Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΑμερική - Τσόμσκι: "Η πανδημία αποτυχία του καπιταλισμού"

Αμερική – Τσόμσκι: “Η πανδημία αποτυχία του καπιταλισμού”

|

Ο μεγάλος διανοητής Νόαμ Τσόμσκι μιλάει για την πανδημία του κορωνοϊού, την αντίδραση των ΗΠΑ, την έλλειψη αλληλεγγύης στην ΕΕ και το μέλλον που καλούνται να επιλέξουν οι νέοι – Και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ” Κολοσσιαία αποτυχία της νεοφιλελεύθερης εκδοχής του καπιταλισμού”

Για τον Νόαμ Τσόμσκι, το κυριότερο μάθημα της πανδημίας κορωνοϊού είναι ότι η κρίση αντιπροσωπεύει «μια άλλη κολοσσιαία αποτυχία της νεοφιλελεύθερης εκδοχής του καπιταλισμού» και η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των χειρισμών από τους «κοινωνιοπαθητικούς παλιάτσους που διοικούν την κυβέρνηση» στην Ουάσιγκτον.

Ο Τσόμσκι, ένας από τους πιο σημαντικούς διανοούμενους στον κόσμο μίλησε στο Euractiv.  Από το σπίτι του στο Tucson, αναφέρθηκε στον κορωνοϊό, την κρίση, τον νεοφιλελευθερισμό, τον Τραμπ, που τον χαρακτηρίζει “κοινωνιοπαθητικό παλιάτσο”, το ρόλο που διαδραματίζουν τα Μέσα Ενημέρωσης, για την επένδυση των ΗΠΑ στα ορυκτά καύσιμα και τη συμμαχία τους με αυταρχικά καθεστώτα και τέλος για την Προοδευτική Διεθνή και τον Μπέρνι Σάντερς. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτησή του για την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και για την Κούβα (!!!) 

Ερωτηθείς για το τι μπορεί να μάθει κανείς από τον COVID-19, ο Τσόμσκι επεσήμανε τις αποτυχίες της υπάρχουσας οικονομικής τάξης. «Είναι μια άλλη κολοσσιαία αποτυχία της νεοφιλελεύθερης εκδοχής του καπιταλισμού. Μαζική αποτυχία. Εάν δεν μάθουμε αυτό το μάθημα, θα επαναληφθεί χειρότερα την επόμενη φορά». «Είναι πολύ προφανές τι συνέβη. Μετά την επιδημία SARS το 2003, οι επιστήμονες γνώριζαν πολύ καλά ότι υπήρχαν και άλλες πανδημίες που θα προέρχονταν, πιθανώς από την οικογένεια των κορωνοϊών. Θα ήταν δυνατόν να έχουμε προετοιμαστεί σε αυτό το σημείο. Σχεδόν με τον τρόπο που γίνεται με τη γρίπη. Έχετε ένα νέο εμβόλιο γρίπης κάθε χρόνο, επειδή υπάρχουν μικρές παραλλαγές, αλλά είναι έτοιμοι για αυτό και παράγεται γρήγορα».

«Υπάρχουν δύο δυνατότητες για να γινόταν αυτό.. Εταιρείες φαρμάκων: έχουν τους πόρους, είναι εξαιρετικά πλούσιες λόγω των δώρων που τους προσφέρουμε. Δεν θα το κάνουν. Παρατηρούν τα σήματα της αγοράς. Τα σήματα της αγοράς λένε ότι δεν υπάρχει κέρδος για να προετοιμαστείτε για την καταστροφή που έρχεται παρακάτω». «Και έπειτα έρχεται το νεοφιλελεύθερο σφυρί: ότι οι κυβερνήσεις δεν επιτρέπεται να κάνουν τίποτα, ότι οι κυβερνήσεις είναι το πρόβλημα και όχι η λύση».

Επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια απόλυτη καταστροφή λόγω της συμμορίας που διαχειρίζεται την Ουάσιγκτον. Ξέρουν μόνο να κατηγορούν όλους στον κόσμο εκτός από τον εαυτό τους, και είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή. Οι ΗΠΑ είναι τώρα το επίκεντρο της κρίσης. Είναι η μόνη χώρα που είναι τόσο δυσλειτουργική που δεν μπορεί καν να παρέχει δεδομένα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για θανάτους και λοιμώξεις».

Ο Τσόμσκι χαρακτήρισε την προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ για το πρόβλημα ως «σουρεαλιστική». «Έτσι, τον Φεβρουάριο, η πανδημία μαίνεται ήδη. Όλοι το γνωρίζουν έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες… Ακριβώς στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Τραμπ βγαίνει με τον νέο του προϋπολογισμό για τον επόμενο χρόνο. Αξίζει να τον κοιτάξετε προσεκτικά. Περαιτέρω περικοπές για το Κέντρο Ελέγχου Νόσων και άλλα τμήματα της κυβέρνησης που σχετίζονται με την υγεία, για να τα μειώσουν περαιτέρω εν μέσω μιας πανδημίας. Αύξηση της χρηματοδότησης για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, περαιτέρω επιδοτήσεις για την καταστροφή της οργανωμένης ανθρώπινης ζωής στο άμεσο μέλλον. Και φυσικά, περαιτέρω χρηματοδότηση για το στρατό, που είναι ξεχειλωμένος και εκτός ελέγχου, και περαιτέρω χρηματοδότηση για το διάσημο τείχος του Τραμπ».

«Αυτό σου λέει κάτι για τη φύση των κοινωνιοπαθητικών παλιάτσων που διοικούν την κυβέρνηση και τη χώρα που υποφέρει από αυτήν».

«Τώρα αναζητούν απεγνωσμένα να κατηγορήσουν κάποιον άλλο, να κατηγορήσουν την Κίνα, να κατηγορήσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και αυτό που κάνουν είναι πραγματικά εγκληματικό. Αχρηστεύουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – τι σημαίνει αυτό; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δρα σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε φτωχότερες χώρες, για την υγεία των μητέρων, τους θανάτους από διάρροια και ούτω καθεξής. Λοιπόν, αυτό που λέτε είναι «Εντάξει, ας σκοτώσουμε πολλούς ανθρώπους στο Νότο, γιατί ίσως αυτό θα βελτιώσει τις προοπτικές εκλογής μου».

«Ο Τραμπ, αφού προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει την απειλή του κορωνοϊού, πήρε στη συνέχεια τον ρόλο του διαχειριστή κρίσεων, ωστόσο χωρίς να αναγνωρίσει ότι είχε κάνει λάθος στην αρχική του απόκριση».

«Πρέπει να δώσεις εύσημα στον Τραμπ. Είναι πιθανόν ο μεγαλύτερος απατεώνας που υπήρξε ποτέ. Κάνει τον PT Barnum να μοιάζει με ερασιτέχνη. Και είναι σε θέση να κρατά ψηλά στο ένα χέρι ένα πανό που λέει «Σ ‘αγαπώ, είμαι ο σωτήρας σου, εμπιστεύσου με, δουλεύω για σένα μέρα και νύχτα» και με το άλλο χέρι σε μαχαιρώνει στην πλάτη. Έτσι αντιμετωπίζει την εκλογική του περιφέρεια, που τον λατρεύει, είναι μανιακοί, δεν έχει σημασία τι κάνει. Και βοήθησε σε αυτό ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο των μέσων ενημέρωσης, δηλαδή το Fox News, ο Rush Limbaugh, το τμήμα τύπου Breitbart των μέσων ενημέρωσης, το οποίο είναι το μόνο μέρος των μέσων μαζικής ενημέρωσης που παρακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι».

«Παπαγαλίζουν ό, τι λέει, οπότε αν λέει σήμερα «είναι απλώς γρίπη, ξεχάστε το», θα πουν «ναι, είναι γρίπη, ξεχάστε το». Την επόμενη μέρα λέει «είναι μια φοβερή πανδημία και εγώ ήμουν ο πρώτος που το παρατήρησα», όλοι φωνάζουν από κοινού: «είναι ο μεγαλύτερος άνθρωπος στην ιστορία και η ανακάλυψή του είναι το πιο υπέροχο πράγμα που έγινε ποτέ».

«Και αυτό ισχύει διαρκώς και εν τω μεταξύ, ο ίδιος βλέπει το Fox News το πρωί και αποφασίζει τι πρέπει να πει σήμερα. Είναι ένα εκπληκτικό φαινόμενο: οι Rupert Murdoch, Rush Limbaugh και ο κοινωνιοπαθητικός στον Λευκό Οίκο οδηγούν τη χώρα σε καταστροφή».

Η αλλαγή εξαρτάται από τους νέους

Όσο για το αν η πανδημία θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σχετίζονται με τη φύση, ο Τσόμσκι είπε ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα προέλθει από τους νέους.

«Δεν υπάρχει τρόπος πρόβλεψης. Εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσει ο παγκόσμιος πληθυσμός σε αυτό που συμβαίνει. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξαιρετικά αυταρχικά, κατασταλτικά κράτη που επεκτείνουν τη νεοφιλελεύθερη πανούκλα ακόμη περισσότερο από ό, τι συνέβη. Στην πραγματικότητα, το επεξεργάζονται τώρα. Θυμηθείτε, η καπιταλιστική τάξη δεν σταματά ποτέ, πάντα διεκδικούν. Ακριβώς στη μέση αυτού, ζητούν περισσότερη χρηματοδότηση για τα ορυκτά καύσιμα. Διαγράφοντας κανονισμούς που προσφέρουν κάποια προστασία».

«Μόλις χθες, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΗΠΑ), η οποία υπό τον Τραμπ μόλις μετατράπηκε σε σύμμαχο των παραγωγών άνθρακα… εξάλειψε κανόνες που περιορίζουν την εναπόθεση υδραργύρου και άλλων ρύπων στο έδαφος γύρω από τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρισμού μέσω άνθρακα. Αυτό σημαίνει, «ας σκοτώσουμε περισσότερα παιδιά στην Αμερική και ας καταστρέψουμε το περιβάλλον, επειδή μπορούμε να αποκομίσουμε περισσότερα κέρδη για τις εταιρείες άνθρακα με αυτόν τον τρόπο», οι οποίες, φυσικά, καταστρέφουν το περιβάλλον. Αυτό κάνουν συνεχώς. Κάθε μέρα, δεν σταματούν. Και αν δεν υπάρχουν αντίθετες δυνάμεις, είναι ο πλανήτης που θα καταστραφεί».

Σοκαριστική η έλλειψη αλληλεγγύης στην Ε.Ε.

Ζυγίζοντας τις γεωπολιτικές συνέπειες του COVID-19, ο Τσόμσκι ξεχώρισε αρνητικά την έλλειψη αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτό που συμβαίνει διεθνώς είναι πραγματικά πολύ σοκαριστικό όταν το κοιτάς»

«Η Γερμανία τα πάει πολύ καλά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Είχε πολύ σημαντικές νοσοκομειακές δυνατότητες, περίσσεια διαγνωστικής ικανότητας παρόλο που με κάτι τέτοιο δεν τηρούν αυστηρά τους νεοφιλελεύθερους κανόνες».

«Η Ιταλία έχει μια αρκετά σοβαρή επιδημία. Λαμβάνουν βοήθεια από τη Γερμανία; Λοιπόν, παίρνουν βοήθεια, ευτυχώς, από τη «υπερδύναμη» πέρα από τον Ατλαντικό: την Kούβα. Η Κούβα στέλνει γιατρούς, υλικά στέλνει η Κίνα, οπότε τουλάχιστον λαμβάνουν βοήθεια. Όχι από τις πλούσιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι κάτι που αξίζει να σκεφτείς περισσότερο».

«Στην πραγματικότητα, η μόνη χώρα που δείχνει πραγματικό διεθνισμό – και αυτό δεν είναι για πρώτη φορά – είναι η Κούβα. Αυτό πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε. Η Κούβα δέχεται επίθεση από τις ΗΠΑ εδώ και 60 χρόνια, οικονομικός στραγγαλισμός, μεγάλης κλίμακας τρομοκρατία, και από κάποιο θαύμα, επέζησαν και συνέχισαν να δείχνουν στον κόσμο τι είναι ο διεθνισμός».

«Αλλά δεν μπορείτε να μιλήσετε για αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να κατηγορήσετε την Κούβα επειδή έχει παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, πράγμα που κάνει, στην πραγματικότητα, έχει τις χειρότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ημισφαίριο. Αυτές οι παραβάσεις λαμβάνουν χώρα στη νοτιοανατολική Κούβα σε ένα μέρος που ονομάζεται Γκουαντάναμο, το οποίο έχουν οι ΗΠΑ, το πήρε από την Κούβα με την απειλή όπλων και αρνείται να το γυρίσει πίσω, αλλά αυτό δεν πρέπει το λέμε».

«Ένα ευγενικό, υπάκουο άτομο υποτίθεται ότι πρέπει να λέει κάτι διαφορετικό. Υποτίθεται ότι πρέπει να κατηγορεί την Κίνα, να επικαλείται την «κίτρινη απειλή. Πηγαίνει πολύ βαθιά στην αμερικανική ιστορία, οι Κινέζοι έρχονται να μας καταστρέψουν, χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, μπορείτε να ξυπνήσετε αυτή την απειλή ανά πάσα στιγμή».

Μόνη ελπίδα η Προοδευτική Διεθνής

«Υπάρχει ένα κάλεσμα πρόσκληση για μια Προοδευτική Διεθνή. Η πρόσκληση εκδόθηκε από τον Bernie Sanders στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Γιάνη Βαρουφάκη στην Ευρώπη. Συγκέντρωση προοδευτικών στοιχείων από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον παγκόσμιο Νότο. Αυτό έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την Αντιδραστική Διεθνή που πλαστογραφείται στον Λευκό Οίκο».

Η κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με τον Τσόμσκι, επιδιώκει να ενώσει «τα πιο αντιδραστικά βάναυσα κράτη», συμπεριλαμβανομένων των μοναρχιών πετρελαίου του Κόλπου, της Αιγύπτου του Αλ Σίσι, της Ινδίας του Μόντι, του δεξιοκρατούμενου Ισραήλ και της Ουγγαρίας υπό τον Βίκτορ Ορμπάν, μεταξύ άλλων.

«Η μόνη πραγματική ελπίδα, σαφής ελπίδα στον ορίζοντα που βλέπω να αναπτύσσεται είναι η Προοδευτική Διεθνής που βασίζεται στον Bernie. Λέγεται συνήθως ότι η εκστρατεία του Sanders ήταν μια αποτυχία. Είναι ένα απόλυτο λάθος, ήταν μια τεράστια επιτυχία. Απίστευτη επιτυχία. Ο Σάντερς κατάφερε να μετατοπίσει την αρένα της συζήτησης και της πολιτικής πολύ ουσιαστικά. Τα πράγματα που ήταν απαράδεκτα πριν από μερικά χρόνια είναι τώρα στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης. Για παράδειγμα η Πράσινη Νέα Συμφωνία, που είναι απαραίτητη για την επιβίωση». 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα tanea.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο: Νεκρός και ο κυβερνήτης του Φάντομ

Νεκρός είναι και ο κυβερνήτης του Φάντομ της Πολεμικής Αεροπορίας, σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης, που κατέπεσε το πρωί της Δευτέρας - Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Δικαίωση ανήλικης αθλήτριας στο ΑΣΕΑΔ μετά από προσφυγή

Μία ιστορία από αυτές που δεν πρέπει να ζει κανένας μα κανένας αθλητής ή αθλήτρια έζησε ο προπονητής Γιάννης Μπογιατζόλου και η κόρη του Αφεντούλα Μπογιατζόλου

Οι Ολλανδοί επιλέγουν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου για εναλλακτικές διακοπές

Η Μήλος και τέσσερα ακόμη νησιά από τα Δωδεκάνησα στην λίστα των Ολλανδών για τη καλοκαιρινή περίοδο

Τη Βασιλόπιτά της έκοψε η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών

Η εκδήλωση έγινε στα γραφεία του Συνδέσμου Συριανών στην Αθήνα.

To «Αμοργόραμα» υποψήφιο για το “Earth shot Prize 2023”

Το Βραβείο Earthshot απονέμεται σε πρωτοβουλίες και φορείς που αντικείμενο έχουν την προστασία του περιβάλλοντος.

Στοίχημα – Ισπανία: Θα ιδρώσει η Μπαρτσελόνα απόψε

Υπερέχει ποιοτικά η Λειψία, ζόρικη έξοδος για «Μπάρτσα» - Οι προτάσεις από την Foxbet.gr

Φίλιππος Φόρτωμας: “Να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εποχιακών υπαλλήλων”

Ο κ. Φόρτωμας, έθεσε υπόψιν των κ.κ Υπουργών την πρόσφατη επιστολή του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας, στην οποία αναφέρεται η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα να κληθούν εποχιακοί εργαζόμενοι από χώρες του εξωτερικού, με τη διαδικασία της μετάκλησης

Στοίχημα – Euroleague: Ποντάρουμε στην επιθετική δεινότητα του Μπέικον

Ρεάλ Μαδρίτης - Παναθηναίκός. Αναμέτρηση στην Ισπανία με προβλήματα για τους "πράσινους" ... Η πρόταση από τον Koubanezos

Κόνσολας: “Δωρεάν ενδονησιωτική συγκοινωνία για τα αθλητικά σωματεία των νησιών”

Πρόταση του Μ. Κόνσολα για δωρεάν ενδονησιωτική συγκοινωνία για τα αθλητικά σωματεία των νησιών και αύξηση της επιχορήγησης

Πρέβελης: Στο δρόμο για την Μήλο και τον Πειραιά

Το επιβατικό πλοίο "Πρέβελης" ταξιδεύει προς Μήλο - Πειραιά - δεν μπόρεσε να πιάσει Κάσο

Ανεκτέλεστο το σημερινό (26/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos”

Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν τα δρομολόγια... Ποιες αλλαγές δρομολογήθηκαν από την Blue Star Ferries

Γ. Βρούτσης: Από την Κυριακή ενεργοποιείται η γραμμή Νάξος (Αγία Αννα) – Πάρος (Πίσω Λιβάδι)”

Γ. Βρούτσης: “ Υπογράφτηκε και ξεκινάει άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου - Πίσω Λιβάδι Πάρου για τους Νεφροπαθείς Πάρου-Αντιπάρου” - Ποιο πλοίο αναλαμβάνει

Αλλαγή στο αυριανό (27/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos” από Πειραιά

Λόγω καιρικών συνθηκών έχουμε τροποποίηση σε δρομολόγια της Blue Star Ferries

Εξασφάλιση χρηματοδότησης για την CaptainBook

CaptainBook: Το success story της startup που εξασφάλισε χρηματοδότηση €250.000 από κορυφαίο ευρωπαϊκό επενδυτικό Δίκτυο

Δονούσα – Ειρ. Πρασίνου: “Η ΕxcellenSeas αποτελεί πλέον μια δεύτερη οικογένεια”

Υποτροφίες ExcellenSeas: Η θάλασσα ως μέσο ώθησης και όχι ως εμπόδιο - Τι λένε Ευγενία Τζαννίνη, η Ειρήνη Πρασίνου από τη Δονούσα και η Μάλαμα Γιάννου από τον Αγιο Ευστράτιο

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Κάλεσμα αύριο (27/01) στο Δημαρχειακό Μέγαρο για τις εκδηλώσεις των Αποκριών

Πρόσκληση για κατάθεση προτάσεων αύριο Παρασκευή για το Διονυσιακό δρώμενο που παραδοσιακά γίνεται την Παρασκευή, πρώτη ημέρα του τριημέρου των Αποκριών

Λειψοί: Αλλαξαν το λιμάνι και πήραν … βραβείο

Ο Δήμος Λειψών στο πλαίσιο του θεσμού των Best City Awards 2023 τιμήθηκε για τη ριζική ανάπλαση του λιμένα του νησιού

Blue Star Naxos: Επιστρέφει στην … κανονικότητα και αναχωρεί για Μικρές Κυκλάδες

Το Blue Star Naxos αναχωρεί κανονικά το απόγευμα της Παρασκευής (27/01) για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό