Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΕλληνικό γιαούρτι ήταν και πάει;

Ελληνικό γιαούρτι ήταν και πάει;

|

Η ιστορία έχει δείξει πως η Ελλάδα, εν αντιθέσει με τους Ιταλούς, δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει την προστιθέμενη αξία των ΠΓΕ και των ΠΟΠ προϊόντων της.

Στις αρχές Αυγούστου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να συγκροτήσει 14μελή ομάδα εργασίας για το Ελληνικό Γιαούρτι. Το έργο της επιτροπής, η θητεία της οποίας θα είναι διετής, είναι ο συντονισμός προκειμένου να προετοιμαστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες φακέλου υποβολής αίτησης για καταχώρηση της ονομασίας Ελληνικό Γιαούρτι στο ενωσιακό Μητρώο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης – Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης της ΕΕ, ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Η συγκεκριμένη απόφαση, όχι μόνο έρχεται με καθυστέρηση αρκετών ετών από την ημέρα που το συγκεκριμένο προϊόν έγινε trend εντός και εκτός ΕΕ, αλλά και είναι αμφίβολο αν θα έχει κάποιο θετικό αντίκτυπο στο προϊόν και στον πρωτογενή τομέα.

Η ιστορία έχει δείξει πως η Ελλάδα, εν αντιθέσει με τους Ιταλούς, δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει την προστιθέμενη αξία των ΠΓΕ και των ΠΟΠ προϊόντων της. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Φέτας.

Η κίνηση δε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έρχεται σε μια περίοδο όπου, τόσο η Τσεχία σε επίπεδο χώρας (σ.σ. έχει νομοθετήσει την παραγωγή σε τοπικό επίπεδο του greek style yogurt) όσο και οι πολυεθνικοί παίκτες, έχουν καταφέρει να στηθούν στην παγκόσμια αγορά και να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη, τα οποία φυσικά δεν επιθυμούν να χάσουν.

Η ΦΑΓΕ

Οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συμπίπτουν δε χρονικά και με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ, της εταιρείας από την οποία ξεκίνησε αυτό το παγκόσμιο trend αρκετά χρόνια πίσω.

Τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου και δεύτερου τριμήνου, που ανακοίνωσε η γαλακτοβιομηχανία της οικογένειας Φιλίππου,  δείχνουν σημάδια κόπωσης. Και δεν αναφερόμαστε τόσο στην πορεία των πωλήσεών της ΦΑΓΕ στην ελληνική αγορά, όπου ο όγκος στο εξάμηνο υποχώρησε κατά 31,7%.

Στις ΗΠΑ, το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα οι πωλήσεις της σε όγκο μειώθηκαν κατά 5,1% και στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 7,7%. Μοναδική εξαίρεση η Ιταλική αγορά, όπου ο όγκος των πωλήσεών της αυξήθηκε κατά 3,3%.

Ακόμη μεγαλύτερη όμως είναι η υποχώρηση του όγκου των πωλήσεών της σε επίπεδο δεύτερου τριμήνου. Με βάση τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της γαλακτοβιομηχανίας, η έδρα της οποίας έχει μεταφερθεί στο Λουξεμβούργο, το δεύτερο τρίμηνο ο όγκος των πωλήσεών της υποχώρησε κατά 8,5%.

Συγκεκριμένα ο όγκος των πωλήσεών της υποχώρησε κατά 5,4%, 7,1%, 2,7% και 23,2%, σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Ελλάδα, ως αποτέλεσμα και του έντονου ανταγωνισμού που δέχεται από τους διεθνείς παίκτες, δηλαδή τη Chobani, τη General Mills, τη Danon, κ.ά.

Και όλα αυτά τη στιγμή που έρευνα της εταιρείας Technavio, προβλέπει πως η αγορά του ελληνικού γιαουρτιού θα εμφανίσει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,73% την περίοδο 2017-2021 και θα αγγίξει τα 3,86 δισ. δολάρια από 2,82 δισ. δολάρια στα οποία εκτιμάται ότι θα φθάσει τη φετινή χρονιά.

Μόνο στη Γαλλία η συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντος ξεπέρασε πέρυσι σε αξία τα 662,12 εκατ. δολάρια, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τον τζίρο που έκανε την ίδια χρονιά η ΦΑΓΕ, η οποία διαθέτει εργοστάσια σε Ελλάδα και ΗΠΑ και σε λίγο διάστημα θα αποκτήσει και ένα τρίτο αυτή τη φορά στο Λουξεμβούργο μέσω του οποίου θα “σερβίρει” πιο εύκολα τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.

Εκτός από τη ΦΑΓΕ, παρουσία στις διεθνείς αγορές έχουν και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις. Ωστόσο αν και είναι σημαντική για τα μεγέθη τους, κρίνεται “περιφερειακή”, αφού το παιγνίδι καθορίζεται από τους πολυεθνικούς παίκτες.

Κι όμως ποντάρουμε

Παρ’ όλα αυτά, οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο ποντάρουν στις διεθνείς αγορές. Για κάποιες αποτελεί διέξοδο προκειμένου να καλύψουν την κατάρρευση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά, για κάποιες άλλες αποτελεί στρατηγική επιλογή.

Μεταξύ αυτών είναι η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ ΚΡΙ, η οποία πριν από λίγο διάστημα ανακοίνωσε την ενίσχυση της παρουσίας της στην αγορά της Ολλανδίας μέσα από τη διεύρυνση της συνεργασίας της με την Albert Heijn. Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο εταιρείες εστιάζει τα τελευταία 5 χρόνια στη διάθεση προϊόντων γιαουρτιού της Κρι Κρι μέσα από τα 600 καταστήματα της αλυσίδας.

Η εξαγωγική δραστηριότητα της Κρι Κρι έχει επεκταθεί πλέον σε 24 χώρες και οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 44% το πρώτο πεντάμηνο του 2017 σε σχέση με την περσινή χρονιά. Για το σύνολο του έτους, το ποσοστό των εξαγωγών αναμένεται να ξεπεράσει το 25% του συνολικού τζίρου της εταιρείας.

Οι πωλήσεις της βουλγαρικής θυγατρικής της ΔΕΛΤΑ διατηρήθηκαν πέρυσι σταθερές, προϊόντα της τοποθετήθηκαν σε αγορές όπως η Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στην Ιταλία ο τζίρος της αυξήθηκε κατά 20% με αποτέλεσμα το μερίδιό του γιαουρτιού της στη γείτονα να αγγίξει το 13,7%, όπως αναφέρει στην οικονομική της έκθεση για το 2016.

Στην Ιταλική αγορά, η ΔΕΛΤΑ έχει εμπορική συνεργασία με τον ιταλικό όμιλο Granarolo. Στις διεθνείς αγορές, μέσω παραγωγικής παρουσίας αλλά και εξαγωγών ποντάρει και ο όμιλος Όλυμπος – Τυράς, ο οποίος διαθέτει παραγωγική παρουσία εκτός από την Ελλάδα σε Βουλγαρία και Ρουμανία ενώ απέκτησε και θυγατρική στη Βρετανία.

Την ίδια ώρα η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, με εξαγωγική δραστηριότητα σε 46 χώρες παγκοσμίως, αύξησε τα τρία τελευταία χρόνια τις εξαγωγές της κατά 40% στο σύνολο των προϊόβτων που εξάγει.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Η “Κόρη της Θήρας” ξαναστέκεται όρθια με νέα αντισεισμική βάση

Η Κόρη της Θήρας ξαναστέκεται όρθια – Η νέα αντισεισμική βάση και η έκθεση «Κυκλαδίτισσες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας

Ο Γιώργος Χατζημάρκος… πίσω από τη σχάρα, στην Κω, ο Περιφερειάρχης πήρε μαθήματα «ψησίματος»

Μια στάση για χαιρετισμό εξελίχθηκε σε γρήγορο σεμινάριο… γύρου! Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου επισκέφτηκε το σουβλατζίδικο του φίλου του στην Κω και έβαλε ποδιά.

Cyclades Cup 2025: Η Ρεγκάτα που ένωσε θάλασσα, πολιτισμό και κοινότητα στις Κυκλάδες

Στην Αντίπαρο και με φόντο την αυθεντική κυκλαδίτικη εμπειρία, η δεύτερη διοργάνωση του Cyclades Cup απέδειξε πως η αριστεία στην ιστιοπλοΐα μπορεί να συμβαδίζει με την ουσία και τον σεβασμό στον τόπο

Νάξος: Μέρες πρασίνου και συλλογικής δράσης στη Γαλήνη, ένα χωριό που νοιάζεται (photos)

Από τον καθαρισμό των δρόμων ως τη φύτευση δέντρων στον Αμμίτη, η Γαλήνη «ανάσανε» ξανά χάρη σε μια κοινή προσπάθεια με την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Νάξου

Σίκινος: Απόδραση στην αυθεντικότητα των Κυκλάδων

Ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο, η Σίκινος προσφέρει στον επισκέπτη ήσυχες διακοπές, απομονωμένες παραλίες, μοναδικά μονοπάτια, αρχαιολογικούς θησαυρούς και ζωντανή παράδοση, χωρίς να αλλοιώνει την ταυτότητά της.

Μικρές Κυκλάδες χωρίς αυτοκίνητο: Τέσσερα νησιά για αυθεντικές, ήσυχες διακοπές (video)

Δονούσα, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά προσφέρουν παραλίες με κρυστάλλινα νερά, γραφικά σοκάκια και χαλαρούς ρυθμούς – όλα χωρίς την ανάγκη μετακίνησης με αυτοκίνητο.

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Νάξος – “Ρίζες & Ειρήνη”: Η καρδιά του χορού χτυπά (21/06) στο Καμπανέλλης

Το Motus Studio και η Μαργαρίτα Τσίγκου παρουσιάζουν για δεύτερη και τελευταία φορά την παράσταση που συγκίνησε, μίλησε για την ειρήνη και ένωσε τα χέρια των παιδιών της Νάξου για έναν καλύτερο κόσμο

Η Δονούσα στο Greek Islands Trail: Όταν τα μονοπάτια της καρδιάς γίνονται πανελλήνιο σημείο αναφοράς

Η κυκλική διαδρομή Σταυρός–Κέντρος–Μερσήνι–Μεσαριά εντάχθηκε στο εμβληματικό πρόγραμμα G.I.T, προβάλλοντας διεθνώς τη φυσιογνωμία της Δονούσας

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.