Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήBrexit: Εκτός συμφωνίας το Γιβραλτάρ

Brexit: Εκτός συμφωνίας το Γιβραλτάρ

|

Ο μεγάλος… βράχος στην Ιβηρική χερσόνησο, που ελέγχει την είσοδο στην Μεσόγειο το Γιβραλτάρ, μένει έξω από την συμφωνία της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Brexit) και πλέον η σχέση του Γιβραλτάρ με τις Βρυξέλλες θα «είναι μέσω της Ισπανίας».

«Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γιβραλτάρ δεν θα συμπεριληφθεί στο εδαφικό πλαίσιο των συμφωνιών, οι οποίες θα συναφθούν μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου», θα αναφέρουν οι ηγέτες της ΕΕ σε δήλωσή τους κατά τη σημερινή έγκριση της συμφωνίας για το Brexit, σύμφωνα με προσχέδιο που περιήλθε στο Bloomberg.

«Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα σύναψης ξεχωριστών συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με το Γιβραλτάρ. Χωρίς προκατάληψη των αρμοδιοτήτων της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών μελών της, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ξεχωριστές αυτές συμφωνίες θα απαιτήσουν την προηγούμενη συμφωνία της Ισπανίας» όπως αναφέρεται στο προσχέδιο

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε ανακοινώσει από χθες ότι η Μαδρίτη και το Λονδίνο συμφώνησαν για το θέμα του Γιβραλτάρ, το τελευταίο εμπόδιο στην επικύρωση του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit. «Μόλις ανακοίνωσα στον βασιλιά της Ισπανίας ότι η Ισπανία έχει καταλήξει σε συμφωνία για το Γιβραλτάρ», δήλωσε ο Σάντσεθ , σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση. «Ως εκ τούτου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει χώρα αύριο», ανέφερε, ανακοινώνοντας με σαφήνεια: «Η Ισπανία θα άρει το βέτο της και θα ψηφίσει υπέρ του Brexit»

Στη συμφωνία αναφέρεται ο Ισπανός πρωθυπουργός και σε ανάρτησή του στο twitter: «Φτάσαμε σε μια ιστορική συμφωνία και αύριο θα ψηφίσουμε υπέρ του Brexit. Η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο δέχτηκαν τα αιτήματά μας. Η Ισπανία επιτυγχάνει μια τριπλή θωράκιση με την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει οριστικά με το Ηνωμένο Βασίλειο το μέλλον του Γιβραλτάρ τα επόμενα χρόνια», σημειώνεται στο ρεπορτάζ. Και η ισπανική El Pais γράφει πως ο πρόεδρος της κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι από τώρα και στο εξής η σχέση του Γιβραλτάρ με τις Βρυξέλλες θα «είναι μέσω της Ισπανίας».

Την αλληλεγγύη και το διάλογο ως μέσο επίτευξης λύσεων εντός της ΕΕ, τόνισε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ σε tweet του γραμμένο στα αγγλικά και ισπανικά, μετά από συνομιλία του με τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι το Γιβραλτάρ, ένας θύλακας με περίπου 30.000 κατοίκους, βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ιβηρικής χερσονήσου. Ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1713 αλλά η Ισπανία το διεκδικεί εδώ και χρόνια. Στο δημοψήφισμα για το Brexit, το 96% των ψηφοφόρων του Γιβραλτάρ τάχθηκε υπέρ της παραμονής του ΗΒ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ – Φωτο: CC BY SA 4.0


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Με φόρα από το 5-1 η «γαλανόλευκη» στο Καραϊσκάκης

Η Εθνική Ελλάδας μετά την πεντάρα στη Λευκορωσία υποδέχεται τη Δανία, σε ένα κρίσιμο τεστ για την πορεία της στα προκριματικά του Μουντιάλ 2026.

Ενοικιάζεται ισόγεια κατοικία στο Καστράκι Νάξου με απεριόριστη θέα

Διαθέσιμη από Σεπτέμβριο 2025 έως Ιούνιο 2026 – Δύο υπνοδωμάτια, ενιαίος χώρος, μοναδική τοποθεσία

Νάξος – Πανηγυρίζει η Παναγία Θεοσκέπαστη στο Κάστρο: Μοναδικός ορθόδοξος ναός με ιστορία αιώνων

Η δίκλιτη εκκλησία μέσα στα τείχη του Ενετικού Κάστρου συνδέεται με την οικογένεια του Μάρκου Σανούδου και παραμένει ζωντανό μνημείο πίστης και παράδοσης.

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κυκλάδων: Δωρεάν φοίτηση με τμήματα σε Νάξο & Σαντορίνη – Εγγραφές έως 15 Οκτωβρίου

Μια νέα ευκαιρία για ενήλικες που δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση – Σε δύο χρόνια αποκτούν απολυτήριο Γυμνασίου, με δωρεάν φοίτηση και απογευματινά μαθήματα.

Κατερίνα Γιαννακά: «ΔΕΘ χωρίς νησιωτικότητα – Ο Μητσοτάκης θυμάται τα νησιά μόνο στις διακοπές»

Σφοδρή κριτική από το στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατίας για την απουσία ουσιαστικών μέτρων για τη νησιωτική Ελλάδα στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Μήνυμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου για τη νέα σχολική χρονιά

Με πατρική στοργή ο Σεβασμιώτατος απευθύνει ευχές σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, τονίζοντας την αξία της γνώσης, της αγάπης και της συνεργασίας.

Αντώνης Πιτταράς: «Η μείωση ΦΠΑ προσπέρασε ξανά τις Κυκλάδες»

Σφοδρή κριτική του Δημοτικού Συμβούλου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην κυβέρνηση και τους τοπικούς βουλευτές – «Απουσία πίεσης, απουσία αποτελέσματος»

«Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους»: Το εργοστάσιο Ζησιμάτου ξαναζωντάνεψε στην Ερμούπολη

Μια βιωματική δράση του Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Hermoupolis Heritage, που ζωντάνεψε τη μνήμη της κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο

Γ. Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νησιά σαν ενοχλητικές κουκίδες στον χάρτη»

Σφοδρή κριτική του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Bono, The Edge και Gavin Friday στην Αντίπαρο – Ιρλανδικό «άρωμα» ροκ στο Αιγαίο

Τρεις εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στις Κυκλάδες

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας