Παρασκευή, 27 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΕλαιόλαδο: Βουτιά στην τιμή, ακόμη και στα 5 ευρώ το λίτρο (!!!!)

Ελαιόλαδο: Βουτιά στην τιμή, ακόμη και στα 5 ευρώ το λίτρο (!!!!)

|

Η κανονικότητα επιστρέφει στην παγκόσμια αγορά του ελαιολάδου, με τις τιμές να αναμένεται να μειωθούν στο μισό σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά που σημείωσαν τους προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο παραγωγό του κόσμου.

Η ισπανική Deoleo εκτιμά ότι μία από τις δυσκολότερες στιγμές στην ιστορία του κλάδου τελειώνει, αφότου τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η ξηρασία στη Ν. Ευρώπη επηρέασαν σημαντικά τις σοδειές των τελευταίων ετών, οδηγώντας τις τιμές σε πρωτοφανή ύψη που σόκαραν τόσο τους «βετεράνους» της αγοράς όσο και τους καταναλωτές.

Οι ελλείψεις στην αγορά του ελαιολάδου έσπρωξαν τη βιομηχανία σε κατάσταση κρίσης, πυροδότησαν φόβους για την ασφάλεια των προμηθειών και οδήγησαν σε άλμα της εγκληματικότητας στα ισπανικά σούπερ μάρκετ και αλλού. Ομως τώρα, οι τιμές αποκλιμακώνονται, με τους συμμετέχοντες στην αγορά να το αποδίδουν στη σημαντική βελτίωση της σοδειάς, ειδικά σε χώρες-κλειδιά για τη βιομηχανία, όπως είναι η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τυνησία.

«Αν και έχουν υπάρξει βήματα βελτίωσης, δεν θα ήταν εντελώς ακριβές να πούμε ότι η κρίση έχει τελειώσει», είπε στο CNBC ο Miguel Ángel Guzmán, επικεφαλής πωλήσεων της Deoleo.

«Ακόμα διανύουμε μία φάση εντάσεων στις τιμές του ελαιολάδου, ειδικά στα υψηλότερης ποιότητας λάδια, όπως το έξτρα παρθένο», πρόσθεσε, μιλώντας για ένα βαθμό αβεβαιότητας, ενόψει της συγκομιδής των ελιών για τη σεζόν 2024-2025.

«Ομως, οι προοπτικές είναι θετικές για τους επόμενους μήνες, καθώς η αγορά αναμένεται να αρχίσει να σταθεροποιείται και η ομαλότητα προβλέπεται να αποκατασταθεί σταδιακά, ενώ η νέα συγκομιδή προχωράει και η προσφορά αυξάνεται».

Η Deoleo, που παράγει brands ελαιολάδου όπως τα Bertolli και Carbonell, περιγράφει την τέλεια καταιγίδα προκλήσεων που χτύπησε την αγορά σαν «μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του κλάδου», ενώ μιλάει για έναν ριζικό μετασχηματισμό της βιομηχανίας.

Αυξημένες σοδειές σε Ελλάδα, Τυνησία, Τουρκία, διπλασιασμός της παραγωγής προβλέπεται στην Ισπανία.

Οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ανδαλουσία της Ισπανίας διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή στα 6 ευρώ το κιλό, έχοντας μειωθεί κατά 19% τον τελευταίο μήνα και σχεδόν 35% από το ιστορικό ρεκόρ των 9,2 ευρώ που σημείωσαν τον Ιανουάριο.

Με δεδομένο ότι η Ισπανία ευθύνεται για το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, θεωρείται το σημείο αναφοράς για τις τιμές. «Η χαλάρωση των τιμών στην πηγή αναμένεται να αρχίσει ανάμεσα στον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, εφόσον ο καιρός και οι συνθήκες συγκομιδής παραμείνουν σταθερές τις επόμενες εβδομάδες», εκτίμησε ο Guzmán. Και πρόσθεσε ότι εάν οι βροχές συνεχίσουν να ευνοούν την παραγωγή, οι τιμές θα εξακολουθούν να μειώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025.

Σύμφωνα με την Deoleo, οι τιμές του ελαιολάδου αναμένεται να πέσουν γύρω στα 5 ευρώ το λίτρο, από τα υψηλά των 9-10 ευρώ, που έγιναν ο κανόνας στα ισπανικά σούπερ μάρκετ φέτος.

«Αυτή η τιμή θα είναι λογική σε ένα περιβάλλον αυξημένης παραγωγής, το οποίο θα αποκλιμακώσει τις εντάσεις στην αγορά και θα διευκολύνει τη σταδιακή ομαλοποίηση των τιμών έπειτα από μία περίοδο που χαρακτηρίστηκε από διακυμάνσεις», λέει ο Guzmán.Οι παράγοντες της βιομηχανίας είναι πολύ απαισιόδοξοι για τις τιμές, λέει ο Kyle Holland, δημοσιογράφος που καλύπτει την αγορά στην Expana. «Τα νούμερα της παραγωγής είναι το κλειδί. Για την Ισπανία, περιμένουμε πιθανότατα 1,3 εκατ. μετρικούς τόνους, έναντι των 670.000 με 680.000 μετρικών τόνων της περασμένης σεζόν, δηλαδή όχι μακριά από τα διπλάσια επίπεδα».

Αυξημένες σοδειές αναμένονται επίσης στην Ελλάδα, την Τυνησία και την Τουρκία, ενώ η ποιότητα των ελιών φαίνεται πολύ καλή, λέει ο Holland.

Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από δύο συνεχόμενες χρονιές ξηρασίας, ο κλάδος ανησυχεί και βλέπει την ανάγκη να προσαρμοστεί σε ένα μέλλον που μοιάζει όλο και πιο αβέβαιο, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ανάμεσα στα μέτρα που λαμβάνουν οι παραγωγοί, σύμφωνα με τον Guzmán, είναι οι σημαντικές επενδύσεις σε νέες αγροτικές τεχνολογίες και η ανάπτυξη πιο ανθεκτικών ποικιλιών ελιάς.

Στην Κρήτη

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, Χαρίλαος Βλαζάκης. δήλωσε στο newsit.gr ότι: «Στα μόλις 5 ευρώ το κιλό βρίσκεται η τιμή του ελαιόλαδου για τον παραγωγό αυτή τη στιγμή». Ο κ. Βλαζάκης επισημαίνει πως οι τάσεις δείχνουν πως η τιμή του μπορεί να πέσει ακόμη περισσότερο.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, η μείωση οφείλεται βασικά λόγω της μεγάλης αύξησης παραγωγής στην Ισπανία, αλλά και άλλες μεσογειακές χώρες, με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου η ελαιοπαραγωγή είναι κάτω από τις προσδοκίες των παραγωγών. Σημειώνουμε πάντως, ότι  άλλοι παράγοντες της αγοράς του ελαιολάδου στην Ελλάδα, δεν ενστερνίζονται την άποψη περί μειωμένης ελαιοπαραγωγής στη χώρα μας και υποστηρίζουν πως η συγκομιδή -ιδιαίτερα σε βασικές χώρες παραγωγής- όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τυνησία, είναι σαφώς βελτιωμένες.

Αυτή τη στιγμή, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 3 γραμμών με άριστα όλα τα οργανοληπτικά του συστατικά του όπως προβλέπουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στα 5 ευρώ το κιλό χονδρική στα Χανιά.

Με πληροφορίες από την “Καθημερινή”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Naxos Medical: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις μέσω του κρατικού προγράμματος «Προλαμβάνω»

Μια σπουδαία ευκαιρία για όλους: Αιματολογικός και καρδιολογικός έλεγχος χωρίς κόστος, εύκολα και άμεσα – χωρίς παραπεμπτικό.

AegeanBall Festival – Σύρος: Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο ανοικτό γήπεδο του Αθλητικού Κέντρου

Με πρωτοβουλία της Stoiximan και την παρουσία του Γιώργου Πρίντεζη, το ανοικτό γήπεδο του Αθλητικού Κέντρου απέκτησε νέα ζωή – Η έναρξη του AegeanBall Festival συνοδεύτηκε από συγκίνηση, χαμόγελα και πολλά εύστοχα σουτ!

Τήνος – ΜΟ.Μ.ΚΑ.: Συνεχίζει δυναμικά τις παρεμβάσεις με έργα ουσίας σε επίπεδο κυρίως αγροτικής οδοποιίας

Μεγάλη κινητοποίηση μηχανημάτων και προσωπικού από τις Ένοπλες Δυνάμεις για τη βελτίωση του οδικού δικτύου του νησιού – Συγκινητική η συμβολή της ΜΟ.Μ.ΚΑ. στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Πανελλαδικές 2025: Πτώση κάτω από τη βάση για σχεδόν τους μισούς υποψηφίους

Μεγάλο ποσοστό γραπτών κάτω από τη βάση σε Μαθηματικά, Φυσική, Ιστορία και Αρχαία. Εξαιρετικές επιδόσεις μόνο σε επιλεγμένα μαθήματα. Πού αρίστευσαν οι μαθητές και τι δείχνουν τα πρώτα δεδομένα;

Νάξος – Μέλανες: Μια βραδιά παράδοσης, βράβευσης και συγκίνησης στον Κλήδονα (photos)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων "Κούρος ο Ελλήνας" τίμησε το έθιμο του Κλήδονα, γεμίζοντας την πλατεία με μουσική, χορούς και τη δύναμη της κοινότητας

Γιατί “κόπηκαν” τα υδατοδρόμια σε Σαντορίνη και Μήλο;

Σύγκρουση προσδοκιών και πραγματικότητας στα πιο τουριστικά νησιά της χώρας – Η ασφάλεια ναυσιπλοΐας και οι καιρικές συνθήκες καθοριστικοί παράγοντες.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Εκτακτο: Καταστροφική πυρκαγιά στην Παλαιά Φώκαια

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά – Εντολές εκκένωσης από το 112, απεγκλωβισμοί κατοίκων και τιτάνια επιχείρηση κατάσβεσης με επίγειες και εναέριες δυνάμεις

«Εσμεράλντα»: Όταν το μπαλέτο συναντά τη μαγεία της Νάξου (video)

Μια χορευτική εμπειρία υψηλής αισθητικής από τη Σχολή Μπαλέτου της Μαρίας Κατσικάρη – Μαρκοπουλιώτη στο Δημοτικό Θέατρο "Ιάκωβος Καμπανέλλης"

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία