Ομάδα βαθύπλουτων καλεί τις κυβερνήσεις να τους φορολογήσουν και να γεφυρώσουν την άβυσσο που χωρίζει τους πλούσιους από τους φτωχούς.
Μερικές πρωτοφανείς συμμετοχές στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ φαίνεται πως θα είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φετινού Νταβός και όχι η ατζέντα του. Ο λόγος για μια ομάδα βαθύπλουτων, τη γνωστή ως «Εκατομμυριούχοι Πατριώτες», οι οποίοι προσχώρησαν κανονικότατα στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Νταβός καλώντας τις κυβερνήσεις να τους φορολογήσουν «εδώ και τώρα» και να γεφυρώσουν την άβυσσο που χωρίζει τους πλούσιους από τους φτωχούς.
Πρόκειται για μια ομάδα μεγιστάνων και βαθύπλουτων επιχειρηματιών που έχουν απασχολήσει τα ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, καθώς ζητούν επίμονα από τις κυβερνήσεις να τους επιβάλουν όσους φόρους τους αντιστοιχούν πραγματικά και να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα για στήριξη των κοινωνιών, για μείωση της ανισότητας, αλλά τώρα και για τα νέα τραγικά προβλήματα, συνεπακόλουθα της πανδημίας και του πολέμου, το «σκανδαλωδώς υψηλό κόστος διαβίωσης σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο».
Μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ από το «βήμα» των διαδηλώσεων, ο Φιλ Γουάιτ, πρώην σύμβουλος επιχειρήσεων και μέλος των «Εκατομμυριούχων Πατριωτών», επισήμανε πως «ενώ ο υπόλοιπος κόσμος καταρρέει υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, οι δισεκατομμυριούχοι και οι ηγέτες του κόσμου συναντώνται σε αυτό εδώ το ιδιωτικό μόρφωμα για να συζητήσουν τα σημεία καμπής της Ιστορίας». Ο ίδιος προσέθεσε πως «είναι εξοργιστικό το γεγονός πως οι ηγέτες μας ακούν όσους ελάχιστους έχουν τα περισσότερα, γνωρίζουν τα λιγότερα για τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης και στην πλειονότητά τους δεν καταβάλλουν φόρους».
Ομοίως η Μάρλεν Ενγκελχορν, κληρονόμος της χημικής βιομηχανίας BASF, τόνισε ότι γνωρίζει πόσο στρεβλό είναι το οικονομικό σύστημα και υπογράμμισε πως «οι κυβερνήσεις μας δεν κάνουν τίποτε για να αντιμετωπίσουν την ακραία ανισότητα, αλλά κεκλεισμένων των θυρών συζητούν στο πλαίσιο αυτής της επίδειξης πλούτου. Είναι καιρός να επαναφέρουμε την ισορροπία στον κόσμο, είναι καιρός να φορολογηθούν οι πλούσιοι».
Οι ιδιαιτερότητες του φετινού Φόρουμ στο Νταβός δεν τελειώνουν, πάντως, με τους εκατομμυριούχους διαδηλωτές. Φέτος από το Νταβός λείπει το χιόνι, καθώς το φόρουμ διοργανώθηκε αρχές καλοκαιριού προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της πανδημίας. Πρωτίστως, όμως, θα λείπουν οι Ρώσοι μεγιστάνες, καθώς η απόφαση του Ρώσου προέδρου να εισβάλει στην Ουκρανία φαίνεται να δίνει τέλος στις δεκαετίες της ρωσικής παρουσίας στο φόρουμ.
Οι ρωσικές επιχειρήσεις θα απουσιάσουν επίσης, καθώς τις διέγραψαν οι διεθνείς επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Νταβός και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο με κόστος κάπου 615.000 δολ. τον χρόνο. Και όμως στο αμέσως προηγούμενο φόρουμ που διοργανώθηκε με φυσική παρουσία στο Νταβός, το 2020, ακριβώς προτού επεκταθεί παγκοσμίως η μετάδοση της πανδημίας, οι Ρώσοι μεγιστάνες ήταν η τρίτη πιο πολυπληθής κατηγορία που εκπροσωπείτο.
Η απουσία τους γίνεται αισθητή καθώς δεν συνέβη κάτι ανάλογο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014. Το 2015, στο αμέσως επόμενο φόρουμ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας VTB, Αντρέι Κοστίν, ήταν παρών και είχε δηλώσει «έχουμε φίλους εδώ, Ουκρανούς φίλους, Ευρωπαίους φίλους, Αμερικανούς φίλους».
Και πάλι οι απουσίες δεν τελειώνουν εδώ. Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ίσως και η πτώση των χρηματιστηρίων κρατούν φέτος κάποιους επιχειρηματίες και υψηλοβαθμα στελέχη μακριά από το Νταβός. Ανάμεσα στις απουσίες που θα γίνουν αισθητές είναι εκείνες των διευθυνόντων συμβούλων των Goldman Sachs, JPMorgan Chase και BlackRock, αλλά και του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Στιβ Σβάρτζμαν.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα Kathimerini.gr