Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήCopernicus: Σε κατάσταση θερμικού σοκ ο πλανήτης, διαλύει όλα τα ρεκόρ εδώ...

Copernicus: Σε κατάσταση θερμικού σοκ ο πλανήτης, διαλύει όλα τα ρεκόρ εδώ και αιώνες

|

Τα αλλεπάλληλα ρεκόρ ζέστης που ξεκίνησαν πέρυσι το καλοκαίρι συνεχίζονται, μέχρι σήμερα, σε ολόκληρο τον πλανήτη, ωθώντας τον πλανήτη πιο κοντά σε ένα επικίνδυνο όριο που τα έθνη έχουν δεσμευτεί να μην ξεπεράσουν.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από Ευρωπαίους κλιματικούς επιστήμονες έδειξαν ότι ο Μάιος ήταν ο 12ος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ξεπέρασε όλες τις παρατηρήσεις από το 1850, και πιθανώς οποιαδήποτε αντίστοιχη περίοδο τα τελευταία 100.000 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν κατά μέσο όρο 1,6 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας-ορόσημο του 2015 στο Παρίσι, ηγέτες του κόσμου είχαν δεσμευτεί να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης σε 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, για να αποτρέψουν ορισμένες από τις χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το γεγονός ότι ο πλανήτης ξεπέρασε αυτό το όριο για δώδεκα μήνες δεν ισοδυναμεί με μόνιμη μετατόπιση, αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι πιθανό να συμβεί ξανά – μέσα σε λίγα χρόνια.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε πως είναι πολύ πιθανό ότι, για τουλάχιστον ένα ημερολογιακό έτος στα επόμενα πέντε, οι θερμοκρασίες να υπερβούν και πάλι τον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Αυτή η πρωτοφανής άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία εξέπληξε τους επιστήμονες, οδήγησε τα Ηνωμένα Εθνη σε επείγουσα έκκληση να απαγορεύσουν στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να διαφημίζονται και να ενθαρρύνουν το κοινό να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα προϊόντα τους.

«Τον τελευταίο χρόνο, συνεχώς ανέβαινε η θερμοκρασία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε ειδική ομιλία στη Νέα Υόρκη. «Ο πλανήτης προσπαθεί να μας πει κάτι. Αλλά εμείς δεν φαίνεται να τον ακούμε».

Οι ερευνητές έχουν συνδέσει την άνοδο των θερμοκρασιών με το κλιματικό μοτίβο και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Πριν από μια δεκαετία, οι επιστήμονες είχαν εκτιμήσει ότι οι πιθανότητες ο πλανήτης να θερμανθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2020 ήταν σχεδόν μηδενικές. Τώρα, η πιθανότητα να συμβεί αυτό μέχρι το 2028 εκτιμάται ότι είναι 80%.

Ενα ετήσιο κύμα-ρεκόρ

Τα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν καταρριφθεί από τον περασμένο Ιούνιο, καθώς ένα εκρηκτικό Ελ Νίνιο άρχισε να απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες θερμότητας από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ανά περιόδους, τα σχετικά θερμότερα νερά συγκεντρώνονται κατά μήκος του Ισημερινού στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό, μεταφέροντας θερμότητα και υγρασία στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας ακραία κύματα καύσωνα, πλημμύρες και ξηρασίες σε όλο τον κόσμο.

Για πρώτη φορά τον Ιούλιο, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν το όριο αύξησης του 1,5 βαθμού Κελσίου για έναν ολόκληρο μήνα.

Αυτή η τάση συνεχίστηκε σε μεγάλο βαθμό. Οι θερμοκρασίες του αέρα στην επιφάνεια της Γης τον περασμένο μήνα ήταν, κατά μέσο όρο 1,5 βαθμό Κελσίου υψηλότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο της περιόδου 1850-1900, σύμφωνα με το Copernicus.

Μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από ομάδα 57 επιστημόνων διαπίστωσε ότι ανθρώπινες δραστηριότητες ευθύνονται για το 92% της αύξησης της θερμοκρασίας που παρατηρήθηκε το 2023, το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στον πλανήτη.

Ο ρυθμός της αύξησης της θερμοκρασίας την τελευταία δεκαετία είναι πρωτοφανής. Αν και τα δεδομένα δεν επιτρέπουν στους επιστήμονες να προσδιορίσουν πόσο θερμή ήταν μια μέρα ή μια περίοδος μηνών πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια, ωστόσο δίνουν την εικόνα ότι ο πλανήτης δεν έχει ξαναβιώσει τόσο γρήγορη και απότομη αύξηση θερμοκρασίας από το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων πριν από περίπου 125.000 χρόνια.

Πηγή: Washington Post – photo credit shutterstock

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σ.Τ.Ε.Κ. Κουφονησίου: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα – Είναι αγαθό ζωής»

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των επιχειρηματιών του νησιού – Σκληρή διαμαρτυρία για τα εξοντωτικά τιμολόγια ύδρευσης και αιτήματα προς τον Δήμο Νάξου και την Πολιτεία.

Εκλογική διαδικασία και κινηματογραφική προβολή στην Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου

Τα μέλη καλούνται να δηλώσουν υποψηφιότητα έως την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή.

SEAJETS και Δήμος Αλοννήσου ένωσαν δυνάμεις για την υγεία των νησιωτών

Παιδιά και ενήλικες εξετάστηκαν δωρεάν από 13 διαφορετικές ειδικότητες, με στόχο τη θωράκιση της υγείας στο νησί.

Από τη Μαρία Κάλλας στο ψηφιακό ευρώ – Η νέα εποχή του κοινού νομίσματος

Στα 5 ευρώ θα απεικονίζεται η «La Divina», ενώ το ευρώ θα συνεχίσει να αναγράφεται και στα ελληνικά

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Στο 16ο φεστιβάλ Ελληνικού μελιού και προϊόντων μέλισσας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η Περιφέρεια δίνει βήμα στους παραγωγούς του Νοτίου Αιγαίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, 5–7 Δεκεμβρίου 2025.

Η Σύρος γίνεται σκηνικό δημιουργικού τουρισμού με ένα μοναδικό “κυνήγι θησαυρού”

Ένα διαδραστικό διήμερο με δώρα και εμπειρίες δημιουργικού τουρισμού, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων και το πρόγραμμα ENERDECA.

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια: «Από το Χάος …στη Δημιουργία του Κόσμου»

Παιδική θεατρική παράσταση στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» – Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, στις 20:00.

Forbes: Η Οία της Σαντορίνης στα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου

Στη λίστα με τα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου ξεχωρίζουν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί, με την Οία να εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.