Απίστευτες εξελίξεις: οι έξι ιδρυτικές χώρες της ΕΕ ζητούν από τους Βρετανούς να φύγουν άμεσα, Σκωτία και Ιρλανδία θέλουν να φύγουν από τη Μεγάλη Βρετανία και το Λονδίνο ζητάει …ανεξαρτησία και ενσωμάτωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο ασκός του Αιόλου που έχει ανοίξει με το Brexit κανείς δεν ξέρει πλέον τι διαστάσεις θα πάρει από τη στιγμή που και οι ίδιοι οι Βρετανοί εμφανίζονται αναποφάσιστοι. Μάλιστα, η δήλωση του Ντέιβιντ Κάμερον «Why should I do all the hard shit» («γιατί να φάω εγώ τα σκ..») δείχνει ότι κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος γι αυτό το αποτέλεσμα. Μόνο οι Γερμανοί τελικά. Που έβγαλαν από το συρτάρι το plan b ώστε άμεσα να κάνουν μυστική συμφωνία με τους Βρετανούς ώστε να διατηρήσουν τα οικονομικά προνόμια ανάμεσα στις δύο χώρες.
Αυτό κάτω από το τραπέζι. Γιατί πάνω, οι έξι ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – επιθυμούν το Ηνωμένο Βασίλειο να αρχίσει “το συντομότερο δυνατόν” τη διαδικασία της εξόδου του από την ΕΕ, όπως δήλωσε χθες ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών αφού συναντήθηκε με τους πέντε ομολόγους του. “Λέμε εδώ, μαζί, ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν”, δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, περιστοιχισμένος από τους ομολόγους του Ζαν-Μαρκ Ερό (Γαλλία), Μπερτ Κούντερς (Ολλανδία), Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία), Ντιντιέ Ρεντέρ (Βέλγιο) και Ζαν Άσελμπορν (Λουξεμβούργο).
Ανεξάρτητο Λονδίνο
Όμως, στο Λονδίνο και γενικά στη Βρετανία η ατμόσφαιρα είναι βαριά καθότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να πάμε και σε δεύτερο δημοψήφισμα άμεσα καθότι ηλεκτρονική αίτηση που απευθύνεται στο βρετανικό κοινοβούλιο και με την οποία ζητείται να διοργανωθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα, μετά την ψηφοφορία που έβγαλε τη Βρετανία από την ΕΕ, ξεπέρασε σήμερα το ένα εκατομμύριο υπογραφές στο Ίντερνετ. Με την αίτηση ζητείται να πραγματοποιηθεί νέο δημοψήφισμα, αφού στο πρώτο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη κέρδισε το Brexit με 51,9% των ψήφων, μια απόφαση που αφήνει τη χώρα βαθιά διχασμένη.
Το κοινοβούλιο οφείλει να εξετάσει μια αίτηση από τη στιγμή που έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 100.000 υπογραφές. Όμως η εξέταση αυτή έχει τη μορφή μιας συζήτησης και δεν δεσμεύει για διεξαγωγή ψηφοφορίας ή λήψη κάποιας απόφασης, ενώ δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θέσει υπό αμφισβήτηση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Πρωταγωνιστές στο δημοψήφισμα είναι οι κάτοικοι του Λονδίνου που έχουν φτάσει στο σημείο να σκέφτονται ακόμη και την ανεξαρτησία τους (!!!) από τη Μεγάλη Βρετανία ώστε να ενταχθούν ως ανεξάρτητη πόλη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αποσχίσεις
Και τα χειρότερα όμως έρχονται… Η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Σκωτίας ετοιμάζεται να καταθέσει νομοθεσία η οποία επιτρέπει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, ενώ θα συνεχίσει παράλληλα τις συνομιλίες για τη θέση της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον.
Η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με ποσοστό 62% έναντι 38% στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, σε αντίθεση με τη Βρετανία συνολικά που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης με 52% έναντι 48%. Το αποτέλεσμα αυτό δικαιολογεί τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, υποστηρίζει η κυβέρνηση της Σκωτίας. Η ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε απορριφθεί το 2014 με ποσοστό 55% έναντι 45%.
Το ίδιο σκηνικό και στην Βόρεια Ιρλανδία όπου θέλει κι αυτή να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου στη συνέχεια να μπορέσει να ενταχθεί ως ανεξάρτητα κράτη στην ΕΕ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν ΜακΓκίνες δήλωσε δε ότι ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωσή της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι ″δημοκρατική επιταγή″.
Με πληροφορίες από το news.gr