Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑυστραλία: Οι πύλες της κόλασης άνοιξαν, έως τη Νέα Ζηλανδία οι καπνοί...

Αυστραλία: Οι πύλες της κόλασης άνοιξαν, έως τη Νέα Ζηλανδία οι καπνοί από τις φωτιές

|

Στις παραλίες έχουν καταφύγει πολλοί κάτοικοι της ανατολικής Αυστραλίας, καθώς είναι το μόνο «ασφαλές» καταφύγιο από τις καταστροφικές πυρκαγιές που θυμίζουν κόλαση επί της Γης – Πολίτες της πόλης Κομπάργκο της Νέας Νότιας Ουαλλίας, που θρηνεί δύο νεκρούς, επιτέθηκαν στον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, ο οποίος την επισκέφθηκε, φωνάζοντάς του ότι άφησε τη χώρα στο έλεος της φωτιάς 

 

Σκηνές κόλασης βίωσαν χιλιάδες Αυστραλοί, που παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους, ακόμα και επί δέκα ώρες, χθες, κατά την προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα στη νοτιοανατολική ακτή της χώρας. Η μαζική εκκένωση των κοινοτήτων στις πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλλίας και της Βικτόρια αποτελούν, πιθανώς, τη μεγαλύτερη κινητοποίηση έκτακτης ανάγκης στα αυστραλιανά χρονικά. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον, κάλεσε χθες τους συμπατριώτες του να παραμείνουν ψύχραιμοι, ενώ αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες των κυβερνητικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας ότι οι πυρκαγιές είναι μια φυσική καταστροφή την οποία κανείς δεν θα μπορούσε να ελέγξει.

Απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του, που αγωνίζονται να εγκαταλείψουν τις πυρόπληκτες περιοχές, ο Αυστραλός πρωθυπουργός τόνισε: «Γνωρίζω ότι έχετε παιδιά στα αυτοκίνητα και υπάρχει μεγάλο στρες, ότι έχετε καθηλωθεί στο κυκλοφοριακό κομφούζιο. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε όλους τους εθελοντές που βρίσκονται εκεί για να αποκαταστήσουν όσο μπορούν την τάξη είναι να είστε υπομονετικοί».

Ωστόσο, φαίνεται ότι τα όρια της υπομονής χιλιάδων Αυστραλών πολιτών έχουν πλέον εξαντληθεί. Οι κάτοικοι της πόλης Κομπάργκο, στη Νέα Νότια Ουαλλία, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και έγιναν στάχτη πολλά σπίτια, δεν άφησαν τον Μόρισον να μιλήσει, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του εκεί, καταγγέλλοντας την κυβερνητική ανταπόκριση στην κρίση, ενώ του φώναξαν πως έπρεπε να ντρέπεται που εγκατέλειψε τη χώρα στο έλεος των πυρκαγιών. Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλλίας κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κάτι που θα ισχύσει για ολόκληρη την εβδομάδα, ώστε τα συνεργεία να μπορούν να διατάζουν εκκενώσεις και να κλείνουν τμήματα του οδικού δικτύου.


Σε επί γης κόλαση έχoυν μετατραπεί ολόκληρες πολιτείες της Αυστραλίας, με δεκάδες δασικές πυρκαγιές να μαίνονται ανεξέλεγκτες, απειλώντας ζωές και περιουσίες.

Η πυροσβεστική υπηρεσία εκτιμά πως το πύρινο μέτωπο θα φτάσει το Σάββατο στο Μπάτλοου, 1.300 κατοίκων, και η πόλη δεν θα έχει κανέναν τρόπο να αμυνθεί απέναντι στις σαρωτικές φλόγες. «Δεν είναι ασφαλές. Μην μένετε στην περιοχή», ήταν η λιτή ανακοίνωση της πυροσβεστικής. Από την έναρξη των θερινών πυρκαγιών στην Αυστραλία, 18 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και έχουν καταστραφεί περισσότερα από 1.365 σπίτια με άλλα 500 να έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.

Έξι περιοχές στη Βικτώρια έχουν κηρυχθεί κατεστραμμένες και, αν επαληθευτούν οι μετεωρολογικές προγνώσεις για το Σάββατο, οι φλόγες θα ενταθούν και η καταστροφή θα εξαπλωθεί σε ακόμα μεγαλύτερη ακτίνα. Οι αρχές προσπαθούν να προλάβουν το «διάλειμμα» των ακραίων καιρικών συνθηκών για να εκκενώσουν περιοχές που απειλούνται πριν η κατάσταση επιδεινωθεί εκ νέου το Σαββατοκύριακο. 

Η κατάσταση είναι εφιαλτική, καθώς 127 διαφορετικά μέτωπα πυρκαγιά μαίνονται στην Νέα Νότια Ουαλία – 67 από αυτά εντελώς ανεξέλεγκτα. Περίπου 2.100 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες και στη Βικτώρια οι αγνοούμενοι αυξήθηκαν σε μία ημέρα από 17 στους 28. 

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουν χαθεί 18 ανθρώπινες ζωές εξαιτίας των πυρκαγιών στην Αυστραλία, ενώ οι Αρχές της Βικτόρια εκφράζουν ανησυχία για την τύχη ακόμη 17 ατόμων που αγνοούνται στην πολιτεία. Επίσης, σε αρκετές πόλεις που είναι αποκλεισμένες από τις φλόγες, άρχισαν να εμφανίζονται σημαντικές ελλείψεις σε προμήθειες. Στην πόλη Μαλακούτα της Βικτόρια, περίπου 4.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρά το φάσμα της πείνας και της λειψυδρίας, περιμένοντας να απομακρυνθούν με πλωτά μέσα. Να προσθέσουμε επίσης και 480 εκατομμύρια νεκρά ζώα και 11 εκατομμύρια εκτάρια καμμένης γης σε έναν απολογισμό που σοκάρει 

Ο καπνός από τις πυρκαγιές έχει ήδη φθάσει μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, δηλαδή σε απόσταση 2.000 χλμ., προκαλώντας θολούρα στην ατμόσφαιρα και έντονη οσμή καμένου. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο ουρανός πάνω από το Νότιο Νησί έλαβε ένα βαθύ κίτρινο χρώμα, ενώ ακόμα και στο Βόρειο Νησί ο ουρανός δείχνει απόκοσμος.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ: Μένει «στο σπίτι» ο Κώστας Μανωλάς!

Ο διεθνής αμυντικός ανανέωσε με τον Πανναξιακό για τη σεζόν 2025-26 – έμπνευση για τη νέα γενιά της Νάξου

Ελλάδα: Πρώτο κουδούνι για 1,3 εκατ. μαθητές, τα νέα μαθήματα

Πρεμιέρα και για τα 12 Ωνάσεια Σχολεία - Εισάγεται πιλοτικό μάθημα κατά των fake news - Συνεχίζει το ψηφιακό φροντιστήριο - Μπαίνουν 10.000 απινιδωτές - Πόσα σχολεία καταργούνται

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Ο τρύγος στον Καλόξυλο: Μνήμες, άνθρωποι και ευχές για «Καλά Κρασιά»

Ο εκπαιδευτικός Αντώνης Τζιώτης μοιράζεται μέσα από τη σελίδα του εικόνες και συναισθήματα από τον Σεπτέμβρη της γης και των ανθρώπων

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νέο απόκτημα ο Σέρβος γκαρντ Νεμάνια Μιλόσεβιτς

Η τέταρτη μεταγραφή ενισχύει την περιφέρεια ενόψει της National League 2

Το πρώτο κουδούνι στην Κωμιακή Νάξου χτυπά με μία .. ντουζίνα μαθητές

Ανάρτηση-κατάθεση ψυχής από τον Γιώργο Κρητικό, κάτοικο Κωμιακής, που θυμάται το σχολείο του πριν από 50 χρόνια

ΕΕΕΕΚ Νάξου: Ζητούνται άμεσες λύσεις για το στεγαστικό πρόβλημα

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νάξου στηρίζει την εκπαιδευτική κοινότητα και καταγγέλλει τις επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας

Αττική: Μέσα σε λίγες ώρες τρεις μικροσεισμοί σε Κηφισιά και Χαλάνδρι

Σεισμική διπλή δόνηση στα βόρεια προάστια της Αττικής – 2,5 Ρίχτερ στην Κηφισιά

Εκτάκτο – Αλλαγή απόφασης: Αύριο 11/09 κανονικά, ο αγιασμός στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα δώσουν το παρών στον προαύλιο χώρο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

«Οι Νοσηλευτές δίνουν ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» – Κάλεσμα στους πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες

Το ΓΝ-ΚΥ Νάξου συμμετέχει στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

6 Σεπτεμβρίου: Η Νάξος συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

Η Μαρία Καρυστιανού καλεί πολίτες σε συγκεντρώσεις – Συμμετοχές και στις Κυκλάδες