Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑυστρία: Αιματοκύλισμα στην Βιέννη με τουλάχιστον τρεις νεκρούς

Αυστρία: Αιματοκύλισμα στην Βιέννη με τουλάχιστον τρεις νεκρούς

|

Τρομοκράτες αιματοκύλισαν τη Βιέννη – Επίθεση σε συναγωγή, τουλάχιστον 7 οι νεκροί – Πυροβολισμοί στο κέντρο της πόλης – Αυτοκτόνησε με εκρηκτικά ο δράστης – Αναφορές για ομήρους σε εστιατόριο

Χάθηκε η .. μπάλα. Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η Βιέννη μετά την τρομοκρατική επίθεση – αργά το βράδυ της Δευτέρας – σε έξι σημεία γύρω από μία συναγωγή στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση από τις αρχές και το υπουργείο Εσωτερικών, από την επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι, σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο πολίτες, καθώς και ένας εκ των δραστών. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νιχάμερ, έκανε λόγο για «πολλούς νεκρούς» χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, καθώς ήταν σε εξέλιξη έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, η επιχείρηση της αστυνομίας.

Παράλληλα, έχει γίνει γνωστό πως 15 άτομα έχουν τραυματιστεί, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός. Δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη ωστόσο, η κατάσταση της υγείας τους. «Αυτή είναι η πιο δύσκολη ημέρα που έχει βιώσει η Αυστρία εδώ και πολλά χρόνια», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, προτρέποντας εκ νέου τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Αυστρίας να μείνουν στα σπίτια τους ή σε άλλους ασφαλείς χώρους και να αποφεύγουν να πάνε στο κέντρο ωσότου οι αρχές να σημάνουν λήξη συναγερμού. Σύμφωνα με τον υπουργό, «τουλάχιστον ένας ύποπτος διαφεύγει» και έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψή του.

Ο γενικός διευθυντής δημόσιας ασφαλείας της Αυστρία Φραντς Ρουφ ανακοίνωσε στην ίδια συνέντευξη ότι «ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα» και ότι έχουν στηθεί οδοφράγματα στη Βιέννη από τις δυνάμεις ασφαλείας. Σε συναγερμό είναι και η Τσεχία καθώς έχει ενισχύσει με προσωπικό τα σύνορα με την Αυστρία, ώστε να εντοπιστούν οι δράστες σε περίπτωση που προσπαθήσουν να ξεφύγουν. Σύμφωνα με τις αρχές, οι τρομοκράτες είναι «επικίνδυνοι και βαριά οπλισμένοι» και γι’ αυτό συνέστησαν στους πολίτες να μην βγουν από τα σπίτια τους.

Πριν κάνει δηλώσεις ο υπουργός Εσωτερικών, η αυστριακή δημόσια τηλεόραση ÖRF μετέδωσε ότι πολίτες που είχαν παγιδευτεί σε μπαρ κι εστιατόρια άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Σε κάποιους συστήθηκε να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο του κέντρου.

321adb90-b59d-455d-8b23-825641253322.jpg

Δύο νεκροί πολίτες, νεκρός κι ένας δράστης

Οπως ανακοινώθηκε, εκτός του ενός δράστη που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, δύο πολίτες τουλάχιστον απεβίωσαν. Ο μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση ενός άνδρα, ο δήμαρχος της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιχ επιβεβαίωσε τον θάνατο μιας γυναίκας που υπέκυψε στα τραύματά της. Σύμφωνα με τις αρχές, ο νεκρός δράστης είχε πάνω του μία ζώνη με εκρηκτικά.

Οι δράστες γύρω στις 9 το βράδυ, άνοιξαν πυρ σε περιοχή στο κέντρο της πόλης, γύρω από μία συναγωγή, πυροβολώντας περαστικούς και θαμώνες σε μπαρ και εστιατόρια. Επικράτησε πανικός, με κόσμο να τρέχει να γλιτώσει και άλλους να κρύβονται μέσα σε καταστήματα. Ένας πολίτης, σαστισμένος δεν έτρεξε να γλιτώσει. Αντ’ αυτού σταμάτησε σε ένα στενό, ελπίζοντας πως ο τρομοκράτης θα τον προσπεράσει. Αντίθετα, αυτός σταμάτησε και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ, συνεχίζοντας να κυνηγά αθώα θύματα στην περιοχή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι πυροβολισμοί στην περιοχή κράτησαν περίπου μία ώρα, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα και η εθνικότητα των δύο θυμάτων και των τραυματιών. Η επίθεση έγινε κοντά σε εβραϊκή συναγωγή, αλλά και μία ελληνική εκκλησία, σύμφωνα με Ελληνα κάτοικο της Βιέννης που περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, στο Grtimes.gr. “Μέχρι αυτή τη στιγμή, στις 23:00 τοπική ώρα (00:00 ώρα Ελλάδας) δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, καμία πληροφορία ούτε για την ταυτότητα, ούτε και για τον αριθμό των θυμάτων”, σύμφωνα με την πρεσβεία της Ελλάδας στη Βιέννη, στο κέντρο της οποίας διαπράχθηκε νωρίτερα επίθεση, με αρκετά θύματα.

111-1.jpg

Το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να υποστηρίζει την επίθεση

Σύμφωνα με το Sputnik που επικαλείται πληροφορίες του SITE Intelligence Group, ΜΚΟ που παρακολουθεί την διαδικτυακή δράση τζιχαντιστών από τις ΗΠΑ, το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να έχει αναλάβει την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Βιέννη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υποστηρικτής του Daesh δήλωσε πως είναι «ευτυχισμένοι», περιγράφοντας τους ενόπλους ως «λιοντάρια του Ισλάμ» και τονίζοντας πως η επίθεση στην Βιέννη είναι ένα «μέρος του λογαριασμού».

H Bild, σε δημοσίευμά της, αναφέρει πως ένας από τους κύριους υπόπτους της επίθεσης, είχε προαναγγείλει την πράξη του με βίντεο στο Instagram, κάτι που προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές.

Στο πλευρό της Αυστρίας ο πολιτικός κόσμος

Αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση, σύσωμος ο πολιτικός κόσμος του πλανήτη, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, ο Καναδάς, η Βρετανία και οι χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων οι Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, αλλά και η Ελλάδα, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους και καταδίκασαν την αποτρόπαια πράξη.Με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επικοινώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αυστριακό λαό για την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη.

Ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter εξέφρασε την συμπαράστασή του στον αυστριακό λαό αναφέροντας τα εξής: «Σοκαρισμένος από τις τρομερές επιθέσεις στη Βιέννη. Έχω μεταφέρει στον Σεμπάστιαν Κουρτς την πλήρη αλληλεγγύη μας. Οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους στη Βιέννη και τις αρχές που ασχολούνται με την κατάσταση. Οι καρδιές μας, είναι με τα θύματα και τους αγαπημένους τους. Η Ευρώπη είναι ενωμένη ενάντια στην τρομοκρατία».

Ο Αυστριακός καγκελάριος, με δήλωσή του, έκανε λόγο για «αποκρουστική τρομοκρατική επίθεση».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιωάννα Συνοδινού: “Με την καρδιά στην Αμοργό, όταν το τρέξιμο γίνεται γιορτή ψυχής” (video)

Στο Amorgos Trail Challenge 2025, δεν μετρά μόνο ο τερματισμός, αλλά κάθε βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στη φύση, στην κοινότητα, και στον εαυτό μας.

Αμοργός: Διάσταση απόψεων στην τοπική κοινωνία για την διάνοιξη δρόμου

Ο δήμος υποστήριξε ότι ο δρόμος είχε διανοιχθεί ως εργοταξιακός, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης ενός ναΐσκου

Βατικανό – Corriers Della Sera: “Η στάση του Παρολίν και ο …διχασμός έδωσαν πλεονέκτημα στον Πρέβοστ”

Πάπας Λέων ΙΔ': Πώς τον επέλεξε το Κονκλάβιο - Προηγούνταν ο Παρολίν, αλλά έκανε πίσω

ΕΠΑΛ Νάξου: Δράση με περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη Χώρα Νάξου

Το τμήμα Α3 του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" συμμετείχε σε δράση καθαρισμού στο Φλοίσβο, στο πλαίσιο του προγράμματος "Δράση και Δημιουργία για το Σχολείο και τον Τόπο μου"

Αλ. Φρατζέσκος: “Η καρδιά της Νάξου απειλείται, κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος”

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση, ο Αλέξανδρος Φρατζέσκος καλεί σε συσπείρωση ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων που αλλοιώνουν το τοπίο και την ταυτότητα του νησιού

“Το Πλαστικό μου κι Εγώ”: Το περιβαλλοντικό ταξίδι συνεχίζεται, πρώτος σταθμός η Νάξος

Μαθητές νησιών του Αιγαίου γίνονται πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για λιγότερο πλαστικό – Εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και πράξη από το Cyclades Preservation Fund, την OPUS και με τη στήριξη της ΔΕΗ

Γαλάζιες Σημαίες 2025: Ανακοινώνονται την επόμενη Πέμπτη (15/05)

Ανακοινώνονται οι “Γαλάζιες Σημαίες” στην Ελλάδα για το 2025

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Έως τις 23 Μαΐου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων 2025–2026

Eνίσχυση για οινάμπελα με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση και τη βιώσιμη ανάπτυξη των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων – Αναλυτικά οι όροι και τα κριτήρια προτεραιότητας

Κύθνος: Εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του 50χρονος ψαράς που αγνοείτο στο Λαύριο

Ανοιχτά της Κύθνου εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του 50χρονος ψαράς που αγνοείτο στο Λαύριο

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Εκτακτο – “Blue Star 1”: Εκκένωση πλοίου λόγω προειδοποίησης για βόμβα (!!!)

Blue Star 1: Εκκενώνεται το πλοίο λόγω συναγερμού για βόμβα

Γιάννης Βρούτσης: “Η παραμελημένη Νάξος μπαίνει στον αθλητικό χάρτη της χώρας” (video)

Το έργο χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας για την αθλητική κοινότητα της Νάξου, καθώς αναμένεται να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών αθλητικών σωματείων