Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΕίμαι ευθύς και …καλβινιστής

Είμαι ευθύς και …καλβινιστής

|

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξηγεί που οφείλετε η έκφραση περί ποτών και γυναικών, δεν ζητάει συγνώμη και δεν παραιτείται – Από την Ελλάδα η καλύτερη απάντηση

 

Λυπάμαι που τα σχόλιά μου παρεξηγήθηκαν, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το σάλο που ξέσπασε από την αναφορά του ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης «σπαταλούσαν χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά ζητούσαν βοήθεια».

Και για να γίνουμε κατανοητοί η πλήρη έκφραση ήταν «Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που επηρεάσθηκαν από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. Αλλά και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια”.

 «Λυπάμαι αν κάποιοι προσβλήθηκαν από το σχόλιο. Ηταν ευθύ, κάτι που εξηγείται από την αυστηρή ολλανδική καλβινιστική κουλτούρα και την ολλανδική αμεσότητα».

 «Αντιλαμβάνομαι ότι δεν γίνονται πάντοτε αντιληπτά και δεν εκτιμώνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό είναι ένα μάθημα που πρέπει να πάρω», υπογράμμισε.

 «Την ίδια στιγμή, θεωρώ ότι με εκτιμούν επειδή διατηρώ το δικό μου ύφος και απευθύνομαι με κάποια αυστηρότητα σε όλους τους υπουργούς, και πρέπει να είμαι αυστηρός κάποιες φορές. Και ναι, το ύφος μου είναι ευθύ και, επαναλαμβάνω ότι αν κάποιοι προσβάλλονται, λυπάμαι φυσικά».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί μετά τις αντιδράσεις από τους πρωθυπουργούς Ιταλίας και Πορτογαλίας.

Παραίτηση ζητούν Πορτογαλία και Ιταλία

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα απαίτησε την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup καθώς τα σχόλια αυτά είναι «ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά» και τόνισε πως η Ευρώπη θα γίνει αξιόπιστη μόνο όταν φύγει ο Ντάισελμπλουμ.

 «Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό εγχείρημα μόνο την ημέρα που ο κ. Ντάισλεμπλουμ θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει συγγνώμη ξεκάθαρα σε όλες τις χώρες και τους λαούς που προσβλήθηκαν πρωτοφανώς από τα σχόλιά του», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Κόστα.

Την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τα προσβλητικά του σχόλια ζήτησε και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

 «Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχασε μια εξαιρετική ευκαιρία να σιωπήσει», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Ματέο Ρέντσι. «Σε γερμανική εφημερίδα άφησε να του ξεφύγει ένα ηλίθιο σχόλιο -δεν μπορώ να βρω καλύτερο χαρακτηρισμό- κατά των χωρών του Νότου, αρχίζοντας με την Ιταλία και την Ισπανία… Όσο νωρίτερα παραιτηθεί, τόσο το καλύτερο».

Η καλύτερη απάντηση

Εχουμε την αίσθηση ότι η Σία Αναγνωστοπούλου βουλευτής και πρώην υπουργός με την απάντησή της έδωσε την καλύτερη απάντηση… «Καλώ τις «πουτάνες» του Νότου να αναδείξουμε το ματσό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού (περί αυτού πρόκειται)» αναφέρει η κ. Αναγνωστοπούλου.

Δείτε την ανάρτησή της:  

 «Η Ευρώπη της Δημοκρατίας, της διαλεκτικής, της ισότητας επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά δια στόματος Ντάισελμπλούμ. Οι Νότιοι φάγανε τα λεφτά στις γυναίκες και το αλκοόλ. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Ότι η πολιτική διεξάγεται με όρους πολιτισμικών χαρακτηριστικών; Δεν υπάρχουν ιδεολογίες, δεν υπάρχουν πολιτικές, υπάρχουν οι «Νότιοι» και οι «Βόρειοι» (κατά το χριστιανοί-μουσουλμάνοι). Ότι οι γυναίκες για την Ευρώπη των δικαιωμάτων και της έμφυλης ισότητας είναι το «λάφυρο» των απολίτιστων Νότιων που τρώνε τα λεφτά των πολιτισμένων Βόρειων (η πολιτική ανάμεσα σε άνδρες, οι γυναίκες «λάφυρο»). Ότι οι Νότιες είναι λίγο ως πολύ «πουτάνες» (άβουλα πλάσματα που τρέφονται από τους απολίτιστους); Η Ευρώπη γιορτάζει τα 60 χρόνια της, και ο κ. Ντάισελμπλουμ (και διάφοροι άλλοι) διαφεντεύουν το μέλλον της. Καλώ τις «πουτάνες» γυναίκες του Νότου να υπογράψουμε διακήρυξη η οποία πρέπει να σταλεί στη Ρώμη και να διαβαστεί. Καλώ τις «πουτάνες» του Νότου να αναδείξουμε το ματσό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού (περί αυτού πρόκειται), να αναδείξουμε το αντιδημοκρατικό πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης. Το ζήτημα δεν είναι «γυναικεία» υπόθεση. Αλλά, όπως έλεγε η Σιμόν ντε Μποβουάρ, στις περιόδους κρίσης (πόλεμος, φτώχεια, κλπ) οι γυναίκες (όπως και οι αδύναμες κοινωνικά τάξεις) πληρώνουν πρώτες τη νύφη.

 

Εκπρόσωπος Ντάισελμπλουμ: Δεν έγινε αναφορά σε καμία χώρα

Ο κ. Ντάισελμπλουμ «δεν αναφέρθηκε σε καμία χώρα ή ομάδα χωρών στη συνέντευξή του» που ξεσήκωσε τη θύελλα αντιδράσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Κατά τον ίδιο, το μήνυμα του κ. Ντάισελμπλουμ ήταν προς όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ότι η αλληλεγγύη συνοδεύεται από υποχρεώσεις.

Παράλληλα, οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να τηρήσουν τους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, κάτι που «είναι σημαντικό σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Σχινάς για Ντάισελμπλουμ: Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει

 «Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει», είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διά στόματος του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά, σχετικά με τα σχόλια του Προέδρου του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ για τις χώρες της νότιας Ευρώπης σε γερμανική εφημερίδα.

 «Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει. Η Επιτροπή είναι γνωστό ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πάντοτε εκφράζει το σεβασμό, τη συμπάθεια και την αγάπη του για τις χώρες της νότιας Ευρώπης», ήταν σύμφωνα με το ΑΠΕ η απάντηση του Μ. Σχοινά κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί στα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

ΕΕ: Λανθασμένες οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

Η Επίτροπος της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ επέκρινε τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τις δηλώσεις του που θεωρήθηκαν επικριτικές για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. «Μπορώ να πω ότι δεν θα τα έλεγα. Και νομίζω ότι είναι λάθος», είπε η Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου.

Στήριξη από Σόιμπλε και ολλανδική κυβέρνηση

Ολλανδός αξιωματούχος δήλωσε πως η ολλανδική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Ο πρωθυπουργός Ρούτε έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι στηρίζουμε τον Ντάισελμπλουμ στο ρόλο του στο Eurogroup» δήλωσε.

Αλλά κι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμά την εργασία του πρόεδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με δηλώσεις του.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Ντάισελμπλουμ είναι αποδεκτός ως πρόεδρος του Eurogroup, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε σήμερα στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου : «Ο κ. Σόιμπλε εκτιμά παρά πολύ την εργασία του κ. Ντάισελμπλουμ ως προέδρου του Eurogroup».

 «Αναμένουμε, όσο καιρό αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, ότι θα έχουμε έναν πρόεδρο του Eurogroup σε πλήρη λειτουργία», είπε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Δεν δίνω βαθμούς για το στυλ στις συνεντεύξεις».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Τι αλλάζει στην αλιεία με το Π.Δ. 73/2025, το “Αμοργόραμα” γίνεται πραγματικότητα

Δημοσιεύτηκε το Π.Δ. 73/2025 (ΦΕΚ 148/Α’/18.08.2025) με 5ετές πλαίσιο για την προστασία ιχθυαποθεμάτων: παύση αλιείας την άνοιξη, μόνιμες ζώνες και ειδικές άδειες.

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Σύρος–Ερμούπολη: Συνάντηση Δήμου με Πολιτιστικούς Συλλόγους για τα 200 χρόνια της Ερμούπολης

Συντονισμός δράσεων για την ιστορική επέτειο — ενότητα, συνέργειες και προτάσεις για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

Πανναξιακός AOK: Ο Νίκος Αρτσάνος συνεχίζει για ακόμη μία χρονιά και ενεργός ρόλος στις ακαδημίες

Ο γηγενής γκαρντ μένει πιστός στην ομάδα της Νάξου και συνεχίζει να προσφέρει μέσα στο παρκέ και ως προπονητής στην ακαδημία.

Ανεκτέλεστα δρομολόγια για Supercat Jet, Superjet και Superjet 2 λόγω κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία που πλήττει το Αιγαίο φέρνει σημαντικές ακυρώσεις στην ακτοπλοΐα – Αναλυτικά ποιες γραμμές επηρεάζονται

Iron Maiden: Επιστρέφουν στην Αθήνα το 2026 για τα 50 χρόνια τους

Στις 23 Μαΐου οι θρυλικοί Iron Maiden ξεκινούν το ευρωπαϊκό σκέλος της «Run For Your Lives World Tour» από το ΟΑΚΑ – Μια μοναδική συναυλία που υπόσχεται το πιο εντυπωσιακό show της καριέρας τους.

Ντιμπέιτ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Παλαιά Βουλή: «Σε ποιον ανήκει η τέχνη;»

Στις 29 Σεπτεμβρίου το Debate House διοργανώνει μια συζήτηση υψηλού επιπέδου χωρίς πολιτικούς, αλλά με ακαδημαϊκούς και ειδικούς που θα εκθέσουν τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της επιστροφής των Γλυπτών.

Λήμνος – Μητσοτάκης: “Διορθώσαμε μία μεγάλη αδικία σχετικά με το ΦΠΑ στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο”

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με κατοίκους στην Ατσική για τις φοροελαφρύνσεις που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο, καθώς και για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

ΠΝΑΙ: 65 νέα έργα σε μικρά νησιά των Κυκλάδων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (πίνακας)

Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Νοτίου Αιγαίου, έργα ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ αλλάζουν την καθημερινότητα σε 16 μικρά νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.

Fast Ferries: Αλλαγές στα δρομολόγια του «Διονύσιος Σολωμός» λόγω κακοκαιρίας

Το προγραμματισμένο δρομολόγιο της Παρασκευής 19/9 μεταφέρεται για το Σάββατο 20/9 με νέα ώρα αναχώρησης από τον Πειραιά

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)