Δευτέρα, 26 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΔιαζύγιο αλά... Ελληνικά

Διαζύγιο αλά… Ελληνικά

|

Economist: «Διαζύγιο αλά Ελληνικά» – Πρωταγωνιστούν Αλέξης Τσίπρας – Ανγκελα Μέρκελ…- Τι αναφέρει ο σημερινός (19/06) ξένος Τύπος για τις διαπραγματεύσεις 

«Διαζύγιο αλά ελληνικά» («My big fat Greek divorce») είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του περιοδικού Economist, που παραφράζει τον τίτλο της γνωστής ταινίας της Νία Βαρντάλος «Γάμος αλά ελληνικά» («My Big Fat Greek Wedding») για να σχολιάσει τις εξελίξεις στις διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές.

 «Ποτέ δεν είναι ευχάριστο να παρακολουθείς μία σχέση να διαλύεται» γράφει ο συντάκτης του άρθρου, σημειώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κατηγορεί τους πιστωτές ότι θέλουν να ταπεινώσουν τη χώρα του και το ΔΝΤ για εγκληματικές ευθύνες στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Παράλληλα, συνεχίζει ο συντάκτης, «επιφανείς πολιτικοί της Ευρωζώνης δηλώνουν ξεκάθαρα ότι εάν τις επόμενες ημέρες δεν υπάρξει συμφωνία για την παροχή ρευστότητας, τότε πλησιάζουν η χρεοκοπία και το Grexit».

Σύμφωνα με το περιοδικό, η διαπραγμάτευση μπορεί να εξελιχθεί σε απευθείας διαμάχη του Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο.

 «Η συμφωνία μπορεί να είναι εφικτή, όμως οι εμπλεκόμενες πλευρές απεχθάνονται η μία την άλλη. Αν επρόκειτο για γάμο, οι δικηγόροι θα είχαν ‘κυκλώσει’ αυτή τη σχέση. Το διαζύγιο θα είναι καταστροφή για όλους. Όμως εάν Ελλάδα και Ευρωζώνη δεν αλλάξουν τους όρους της σχέσης τους, τότε ακόμα και εάν παραμείνουν μαζί η κατάσταση δεν θα είναι καλύτερη» σημειώνεται.

Ο συντάκτης του άρθρου στρέφεται κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας πως «ανέλαβε μία κακή κατάσταση και την έκανε χειρότερη».

 «Το 2014 η ελληνική οικονομία παρουσίαζε ανάπτυξη. Τώρα, συρρικνώνεται και πάλι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ανίκανος και πιο πελατειακός από τους προκατόχους του, αλλά κι επειδή οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις απορρόφησαν όλη την ενέργεια και την προσοχή του ΣΥΡΙΖΑ και γύρισαν τη χώρα χρόνια πίσω. Οι αγορές έχασαν την εμπιστοσύνη τους, δισεκατομμύρια ευρώ βγήκαν απ’ τις τράπεζες, οι επενδυτές απομακρύνθηκαν» γράφει.

 «Οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να παραμένουν στο ευρώ. Αλλά οι πολιτικοί τους, αντί να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στο σπίτι τους, στρέφονται στο Βερολίνο προς βοήθεια. Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει πως, αν αυτό δεν αλλάξει, οι δανειστές θα χάσουν την υπομονή τους. Το να αποφευχθεί το διαζύγιο θα είναι καλό για όλους, όμως αυτός ο γάμος δεν αξίζει να σωθεί με κάθε τίμημα» καταλήγει το άρθρο.

  

Στο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και εταίρων αναφέρονται τα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης.

 Η Ελλάδα ωθείται σε έξοδο καθώς η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης καταλήγει με εχθροπάθεια, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg. Η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ καθώς η συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε με πικρή γεύση, αναγκάζοντας τους ηγέτες να προχωρήσουν σε έκτακτη σύνοδο Κορυφής την Δευτέρα. Καθώς η ΕΚΤ προετοιμάζεται για νέα έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή, χιλιάδες Έλληνες συγκεντρώθηκαν έξω από την Βουλή της Αθήνας ζητώντας να σωθεί το έθνος από μια χρεοκοπία, προσθέτει το πρακτορείο. Το Bloomberg σημειώνει, επίσης, πως πλέον σφίγγει ο κλοιός για την Ελλάδα, την στιγμή που μελετάται η έκτακτη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος, ενώ ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο για έλεγχο των καταθέσεων.

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και θα έχει αποκλειστικό θέμα την χώρα μας επικεντρώνεται το Reuters και αναφέρει ότι αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία ώστε να αποφευχθεί μία ελληνική χρεοκοπία.

Το δημοσίευμα επικαλείται και τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «δυστυχώς έχει γίνει πολύ μικρή πρόοδος, καμία συμφωνία δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα», ενώ σημειώνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έστειλαν το μήνυμα ότι το παιχνίδι είναι στα χέρια της Ελλάδας πλέον.

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας επικεντρώνεται και το BBC, ενώ αναφέρεται και στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ για την έκτακτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών έπειτα από τις μεγάλες εκροές καταθέσεων τις τελευταίες ημέρες.

Οι New York Times τονίζουν πως είναι «άκαρπες και πάλι οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος», ενώ υπογραμμίζουν ότι χωρίς επιπλέον βοήθεια η Ελλάδα βαδίζει προς την πτώχευση, καθώς δεν θα είναι σε θέση στο τέλος του μήνα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο επίκεντρο του δημοσιεύματος και η κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Με συνεχείς ενημερώσεις και διαρκή κάλυψη, παρουσιάζει τις εξελίξεις η ηλεκτρονική έκδοση του βρετανικού Guardian o οποίος σημειώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τραπεζική κρίση μετά τις άκαρπες συνομιλίες της Πέμπτης και υπογραμμίζει την κρισιμότητα της νέας συνεδρίασης της ΕΚΤ σήμερα Παρασκευή αλλά και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, καθώς όπως γράφει η ελληνική κρίση σημειώνει νέα… υψηλά. «Εντείνονται οι φόβοι για τις ελληνικές τράπεζες μετά την κατάρρευση των συνομιλιών» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσης της βρετανικής εφημερίδας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι βρετανικοί Times. Οι ελληνικές τράπεζες στο χείλος της κατάρρευσης με τους αποταμιευτές να βρίσκονται σε πανικό, είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προκειμένου να συζητήσει πιθανή αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η έκτακτη συνεδρίαση, που οργανώθηκε τηλεφωνικά, είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι.

«Ασαφής ήταν στο Eurogroup ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, έκτακτη σύνοδος κορυφής για την Ελλάδα» αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” δεν προσέγγισε το λιμάνι της Σίφνου λόγω καιρικών συνθηκών

Ισχυροί άνεμοι εμπόδισαν την πρόσδεση του πλοίου στις Καμάρες – Αναπροσαρμογή δρομολογίου και μέριμνα από την πλοιοκτήτρια εταιρεία για την εξυπηρέτηση επιβατών και οχημάτων

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

ΕΣΚ Κυκλάδων: Πρωταθλητής Κυκλάδων U14 για δεύτερη σερί χρονιά ο Πανναξιακός

Μεγάλη νίκη για τον Πανναξιακό επί του Μαρπησσαϊκού στον τελικό (67-55) και δυναμικό φινάλε στο μικρό τελικό με buzzer beater της Μυκόνου επί του Περιστεριώνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ακυρώθηκαν τέσσερις πτήσεις σήμερα λόγω καιρικών συνθηκών

Λόγω κακών καιρικών συνθηκών ακυρώθηκαν πέντε πτήσεις σήμερα από και προς Αθήνα με βάση το αεροδρόμιο της Νάξου

Σίφνος: Το «Άρτεμις» έδεσε με θύελλα αλλά δεν αποβίβασε επιβάτες (video)

Αποφασιστική στάση από τον cpt Στέλιο Περιστεράκη υπό ακραίες καιρικές συνθήκες – Επέλεξε την ασφάλεια των επιβατών, αποφεύγοντας πιθανό ατύχημα

Μήλος – “Champion Jet 2”: Σκηνές αγωνίας λόγω καιρικών συνθηκών, έσπασε κάβος

Δύο αποτυχημένες προσπάθειες πρόσδεσης, σπάσιμο κάβου και κλίση 35 μοιρών – Καθυστέρηση στην αποβίβαση για λόγους ασφαλείας

Νάξος – Κωμιακή (Αγιος Κωνσταντίνος): Ένα πανηγύρι γεμάτο ψυχή και μυρωδιές καλοκαιριού (video)

Εκεί όπου η παράδοση ανθίζει όπως οι ασπαρθιές – Μνήμες και συναισθήματα από μια μοναδική γιορτή στο χωριό της καρδιάς μας

Τι έχουν να πουν οι «Πέντε» στα παιδιά του 2025;

Ο Γιάννης Βασαλάκης γράφει για τους "Πέντε Φίλους".. Ενα κόμικ που έγραψε τη δική του ιστορία κάποιες δεκαετίες πριν και .. Οι περιπέτειες που μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές αλλάζουν μορφή για να γοητεύσουν μία νέα γενιά αναγνωστών

Πρόταση Ημέρας: Χοιρινά φιλετάκια κρασάτα με μανιτάρια και δεντρολίβανο

Η πρόταση της ημέρας από τον Γαστρονόμο και με την διάθεση ότι το συγκεκριμένο πιάτο μπορεί να λειτουργήσει και ως ιδανικός μεζές...

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη πρωινή (20/05) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, που και πότε;

Πολύωρη πρωινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη 20 Μαϊου σε περιοχές της Νάξου - Που και πότε

Η Νάξος πρωταγωνίστρια στο “Φτάσαμε” με τον Ζερόμ Καλούτα (video)

Η εκπομπή του ΕΡΤ+ επισκέπτεται το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και μας ταξιδεύει σε γεύσεις, παραδόσεις, τοπία και πρόσωπα της Νάξου, μέσα από τα μάτια και το γιουκαλίλι του Ζερόμ Καλούτα.