Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑυστρία: Αιματοκύλισμα στην Βιέννη με τουλάχιστον τρεις νεκρούς

Αυστρία: Αιματοκύλισμα στην Βιέννη με τουλάχιστον τρεις νεκρούς

|

Τρομοκράτες αιματοκύλισαν τη Βιέννη – Επίθεση σε συναγωγή, τουλάχιστον 7 οι νεκροί – Πυροβολισμοί στο κέντρο της πόλης – Αυτοκτόνησε με εκρηκτικά ο δράστης – Αναφορές για ομήρους σε εστιατόριο

Χάθηκε η .. μπάλα. Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η Βιέννη μετά την τρομοκρατική επίθεση – αργά το βράδυ της Δευτέρας – σε έξι σημεία γύρω από μία συναγωγή στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση από τις αρχές και το υπουργείο Εσωτερικών, από την επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι, σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο πολίτες, καθώς και ένας εκ των δραστών. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νιχάμερ, έκανε λόγο για «πολλούς νεκρούς» χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, καθώς ήταν σε εξέλιξη έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, η επιχείρηση της αστυνομίας.

Παράλληλα, έχει γίνει γνωστό πως 15 άτομα έχουν τραυματιστεί, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός. Δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη ωστόσο, η κατάσταση της υγείας τους. «Αυτή είναι η πιο δύσκολη ημέρα που έχει βιώσει η Αυστρία εδώ και πολλά χρόνια», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, προτρέποντας εκ νέου τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Αυστρίας να μείνουν στα σπίτια τους ή σε άλλους ασφαλείς χώρους και να αποφεύγουν να πάνε στο κέντρο ωσότου οι αρχές να σημάνουν λήξη συναγερμού. Σύμφωνα με τον υπουργό, «τουλάχιστον ένας ύποπτος διαφεύγει» και έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψή του.

Ο γενικός διευθυντής δημόσιας ασφαλείας της Αυστρία Φραντς Ρουφ ανακοίνωσε στην ίδια συνέντευξη ότι «ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα» και ότι έχουν στηθεί οδοφράγματα στη Βιέννη από τις δυνάμεις ασφαλείας. Σε συναγερμό είναι και η Τσεχία καθώς έχει ενισχύσει με προσωπικό τα σύνορα με την Αυστρία, ώστε να εντοπιστούν οι δράστες σε περίπτωση που προσπαθήσουν να ξεφύγουν. Σύμφωνα με τις αρχές, οι τρομοκράτες είναι «επικίνδυνοι και βαριά οπλισμένοι» και γι’ αυτό συνέστησαν στους πολίτες να μην βγουν από τα σπίτια τους.

Πριν κάνει δηλώσεις ο υπουργός Εσωτερικών, η αυστριακή δημόσια τηλεόραση ÖRF μετέδωσε ότι πολίτες που είχαν παγιδευτεί σε μπαρ κι εστιατόρια άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Σε κάποιους συστήθηκε να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο του κέντρου.

321adb90-b59d-455d-8b23-825641253322.jpg

Δύο νεκροί πολίτες, νεκρός κι ένας δράστης

Οπως ανακοινώθηκε, εκτός του ενός δράστη που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, δύο πολίτες τουλάχιστον απεβίωσαν. Ο μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση ενός άνδρα, ο δήμαρχος της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιχ επιβεβαίωσε τον θάνατο μιας γυναίκας που υπέκυψε στα τραύματά της. Σύμφωνα με τις αρχές, ο νεκρός δράστης είχε πάνω του μία ζώνη με εκρηκτικά.

Οι δράστες γύρω στις 9 το βράδυ, άνοιξαν πυρ σε περιοχή στο κέντρο της πόλης, γύρω από μία συναγωγή, πυροβολώντας περαστικούς και θαμώνες σε μπαρ και εστιατόρια. Επικράτησε πανικός, με κόσμο να τρέχει να γλιτώσει και άλλους να κρύβονται μέσα σε καταστήματα. Ένας πολίτης, σαστισμένος δεν έτρεξε να γλιτώσει. Αντ’ αυτού σταμάτησε σε ένα στενό, ελπίζοντας πως ο τρομοκράτης θα τον προσπεράσει. Αντίθετα, αυτός σταμάτησε και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ, συνεχίζοντας να κυνηγά αθώα θύματα στην περιοχή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι πυροβολισμοί στην περιοχή κράτησαν περίπου μία ώρα, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα και η εθνικότητα των δύο θυμάτων και των τραυματιών. Η επίθεση έγινε κοντά σε εβραϊκή συναγωγή, αλλά και μία ελληνική εκκλησία, σύμφωνα με Ελληνα κάτοικο της Βιέννης που περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, στο Grtimes.gr. “Μέχρι αυτή τη στιγμή, στις 23:00 τοπική ώρα (00:00 ώρα Ελλάδας) δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, καμία πληροφορία ούτε για την ταυτότητα, ούτε και για τον αριθμό των θυμάτων”, σύμφωνα με την πρεσβεία της Ελλάδας στη Βιέννη, στο κέντρο της οποίας διαπράχθηκε νωρίτερα επίθεση, με αρκετά θύματα.

111-1.jpg

Το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να υποστηρίζει την επίθεση

Σύμφωνα με το Sputnik που επικαλείται πληροφορίες του SITE Intelligence Group, ΜΚΟ που παρακολουθεί την διαδικτυακή δράση τζιχαντιστών από τις ΗΠΑ, το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να έχει αναλάβει την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Βιέννη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υποστηρικτής του Daesh δήλωσε πως είναι «ευτυχισμένοι», περιγράφοντας τους ενόπλους ως «λιοντάρια του Ισλάμ» και τονίζοντας πως η επίθεση στην Βιέννη είναι ένα «μέρος του λογαριασμού».

H Bild, σε δημοσίευμά της, αναφέρει πως ένας από τους κύριους υπόπτους της επίθεσης, είχε προαναγγείλει την πράξη του με βίντεο στο Instagram, κάτι που προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές.

Στο πλευρό της Αυστρίας ο πολιτικός κόσμος

Αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση, σύσωμος ο πολιτικός κόσμος του πλανήτη, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, ο Καναδάς, η Βρετανία και οι χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων οι Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, αλλά και η Ελλάδα, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους και καταδίκασαν την αποτρόπαια πράξη.Με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επικοινώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αυστριακό λαό για την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη.

Ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter εξέφρασε την συμπαράστασή του στον αυστριακό λαό αναφέροντας τα εξής: «Σοκαρισμένος από τις τρομερές επιθέσεις στη Βιέννη. Έχω μεταφέρει στον Σεμπάστιαν Κουρτς την πλήρη αλληλεγγύη μας. Οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους στη Βιέννη και τις αρχές που ασχολούνται με την κατάσταση. Οι καρδιές μας, είναι με τα θύματα και τους αγαπημένους τους. Η Ευρώπη είναι ενωμένη ενάντια στην τρομοκρατία».

Ο Αυστριακός καγκελάριος, με δήλωσή του, έκανε λόγο για «αποκρουστική τρομοκρατική επίθεση».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Τέχνη που ενώνει τα νησιά: Έρχεται η 3η Χορευτική Σύμπραξη Κυκλάδων στη Νάξο;

Μαθητές από 7 νησιά της Περιφέρειας ανεβαίνουν στη σκηνή με ψυχή, ταλέντο και φαντασία — Μια γιορτή πολιτισμού με επίκεντρο τον χορό και τη συνεργασία

Από την ταράτσα του Πύργου Μπαζαίου: Μια κραυγή για τη γη της Νάξου

Ένα βλέμμα στον πλούτο και την παρακμή της ναξιώτικης γης μέσα από τα μάτια ενός επισκέπτη – Μήνυμα αφύπνισης και ευθύνης

Κυκλάδες: Ισχυροί άνεμοι στο επίκεντρο και πάλι η Τήνος, τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα (πίνακας)

Ριπές που άγγιξαν τα 95 km/h την Κυριακή – Πού θα παραμείνουν τα 8 μποφόρ και τι προβλέπει η ΕΜΥ για τις Κυκλάδες τη Δευτέρα 23 Ιουνίου

Χίος σε πύρινο κλοιό: Τρία ανεξέλεγκτα μέτωπα – Εκκενώσεις, διακοπές ρεύματος και ενισχύσεις από όλη τη χώρα

Μεγάλη φωτιά στη Χίο: Εκκενώνονται διαδοχικά περιοχές – Εκατοντάδες πυροσβέστες στη μάχη – Έρευνες για εμπρησμό από τη ΔΑΕΕ

ΚΚΕ Νάξος: Συλλαλητήριο (22/06) ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Διαμαρτυρία στην Πλατεία Μανδηλαρά απόψε στις 7:00 μ.μ., με αίτημα την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τις πολεμικές εξελίξεις στο Ιράν

Μια βραδιά ιστορικής μνήμης και διαλόγου στην Απείρανθο με τον συγγραφέα Δημήτρη Βεριώνη

Παρουσιάστηκε το βιβλίο "Θάνατοι στη Χούντα" παρουσία του συγγραφέα και πλήθους κόσμου στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού

Νάξος – Χαλκί: Ο “Αντίλαλος” δίνει φωνή στις γυναίκες του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη

Το φωνητικό σύνολο «Αντίλαλος» παρουσιάζει απόψε μια μουσική παράσταση-φόρο τιμής στους δύο μεγάλους Έλληνες δημιουργούς και στις γυναίκες-ηρωίδες των τραγουδιών τους

Αμοργός: Το “μαργαριτάρι του Αιγαίου” που κλέβει την καρδιά των Γάλλων

Αυθεντική, ήρεμη και μακριά από την πολυκοσμία, η Αμοργός αναδεικνύεται σε διαμάντι του ελληνικού καλοκαιριού μέσα από τα μάτια των γαλλικών ΜΜΕ

Στον αυτόματο πιλότο το ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες, έκκληση για μόνιμες λύσεις πριν να είναι αργά

Καλοκαίρι με εκατομμύρια επισκέπτες και 2-3 διασώστες ανά νησί – Οι Κυκλάδες σε κρίσιμο σταυροδρόμι για την υγεία και την ασφάλεια κατοίκων και τουριστών.

Τα Κουφονήσια υποδέχονται το 31ο Cyclades Regatta, γιορτή ιστιοπλοΐας στην καρδιά του Αιγαίου

Με φόντο τα τιρκουάζ νερά και τη φιλοξενία των κατοίκων, τα Κουφονήσια γίνονται σταθμός για τη μεγαλύτερη ιστιοπλοϊκή διοργάνωση της χώρας, φιλοξενώντας πληρώματα, σκάφη και πολιτισμό από 23 έως 26 Ιουνίου 2025.

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.