Περίπου δέκα χιλιάδες νεοσσοί αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι έχασαν τη ζωή τους μετά τη διάσπαση πάγων στην Ανταρκτική.
Στα τέσσερa από τa πέντε καταφύγια αυτοκρατορικών πιγκουίνων στη θάλασσα Μπελινγκχάουζεν δυτικά της Ανταρκτικής Χερσονήσου, δεν επιβίωσε κανένας νεοσσός, καθώς η περιοχή έχασε μεγάλη ποσότητα πάγου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Nature Communications Earth & Environment.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι πάγοι στη συγκεκριμένη περιοχή έσπασαν πριν αναπτύξουν πλήρως τα φτερά τους οι μικροί πιγκουίνοι με αποτέλεσμα να μην μπορούν κολυμπήσουν και είτε να πνιγούν είτε να πεθάνουν τελικά από υποθερμία.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 630 ζευγάρια έως 3.500. Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες από το 2018 έως το 2022, μέτρησαν πόσα από τα πουλιά βρίσκονται εκεί κατά την περίοδο αναπαραγωγής.
Οι εν λόγω πιγκουίνοι ζουν σε απομονωμένες και δυσπρόσιτες περιοχές με θερμοκρασίες έως μείον 50 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα, έτσι είναι πολύ δύσκολο να μελετηθούν από τους επιστήμονες. Ανάμεσα στις διάσπαρτες αποικίες, καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει μερικές εκατοντάδες πιγκουίνους, υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 100 χιλιομέτρων.
Η κλιματική αλλαγή και η τήξη των θαλάσσιων πάγων όπου ζουν, αναμένεται να ασκήσουν νέες πιέσεις στους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους, καθώς είναι οι μόνοι πιγκουίνοι που αναπαράγονται πάνω στους ευάλωτους θαλάσσιους πάγους και όχι στην παγωμένη στεριά.
Αυτή η εκτεταμένη «καταστροφική αποτυχία αναπαραγωγής» είναι το πρώτο τέτοιο καταγεγραμμένο περιστατικό, σύμφωνα με την έκθεση, και υποστηρίζει τις ζοφερές προβλέψεις ότι πάνω από το 90% των αποικίων αυτοκρατορικών πιγκουίνων θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2100, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: CNN, ΒBC