Δευτέρα, 9 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΕλαιοτουρισμός: Η νέα τάση στον τουρισμό και η θέση της Ελλάδας

Ελαιοτουρισμός: Η νέα τάση στον τουρισμό και η θέση της Ελλάδας

|

Ο τουρισμός ελαιολάδου (εναλλακτικά γνωστός ως «ελαιοτουρισμός») βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια και αναφέρεται σε τουριστικές δραστηριότητες, όπως γευσιγνωσίες και περιηγήσεις, που σχετίζονται με το ελαιόλαδο.

Ιδανικός για τους καλοφαγάδες, τους αγροτουρίστες και όλους όσους αγαπούν να βυθίζονται στον πολιτισμό μιας χώρας όταν ταξιδεύουν- η Μεσόγειος αποτελεί εδώ και καιρό ένα από τα hotspot του ελαιοτουρισμού, αλλά και άλλοι προορισμοί βρίσκονται σε άνοδο.

Αναλύοντας παράγοντες όπως η παραγωγή ελαιολάδου, ο αριθμός των ελαιώνων, οι γευσιγνωσίες και άλλα, αποκαλύψαμε τα κορυφαία hotspots ελαιολάδου σε όλο τον κόσμο. Έτσι, διαβάστε παρακάτω για να βρείτε τον επόμενο προορισμό διακοπών σας και μην ξεχάσετε να κλείσετε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση πριν φύγετε!

Οι 10 κορυφαίες χώρες αναδείχθηκαν ως εξής: 

 

Ένα από τα πρωταγωνιστικά προϊόντα της ισπανικής κουζίνας είναι το ελαιόλαδο, για το οποίο το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και έχει γίνει ένα από τα πιο βιωματικά αξιοθέατα της Ισπανίας. Ο ελαιοτουρισμός αντιπροσωπεύει έναν τρόπο ζωής που συνδυάζει τον πολιτισμό, τη φύση και τη γαστρονομία.

Η Ιταλία έρχεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των κορυφαίων χωρών στον τουρισμό ελαιολάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία.  Ενώ η Ισπανία κατέχει την πρώτη θέση για την παραγωγή ελαιολάδου, η Ιταλία μπορεί να υπερηφανεύεται για την ισχυρή δεύτερη θέση με συνολική βαθμολογία 2.902. Η Ιταλία διαθέτει μια αξιοσημείωτη ποικιλία τύπων ελιάς, καθώς κάθε περιοχή παράγει λάδι με μοναδικές γεύσεις που επηρεάζονται από τις τοπικές συνθήκες. Αυτή η ποικιλομορφία επιτρέπει την εξερεύνηση και την εκτίμηση των λεπτών αποχρώσεων του ελαιολάδου.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση στον κατάλογο με τις περισσότερες θετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο γύρω από το ελαιόλαδό της και τις δεύτερες περισσότερες εμπειρίες γευσιγνωσίας ελαιολάδου. Η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται για την ακόμη μεγαλύτερη ιστορία της ελαιοκαλλιέργειας σε σχέση με την Ιταλία, η οποία χρονολογείται ήδη από το 3500 π.Χ.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Τουρκία και η Αλβανία. Η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό ποικιλιών ελαιολάδου που εμφανίζονται στην παγκόσμια κατάταξη και την τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου. Με πάνω από 9 εκατομμύρια εκτάρια ελαιώνων, η Αλβανία έρχεται στην πέμπτη θέση ως προορισμός διακοπών για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για την παραγωγή ελαιολάδου.

Παρά το γεγονός ότι είναι ένας νεότερος παίκτης, το αυστραλιανό ελαιόλαδο κερδίζει αναγνώριση για την ποιότητα και την καινοτομία του. Η Αυστραλία κατατάσσεται στη 10η θέση, με τις τέταρτες περισσότερες γευσιγνωσίες ελαιολάδου και ελαιώνες που εκτείνονται σε 1.000.000 εκτάρια.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Adrian Taylor, εκτελεστικός γενικός διευθυντής γενικών ασφαλίσεων και ειδικός σε θέματα ταξιδιωτικής ασφάλισης από την Compare the Market AU αναφέρει: «Οι εμπειρίες με θέμα το ελαιόλαδο κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα στο πλαίσιο του τουρισμού. Χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, με τη μακρά ιστορία της ελαιοκαλλιέργειας και τις μοναδικές προσφορές τους, έχουν γίνει hotspots για τους ταξιδιώτες που αναζητούν μια καθηλωτική εμπειρία ελαιολάδου.

«Για τους ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν μια περιπέτεια με ελαιόλαδο, η ταξιδιωτική ασφάλιση παρέχει ηρεμία, καθώς απροσδόκητα γεγονότα όπως ακυρώσεις ταξιδιών, ιατρικά επείγοντα περιστατικά ή απώλεια αποσκευών θα μπορούσαν να διαταράξουν το δρομολόγιό σας».

Πηγή newmoney.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας: Εκδήλωση τις 26 Ιουνίου, η γνώση δεν έχει ηλικία

Το ΣΔΕ Νάξου διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα στο ΓΕΛ Νάξου με στόχο την ανάδειξη της εκπαίδευσης ενηλίκων και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Δραματική προειδοποίηση Γ. Γκούφα: «Η Τραγαία διψά – Η Νάξος ερημοποιείται»

Ο πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπεράντληση των υδάτινων αποθεμάτων και την απουσία σχεδιασμού, προειδοποιώντας για την ερημοποίηση της καρδιάς της Νάξου.

Νότια Ελλάδα: Σε κατάσταση έντονης ξηρασίας, στο «κόκκινο» γεωργικές περιοχές Κρήτης και Πελοποννήσου

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo, η εδαφική υγρασία έχει μειωθεί επικίνδυνα σε κρίσιμες αγροτικές ζώνες, προμηνύοντας σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή.

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Σαντορίνη: Η Μαρία Γενιτσαρίδη επιστρέφει (για 3η φορά) στον Α.Ο. Θήρας

Η έμπειρη διεθνής ακραία επιστρέφει στη Σαντορίνη για τρίτη φορά, ενισχύοντας σημαντικά το ρόστερ της ομάδας στη φετινή Volley League Γυναικών.

Μύκονος: Εξάρθρωση κυκλώματος ναρκωτικών, τρεις συλλήψεις και πλούσια ευρήματα

Σημαντικό πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα κατάφερε η ΕΛ.ΑΣ. με τη διάλυση συμμορίας που διακινούσε κοκαΐνη, κάνναβη και ναρκωτικά χάπια στο νησί των ανέμων – Επεισοδιακή σύλληψη ενός εκ των δραστών.

«Σαντορίνη – Το παρόν και το μέλλον»: Δημόσια συζήτηση για το νέο πολεοδομικό σχέδιο Θήρας

Ανοιχτή εκδήλωση για τις κρίσιμες επιπτώσεις του ΕΠΣ στο περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την ανάπτυξη του νησιού

6ο Περιφερειακό Συνέδριο ΠΟΞ στη Σαντορίνη: Ο τουρισμός σε σταυροδρόμι προκλήσεων και στρατηγικών

Μηνύματα βιώσιμης ανάπτυξης, υποδομών και συνεργειών από κορυφαίους φορείς του τουρισμού – Σημαντική η σύσταση του Οργανισμού Προώθησης Προορισμού για τη Σαντορίνη

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Εντυπωσιακή έναρξη με την έκθεση αγιογραφίας της Ελένης Αντωνακάκη (video)

Η Αμοργός άνοιξε πολιτιστικά τις πύλες της για το φετινό φεστιβάλ με μια συγκινητική και υψηλής αισθητικής έκθεση αγιογραφίας, αφιερωμένη στην Παναγία και τη μνήμη των πεσόντων αξιωματικών στην Κίναρο.

«Ίχνη Θηραϊκής Λαογραφίας»: Μια Ζωντανή Διαδρομή στην Παράδοση της Σαντορίνης

Περιοδική έκθεση στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» – Αυθεντικά τεκμήρια, βιώματα και αφηγήσεις από την καθημερινή ζωή της Θήρας

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας