Πέμπτη, 31 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑυστραλία: Τρία δισεκατομμύρια ζώα κάηκαν ή εκτοπίστηκαν από τις φωτιές

Αυστραλία: Τρία δισεκατομμύρια ζώα κάηκαν ή εκτοπίστηκαν από τις φωτιές

|

Οι φωτιές  κατέκαψαν περισσότερα από 115.000 τχλμ δασικής έκτασης σε όλη την Αυστραλία στο τέλος του 2019 και στις αρχές του 2020 (έκταση που αναλογεί περίπου στην μισή έκταση του Ηνωμένου Βασιλείου) και στοίχισαν τη ζωή σε 34 ανθρώπους, ενώ κατέστρεψαν και 3.000 σπίτια (!!!)

Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια ζώα σκοτώθηκαν ή εκτοπίστηκαν από τις άνευ προηγουμένου δασικές πυρκαγιές που έπληξαν το 2019-2020 την Αυστραλία και συνιστούν «μια από τις χειρότερες καταστροφές για την άγρια ζωή στη σύγχρονη ιστορία», σύμφωνα με μια έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Η έκθεση που συνέταξαν επιστήμονες από πολλά πανεπιστήμια της Αυστραλίας αναφέρει ότι στις απώλειες για την άγρια ζωή περιλαμβάνονται 143 εκατομμύρια θηλαστικά, 2,46 δισεκατομμύρια ερπετά, 180 εκατομμύρια πουλιά και 51 εκατομμύρια βάτραχοι.

Η έρευνα δεν αναφέρει πόσα ζώα πέθαναν εξαιτίας των πυρκαγιών, όμως οι πιθανότητες επιβίωσης για όσα ζώα σώθηκαν από τις φλόγες «πιθανόν να μην είναι μεγάλες» λόγω της έλλειψης τροφής και χώρων όπου θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο και προστασία από τα αρπακτικά, δήλωσε ο Κρις Ντίκμαν, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης.

Οι φωτιές κατέκαψαν περισσότερα από 115.000 τχλμ δασικής έκτασης σε όλη την Αυστραλία στο τέλος του 2019 και στις αρχές του 2020 (έκταση που αναλογεί περίπου στην μισή έκταση του Ηνωμένου Βασιλείου) και στοίχισαν τη ζωή σε 34 ανθρώπους, ενώ κατέστρεψαν και 3.000 σπίτια. Όταν μαίνονταν ακόμη οι πυρκαγιές το WWF είχε εκτιμήσει ότι ο αριθμός των ζώων που είχαν πληγεί ήταν 1,25 δισεκατομμύριο.

Ο κύριος λόγος που ο αριθμός των πληγέντων ζώων αυξήθηκε είναι ότι οι ερευνητές έχουν αξιολογήσει την συνολική πληγείσα περιοχή αντί να επικεντρωθούν στις περισσότερο πληγείσες πολιτείες, όπως εξήγησαν οι ίδιοι.

Η επικεφαλής της έκθεσης Λίλι Βαν Ίντεν του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ δήλωσε ότι αυτή είναι η πρώτη ανάλυση σε ολόκληρη την ήπειρο για τα ζώα που επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές και ότι «άλλες χώρες θα μπορούν να βασιστούν σε αυτή την έρευνα για να βελτιώσουν τις επιπτώσεις των πυρκαγιών οπουδήποτε».

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδος δασικών πυρκαγιών στην σύγχρονη ιστορία της Αυστραλίας και έπληξε περισσότερο από ποτέ δασικές εκτάσεις με τους επιστήμονες να το αποδίδουν αυτό στην κλιματική αλλαγή.

Τα ευρήματα της έρευνας εξακολουθούν να υποβάλλονται σε επεξεργασία και η τελική έκθεση αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Αυγούστου, αλλά οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών ή εκτοπισμένων ζώων (τα τρία δισ.) είναι απίθανο να αλλάξει.

«Οι ενδιάμεσες διαπιστώσεις είναι σοκαριστικές», λέει ο Ντέρμοτ Ο’Γκόρμαν, ο διευθύνων σύμβουλος του αυστραλιανού παραρτήματος του WWF.

«Είναι δύσκολο να σκεφτεί κάποιος ένα άλλο γεγονός σε άλλο σημείο του κόσμου στη σύγχρονη ιστορία που να έχει σκοτώσει ή εκτοπίσει τόσα ζώα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η υπερθέρμανση του πλανήτη επιμηκύνει τα καλοκαίρια στην Αυστραλία και τα καθιστά όλο και πιο επικίνδυνα με μικρότερους σε διάρκεια χειμώνες που καθιστούν δυσκολότερο το έργο προληπτικής προστασίας των δασικών εκτάσεων.

Η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα συντάχθηκε από επιστήμονες των πανεπιστημίων του Σίδνεϊ, της Νέας Νότιας Ουαλίας, του Νιούκασλ, του Τσαρλς Σταρτ και της μκο BirdLife Australia.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑΙ – Λεονταρίτης: Έργο 1 εκατομμυρίου ευρώ για την αναβάθμιση του επαρχιακού οδικού δικτύου Πάρου

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υλοποιεί τη γ’ φάση ασφαλτοστρώσεων στην Πάρο – Άμεση εκκίνηση μετά τη δημοπράτηση του έργου

Η Σαντορίνη των ηφαιστείων τιμά τη δική της φωνή της επιστήμης. Τιμά τη Βοθωνιάτισσα Εύη Νομικού!

Η Σαντορίνη τιμά την καθηγήτρια Εύη Νομικού για την προσφορά της στην επιστήμη και τον τόπο που δεν ξέχασε ποτέ

Η Νάξος «απογειώνεται»: Ανάμεσα στους Top 5 παγκόσμιους προορισμούς για Αμερικανούς ταξιδιώτες

Με αύξηση +327% στις αναζητήσεις από τις ΗΠΑ, η Νάξος καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο στον διεθνή τουριστικό χάρτη, δίπλα στην Κρήτη και κορυφαίους ισπανικούς προορισμούς.

Γκιντίκι live στη Μονή Νάξου, ένα πανηγύρι γεμάτο ρυθμό και ελευθερία! (αφίσα)

Το αγαπημένο σχήμα της σύγχρονης παραδοσιακής σκηνής «Γκιντίκι» έρχεται την Πέμπτη 7 Αυγούστου στο Δημοτικό Σχολείο Μονής, για μια αξέχαστη βραδιά μουσικού αυτοσχεδιασμού και αυθεντικής γιορτής.

Αντ. Σέργης: “Πορτάρα χωρίς φύλαξη, Κούροι υπό μετακίνηση, ποιος φυλάει την πολιτιστική κληρονομιά της Νάξου;”

Όταν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σιωπά μπροστά στη βεβήλωση της Πορτάρας και επιμένει στη μεταφορά των Κούρων από τον φυσικό τους τόπο, γεννώνται κρίσιμα ερωτήματα για τον ρόλο και τις προτεραιότητές της.

Μάρκος Καφούρος για την Πορτάρα Νάξου: “Ανεπίτρεπτες εικόνες βεβήλωσης, απαιτείται άμεση προστασία”

Ο βουλευτής Κυκλάδων ζητά από την Υπουργό Πολιτισμού την άμεση ενίσχυση της φύλαξης στον αρχαιολογικό χώρο, μετά από καταγγελίες πολιτών και δημοσιεύματα για βανδαλισμούς και ανευθυνότητα επισκεπτών.

Ελ. Ψυχογιού: ” Λευτεριά στην Παλαιστίνη και Λευτεριά στην Αμοργό γιατί χουντιάσαμε!”

Σε μια εκτενή και άκρως αιχμηρή τοποθέτηση, η δημοτική σύμβουλος Αμοργού Ελευθερία Ψυχογιού τοποθετείται δημόσια σχετικά με τα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν στο πανηγύρι της Ψημένης Ρακής στο νησί

Νάξος (Δαμαριώνας): ΗΧΟ-ΤΟΠΙΑ 2025 στη βρύση Αδησαρού, ένα μουσικό και ιστορικό ταξίδι

Μια βραδιά γεμάτη πολιτισμό, ξενάγηση και jazz ήχους σε έναν μοναδικό τόπο της Νάξου

Ακυβερνησία σκάφους με επτά αλλοδαπούς στο στενό Πάρου – Αντίπαρου

Άμεση παρέμβαση των αρχών – Προσάραξε με ασφάλεια το σκάφος στο λιμάνι Αντίπαρου χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση

Εγκαινιάζεται η έκθεσης ζωγραφικής «Ταξιδεύοντας…» στο Κάστρο Νάξου

Η ART ARK Gallery φιλοξενεί τα έργα των Μάρθας Κορίτσογλου και Κάλλιας Παπαθεοδώρου από 1 έως 15 Αυγούστου

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν