Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΔωδεκάνησα: Η Αλιμιά γίνεται hot Spot για μετανάστες;

Δωδεκάνησα: Η Αλιμιά γίνεται hot Spot για μετανάστες;

|

Η σκέψη σοκάρει. Αλλά έχει ήδη πέσει στο τραπέζι όπως φαίνεται…

«Κι αν πέσει ο Λίβανος κι ανοίξουν οι καταυλισµοί;». Το ερώτηµα για το μεταναστευτικό πρόβλημα επανέρχεται επιτακτικά όσο οι προκρινόµενες λύσεις προσκρούουν πότε στη λογική, πότε στη διεθνή νοµολογία, άλλοτε στο συναίσθηµα και πάντοτε στο εθνικό συµφέρον.

Οπως φάνηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο, υπάρχει πρόθεση αναθεώρησης του κανονισµού των επιστροφών ώστε το ποσοστό όσων θα γυρνούν στις χώρες καταγωγής τους να αυξηθεί πάνω από το σηµερινό 20%, ενώ σχετικές αναδιατυπώσεις θα γίνουν και στον προσδιορισµό της έννοιας «ασφαλής τρίτη χώρα», µε σκοπό όσοι κινούνται παράνοµα προς την Ε.Ε. από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική ή την Ασία να παραµένουν σε «µη εµπόλεµες ζώνες», υπό όποιο καθεστώς αυτές τελούν. Για την… ταµπακιέρα πάντως δεν µιλά κανείς.

Μεταναστευτικό: Το µικρό νησί Αλιµιά ως έσχατη λύση 

Κι επειδή η Ελλάδα θίγεται άµεσα και κυριότερα ως ευρωπαϊκό σύνορο στην Ανατολική Μεσόγειο, τα ήδη εφαρµοζόµενα, όπως οι αποτροπές λαθραίας εισόδου στην επικράτεια και η αυστηρή εξέταση των αιτήσεων ασύλου, έχουν µειώσει καταλυτικά τις µεταναστευτικές ροές.

Εφόσον όµως το πεδίο ενδιαφέροντος έχει µετακινηθεί προς τους πραγµατικούς πρόσφυγες πολέµου, όπως οι Παλαιστίνιοι, αλλά και οι περίπου 1,8 εκατοµµύριο καταυλιζοµένοι στις δοµές του Βόρειου Λιβάνου, τότε ως έσχατη λύση -σύµφωνα µε πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευµατινής»- προκρίνεται η παραµονή τους στο µικρό νησί Αλιµιά, στα δυτικά της Ρόδου, απέναντι από τη Χάλκη.

Η Αλιµιά συµπεριλαµβάνεται στο σύµπλεγµα της ∆ωδεκανήσου και έως τη δεκαετία του ’70 κατοικούνταν από κάποιες οικογένειες. ∆ιαθέτει υποδοµές, δύο προπολεµικά στρατόπεδα, κάποια οικήµατα και άρτιους κόλπους για αγκυροβόλια. Στους τουριστικούς οδηγούς εγγράφεται ως τόπος ενδιαφέροντος φυσιολατρών και ορισµένων παραγωγών τηλεοπτικών «παιχνιδιών επιβίωσης».

Γιατί θεωρείται ιδανικό – Τα εμπόδια

Στις τάξεις των υπηρεσιών ασφαλείας αποτελεί κοινό µυστικό ότι πρόκειται για «καταφύγιο πλούσιων µεταναστών και προσφύγων». Υπολογίζεται ότι την πρώτη περίοδο της εµφύλιας σύγκρουσης στη Συρία, µεταξύ 2011-2016, µεταφέρθηκαν εκεί 30.000-50.000 Σύροι, χριστιανοί στο θρήσκευµα, όπου διέµειναν για διάστηµα λίγων ηµερών έως ότου συνεχίσουν το ταξίδι τους, κυρίως προς τη Γερµανία, το Βέλγιο και τη Μ. Βρετανία, ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς, µε πτήσεις τσάρτερ από τη Ρόδο.

Ενεκα της ιδανικής γεωγραφικής της θέσης, αφού στο νότιο άκρο της προσεγγίζεται απρόσκοπτα από τα λιβυκά παράλια και στο βόρειο από τα τουρκικά, η Αλιµιά χαρακτηρίζεται επιχειρησιακά ως «διάδροµος διαφυγής» µε ευνοϊκό ανάγλυφο εδάφους (βραχώδη και δασώδη σηµεία, αλλά και ορισµένα επίπεδα). Εχει έκταση 7,4 τετρ. χλµ. και ακτογραµµή 21 χιλιοµέτρων και δοµικά η κατασκευή hot spot (λυόµενα, µεγάλες σκηνές, υπόστεγα) εκτιµάται ότι µπορεί να στεγάσει περίπου 10.000 ανθρώπους.

Τα εµπόδια για την υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήµατος θεωρούνται και πολλά και σοβαρά. Οπως επισηµαίνουν αξιωµατούχοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, «ακόµη και αν η Ε.Ε. αποφασίσει στην επόµενη Σύνοδό της τον ∆εκέµβριο “κατανοµή” 20.000 προσφύγων από τη Μέση Ανατολή στην Ελλάδα, τα υφιστάµενα campus και ίσως κάποιο από τα κλειστά έχουν χώρους για να εγκαταστήσουν προσωρινά κόσµο».

Η επιλογή της Αλιµιάς ή οποιουδήποτε ακατοίκητου νησιού, δεδοµένου ότι η επικράτεια είναι ενιαία, ναρκοθετεί θεµελιώδεις αρχές του κράτους. Επιπλέον, βάσει υφιστάµενης νοµολογίας, καµία περιοχή δεν έχει ποσοστό άνω του 1% µεταναστών σε σχέση µε τον πληθυσµό της. Εποµένως, αν καταλύσουν στην ακατοίκητη Αλιµιά µόνο πρόσφυγες τότε το αλλοεθνές ποσοστό θα είναι απόλυτο. Ολα βέβαια είναι υπό αίρεση, εάν συνεχιστεί ο πόλεµος στη Μέση Ανατολή και δεν αντιµετωπιστεί το οξύ πρόβληµα µε τα ορµητήρια των λαθροδιακινητών στο Τοµπρούκ της Λιβύης, στις ακτές του κατεχόµενου κοµµατιού της Κύπρου και στη µικρασιατική πλευρά της Τουρκίας.

Το ιταλοαλβανικό µοντέλο

Οσον αφορά το «ιταλοαλβανικό µοντέλο» διαχείρισης, κυβερνητικοί παράγοντες υπογράµµιζαν από την πρώτη στιγµή ότι πάσχει θεσµικά. Και τούτο διότι τα hot spots στη Βόρεια Αλβανία υπάγονται στην ιταλική δικαιοδοσία, δηλαδή µια ευρωπαϊκή χώρα (Ιταλία) έχει κτήση και δικαιοδοσία σε ξένο έδαφος, στο οποίο στέλνει ανθρώπους που εισήλθαν παράνοµα στο δικό της. Τα ιταλικά δικαστήρια έκριναν τη συµφωνία παράνοµη, ενώ οι Αλβανοί… σιωπούν, αφού αποκοµίζουν οικονοµικά οφέλη. Κατά το µοντέλο λειτουργίας τους, φυλάσσονται εσωτερικά από Ιταλούς, µόνο η εξωτερική επιτήρηση ανήκει στις αλβανικές αρχές. Τα αιτήµατα ασύλου θα εξετάζονται µε fast track διαδικασίες ώστε να διεκπεραιώνονται εντός 28 ηµερών. Εκείνοι των οποίων τα αιτήµατα απορρίπτονται θα κρατούνται µέχρι τον επαναπατρισµό τους.

Η συµφωνία είναι πενταετής µε ισόχρονη «οψιόν». Περισσότεροι από 300 Ιταλοί, στρατιωτικό προσωπικό, γιατροί, νοσηλευτές, δικαστές και διοικητικοί, θα απασχολούνται στις δοµές. Στο Σεντζίν θα γίνεται η διαδικασία ταυτοποίησης αποκλειστικά υγιών ανδρών. Γυναίκες, ανήλικοι, κακοποιηµένοι και ασθενείς, όλοι υπό τον όρο «ευπαθείς οµάδες», θα παραµένουν εντός Ιταλίας προκειµένου το αίτηµά τους να εξεταστεί εκεί. Μετά το hot spot του Σεντζίν οι µετανάστες θα οδηγούνται στο κέντρο του Γκιαντέρ, 20 χλµ. στην ενδοχώρα, µια πρώην βάση της Πολεµικής Αεροπορίας της Αλβανίας, όπου οι ιταλικές αρχές έχουν δηµιουργήσει τρεις δοµές: δύο κλειστά κέντρα µε 1.000 κλίνες σε οικίες προκάτ των 12 τ.µ. Το τρίτο είναι ένα σωφρονιστικό ίδρυµα, χωρητικότητας 20 ατόµων για «ειδικές περιπτώσεις».

Πηγή: parapolitika.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ευρωκοινοβούλιο: Η φωνή των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωματερή στο Κοσσίνι (video)

Ακούστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η φωνή των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωματερή στο Κοσσίνι (VIDEO)

Νησιωτικότητα και Δημογραφικό έρχονται στο τραπέζι της Κυβέρνησης

Σοφία Ζαχαράκη και Στέφανος Γκίκας: Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για δημογραφικό και νησιωτικότητα - Ποιες είναι οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ