Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑντικύθηρα: Η αστροφυσική βελτιώνει την κατανόηση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Αντικύθηρα: Η αστροφυσική βελτιώνει την κατανόηση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

|

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων στον κόσμο έχουν ρίξει νέο φως στη λειτουργία του παλαιότερου γνωστού αναλογικού υπολογιστή.

Κείμενο: Γιώργος Μαζιάς (in.gr) 

Οι αστρονόμοι στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης χρησιμοποίησαν τεχνικές στατιστικής μοντελοποίησης που αναπτύχθηκαν για να αναλύσουν τα βαρυτικά κύματα για να καθορίσουν τον πιθανό αριθμό οπών σε έναν από τους σπασμένους δακτυλίους του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Τα αποτελέσματα παρέχουν νέα στοιχεία ότι ένα από τα στοιχεία του μηχανισμού των Αντικυθήρων πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση του ελληνικού σεληνιακού έτους. Προσφέρουν επίσης μια νέα προοπτική για την αξιοσημείωτη τεχνολογική δεξιοτεχνία που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες.

Ο μηχανισμός ανακαλύφθηκε το 1901 από δύτες που εξερευνούσαν ένα βυθισμένο ναυάγιο κοντά στο νησί των Αντικυθήρων του Αιγαίου. Αν και ο μηχανισμός μεγέθους κουτιού παπουτσιού είχε σπάσει σε θραύσματα και είχε διαβρωθεί, σύντομα έγινε φανερό ότι περιείχε μια περίπλοκη σειρά γραναζιών με ασυνήθιστα περίπλοκα εργαλεία.

Δεκαετίες που ακολούθησαν έρευνες και αναλύσεις έδειξαν ότι ο μηχανισμός χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ. και λειτουργούσε ως ένα είδος χειροκίνητου μηχανικού υπολογιστή. Οι εξωτερικοί επιλογείς που συνδέονται με τα εσωτερικά γρανάζια επέτρεπαν στους χρήστες να προβλέψουν τις εκλείψεις και να υπολογίσουν τις αστρονομικές θέσεις των πλανητών σε μια δεδομένη ημερομηνία με ακρίβεια που δεν συγκρίνεται με οποιαδήποτε άλλη γνωστή σύγχρονη συσκευή.

Το 2020, νέες εικόνες ακτίνων Χ ενός από τους δακτυλίους του μηχανισμού, γνωστού ως ημερολογιακός δακτύλιος, αποκάλυψαν νέες λεπτομέρειες οπών σε τακτά χρονικά διαστήματα που βρέθηκαν κάτω από τον δακτύλιο. Ωστόσο, καθώς το δαχτυλίδι ήταν σπασμένο και ημιτελές, δεν ήταν σαφές πόσες τρύπες είχε αρχικά. Η αρχική ανάλυση από τον ερευνητή των Αντικυθήρων Chris Budiselic και τους συναδέλφους του έδειξε ότι ήταν πιθανώς κάποια χρονιά μεταξύ 347 και 367.

Οι νέες τεχνικές

Τώρα, σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Horological Journal, οι ερευνητές της Γλασκώβης περιγράφουν πώς χρησιμοποίησαν δύο τεχνικές στατιστικής ανάλυσης για να αποκαλύψουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με τον δακτύλιο του ημερολογίου. Δείχνουν ότι είναι πολύ πιο πιθανό ο δακτύλιος να είχε 354 τρύπες, που αντιστοιχούν στο σεληνιακό ημερολόγιο, παρά 365 τρύπες, που θα ακολουθούσαν το αιγυπτιακό ημερολόγιο. Η ανάλυση δείχνει επίσης ότι οι 354 τρύπες είναι εκατοντάδες φορές πιο πιθανό από ένα δαχτυλίδι 360 οπών, κάτι που προηγούμενες έρευνες είχαν προτείνει ως πιθανή μέτρηση.

Ο καθηγητής Woan χρησιμοποίησε μια τεχνική που ονομάζεται Bayesian ανάλυση, η οποία χρησιμοποιεί την πιθανότητα για να ποσοτικοποιήσει την αβεβαιότητα με βάση ελλιπή δεδομένα, για να υπολογίσει τον πιθανό αριθμό οπών στον μηχανισμό χρησιμοποιώντας τις θέσεις των σωζόμενων οπών και την τοποθέτηση των έξι σωζόμενων θραυσμάτων δακτυλίου. Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ισχυρές ενδείξεις ότι ο ημερολογιακός δακτύλιος του μηχανισμού περιείχε 354 ή 355 τρύπες.

Την ίδια στιγμή, ένας από τους συναδέλφους του καθηγητή Woan στο Ινστιτούτο Βαρυτικών Ερευνών του Πανεπιστημίου, ο Δρ Joseph Bayley, προσάρμοσε τις τεχνικές που χρησιμοποίησε η ερευνητική του ομάδα για να αναλύσει τα σήματα που συλλαμβάνονται από τους ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων LIGO, που μετρούν μικρούς κυματισμούς στο χωροχρόνο, που προκαλούνται από τεράστια αστρονομικά γεγονότα όπως η σύγκρουση μαύρων τρυπών, καθώς περνούν από τη Γη, για να εξετάσουν τον ημερολογιακό δακτύλιο.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι Woan και Bayley παρείχαν ένα πλήρες πιθανολογικό σύνολο αποτελεσμάτων, το οποίο και πάλι πρότεινε ότι ο δακτύλιος περιείχε πιθανώς 354 ή 355 τρύπες σε έναν κύκλο ακτίνας 77,1 mm, με αβεβαιότητα περίπου 1/3 mm. Αποκαλύπτει επίσης ότι οι τρύπες τοποθετήθηκαν με εξαιρετική ακρίβεια, με μέση ακτινική διακύμανση μόλις 0,028 mm μεταξύ κάθε οπής.

Ο Bayley, ένας από τους συγγραφείς της εργασίας και επιστημονικός συνεργάτης στη Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας, δήλωσε: «Προηγούμενες μελέτες είχαν υποδείξει ότι ο δακτύλιος του ημερολογίου ήταν πιθανό να ακολουθούσε το σεληνιακό ημερολόγιο, αλλά οι διπλές τεχνικές που εφαρμόσαμε σε αυτήν την εργασία αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα να συνέβαινε αυτό.

Ο καθηγητής Woan πρόσθεσε: «Είναι μια σαφής συμμετρία ότι έχουμε προσαρμόσει τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε για να μελετήσουμε το σύμπαν σήμερα για να κατανοήσουμε περισσότερα για έναν μηχανισμό που βοήθησε τους ανθρώπους να παρακολουθούν τους ουρανούς σχεδόν πριν από δύο χιλιετίες».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση (02/09) με 13 θέματα και τον .. Προφήτη Ηλία στο προσκήνιο

Στις 12:00 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κατάστημα – Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

«E-Kouros»: Παράταση έως 19 Σεπτεμβρίου για τις αιτήσεις , τι ισχύει για τα ερασιτεχνικά σωματεία

Ολιγοήμερη παράταση έδωσε το Υπουργείο Αθλητισμού για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων εγγραφής και επικαιροποίησης στο Μητρώο 2025.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Ενοποιούνται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, έρχεται το νέο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας

Μέχρι το τέλος του 2025 η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα εκδίδει ένα ενιαίο πιστοποιητικό που θα διευκολύνει πολίτες και επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους.

Μαξίμου: Υιοθέτηση ισχυρισμών Ισραηλινών τουριστών για την υπόθεση της “Αξιώτισσας”

Ο Παύλος Μαρινάκης μιλά για «ανατριχιαστικό περιστατικό» και καλεί εμμέσως τη Δικαιοσύνη να εφαρμόσει τον αντιρατσιστικό νόμο – Αμηχανία σε ερώτηση για τη συμπεριφορά των πελατών.

Ο ΑΠΑΣ Νάξου ενισχύθηκε με τον Ευγένιο Σεργιένκο, όλες οι κινήσεις στο ρόστερ

Ο 31χρονος forward με εμπειρία από Ελλάδα και εξωτερικό έρχεται στα Φανάρια για να δώσει ύψος και ποιότητα στη γραμμή των ψηλών.

Διαψεύδει τις φήμες παραίτησης ο Δήμαρχος Σύρου, Αθανασίου: “Θα ολοκληρώσουμε την πενταετία”

Με επίσημη ανακοίνωση ο Αλέξανδρος Αθανασίου βάζει τέλος στα σενάρια αποχώρησης και καλεί τους δημότες σε ενότητα για την πρόοδο του νησιού.

Τμήμα Αθλητισμού Πολιτισμού Δήμου Θήρας: «Ένα σακί τραγούδια» στην Οία

Η Οία υποδέχεται το μουσικό οδοιπορικό «Ένα σακί τραγούδια» με ήχους από κάθε γωνιά του Ελληνισμού

Γιώργος Λεονταρίτης: Μια νέα σελίδα για τη δημόσια υγεία στις Κυκλάδες

Η Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου Σύρου, χάρη στη δωρεά του Αντώνη Κομνηνού, ενώνει επιστήμη και ανθρωπιά

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.