Στο “βαθύ κόκκινο” του ECDC Μύκονος, Σαντορίνη και Ρόδος – Προειδοποίηση προς τους τουρίστες
Με πορτοκαλί χρώμα έχουν βαφτεί οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας στον χάρτη του ECDC, ενώ στο κόκκινο παραμένει η Κρήτη αλλά και κάποια νησιά του Αιγαίου. Στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κοροναϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ, με πορτοκαλί χρώμα εμφανίζονται:
Κάποια Νησιά Νοτίου Αιγαίου. Όπως μεταδίδει το Reuters, στα 13 νησιά περιλαμβάνονται δημοφιλείς περιορισμοί που προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες, όπως η Μύκονος, η Ρόδος, Κρήτη Σαντορίνη. Νησιά Ιονίου Ήπειρος Θεσσαλία Αττική Δυτική Ελλάδα Όλη η Πελοπόννησος και Κεντρική Μακεδονία
Στο «κίτρινο» βρίσκονται: Στερεά Ελλάδα Δυτική Μακεδονία Νησιά Βορείου Αιγαίου
Στο «πράσινο» δεν βρίσκεται καμία περιοχή.
Η Ελλάδα, όπως σημειώνει το Reuters, ήλπιζε να προσελκύσει αριθμό επισκεπτών με μια λογική “Covid-free” νησιών, ποντάροντας στην ανάκαμψη των διεθνών ταξιδίων, μέσω της οποίας θα αναζωογονούσε τον κομβικής σημασίας τουριστικό της κλάδο, έχοντας πετύχει μάλιστα καλά αποτελέσματα τόσο τον Ιούνιο όσο και – μέχρι στιγμής – τον Ιούλιο.
Ωστόσο υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα συνεχιστεί η τουριστική σεζόν. “Αναμένουμε το πώς θα αντιδράσουν οι τουριστικές αγορές”, δήλωσε στο πρακτορείο ο Μανώλης Μαρκόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, όπου άνω του 90% των επισκεπτών είναι από το εξωτερικό, σχετικά με την απόφαση του ECDC, που αποτελεί βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι μεγαλύτερες πηγές τουριστών για την Ελλάδα. Οι ζώνες με “βαθύ κόκκινο” χαρακτηρίζουν τις περιοχές ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου, όπου επιβάλλεται η χρήση τεστ κατά την αναχώρηση και η επιβολή καραντίνας με την επιστροφή.
Τεστ και δείκτης θετικότητας
Ως προς την υπόλοιπη Ευρώπη, στο «κόκκινο» βρίσκεται η Κύπρος και τμήματα της Ισπανίας και της Ολλανδίας, ενώ «πορτοκαλί» είναι η υπόλοιπη Ισπανία, η Πορτογαλία και η υπόλοιπη Ολλανδία.
Σημειώνεται ότι η χώρα βρίσκεται στο «βαθύ πράσινο» σε ό,τι αφορά τον αριθμό τεστ που διενεργούνται.
Ως προς τη θετικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο «κίτρινο», με την Ήπειρο μόνο να αποτελεί εξαίρεση.
Σημειώνεται ότι οι χάρτες του ECDC βασίζονται σε δεδομένα που δηλώνονται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy).
Οι χάρτες του ECDC δημοσιεύονται κάθε Πέμπτη σε μια κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας. Βασίζονται στα δεδομένα που δίνουν στο ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης τα ίδια τα κράτη μέλη.
Με «κίτρινο» χρώμα απεικονίζεται η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια, η Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Η υπόλοιπη χώρα χρωματίζεται με διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου.
Ως προς την υπόλοιπη Ευρώπη, στο «κόκκινο» βρίσκεται η Κύπρος, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η μισή Γαλλία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία. Με «κόκκινο» χρώμα επίσης η Σικελία, η Σαρδηνία και η Κορσική.