Παρασκευή, 16 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑνεξάρτητο… κράτος το Λονδίνο;

Ανεξάρτητο… κράτος το Λονδίνο;

|

Απίστευτες εξελίξεις: οι έξι ιδρυτικές χώρες της ΕΕ ζητούν από τους Βρετανούς να φύγουν άμεσα, Σκωτία και Ιρλανδία θέλουν να φύγουν από τη Μεγάλη Βρετανία και το Λονδίνο ζητάει …ανεξαρτησία και ενσωμάτωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση 

Ο ασκός του Αιόλου που έχει ανοίξει με το Brexit κανείς δεν ξέρει πλέον τι διαστάσεις θα πάρει από τη στιγμή που και οι ίδιοι οι Βρετανοί εμφανίζονται αναποφάσιστοι. Μάλιστα, η δήλωση του Ντέιβιντ Κάμερον «Why should I do all the hard shit» («γιατί να φάω εγώ τα σκ..») δείχνει ότι κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος γι αυτό το αποτέλεσμα. Μόνο οι Γερμανοί τελικά. Που έβγαλαν από το συρτάρι το plan b ώστε άμεσα να κάνουν μυστική συμφωνία με τους Βρετανούς ώστε να διατηρήσουν τα οικονομικά προνόμια ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αυτό κάτω από το τραπέζι. Γιατί πάνω, οι έξι ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης –  επιθυμούν το Ηνωμένο Βασίλειο να αρχίσει “το συντομότερο δυνατόν” τη διαδικασία της εξόδου του από την ΕΕ, όπως δήλωσε χθες ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών αφού συναντήθηκε με τους πέντε ομολόγους του. “Λέμε εδώ, μαζί, ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν”, δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, περιστοιχισμένος από τους ομολόγους του Ζαν-Μαρκ Ερό (Γαλλία), Μπερτ Κούντερς (Ολλανδία), Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία), Ντιντιέ Ρεντέρ (Βέλγιο) και Ζαν Άσελμπορν (Λουξεμβούργο).

Ανεξάρτητο Λονδίνο

Όμως, στο Λονδίνο και γενικά στη Βρετανία η ατμόσφαιρα είναι βαριά καθότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να πάμε και σε δεύτερο δημοψήφισμα άμεσα καθότι ηλεκτρονική αίτηση που απευθύνεται στο βρετανικό κοινοβούλιο και με την οποία ζητείται να διοργανωθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα, μετά την ψηφοφορία που έβγαλε τη Βρετανία από την ΕΕ, ξεπέρασε σήμερα το ένα εκατομμύριο υπογραφές στο Ίντερνετ. Με την αίτηση ζητείται να πραγματοποιηθεί νέο δημοψήφισμα, αφού στο πρώτο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη κέρδισε το Brexit με 51,9% των ψήφων, μια απόφαση που αφήνει τη χώρα βαθιά διχασμένη.

Το κοινοβούλιο οφείλει να εξετάσει μια αίτηση από τη στιγμή που έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 100.000 υπογραφές. Όμως η εξέταση αυτή έχει τη μορφή μιας συζήτησης και δεν δεσμεύει για διεξαγωγή ψηφοφορίας ή λήψη κάποιας απόφασης, ενώ δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θέσει υπό αμφισβήτηση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Πρωταγωνιστές στο δημοψήφισμα είναι οι κάτοικοι του Λονδίνου που έχουν φτάσει στο σημείο να σκέφτονται ακόμη και την ανεξαρτησία τους (!!!) από τη Μεγάλη Βρετανία ώστε να ενταχθούν ως ανεξάρτητη πόλη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αποσχίσεις

Και τα χειρότερα όμως έρχονται… Η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Σκωτίας ετοιμάζεται να καταθέσει νομοθεσία η οποία επιτρέπει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, ενώ θα συνεχίσει παράλληλα τις συνομιλίες για τη θέση της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον.

Η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με ποσοστό 62% έναντι 38% στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, σε αντίθεση με τη Βρετανία συνολικά που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης με 52% έναντι 48%. Το αποτέλεσμα αυτό δικαιολογεί τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, υποστηρίζει η κυβέρνηση της Σκωτίας. Η ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε απορριφθεί το 2014 με ποσοστό 55% έναντι 45%.

Το ίδιο σκηνικό και στην Βόρεια Ιρλανδία όπου θέλει κι αυτή να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου στη συνέχεια να μπορέσει να ενταχθεί ως ανεξάρτητα κράτη στην ΕΕ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν ΜακΓκίνες δήλωσε δε ότι ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωσή της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι ″δημοκρατική επιταγή″.

Με πληροφορίες από το news.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σ. Λαμπρόπουλος: «Τα νοσοκομεία μας είναι πυλώνες σταθερότητας για την υγεία και τον τουρισμό» (video)

Ο νέος Διοικητής του Γ.Ν. Σύρου & του νοσοκομείου της Νάξου μιλά για τις προκλήσεις, τις δυνατότητες και τη σημασία της διασύνδεσης μεταξύ των νησιωτικών δομών υγείας.

Στοίχημα – Premier League: Στο Λονδίνο κερδίζει αυτή που θέλει περισσότερο τη νίκη

Στοίχημα - Premier League: Τσέλσι - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Κερδίζει αυτή που το χρειάζεται στο 2.45

«Βραχιολάκι» : Το Νοσοκομείο Καρπάθου ανάμεσα στα νοσοκομεία που θα λειτουργήσει πιλοτικά

«Βραχιολάκι» στα επείγοντα: Τα 14 νοσοκομεία που θα το εφαρμόσουν έως τις 15 Ιουλίου - Πίνακας

Νάξος – Απείρανθος: Ανοιχτά τα Μουσεία για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2025 (πρόγραμμα)

Τέσσερα μουσεία ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό – Εκπαιδευτικά εργαστήρια, VR εμπειρίες και πολιτισμός για όλες τις ηλικίες (πρόγραμμα εκδηλώσεων)

Κυκλάδες και “Γαλάζιες Σημαίες 2025”: 28 βραβευμένες παραλίες, απούσα η Νάξος (πίνακας)

Η Ελλάδα διατηρεί τη 2η θέση παγκοσμίως, οι Κυκλάδες βραβεύονται με 28 παραλίες, αλλά η Νάξος παραμένει εκτός λίστας παρά την ομορφιά και την καθαρότητα των ακτών της

Σοφία Κύλη-Θεωνά: Η γυναίκα που ένωσε, ενέπνευσε και άφησε παρακαταθήκη στο Φιλώτι

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών η “ψυχή” του Συλλόγου Γυναικών Φιλωτίου — η γυναίκα που πίστεψε στις άλλες γυναίκες και τις σήκωσε μαζί της

Αμοργός: Σε ισχύ νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Όρμο Αιγιάλης από 15 Μαΐου

Μονοδρόμηση οδικού άξονα προς το λιμάνι και περιορισμοί στάθμευσης στην πλατεία και κοντά στο Ιατρείο – Εναλλακτικές λύσεις με δημοτικά πάρκινγκ

“Διονύσιος Σολωμός”: Πρώτη άφιξη στον Πειραιά με τα χρώματα της Fast Ferries

Το ιστορικό πλοίο επιστρέφει στα δρομολόγια των Δυτικών Κυκλάδων υπό νέα «σημαία», με την Fast Ferries να ενισχύει τη γραμμή με νέα δυναμική παρουσία

Η Σίφνος Σήμερα… Αύριο; Ανοιχτή εκδήλωση για το μέλλον του νησιού (πρόσκληση)

Την Κυριακή 18 Μαΐου, κορυφαίοι επιστήμονες, θεσμικοί και πολίτες συζητούν στην Απολλωνία για το μέλλον της Σίφνου με έμφαση στη νησιωτικότητα, τον χωρικό σχεδιασμό και την προστασία του τοπίου

Πρόταση Ημέρας: Μαγειριά με πατάτες, αγκινάρες και μανιτάρια

Φουρνιστά λαχανικά μπαίνουν στο τηγάνι μαζί με σοταρισμένα μανιτάρια και μαυροδάφνη, για μια εύκολη και απίθανα γευστική μαγειριά

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Ηλιοβασίλεμα στη Νάξο: Μοναδική AI φωτογραφία

Ανακαλύψτε την απόλυτη ομορφιά του Κυκλαδίτικου ηλιοβασιλέματος μέσα από μια μαγευτική AI εικόνα από τη Νάξο — με φόντο την Πορτάρα, τη θάλασσα και τα παραδοσιακά λευκά σπίτια της Χώρας.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.