Το 2016, η αυστριακή κυβέρνηση απέκτησε το κτίριο έχοντας εξασφαλίσει την απαλλοτρίωσή του, καταβάλλοντας το ποσόν των 810.000 ευρώ ως αποζημίωση στην ιδιοκτήτρια. Ορισμένοι κάτοικοι του Μπραουνάου πρότειναν την κατεδάφιση του πατρικού του Χίτλερ, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι το σπίτι έπρεπε να στεγάσει ανθρωπιστική οργάνωση.
Αστυνομικό τμήμα θα στεγαστεί στο πατρικό σπίτι του Αδόλφου Χίτλερ, στην Αυστρία. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Πέσορν, επέμεινε ότι η απόφαση αυτή θα στείλει σαφές μήνυμα ότι το κτίσμα δεν θα αποτελέσει μνημείο του ναζισμού.
Το κτίριο του 17ου αιώνα βρίσκεται στην κωμόπολη Μπραουνάου αμ Ιν, όπου ο Χίτλερ πέρασε τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, ενώ η χρήση του απασχολεί εδώ και χρόνια τις τοπικές, αλλά και τις εθνικές αρχές της Αυστρίας. Εδώ και δεκαετίες, η αυστριακή κυβέρνηση επέλεξε να ενοικιάζει το σπίτι από τους πρώην ιδιοκτήτες του, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τον «ακροδεξιό τουρισμό».
Το πατρικό του Χίτλερ έγινε έτσι κέντρο ημερήσιας θεραπείας ανάπηρων ηλικιωμένων. Η ιδιοκτήτριά του, Γκερλίντε Πόμερ, διαφώνησε με τα σχέδια του δήμου για τοποθέτηση ράμπας για αναπηρικά αμαξίδια, αρνούμενη κάθε κρατική πρόταση για αγορά ή ακόμη και ανακαίνιση της ιδιοκτησίας. Σχέδιο της δημαρχίας του Μπραουνάου, το 2014, να μετατρέψει το κτίσμα σε κέντρο υποδοχής προσφύγων δεν τελεσφόρησε. Το 2016, η αυστριακή κυβέρνηση απέκτησε το κτίριο έχοντας εξασφαλίσει την απαλλοτρίωσή του, καταβάλλοντας το ποσόν των 810.000 ευρώ ως αποζημίωση στην ιδιοκτήτρια. Ορισμένοι κάτοικοι του Μπραουνάου πρότειναν την κατεδάφιση του πατρικού του Χίτλερ, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι το σπίτι έπρεπε να στεγάσει ανθρωπιστική οργάνωση. Στις δηλώσεις του την Τρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «η μελλοντική χρήση του κτιρίου από την αστυνομία στέλνει αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι αυτό δεν θα ανακινήσει τη μνήμη του Εθνικοσοσιαλισμού».
Ο Χίτλερ γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1889 στο Μπραουνάου, όπου είχε διοριστεί ο πατέρας του, Αλόις, ως τελωνειακός υπάλληλος. Η οικογένεια του μετέπειτα «Φύρερ» έζησε σε διαμέρισμα του κτιρίου για μερικές εβδομάδες μετά τη γέννησή του, προτού μετακομίσει σε άλλο σπίτι της κωμόπολης. Η οικογένεια του Αλόις και της Κλάρα Χίτλερ εγκατέλειψε την πόλη, όταν ο Αδόλφος ήταν τριών ετών. Ο Αδόλφος Χίτλερ επισκέφθηκε εκ νέου το Μπραουνάου το 1938, μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία. «Κάποιες φορές, βλέπουμε νεοναζί να σταματούν μπροστά στο σπίτι και να χαιρετούν ναζιστικά για να βγάλουν φωτογραφία», λέει ο Χάρι Μπούχμαϊρ, ψηφοφόρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και κάτοικος της πόλης. Την απόφαση της κυβέρνησης να απαλλοτριώσει την κατοικία το 2016, στηρίζει ο Βάλτερ Ρόζενκραντζ, οπαδός του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας. «Η απαλλοτρίωση δεν είναι η ιδανική λύση, αλλά μια ύστατη επιλογή. Η διαπραγμάτευση για την τύχη του πατρικού του Χίτλερ διήρκεσε, όμως, πέντε χρόνια, από το 2011 μέχρι και το 2016, και δεν κατέληξε σε κοινά αποδεκτή λύση», λέει ο Ρόζενκραντζ.
«Είναι όμως οι οπλισμένοι ένστολοι το σωστό σύμβολο για το σπίτι αυτό;», ρώτησε η αυστριακή εφημερίδα Der Standard τον υπουργό Εσωτερικών Πέσορν, ο οποίος δεν προέρχεται από κανένα κόμμα. «Στη δημοκρατία μας, η αστυνομία είναι εγγυήτρια του κράτους δικαίου. Αποστολή της είναι η διαφύλαξη της νομιμότητας και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», απάντησε. Ο Αυστριακός υπουργός προσέθεσε ότι η μετακόμιση της αστυνομίας στο «κίτρινο σπίτι» έχει δημοσιονομική λογική, διότι το κτίριο ανήκει στο δημόσιο, σε αντίθεση με τα τωρινά γραφεία της αστυνομίας, που είναι μισθωμένα. Οσο για το πώς ένα παλαιό κτίσμα του 17ου αιώνα θα μετατραπεί σε αστυνομικό κτίριο, την απάντηση θα δώσει ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ και την Καθημερινή