Τετάρτη, 21 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑμερική: Σε καραντίνα σχεδόν 5.000 ναύτες (μέλη του αεροπλανοφόρου Roosevelt)

Αμερική: Σε καραντίνα σχεδόν 5.000 ναύτες (μέλη του αεροπλανοφόρου Roosevelt)

|

«Δεν είμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να πεθαίνουν οι ναύτες», τονίζει ο Μπρετ Κροζίερ, ο διοικητής του πυρηνοκίνητου USS Theodore Roosevelt στην τετρασέλιδη επιστολή του, την οποία αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα San Francisco Chronicle. Η επιστολή αναδημοσιεύτηκε και από την εφημερίδα New York Times. 

Ο πλοίαρχος αμερικανικού αεροπλανοφόρου, αντιμέτωπος με την εξάπλωση με αλματώδη ρυθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό πάνω στο σκάφος του- το οποίο έχει αγκυροβολήσει στο Γκουάμ , στον Ειρηνικό Ωκεανό – ζήτησε την άδεια να απομακρυνθούν εσπευσμένα τα μέλη του πληρώματός του και να τεθούν σε απομόνωση, με επιστολή του προς τους ανωτέρους του σε δραματικό τόνο, αλλά προσέκρουσε χθες στην άρνηση του επικεφαλής του Πενταγώνου των ΗΠΑ.

Στην τετρασέλιδη επιστολή του προς το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού των ΗΠΑ, ο πλοίαρχος Μπρετ Κροζίερ, ο διοικητής του USS Theodore Roosevelt, αναγνωρίζει πως το αίτημα να «αποχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος ενός αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου εν μέσω αποστολής και να τεθεί σε απομόνωση για δύο εβδομάδες μπορεί να μοιάζει με ασυνήθιστο μέτρο», αλλά «είναι αναγκαίος κίνδυνος».

Στην επιστολή του, το περιεχόμενο της οποίας αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα San Francisco Chronicle, ο πλοίαρχος Κροζίερ εξηγεί ότι μετά τον εντοπισμό των τριών πρώτων κρουσμάτων, την περασμένη εβδομάδα, και τον ελλιμενισμό του αεροπλανοφόρου στο Γκουάμ, ο κορωνοϊός συνέχισε να εξαπλώνεται και πλέον είναι θετικοί περίπου εκατό ναύτες.

Επικαλούμενος τον «εγγενώς περιορισμένο χώρο» πάνω στο πολεμικό, που έχει πάνω από 4.000 μέλη πληρώματος — τον πληθυσμό μιας μικρής πόλης — ο αξιωματικός τονίζει πως «η εξάπλωση της ασθένειας συνεχίζεται και επιταχύνεται».

«Δεν είμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να πεθάνουν ναύτες», προσθέτει ο πλοίαρχος Κροζίερ.

«Δεν θεωρώ ότι έχουμε φθάσει σε αυτό το στάδιο», αντέτεινε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ερωτηθείς για την ενδεχόμενη εκκένωση του πληρώματος του αεροπλανοφόρου, το οποίο έχει αγκυροβολήσει στο Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Δεν θεωρώ ότι έχουμε φθάσει σε αυτό το στάδιο», αντέτεινε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ερωτηθείς για την ενδεχόμενη εκκένωση του πληρώματος του αεροπλανοφόρου.

 «Θα στείλουμε υλικό και βοήθεια στο αεροπλανοφόρο στο Γκουάμ», διαβεβαίωσε. «Θα στείλουμε ενισχύσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και μπορώ με ικανοποίηση να σας ενημερώσω ότι κανένας [σ.σ. ναύτης ή αξιωματικός ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος του Θίοντορ Ρούζβελτ] δεν είναι σοβαρά άρρωστος».

Ο Μαρκ Έσπερ ωστόσο επέμεινε στην ανάγκη το πλοίο να παραμείνει έτοιμο να σπεύσει σε οποιοδήποτε θέατρο πιθανής ένοπλης σύγκρουσης, ακόμη κι εν μέσω πανδημίας.

«Θα βασιστώ στο επιτελείο του Ναυτικού για (…) να εγγυηθεί πως στον πλοίαρχο και στο πλήρωμα θα προσφερθεί όλη η υποστήριξη που έχουν ανάγκη ώστε να εξασφαλιστεί η ανάρρωση των ναυτών και ο απόπλους του αεροπλανοφόρου εκ νέου».

Ερωτηθείς σχετικά από το CNN χθες, ο υπουργός Ναυτικού Τόμας Μόντλι παραδέχθηκε ότι η αμερικανική βάση στο νησί Γκουάμ δεν διαθέτει «επαρκή αριθμό κλινών αυτή τη στιγμή» για να υποδεχθεί τους ναύτες του Θίοντορ Ρούζβελτ.

«Συζητάμε με τις τοπικές αρχές για να δούμε αν υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια ξενοδοχείων», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη όλα να γίνουν κατά τρόπο που θα εγγυάται την ασφάλεια του σκάφους και των αεροπλάνων που μεταφέρει.

Ο πιο πρόσφατος σταθμός του Θίοντορ Ρούζβελτ έγινε την 4η Μαρτίου κι ήταν άκρως συμβολικός: έγινε στο λιμάνι της Ντα Ναν, στο Βιετνάμ. Ωστόσο, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε ενώ η πανδημία μαινόταν στην Ασία.

Το Πεντάγωνο είχε τότε υπεραμυνθεί της επίσκεψης, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντικρουστεί η γεωστρατηγική επιρροή της Κίνας στην περιοχή, εξηγώντας πως στο Βιετνάμ δεν καταγράφονταν παρά ελάχιστα κρούσματα του κορωνοϊού. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου: “Ζωντανή μάθηση μέσα από την παράδοση”

Το Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου προτείνει τη μετατροπή των μουσειακών χώρων του χωριού σε εκπαιδευτικά εργαστήρια βιωματικής γνώσης

«Η Ομάδα Αιγαίου είναι η οικογένειά μας». Συγκινητική αναφορά του Αντιδημάρχου Κουφονησίου Αντώνη Κωβαίου (video)

Ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Κωβαίος μιλά για τους εθελοντές που προσφέρουν με αγάπη, γιατρούς, έργα και ελπίδα στα νησιά

Γ. Βρούτσης: Έρχεται το πρώτο «μπαλόνι» της Θεσσαλονίκης για διεθνείς αγώνες!

Νέο κλειστό γυμναστήριο διεθνών προδιαγραφών με αεροϋποστηριζόμενο θόλο στον χώρο του Ποσειδωνίου – Χωρητικότητα 2.080 θέσεων

ΑΣΕΠ 2025: Οι ημερομηνίες, η διαδικασία και οι προθεσμίες συμμετοχής

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι 47.410 υποψήφιοι για την επιλογή ημέρας και ώρας εξέτασης μέσω της πλατφόρμας e-Ραντεβού

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

“ΟΧΙ” από τον Δήμο Ιητών στο Σχέδιο Στρατηγικής Επένδυσης Κουμπάρα – Διακοφτό – Φάρος

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιητών γνωμοδοτεί αρνητικά επί της ΣΜΠΕ της επένδυσης ΕΣΧΑΣΕ, ζητώντας πληρέστερα δεδομένα και εγγυήσεις για τη φέρουσα ικανότητα και την προστασία του τοπίου της Ίου

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: “Bruno”, ο μικρός ήρωας της Στελίδας, επέστρεψε στη θάλασσα!

Μετά από 3 μήνες φροντίδας, η 35η διασωθείσα θαλάσσια χελώνα του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου βρίσκει ξανά τον δρόμο της προς την ελευθερία

Πανναξιακός ΑΟΚ: Με συγκίνηση και περηφάνια ολοκληρώθηκε η σεζόν, το δείπνο αποχαιρετισμού (video)

Με ένα θερμό δείπνο από την πρόεδρο Ευδοκία Κατσάνη, η ανδρική ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ αποχαιρέτησε τη σεζόν 2023-2024, κλείνοντας μια ιστορική χρονιά που τη βρήκε δευτεραθλήτρια και πρωταγωνίστρια στις καρδιές των φιλάθλων.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Πόσο θα κοστίσει φέτος ένα ταξίδι στις Κυκλάδες για μια τετραμελή οικογένεια;

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες μειώνουν τις τιμές ενόψει καλοκαιριού – Παραμένει υψηλό το κόστος για οικογένειες και παρέες παρά τις προσφορές

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης σε Πισίνα: Πρεμιέρα με δύο χάλκινα μετάλλια για την Ελλάδα

Με δύο παγκόσμια ρεκόρ και ελληνικό χρώμα στο βάθρο, η πρεμιέρα του 15ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ελεύθερης Κατάδυσης Πισίνας στο ΟΑΚΑ

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Μιχ. Πολυτάρχου: Γράφει ιστορία, νέο πρωτάθλημα, νέα άνοδος (!!!)

Ο Ναξιώτης αρχηγός οδηγεί τη Δάφνη Δαφνίου στη National League 1 με ηγετική εμφάνιση και 19 πόντους στον τελικό

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής