Σε ισχύ τέθηκαν από σήμερα Τετάρτη οι νέοι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ σε δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, που πλήττεται με δασμούς 104% στα προϊόντα της. Σφοδρή κλιμάκωση του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου βλέπουν οι αναλυτές.
Οι λεγόμενοι «ανταποδοτικοί» δασμοί στις εισαγωγές των ΗΠΑ σε συνδυασμό με άλλες εισφορές που επιβάλλει ο Αμερικανός πρόεδρος έχουν προκαλέσει τριγμούς στην παγκόσμια εμπορική τάξη, εγείροντας φόβους για ύφεση. Εν τω μεταξύ, οι τιμές των μετοχών συνεχίζουν να καταγράφουν απότομη πτώση.
Σε ελεύθερη πτώση οι αγορές
Ο S&P έκλεισε κάτω από τις 5.000 μονάδες για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο χθες Τρίτη και πλησιάζει σε bear market, που ορίζεται ως 20% κάτω από το πιο πρόσφατο υψηλό του, αναφέρει το Reuters.
Οι εταιρείες του S&P 500 έχουν χάσει 5,8 εκατ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία από τότε που ο Τραμπ παρουσίασε το σχέδιο των δασμών την περασμένη Τετάρτη.
Οι μεγάλες πιέσεις στις ασιατικές αγορές συνεχίστηκαν και σήμερα Τετάρτη έπειτα από σύντομη ανάπαυλα, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί πάνω από 3% και το νόμισμα γουόν της Νότιας Κορέας να διολισθαίνει σε χαμηλό 16 ετών. Τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών μετοχών έδειχναν επίσης ότι η Wall Street θα σημείωνε απώλειες για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.
Πίεση στην Κίνα
Ο Τραμπ σχεδόν διπλασίασε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, οι οποίοι είχαν οριστεί στο 54% την περασμένη εβδομάδα, σε απάντηση στους ανταποδοτικούς που ανακοίνωσε το Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα. Η Κίνα έχει υποσχεθεί να «πολεμήσει μέχρι τέλους», κάνοντας λόγο για εκβιασμό.
Ο Τραμπ έχει στείλει ασαφή μηνύματα σχετικά με το αν οι δασμοί θα παραμείνουν μακροπρόθεσμα, περιγράφοντάς τους ως «μόνιμους» αλλά και υποστηρίζοντας πως αποτελούν μοχλό πίεσης για διαπραγματεύσεις με ηγέτες άλλων χωρών.
«Πολλές χώρες θέλουν να κάνουν συμφωνίες μαζί μας», δήλωσε σε εκδήλωση του Λευκού Οίκου χθες το απόγευμα. Λίγη ώρα αργότερα, διαβεβαίωσε πως αναμένει ότι και η Κίνα θα επιδιώξει συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Πάντως, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Αμερικανών περιμένουν ότι οι τιμές των ειδών καθημερινής χρήσης θα αυξηθούν τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.
Ερχεται και νέος γύρος;
Οι οριζόντιοι δασμοί 10% του Τραμπ σε όλες τις εισαγωγές από πολλές χώρες τέθηκαν σε ισχύ το Σάββατο. Ο τελευταίος γύρος δασμών, που τέθηκε σε ισχύ στις 12:01 π.μ. ώρα Ελλάδας, έχει στόχο τις χώρες που «κλέβουν» τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ.
Η λίστα περιλαμβάνει πολλούς από τους στενότερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία «χτυπήθηκε» με δασμούς 20% της Ουάσιγκτον.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι δασμοί αποτελούν απάντηση στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα αμερικανικά προϊόντα και οι αμερικανικές επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες. Εχει επίσης κατηγορήσει χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, ότι υποτιμούν τα νομίσματά τους για να αποκτήσουν εμπορικό πλεονέκτημα, κάτι που το Τόκιο αρνείται.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν διαπραγματεύσεις και για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Ο Τραμπ από πλευράς του, έχει αφήσει να εννοηθεί πως ενδέχεται να μην έχει τελειώσει με τους δασμούς.
Σε δηλώσεις του προς Ρεπουμπλικάνους βουλευτές το βράδυ της Τρίτης, ανέφερε ότι σύντομα θα ανακοινώσει «σημαντικό» γύρο δασμών στις εισαγωγές φαρμάκων, μία από τις λίγες κατηγορίες αγαθών που έχουν εξαιρεθεί από το σχέδιό του, μέχρι στιγμής.
Με πληροφορίες από Reuters