Οι Ελληνες το σκέφτηκαν, οι Βούλγαροι το επιβεβαιώνουν και πάμε σε συνεργασία για κατασκευή εργοστασίου Πυρηνικής Ενέργειας; Ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης
Το νέο γεωπολιτικό και οικονομικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανιχνεύει η Αθήνα, με απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση να αποτελεί η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση του κόστους εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, που έχουν ευθεία δυσμενή αντανάκλαση και στον πληθωρισμό.
Παράλληλα, πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει και εναλλακτικά σενάρια ενεργειακής θωράκισης για τη χώρα: Η κορύφωση της ουκρανικής κρίσης αποτέλεσε σκληρό μάθημα για ολόκληρη την Ευρώπη αναφορικά με την ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Υπό αυτήν την έννοια παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υπάρξει βολιδοσκόπηση για το ενδεχόμενο η Ελλάδα, μέσω διμερών συμφωνιών, να προμηθεύεται ενέργεια από τη Βουλγαρία, η οποία θα παράγεται σε πυρηνικά εργοστάσια της τελευταίας.
Ειδικότερα, η Σόφια εμφανίζεται να σχεδιάζει την αύξηση της παραγωγής ενέργειας με την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου, που εκτιμάται πως μπορεί να είναι έτοιμο το 2026 και θα μπορούσε να καλύπτει μέρος των ελληνικών αναγκών –από τις υφιστάμενες υποδομές αυτό είναι δυνατόν να συμβεί από του χρόνου– ενώ κυβερνητικός στόχος παραμένει η Ελλάδα να καταστεί καθαρός εξαγωγέας ενέργειας από το 2030. Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη την Αθήνα επισκέφθηκε υπουργική αντιπροσωπεία της Βουλγαρίας, με την οποία συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, με τη διμερή συνεργασία στο πεδίο της ενέργειας να αποτελεί σημαντικό τμήμα της ατζέντας. Επίσης, νέο πυρηνικό εργοστάσιο σχεδιάζει να κατασκευάσει και η Ρουμανία.
Επιβεβαίωση από την Βουλγαρία
Και η συνρεγασία με την Σόφια για την κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής σε βουλγαρικό έδαφος, έρχεται μέσω του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών της Βουλγαρίας, Ασέν Βασίλεφ. Μιλώντας στο δίκτυο Nova TV, ανέφερε ο σταθμός αυτός θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης 20ετούς σύμβασης.
Όπως διαβάζουμε στο Euractiv, η Βουλγαρία διαθέτει διαθέτει δύο ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι παραγγέλθηκαν και παραδόθηκαν, αλλά παρέμειναν αχρησιμοποίητοι για τρία χρόνια. Η νέα βουλγαρική κυβέρνηση λέει τώρα πως είναι έτοιμη να κατασκευάσει νέο πυρηνικό αντιδραστήρα, στον υπάρχοντα σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Κοζλοντούι. Η είδηση που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης σημαίνει, σημειώνει το Euractiv, ότι με τη βοήθεια της Ελλάδας, θα μπορούσε να αναβιώσει το έργο για δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο κοντά στο Μπελένε.
Ο Βασίλεφ βέβαια δεν απάντησε σε ερώτηση για το πού θα βρίσκεται η εγκατάσταση πυρηνικής ενέργειας. Είπε όμως ότι οι εργασίες θα προχωρήσουν γρήγορα, δεδομένου ότι υπάρχει αγοραστής του ρεύματος, κάτι που σημείωσε ότι εξαλείφει τον επιχειρηματικό κίνδυνο. Η δήλωση του Βασίλεφ ήρθε λίγες εβδομάδες αφότου εμφανίστηκαν αντίθετες απόψεις στην τετρακομματική κυβέρνηση σχετικά με την τύχη του καταργημένου έργου ενός πυρηνικού σταθμού στο Μπελένε.
Ομως, δεν έμεινα εκεί. Ο Βασίλεφ είπε επίσης ότι η Βουλγαρία θα γίνει μέτοχος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα έχει πρόσβαση στο Αιγαίο. Υπενθυμίζεται πως η χώρα, αυτή τη στιγμή, έχει μερίδιο στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
«Η Βουλγαρία έχει σχέδια και προετοιμάζεται για να αποτρέψει μια ενεργειακή κρίση» είπε ο Βασίλεφ. Μάλιστα τόνισε πως πριν από δύο εβδομάδες η βουλγαρική κυβέρνηση γνώριζε ότι θα γινόταν πόλεμος στην Ουκρανία.
«Η βουλγαρική κυβέρνηση προετοιμάζεται εξαιρετικά ενεργά γι’ αυτόν τον πόλεμο με εναλλακτικές πηγές ενέργειας με πλήρη αναθεώρηση του αποθέματος και με όλα τα άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν» εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τόνισε πως δεν περιμένει αντίδραση από την Ρωσία στη Βουλγαρία, αλλά στην ΕΕ συνολικά.
«Βραχυπρόθεσμα, η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο κακό. Αυτό είναι που δουλέψαμε. Η Ελλάδα μας έχει ήδη πουλήσει το επιπλέον αέριο που δεν χρησιμοποιεί. Έχουμε μια συμφωνία μαζί τους για να βοηθήσουμε στην ηλεκτρική ενέργεια, εάν χρειαστεί» πρόσθεσε ο υπουργός.