Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΕλλάδα: Η Ιταλία δικαίωσε τους Διστομίτες, παράθυρο για τις αποζημιώσεις από Γερμανία

Ελλάδα: Η Ιταλία δικαίωσε τους Διστομίτες, παράθυρο για τις αποζημιώσεις από Γερμανία

|

Ο ιστορικός αγώνας που έδωσε ο δικηγόρος Γιάννης Σταμούλης δικαιώθηκε από τους Ιταλούς… Θα δούμε κάτι ανάλογο από τους Γερμανούς ή όχι; – Τι αναφέρει η απόφαση του Ιταλικού δικαστηρίου 

Παράθυρο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Γερμανία φαίνεται να ανοίγει στις οικογένειες θυμάτων της σφαγής του Διστόμου πρόσφατη απόφαση του ιταλικού ανωτάτου δικαστηρίου. Ηταν 10 Ιουνίου 1944, όταν τα γερμανικά στρατεύματα σκότωσαν και ακρωτηρίασαν αμάχους, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν σπίτια στο ελληνικό χωριό.

Ανάμεσα στα 218 θύματά τους βρίσκονταν δεκάδες παιδιά και βρέφη. Από το 1997 και έπειτα συμπληρώθηκαν δεκαετίες δικαστικών αγώνων σε όλες τις βαθμίδες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, από επιζήσαντες και συγγενείς θανόντων. Η απόφαση της 3ης Σεπτεμβρίου 2019 στην Ιταλία είναι ένα ακόμη βήμα στην προσπάθειά τους για δικαίωση.

Η αρχή είχε γίνει με την ομαδική αγωγή κατά του γερμανικού δημοσίου στο Πρωτοδικείο Λιβαδειάς. Την υπόθεση είχε χειριστεί τότε ο δικηγόρος Ιωάννης Σταμούλης. Το 1997, το ελληνικό δικαστήριο δικαίωσε σε πρώτο βαθμό τους ενάγοντες και επιδίκασε αποζημίωση για την ηθική ικανοποίησή τους. Οι προσφυγές του γερμανικού δημοσίου που ακολούθησαν, απορρίφθηκαν, αρχικά από το Εφετείο Αθηνών και έπειτα από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Παρά τις θετικές αποφάσεις, οι οικογένειες των θυμάτων δεν μπορούσαν επί χρόνια να προχωρήσουν σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα, καθώς δεν είχαν εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Η μάχη της Ιταλίας

Για να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, ο Ιωάννης Σταμούλης (ο οποίος πέθανε το 2007) στράφηκε στην Ιταλία. Το σκεπτικό ήταν ότι θα μπορούσε να εκτελέσει την ελληνική απόφαση και να διεκδικήσει γερμανικά ακίνητα στο έδαφος άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Εκεί, ασχολήθηκε με την υπόθεση ο Γερμανός δικηγόρος Γιόαχιμ Λάου. Ο γεννημένος στη Στουτγάρδη, αλλά κάτοικος Φλωρεντίας, νομικός, εκπροσωπούσε θύματα των ναζί σε αγωγές τους από τη δεκαετία του 1990. «Είμαι απογοητευμένος από τον τρόπο που χειρίζεται η Γερμανία το ζήτημα», είχε δηλώσει για το Δίστομο σε παλιότερη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Τον Νοέμβριο του 2008, το Εφετείο της Φλωρεντίας κρίνει ότι μπορεί να εκτελεστεί η απόφαση σε ιταλικό έδαφος. Ακολουθούν νέες προσφυγές και η υπόθεση φθάνει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο κρίνει ότι τα ιταλικά δικαστήρια παραβίασαν το δικαίωμα ετεροδικίας της Γερμανίας.

Επεται νέος δικαστικός γύρος στην Ιταλία. Με νέα του απόφαση, το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Ρώμη αφήνει ανοιχτό τον δρόμο προς τις διεκδικήσεις των Ελλήνων. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η πρόσφατη απόφαση του ιταλικού ανωτάτου δικαστηρίου. Οπως εξηγεί σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την «Κ» ο κ. Λάου, έχει πλέον απαντηθεί «το βασικό ερώτημα, κατά πόσον μπορούμε να προχωρήσουμε στην κατάσχεση γερμανικής περιουσίας σε ιταλικό έδαφος». Το ύψος του ποσού που διεκδικούν οι ενάγοντες είναι τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ και μπορεί να διεκδικηθεί από τις εισπράξεις των εισιτηρίων των ιταλικών σιδηροδρόμων, στα οποία έχει μερίδιο και ο γερμανικός σιδηρόδρομος.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Hellenic Seaplanes: Απογειώνονται τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, αλλά όχι σε Μήλο και Σαντορίνη

Παρά την ετοιμότητα της Hellenic Seaplanes, δύο εμβληματικά νησιά μένουν εκτός του εθνικού πτητικού χάρτη λόγω αρνητικών γνωμοδοτήσεων από τις Λιμενικές Αρχές

Μύκονος – Γ. Βρούτσης: Αναβαθμίζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Κόρφο με χρηματοδότηση 731.500€

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο Δήμαρχος Χρήστος Βερώνης ανακοίνωσαν την υλοποίηση του έργου σε ειδική εκδήλωση παρουσία Ολυμπιονικών και αθλητών

«Οι Κούροι ανήκουν στο Φλεριό»: Σαφής αντίθεση στην απομάκρυνσή τους από τη Νάντια Σαλτερή

Δημόσια παρέμβαση της Νάντιας Σαλτερή για την απόφαση του ΚΑΣ – Χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο, με κίνδυνο απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας των Μελάνων

Στη Νάξο (και φέτος) το ελικόπτερο αεροπυρόσβεσης, ασπίδα προστασίας για το καλοκαίρι

Το ελικόπτερο Kamov Ka-32 σταθμεύει ξανά στο αεροδρόμιο της Νάξου, έτοιμο να επέμβει άμεσα σε κάθε πυρκαγιά στις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Γ. Πολυχρονάκος: «Για τις Κυκλάδες όπως τις αγαπήσαμε, όπως πρέπει να τις παραδώσουμε» (video)

Δήλωση του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με επίκεντρο τις Κυκλάδες, το νερό και το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Naxos Medical: Αγγειοχειρουργικό ιατρείο, εξειδικευμένη φροντίδα δίπλα μας

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας επιστρέφει (για μία ακόμη φορά) στη Νάξο για να προσφέρει εξειδικευμένες αγγειοχειρουργικές εξετάσεις στο πλευρό των κατοίκων

Αντίο Μίμη: Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Βαρύ πένθος στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χατζηχρήστου, μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέδρας στη χώρα μας.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις