Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑυστρία: Ερχεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους ενήλικες

Αυστρία: Ερχεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους ενήλικες

|

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους τους ενήλικες από τον Φεβρουάριο αποφάσισε η Αυστριακή Κυβέρνηση – Ποιος είναι ο λόγος 

Η Αυστρία θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για τους ενήλικες τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε σήμερα ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για «ένα ευαίσθητο θέμα».

Ο Νεχάμερ, ένας συντηρητικός πολιτικός ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο, είπε ότι όσοι δεν θα συμμορφώνονται με το μέτρο θα αντιμετωπίζουν αυστηρό πρόστιμο.

«Θα αποφασίσουμε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όπως είναι προγραμματισμένο. Θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Φεβρουαρίου», είπε ο καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου.

Από τότε που ανακοινώθηκαν τα σχέδια για υποχρεωτικό εμβολιασμό, τον περασμένο χρόνο, η Αυστρία έχει εμπλακεί σε έναν έντονο διάλογο για το θέμα τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στην κοινωνία.

Μέχρι σήμερα το 71,5% όσων μπορούν να εμβολιαστούν στη χώρα το έχει πράξει, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με πολλούς γείτονες της Αυστρίας στην ΕΕ.

Ο Νεχάμερ αναγνώρισε ότι η απόφαση αυτή καλύπτει ένα «απολύτως ευαίσθητο ζήτημα», αλλά όπως είπε έχει προηγηθεί προσεκτική εξέταση του θέματος.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, έπειτα από μια «αρχική περίοδο» εφαρμογής του μέτρου, στα μέσα Μαρτίου θα αρχίσουν να αυστηροποιούνται τα μέτρα εις βάρος εκείνων που θα εξακολουθήσουν να αντιστέκονται στον εμβολιασμό, περιλαμβανομένης της επιβολής προστίμων που θα κυμαίνονται από 600 ως 3.600 ευρώ.

Στη δεύτερη φάση της εφαρμογής όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα δέχονται υπενθύμιση και στην τρίτη φάση θα καλούνται να παραστούν στο ραντεβού εμβολιασμού τους και αν δεν το πράξουν θα τους επιβάλλεται το πρόστιμο.

«Στην καλύτερη περίπτωση δεν θα χρειαστούμε αυτή την τρίτη φάση», είπε ο καγκελάριος.

Χθες περίπου 27.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βιέννη εναντίον των μέτρων, τα οποία χαρακτηρίζουν επίθεση στις ατομικές ελευθερίες.

Παράλληλα, η αυστριακή κυβέρνηση πρότεινε το κατώτερο όριο ηλικίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού να είναι τα 18 έτη.

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση είχε πει ότι σχεδίαζε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να ισχύει από 14 ετών και άνω.

«Δεν πρόκειται για μια μάχη ανάμεσα στους εμβολιασμένους και στους ανεμβολίαστους», είπε ο Νεχάμερ, ο οποίος μόλις εξήλθε από καραντίνα έχοντας μολυνθεί με κορωνοϊό.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, χρειάζεται να προχωρήσει με αυτό το σχέδιο επειδή πολλοί παραμένουν ανεμβολίαστοι ώστε να μπορούν να συναναστρέφονται ελεύθερα όλοι και τόνισε την αναγκαιότητα να αποφευχθούν νέα λοκντάουν.

Πολλοί Αυστριακοί είναι επιφυλακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό, μια άποψη η οποία υποστηρίζεται από το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, την τρίτη δύναμη στη βουλή.

Το κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα επί του σχεδίου.

Οι επικριτές του εμβολιασμού υποστηρίζουν ότι πέραν του ζητήματος των ατομικών ελευθεριών, τα υπάρχοντα εμβόλια δεν εμποδίζουν την μετάδοση του ιού ή την επαναμόλυνση και ότι η επικρατούσα παραλλαγή Όμικρον φαίνεται ότι είναι ηπιότερη και προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με τις προηγούμενες.

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα στο τέλος του περασμένου χρόνου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα τέταρτο εθνικό λοκντάουν και προανήγγειλε τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Εξαιρούνται όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους και οι έγκυες.

Οι αυστριακές υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν 14.00 θανάτους από επιπλοκές της νόσου από τις αρχές του 2020 που ξέσπασε η πανδημία.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει ένα πλήρες λοκντάουν σαν εκείνο από το οποίο εξήλθε τον περασμένο μήνα, το τέταρτο από την αρχή της πανδημίας.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"