Στη Σουηδία εντοπίστηκε παραποιημένο προιόν ελληνικής τυροκομικής επιχείρησης που πουλούσε ως φέτα, λευκό τυρί… – Τι απαντάει το αρμόδιο υπουργείο
Νέο σοβαρό κρούσμα νοθείας της Φέτας εντόπισαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του …εξωτερικού. Μετά το σκάνδαλο με τη νοθευμένη φέτα στη Γερμανία της γαλακτοβιομηχανίας Όμηρος, σειρά είχε η Σουηδία να εντοπίσει παραποιημένο προϊόν άλλης μεγάλης ελληνικής τυροκομικής επιχείρησης (το Capital.gr γνωρίζει το όνομα της αλλά αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις τις πολιτείας) που πωλείται ως φέτα στο οποίο όμως δεν εντοπίσθηκε ίχνος αιγοπρόβειου γάλακτος.
Η φέτα αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κανονισμός ΕΕ No 1151/2012) ως ελληνικό παραδοσιακό προϊόν Προτατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) μετά από μακροχρόνια δικαστική διαμάχη με τη Δανία.
Η φέτα παράγεται από γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με αίγειο, σε αναλογία μέχρι 30%. Το γάλα πρέπει να προέρχεται από αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων, να συλλέγεται συγκεκριμένη εποχή και έχει περιεκτικότητα τουλάχιστον στο 6% σε λιπαρές ουσίες
Tο προϊόν που η Ελληνική τυροκομική επιχείρηση πουλούσε στη Σουηδία ως φέτα, μέσω γνωστού τοπικού εισαγωγέα που προωθεί Μεσογειακά προϊόντα στην περιοχή, δεν είχε τίποτε από αυτά που προβλέπει η νομοθεσία.
Αντιθέτως όπως διαπιστώθηκε, μετά από μοριακό έλεγχο dna που έγινε σε δείγμα που έστειλε εισαγωγική Σουηδική εταιρεία με Ιταλικές ρίζες που διαθέτει σε σούπερ μάρκετ της τοπικής αγοράς 400 είδη προϊόντων, το προϊόν ήταν λευκό τυρί.
Σιγή ασυρμάτου στην Ελλάδα
Το νέο σκάνδαλο με παραποιημένο προϊόν που πωλείται ως φέτα είναι εις γνώση των αρμόδιων οργάνων της ελληνικής πολιτείας εδώ και πάνω από 1,5 μήνα. Ωστόσο μέχρι και σήμερα τηρείται σιγή ασυρμάτου.
Το Capital.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει τόσο με τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα όσο και με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να τους θέσει σειρά ερωτημάτων, κάτι που δεν κατέστη εφικτό.
Η συγκεκριμένη υπόθεση όμως δεν είναι η μοναδική. Στα γραφεία του αρμόδιου υπουργείου υπάρχουν 103 φάκελοι εταιρειών που έχουν υποτροπιάσει, δηλαδή που έχουν κατ’ επανάληψη πουλήσει νοθευμένο προϊόν ως φέτα.
Αναπάντητα εξακολουθούν να παραμένουν και σειρά ερωτημάτων τόσο για την προηγούμενη υπόθεση με την τυροκομική εταιρεία Όμηρος, όπως για ποιον λόγο επελέγη αυτή η ποινή και σε ποια φάση βρίσκεται η επιστροφή των εμπορευμάτων, αλλά και τι γίνεται με το πρόβλημα με τα ισοζύγια γάλακτος και τι ενέργειες έχουν γίνει για τον περιορισμό της νοθείας και των ελληνοποιήσεων γάλακτος.
Σχετικά με την τελευταία υπόθεση που εντόπισαν εργαστήρια στη μακρινή Σουηδία, η εταιρεία που εμπλέκεται τζιράρει ετησίως πάνω από 53 εκατ. ευρώ. Το 2019 -τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός στο ΓΕΜΗ- εμφάνισε πωλήσεις κοντά στα 54 εκατ. ευρώ από 47 εκατ. ευρώ το 2018, και καθαρά κέρδη κοντά στο 1 εκατ. ευρώ από 1,5 εκατ. ευρώ το 2018.
Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στα Τρίκαλα, έχει ιδρυθεί στα μέσα του προηγούμενου αιώνα ενώ μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της μας ενημερώνει πως γνωρίζει την τέχνη της ελληνικής (;) Φέτας.
Δηλαδή υπονοεί ότι υπάρχουν και άλλες φέτες από άλλες χώρες για ένα προϊόν που κάποιοι από την Ελλάδα “έχυσαν αίμα” για να κατακυρωθεί ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Και το δυστύχημα είναι ότι έτσι χαρακτηρίζεται το συγκεκριμένο προϊόν και από άλλες επιχειρήσεις αλλά και σε επίσημα έγγραφα.
“Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο”
“Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν. Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο”, δήλωσε μέσω γραπτής ανακοίνωσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, αναφερόμενος στη νέα παραπομπή στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών του ΥΠΑΑΤ, υπόθεσης που αφορά σε διαπιστωμένες παρατυπίες στη ΦΕΤΑ ΠΟΠ.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, οι έλεγχοι στα τρόφιμα και ειδικά στα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ αποτελούν προτεραιότητα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού και αυτό φάνηκε τόσο στους ελέγχους στην αγορά κατά την περίοδο του Πάσχα που ήταν δεκαπλάσιοι από άλλες χρονιές, όσο και από τους ελέγχους σε εμβληματικά για τη χώρα μας προϊόντα σε αγορές του εξωτερικού αλλά και στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα με βάση τα πορίσματα ελέγχου του ΕΛΓ Ο – ΔΗΜΗΤΡΑ, παραπέμπεται στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή εξέτασης Παρατυπιών του ΥΠΑΑΤ επιχείρηση για αποδιδόμενες σε αυτή παραβάσεις των διατάξεων για την “ΦΕΤΑ Π.Ο.Π.” (μη τήρηση του προβλεπόμενου χρόνου των 48 ωρών από την άμελξη έως την τυροκόμηση και πώληση ανώριμου προϊόντος).
Ανάλογοι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει πλέον η παραμικρή ανοχή από το ΥΠΑΑΤ σε περιπτώσεις παρατυπιών και παρανομιών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ΠΟΠ προϊόντα και έχει δώσει σαφείς εντολές στους εποπτευόμενους φορείς που ελέγχουν μέσω των μηχανισμών τους την ποιότητα των τροφίμων στην αγορά, για συνεχείς και εξαντλητικούς ελέγχους.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Λιβανός “Αν εμείς οι ίδιοι δεν προφυλάξουμε τα ΠΟΠ προϊόντα μας, δεν θα το κάνει κανείς. Γι’ αυτό και οι έλεγχοι είναι συνεχείς και πολύ αυστηροί, αλλά δίκαιοι. Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν, αυτό ας το καταλάβουν όλοι. Το μαχαίρι θα μπει στο κόκκαλο. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα προϊόντα μας, τη μεγάλη πλειονότητα των παραγωγών που είναι άψογοι και φυσικά το κοινό στο οποίο καταλήγουν τα προϊόντα, δηλαδή όλους εμάς”.