Μπορεί να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πρόκειται για μία από τις πιο συνταρακτικές γεωλογικές ανακαλύψεις της εποχής μας: βαθιά κάτω από τον φλοιό της Γης, σε βάθος 430 μιλίων (περίπου 700 χιλιομέτρων), υπάρχει ένας “υπόγειος ωκεανός” – όχι με τη μορφή υγρού, αλλά παγιδευμένος σε ορυκτά υπό ακραίες πιέσεις και θερμοκρασίες.
Από τη Βραζιλία στην Μποτσουάνα: η επιστημονική διαδρομή
Η αρχή έγινε το 2009, όταν ο καθηγητής Γκράχαμ Πίρσον και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα ανακάλυψαν ένα δείγμα δακτυλιοειδούς ορυκτού (ringwoodite) στη Βραζιλία. Το εντυπωσιακό στοιχείο: το ορυκτό περιείχε νερό παγιδευμένο στη δομή του.
Αρχικά, θεωρήθηκε μεμονωμένο εύρημα. Όμως, το 2022, η επιστήμονας Tingting Gu επιβεβαίωσε τη θεωρία: τεράστιες ποσότητες νερού μπορεί να βρίσκονται στη λεγόμενη μεταβατική ζώνη του μανδύα της Γης.
Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι αυτός ο υπόγειος “ωκεανός” μπορεί να περιέχει τόσο νερό όσο όλοι οι γνωστοί ωκεανοί της επιφάνειας μαζί.
Τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη;
Το νερό αυτό δεν είναι ρευστό όπως το γνωρίζουμε, αλλά κρυσταλλικά δεσμευμένο σε ορυκτά, και αποτελεί μέρος ενός βαθύτερου “υδρολογικού κύκλου” που επηρεάζει:
-
την τεκτονική δραστηριότητα (κίνηση πλακών),
-
την ηφαιστειογέννηση,
-
και ίσως ακόμη και την ισορροπία της ατμόσφαιρας.
Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα σύστημα ανακύκλωσης νερού που λειτουργεί επί εκατομμύρια χρόνια στο εσωτερικό της Γης και μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε.
Από τον Ιούλιο Βερν στην επιστημονική πραγματικότητα
Το πιο εντυπωσιακό; Η ιδέα ενός “υποθαλάσσιου κόσμου” στα έγκατα του πλανήτη δεν είναι νέα στη φαντασία. Ο Ιούλιος Βερν το είχε προβλέψει λογοτεχνικά στο «Ταξίδι στο Κέντρο της Γης».
Και τώρα, πάνω από 150 χρόνια μετά, η επιστήμη μοιάζει να δικαιώνει τη φαντασία.
Το μέλλον της εξερεύνησης είναι… εσωτερικό
Η ανακάλυψη αυτού του υπόγειου ωκεανού δεν αφορά μόνο τη Γη. Μπορεί να οδηγήσει σε νέα μοντέλα για τη δημιουργία πλανητών, τη διατήρηση της ζωής και ακόμα και την αναζήτηση νερού σε άλλους κόσμους.
Ο κόσμος κάτω από τα πόδια μας είναι πιο μυστηριώδης απ’ ό,τι φανταζόμασταν. Και η εξερεύνηση του μόλις ξεκίνησε.
📌 Πηγή: Travel + Leisure, Geological Society of America