Τετάρτη, 7 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΕλλάδα - Euroferry Olympia: Προσπάθεια απεγκλωβισμού επιβατών

Ελλάδα – Euroferry Olympia: Προσπάθεια απεγκλωβισμού επιβατών

|

Δύο άτομα φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, να βρίσκονται εγκλωβισμένα στο γκαράζ του πλοίου Euroferry Olympia, στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά τα ξημερώματα ανοιχτά της νήσου Ερεικούσας, βόρεια της Κέρκυρας, κατά την εκτέλεση του δρομολογίου του από Ηγουμενίτσα προς Πρίντεζι 

Σε εξέλιξη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα, επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο ατόμων από το πλοίο Euroferry Olympia, το οποίο στη διάρκεια της νύχτας τυλίχθηκε στις φλόγες και εκκενώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής ανοιχτά της Ερεικούσας, βόρεια της Κέρκυρας.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το φλεγόμενο πλοίο, επιχειρούν τρία ελικόπτερα και γίνονται προσπάθειες για απεγκλωβισμό δύο ατόμων από τη γέφυρα του πλοίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας, στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 290 επιβαίνοντες, επιβάτες και πλήρωμα. Από αυτούς 21 είναι Έλληνες (14 επιβάτες και 7 άτομα από το πλήρωμα). Στο λιμάνι του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση για την ταυτοποίηση και την καταμέτρηση των επιβατών.

Νωρίτερα, επικαλούμενος πηγές του Λιμενικού, ο ΣΚΑΪ μετέδωσε ότι δύο άτομα βρίσκονταν εγκλωβισμένα στο γκαράζ του πλοίου Euroferry Olympia. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ένα από τα δύο άτομα επικοινώνησε με τις αρχές απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια, ενώ τόνισε ότι βλέπει στον χώρο ακόμη ένα άτομο. Δυο πλοία με κανόνι προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά.

Αναμένεται επίσημη καταμέτρηση

Στο πλοίο υπό σημαία Ιταλίας, στο οποίο μαίνεται η φωτιά, επέβαιναν σύμφωνα με τις επίσημες καταστάσεις 290 άτομα (239 επιβάτες και το 51 άτομα πλήρωμα.), 25 Ι.Χ. οχήματα και 153 φορτηγά.

Περίπου 10 άτομα που -βάσει της επίσημης λίστας πληρώματος και επιβατών του Euroferry Olympia έπρεπε να βρίσκονται στο πλοίο- δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί ότι επιβιβάστηκαν στις σωστικές λέμβους. Αναμένεται η επίσημη καταμέτρηση από τα στελέχη του λιμενικού σώματος, όταν όλοι οι διασωθέντες επιβαίνοντες του πλοίου αναμένεται να μεταφερθούν στην Κέρκυρα. Ήδη οι πρώτοι επιβαίνοντες του πλοίου κατέφτασαν στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος, η πυρκαγιά ξέσπασε στο κατάστρωμα νούμερο 3 του πλοίου, όταν αυτό βρισκόταν βορειοανατολικά της Ερεικούσας

nayf.jpg

 

Η επίσημη ενημέρωση από το Γενικο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος 

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι Λιμενικές Αρχές Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκαν για περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς στο κατάστρωμα Νο3 του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου ”EUROFERRY OLYMPIA” σημαίας Ιταλίας, ενώ το πλοίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου από την Ηγουμενίτσα προς το Πρίντεζι.

Στο σημείο βρίσκονται ήδη τέσσερα (04) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., 1 Ν/Γ ΛΣ, ένα σκάφος ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, δύο (02) παραπλέοντα πλοία, δύο (02) ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο Λ.Σ, δύο (02) ελικόπτερα της Π.Α., καθώς και ένα ελικόπτερο του Π.Ν., ενώ αναμένεται να καταπλεύσει και η φρεγάτα «Ύδρα». Επίσης στην περιοχή σπεύδουν δύο (2) ρυμουλκά σκάφη, ρυμουλκό/ πυροσβεστικό καθώς και αντιρρυπαντικό σκάφος ΛΣ. Σύμφωνα με τις επίσημες καταστάσεις πληρώματος και επιβατών που κατέθεσε ο πλοίαρχος του πλοίου στην Ηγουμενίτσα, πριν τον απόπλου του, στο “EUROFERRY OLYMPIA” επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς των επιβαινόντων του πλοίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Πλήρης καταγραφή και ταυτοποίηση των επιβαινόντων στο πλοίο θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα. Στην περιοχή επικρατούν βορειοδυτικοί άνεμοι έντασης 4 μποφόρ.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το περιστατικό, έδωσε άμεσα εντολή για πλήρη κινητοποίηση πλωτών και εναέριων μέσων για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου. Τέλος, κάθε νεότερη εξέλιξη σχετικά με το περιστατικό θα γνωστοποιείται άμεσα με νεότερες ανακοινώσεις.

Παρουσία πολεμικών πλοίων 

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Νίκος Λαγκαδιανός, στο σημείο κοντά στο φλεγόμενο πλοίο έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη του λιμενικού ένα σκάφος της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, δύο παραπλέοντα πλοία, δύο ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο του λιμενικού , δύο ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, ενώ αναμένεται να καταπλεύσει και η φρεγάτα «Ύδρα». Τόνισε ότι στην περιοχή σπεύδουν δύο ρυμουλκά σκάφη, ρυμουλκό/ πυροσβεστικό καθώς και αντιρρυπαντικό σκάφος του λιμενικού

Σύμφωνα με την ΕΡΤ το πρώτο σκάφος που προσέγγισε το φλεγόμενο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο ήταν ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στη δύναμη της Frontex που έτυχε να είχε μεταβεί στην Κέρκυρα για επισκευές και επέστρεφε στην Ιταλία. Ευρισκόμενο πλησίον του Euroferry Olympia έσπευσε πρώτο και βοήθησε στη διαδικασία εκκένωσής του.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που τύλιξαν στις φλόγες το οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia που πλέει υπό σημαία Ιταλίας, και εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα – Μπρίντεζι. Σύμφωνα με την περιφερειάρχη ονίων νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου στο πλοίο επέβαιναν ξένοι υπήκοοι, κυρίως Ιταλοί.

Στο λιμάνι του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση για την υποδοχή των επιβατών, καθώς τους αναμένει κλιμάκιο ιατρών, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για έλεγχο κορωνοϊού και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων νήσων προκειμένου να φροντίσει για τις πρώτες ανάγκες και τη φιλοξενία τους στην Κέρκυρα.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος, επιβάτες του πλοίου ανέβηκαν σε σωσίβιες λέμβους. Νωρίτερα, ο πλοίαρχος του σκάφους κάλεσε όλους όσοι βρίσκονται πάνω σε αυτό να το εγκαταλείψουν.

Ο καπνός από το σκάφος φαίνεται από την Κέρκυρα, στην οποία και αναμένεται να κατευθυνθούν οι επιβάτες μετά την περισυλλογή τους, σύμφωνα με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα. Κάτοικοι του νησιού ανέφεραν και ήχους εκρήξεων από το σκάφος

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ, ΕΡΤ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Stoiximan AegeanBall Festival: Moneke, Διαμαντίδης και Παπαλούκας φέρνουν λάμψη στη Σύρο

Το φετινό φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου 2025 στο κέντρο της Ερμούπολης, αποτελώντας ένα τριήμερο αθλητικής δράσης

31 Χρόνια Ομάδα Αιγαίου – Ένα Ταξίδι Προσφοράς και Ανθρωπιάς (video)

Κάθε χρόνο, αυτή η ξεχωριστή παρέα εθελοντών, με την ανεκτίμητη στήριξη των υποστηρικτών της, ξεκινά ένα ταξίδι γεμάτο ανθρωπιά, συγκίνηση και ουσιαστική προσφορά

Νάξος: Εκρηκτικός Πανναξιακός ΑΟΚ ισοπέδωσε τον Ιωνικό και ισοφάρισε τη σειρά!

Με την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, μπροστά στο κοινό του, ο Πανναξιακός ΑΟΚ επικράτησε άνετα με 95-69 του Ιωνικού Νικαίας και έκανε το 1-1 στη σειρά των τελικών των play off της National League 2.

Νάξος: Στο επίκεντρο ευρωπαϊκής πανεπιστημιακής γνώσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (Photos)

Δύο ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης και πεδίου πραγματοποιήθηκαν στο νησί, συνδυάζοντας επιστήμη, βιωματική εμπειρία και πολιτισμική ανταλλαγή στο πλαίσιο της συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Civis.

“Blue Star Paros”: Έκτακτο δρομολόγιο για την Πάρο την Πέμπτη 8 Μαΐου

Τροποποιήσεις στα δρομολόγια της Blue Star Ferries με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού – Αναλυτικά οι νέες ώρες αναχώρησης και άφιξης.

Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία

Το Υπουργείο Υγείας προωθεί πρόγραμμα για την παχυσαρκία ενηλίκων, στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, το οποίο θα περιλαμβάνει δωρεάν ιατρική και διατροφολογική παρακολούθηση

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος (08/05) σε περιοχές της κεντρικής και ορεινής Νάξου

Στην κεντρική και βορειοανατολική πλευρά της Νάξου αύριο Πέμπτη (08/05) θα υπάρξει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος - Σε ποιες περιοχές

Κ. Μπιζάς: “Ποιος και γιατί μπλοκάρει τις αεροδιακομιδές στην Πάρο;”

Ο Δήμαρχος Πάρου Κωνσταντίνος Μπιζάς εκφράζει την αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας για τη μη αξιοποίηση των ελικοπτέρων που σταθμεύουν στο νησί, ζητώντας απαντήσεις από το Υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ.

Η Φιλαρμονική της Νάξου στην καρδιά της Αθήνας με ήχο και ψυχή

Για πρώτη φορά, η Φιλαρμονική του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων συμμετέχει στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων, μεταφέροντας τον παλμό του νησιού στην πρωτεύουσα και εκπροσωπώντας με περηφάνια τον τόπο.

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα