσε να λύσει πολλά από τα προβλήματα της βιομηχανίας – από την εκτίναξη της τιμής των κόκκων κακάο μέχρι τη φτώχεια που μαστίζει τους κακαοπαραγωγούς.

«Αντί να τσακώνεστε για το ποιος παίρνει πόσο από την πίτα, κάνετε την πίτα μεγαλύτερη και επωφελούνται όλοι», λέει ο ίδιος.

Μήπως οι Ελβετοί φέρνουν (ξανά) επανάσταση στη σοκολάτα;-2Eνας εργάτης, στη διαδικασία διαλογής, ξεχωρίζει τους καλύτερους σπόρους κακάο που θα προωθηθούν για την παραγωγή σοκολάτας – Φωτ.: Shutterstock.

«Οι αγρότες βγάζουν σημαντικά επιπλέον εισόδημα μέσω της χρήσης της σάρκας του φρούτου, αλλά σημαντικά είναι τα οφέλη και της βιομηχανικής επεξεργασίας στη χώρα προέλευσης. Δημιουργία θέσεων εργασίας, δημιουργία αξίας που μπορεί να διανεμηθεί στη χώρα προέλευσης», προσθέτει ο Σράιμπερ, που χαρακτηρίζει «μη βιώσιμο» το παραδοσιακό σύστημα παραγωγής σοκολάτας, κατά το οποίο οι αγρότες στην Αφρική ή τη Νότια Αμερική πωλούν τους κόκκους κακάο τους σε μεγάλους παραγωγούς σοκολάτας που εδρεύουν σε πλούσιες χώρες.

Θα λύσει όλα τα προβλήματα η νέα αυτή σοκολάτα της Ζυρίχης; Θα τερματίσει την παιδική εργασία στα κακαοχώραφα; Θα σταματήσει την αποψίλωση δασικής γης για την καλλιέργεια κακαόδεντρων; Θα αποτρέψει τις μεγάλες βιομηχανίες να μεταφέρουν την παραγωγή τους αλλού; Διερωτάται ο Ρότζερ Βερίλι, διευθυντής της ένωσης ελβετικών σοκολατοπαραγωγών.

Ισως όχι ακόμη, αλλά η νέα σοκολάτα προβάλλει ως «εξόχως ελπιδοφόρα. Εάν χρησιμοποιείτε ολόκληρο τον καρπό του κακάο, μπορείτε να επιτύχετε καλύτερες τιμές. Ετσι είναι οικονομικά ενδιαφέρον για τους αγρότες. Και είναι ενδιαφέρον από οικολογική άποψη», λέει ο ίδιος.

Κόστος και γεύση η μεγάλη πρόκληση 

Εκτός εργαστηρίου, ωστόσο, δύο είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν: Πόσο θα κοστίζει η νέα αυτή σοκολάτα; Και, κυρίως, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, τι γεύση θα έχει; 

Το κόστος παραμένει μία από τις σοβαρές προκλήσεις, εξηγεί ο Μίσρα, λόγω της παγκοσμίως ισχυρής βιομηχανίας ζάχαρης και των γενναίων επιδοτήσεων που εξασφαλίζει.

«Το φθηνότερο συστατικό στα τρόφιμα θα είναι πάντα η ζάχαρη όσο την επιδοτούμε», εξηγεί ο Μίσρα. «Για έναν τόνο ζάχαρης, πληρώνετε 500 δολάρια ή και λιγότερο». Ο πολτός κακάο και ο χυμός κοστίζουν περισσότερο, οπότε η νέα σοκολάτα θα είναι, προς το παρόν, πιο ακριβή.

Μήπως οι Ελβετοί φέρνουν (ξανά) επανάσταση στη σοκολάτα;-3Φυτεία κακαόδεντρων στην Μπαχία της Βραζιλίας – Φωτ.: Shutterstoc.

Ως προς τη γεύση της, οι εντυπώσεις είναι αναπάντεχα καλές και κάνουν λόγο για μια γεύση πλούσια και γλυκιά, με μια επίγευση πικράδας που θα ταίριαζε τέλεια με έναν καφέ μετά το φαγητό.

Ηδη, πολλοί σοκολατοπαραγωγοί από διάφορες χώρες καλλιέργειας κακαόδεντρου, από τη Χαβάη μέχρι τη Γουατεμάλα και την Γκάνα, έχουν έρθει σε επαφή με τον Μίσρα για περαιτέρω πληροφορίες και την τεχνογνωσία της νέας μεθόδου.

Ο Μίσρα θεωρεί την εφεύρεσή του ως την τελευταία σε μια μακρά λίστα καινοτομιών των Ελβετών σοκολατοποιών.

Σημειώνεται πως τον 19ο αιώνα, ο Ρούντολφ Λιντ, της διάσημης οικογένειας σοκολάτας Lindt, αφήνοντας από λάθος ένα μίξερ κακάο να λειτουργεί όλη τη νύχτα, ανακάλυψε τυχαία το κρίσιμο βήμα της «ανάδευσης» της σοκολάτας, διαδικασία κατά την οποία η κακαόμαζα γίνεται λεία και μειώνεται η οξύτητά της.

Πηγή: BBC


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελ. Βενιζέλος: Για πρώτη φορά απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνα – Λος Αντζελες

Η νορβηγική αεροπορική Norse Atlantic συνδέει για πρώτη φορά το «Ελ. Βενιζέλος» με τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ

“Ο Αρχοντας των δαχτυλιδιών”: Επιστρέφει, πότε θα τον δούμε στην μεγάλη οθόνη

Ο Aρχοντας των δαχτυλιδιών επιστρέφει με το «The Lord of the Rings: The Hunt for Gollum» που αναμένεται να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 17 Δεκεμβρίου 2027, όπως ανακοίνωσαν η Warner Bros και η New Line Cinema

Νάξος – Δημοτικό Σχολείου Χειμάρρου: Θετική ψυχολογία και ανοιχτό online σεμινάριο για γονείς και εκπαιδευτικούς

Το μικρό Δημοτικό σχολείο Χειμάρρου Νάξου ανοίγει διάλογο με τη σύγχρονη ψυχολογία και προσφέρει ένα πολύτιμο εργαλείο ενδυνάμωσης σε μια εποχή προκλήσεων

Νάξος – ΓΕΛ Τραγαίας: Περιβαλλοντική αφύπνιση, όταν οι μαθητές συζητούν για το μέλλον της Νάξου

Μια σπουδαία δράση με επιστημονικούς ομιλητές και τη συμμετοχή των μαθητών για την οικολογική ευαισθητοποίηση και την αγάπη για το νησί

Πρόταση Ημέρας: Κοτόπουλο φιλέτο ψημένο σαν πίτσα!

Η ιδέα της σεφ είναι απλή και συναρπαστική: δίνει στο κοτόπουλο τον ρόλο της ζύμης πίτσας και πάνω του στρώνει τα άλλα υλικά!

Απρίλιος 2025: Έντονη τουριστική ανάσα για τη Νάξο, Ιστορικό ρεκόρ επιβατικής κίνησης στο λιμάνι (πίνακας)

Άνοδος 17% στους επιβάτες, σημαντική αύξηση ΙΧ και δικύκλων – Επιστροφή στην τουριστική δυναμική για το Πάσχα στη Νάξο

Στοίχημα – Ελλάδα: Καλλιθέα και διπλό παραμονής στη Λειβαδιά

Πρόταση ημέρας: Λεβαδειακός - Καλλιθέα: Βήμα παραμονής στο 3.50!

Θετικό βήμα για τον τουρισμό με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα: Συνάντηση ΕΛΑΤ με το Υπουργείο Τουρισμού

Σε κλίμα συνεργασίας εξετάστηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες του θεσμικού πλαισίου για στάθμευση και Camper Stops

Στο Καστελλόριζο για την ημέρα της Ευρώπης ο Γ. Λεονταρίτης

Ο φετινός εορτασμός αποτελεί μια ξεχωριστή περίσταση, καθώς γιορτάζονται τα 75 χρόνια από τη Διακήρυξη Σουμάν

Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»: Η Σαντορίνη στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής βιομηχανικής κληρονομιάς

Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» συμμετείχε για δεύτερη χρονιά στην Πανελλήνια Συνάντηση ERIH, αναδεικνύοντας τη δύναμη της μνήμης και της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τη βιομηχανική ιστορία του νησιού

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα