Πριν από τρία χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2020, η Biomilq, μια start-up εταιρεία, ανακοίνωσε πως είχε χρησιμοποιήσει με επιτυχία κύτταρα για την παραγωγή λακτόζης και καζεΐνης, ενός σακχάρου και μιας πρωτεΐνης που βρίσκονται στο μητρικό γάλα.
Η εταιρεία, την οποία έχουν ιδρύσει δύο γυναίκες, εδρεύει στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, αναπτύσσει στα εργαστήριά της τεχνολογίες γύρω από το ανθρώπινο γάλα και το πώς αυτό θα μπορούσε να παραχθεί εκτός του ανθρώπινου οργανισμού, σε ένα πείραμα που αγγίζει τα όρια της επιστήμης και της γονεϊκότητας.
Η ιδέα ήρθε για πρώτη φορά στην ιδρύτρια και επικεφαλής επιστήμονα της εταιρείας, Λέιλα Στρικλαντ, το 2013, αφού άκουσε για το πρώτο χάμπουργκερ στον κόσμο που κατασκευάστηκε σε εργαστήριο. Κυτταρική βιολόγος η ίδια, αναρωτήθηκε εάν παρόμοια τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια κυττάρων που παράγουν ανθρώπινο γάλα.
Το μητρικό γάλα περιγράφεται συνήθως ως «η τέλεια τροφή». Στα οφέλη που του έχουν αποδοθεί περιλαμβάνονται η προστασία από το άσθμα, τον διαβήτη, τη διάρροια, το έκζεμα, την παχυσαρκία, ακόμα από και το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου.
Η ανακάλυψη της εταιρείας ήρθε στο προσκήνιο όταν πριν από μερικούς μήνες ανακλήθηκαν αρκετές μεγάλες μάρκες βρεφικών τροφών, γεγονός που ανέβασε τις τιμές και έφερε τους νέους γονείς σε απελπιστική κατάσταση.
Η παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Abbott, σε συνδυασμό με γενικά προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού για τα συστατικά και τη συσκευασία της φόρμουλας λόγω της πανδημίας, οδήγησαν στη γρήγορη εξάντληση των αποθεμάτων σε βρεφικά γάλατα.
Περισσότερο από έναν χρόνο μετά την εξάντληση των αποθεμάτων, ένας πρώην αξιωματούχος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων δήλωσε στα τέλη Μαρτίου ότι η αμερικανική προμήθεια βρεφικών τροφών είναι ακόμη ευάλωτη σε διαταραχές και ζητήματα ασφάλειας.
Ενώ η κρίση ανέδειξε τη σημασία μιας εναλλακτικής προμήθειας βρεφικών τροφών, οι ειδικοί σε θέματα ανθρώπινου γάλακτος τονίζουν όλοι το ίδιο: το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο. Αλλά πολλές πολιτικές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της μη χορήγησης γονικής άδειας επί πληρωμή, καθιστούν αυτή την επιλογή ανέφικτη για πολλούς γονείς.
Εάν η Biomilq καταφέρει να προωθήσει την πρωτοποριακή της φόρμουλα στην αγορά και να διατηρήσει τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το παιχνίδι», σύμφωνα με τη Μαριάν Περίν, καθηγήτρια που μελετά το ανθρώπινο γάλα στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Greensboro.
Με πληροφορίες από CNBC